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Taxpayer:

Parent:

Technology:
Date 1:

Date 2:

Dear

We received a letter from your authorized representatives requesting a ruling
that, for purposes of determining gain or loss at the time of sale, the adjusted basis of
the property sold includes the unamortized research and experimental expenditures
deferred under § 59(e) of the Internal Revenue Code. This letter is in response to that

request.

Department of the Treasury

Washington, DC 20224

Person to Contact:
Telephone Number:

Refer Reply To:

CC:P&SI:7-PLR-114129-00
Date:

January 17, 2001

The facts and representations submitted are summarized as follows:

Taxpayer, an accrual basis taxpayer with a calendar year, was acquired by

Parent through a taxable acquisition of Taxpayer's stock on Date 1. After the
acquisition, Taxpayer had an August 31 tax year.
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Taxpayer incurred research and experimental expenditures eligible for expensing
under 8§ 174. Taxpayer’s research and experimental activities resulted in the
development of Technology.

Taxpayer deducted most of its expenditures incurred in developing Technology
under 8§ 174(a), however, for its taxable year ending December 31, 1997 and its short
taxable year ending on Date 1, Taxpayer elected to defer and amortize all or a portion
of its research and experimental expenditures under § 59(e). During its taxable year
ending Date 2, Taxpayer sold its rights to Technology to an unrelated purchaser.

In general, 8 174 provides two methods of accounting for research or
experimental expenditures. Under § 174(a), taxpayers may deduct their research or
experimental expenditures in the taxable year in which they are paid or incurred, or they
may elect, under § 174(b), to amortize such expenditures over a period of not less than
60 months. Taxpayers not electing to treat research and experimental expenditures
under 8§ 174 may continue to capitalize research and experimental expenditures and will
continue to receive the same treatment as under pre-1954 law.*

In addition to the methods of accounting for research and experimental
expenditures under § 174, 8 59(e) allows a taxpayer to elect, for regular tax purposes,
to capitalize and amortize research and experimental expenditures and other
expenditures that may give rise to a minimum tax preference over a 10-year period
beginning in the taxable year in which the expenditures were paid or incurred.

Section 59(e) was added to the Code by the Tax Reform Act of 1986. Under
8 59(e), any qualified expenditure to which a 8 59(e) election applies shall be allowed
as a deduction ratably over the ten-year period beginning with the taxable year in which
the expenditure was made. Section 59(e)(2) provides that a qualified expenditure
includes any amount, but for an election under § 59(e), that would have been allowable
as a deduction under 8§ 174(a) for the taxable year in which it was paid or incurred. An
election under § 59(e) may be made for any portion of any qualified expenditure.
Further, no deduction shall be allowed under any other section for any qualified

"No specific treatment was authorized by the 1939 Code for research and
experimental expenditures. To the extent that they were ordinary and necessary
expenses they were deductible; to the extent that they were capital in nature they were
to be capitalized and amortized over useful life. Losses in connection with abandoned
projects were permitted where amounts had been capitalized, and recovery through
amortization was provided where the useful life of these capital items was determinable,
as in the case of a patent. Where projects were not abandoned and where a useful life
could not be definitely determined the research expenditures could not be amortized."
Summary of the New Provisions of the Internal Revenue Code of 1954, Staff of the
Joint Committee of Internal Revenue Taxation, February 1955.
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expenditure to which an election under § 59(e) applies.

Section 1001 provides that the gain from the sale or other disposition of property
shall be the excess of the amount realized therefrom over the adjusted basis provided
in 8 1011 for determining gain, and the loss shall be the excess of the adjusted basis
provided in § 1011 for determining loss over the amount realized.

Section 1011 provides that the adjusted basis for determining the gain or loss
from the sale or other disposition of property, whenever acquired, shall be the basis
(determined under 8 1012 or other applicable sections of subchapter O and
subchapters C, K, and P) adjusted as provided in § 1016.

Except as otherwise provided, § 1012 provides that the basis of property shall be
the cost of such property. Section 1016 sets forth the rules for determining adjusted
basis. Section 1016(a)(14) requires that proper adjustment to the basis of property
shall be made for amounts allowed as deductions as deferred expenses under
§ 174(b)(1) (relating to research and experimental expenditures) and resulting in a
reduction of the taxpayers’ taxes but not less than the amounts allowable under
§ 174(b)(1) for the taxable year and prior years. Section 1016(a)(20) requires that
proper adjustment to the basis of property shall be made for amounts allowed as
deductions under § 59(e) (relating to optional ten-year writeoff of certain tax
preferences).

Section 1.1016-5(j) of the Income Tax Regulations provides that research and
experimental expenditures treated as deferred expenses under § 174(b) are chargeable
to capital account and shall be an adjustment to the basis of the property to which they
relate. The basis so adjusted shall be reduced by the amount of such expenditures
allowed as deductions which results in a reduction for any taxable year, but not less
than the amounts allowable under such provisions for the taxable year and prior years.
This amount is considered the “tax-benefit amount allowed” and shall be determined in
accordance with § 1.1016-3(e). See also 8§88 174(b) and 1.174-4(a)(2) that provide, in
part, that amounts treated as deferred expenses are properly chargeable to capital
account for purposes of § 1016(a)(1), relating to adjustments to basis of property.

Section 1.1016-6 provides that adjustments must always be made to eliminate
double deductions or their equivalent.

For its taxable year ending December 31, 1997 and its short taxable year ending
on Date 1, Taxpayer elected to defer and amortize all or a portion of its research and
experimental expenditures under 8 59(e). Pursuant to 8 59(e), Taxpayer began
deducting these expenditures ratably over a ten-year period, beginning with the year in
which the expenditures were incurred. These research and experimental expenditures
and other research and experimental expenditures deducted under § 174(a) resulted in
the development of Technology.
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During its taxable year ending on Date 2, Taxpayer sold Technology. At the time
of the sale, Taxpayer had unamortized research and experimental expenditures
deferred under § 59(e). Taxpayer requests a ruling that for purposes of determining
gain or loss on the sale of Technology, the adjusted basis of Technology includes the
unamortized research and experimental expenditures deferred under 8§ 59(e).

Prior to enactment of § 174, there were no special rules for the tax accounting
treatment of research or experimental expenditures. To eliminate uncertainty
concerning the treatment of research and experimental expenditures and to encourage
taxpayers to perform research and experimentation, the 1954 Code included § 174. In
addition to providing rules for the current expense and the deferred methods of treating
research and experimental expenditures, the 1954 Code included rules for determining
basis of property resulting from research and experimental expenditures. These rules
make it clear that expenditures treated as deferred expenses are to be added to the
basis of property under § 1016(a)(1) and amounts allowable as deductions as deferred
expenses under 8 174(b) are subtracted from basis under § 1016(a)(14).

While § 1.1016-5(j) was published prior to the enactment of 8 59(e) and thus
makes no specific reference to § 59(e), research and experimental expenditures
deferred under § 59(e) should be treated in the same manner as research and
experimental expenditures deferred under § 174(b) for purposes of determining
adjusted basis. Both § 59(e) and 8§ 174(b) provide a means for taxpayers to deduct
research and experimental expenditures over a number of years rather than in the year
in which the expenditures are paid or incurred. Further, for purposes of making proper
adjustments to basis, 88 1016(a)(14) and section 1016(a)(20) provide the same
treatment for research and experimental expenditures deducted ratably under 8§ 174(b)
and 8 59(e), respectively. Thus, research and experimental expenditures deferred
under § 59(e) should be charged to capital account and shall be an adjustment to the
basis of the property to which they relate. The basis so adjusted shall be reduced by
the amount of such expenditures allowed as deductions that results in a reduction for
any taxable year. Accordingly, we conclude that, for purposes of determining gain or
loss on the sale of Technology, Taxpayer's the adjusted basis of Technology includes
the unamortized research and experimental expenditures deferred under 8§ 59(e).

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied
concerning the tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or
referenced in this letter. Further, no opinion is expressed or implied concerning
whether amounts Taxpayer treated as research and experimental expenditures eligible
for treatment under 88 174 or 59(e) are research and experimental expenditures within
the meaning of § 174.

This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.
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In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this
letter is being sent to your authorized representative.

A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is
relevant.

The ruling contained in this letter is based upon information and representations
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed
by an appropriate party. While this office has not verified any of the material submitted
in support of the request for rulings, it is subject to verification on examination.

Sincerely,

Paul F. Kugler

Associate Chief Counsel
By: Joseph H. Makurath

Senior Technician Reviewer

Enclosure (1)



