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Dear Sir or Madam:

We are responding to a request for a ruling concerning whether an amendment made to
your organizing document will adversely affect your status as an organization described in
section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code. In addition, you are requesting a ruling that you
can reasonably be expected to satisfy the requirements of section 507(b)(l)(B) of the Code
during the 60-month period beginning on January 1, 2001.

FACTS:

You are an organization described in section 501(c)(3)  of the Internal Revenue Code and
classified as a private foundation under section 509(a) of the Code. Prior to January 1, 2001,
you operated as a grant-making private foundation that provided funding to schools for the
health professions and to colleges and universities for studies relating to health care. Your
Board of Trustees has decided to change your activities to provide more direct activities that will
facilitate the use of community partnerships throughout Y to assist local tax exempt hospitals in
pursuing a variety of community health initiatives.

You have amended your organizing documents to expand your purposes. Your expanded
purposes provide that you will be operated exclusively for the benefit of, to perform the functions
of, or to carry out the purposes of one or more of the tax-exempt hospitals described in section
501 (c)(3) of the Code and sections 509(a)(l) and 170(b)(l)(A)(iii)  located in Y.

You are governed by a Board of Directors that will consist of a minimum of eleven directors
and a maximum of 21 directors. Your Bylaws now provide that not less than a majority of
directors holding office shall be individuals who are at the same time officers, directors, trustees
of, or representatives appointed by members of senior management of one or more tax-exempt
hospitals located in Y.

You are requesting the following rulings:
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1. You will continue to qualify as an organization described in section 501 (c)(3) of the Code.

2. You will satisfy the requirements of section 507(b)(l)(B) of the Code during the 60-month
period beginning on January 1, 2001.

LAW:

In general, section 507(b)(l)(B) of the Code provides that the status as a private foundation
of any organization shall be terminated if:

0) The organization meets the requirements of paragraph (1) (2) or (3) of section
509(a) for a continuous period of 60 calendar months beginning with the first day of
any taxable year which begins after December 31, 1969;

(ii) The organization notifies the Secretary (in such manner as the Secretary may by
regulations prescribe) before the commencement of the 60 month period that it is
terminating its private foundation status: and,

(iii) The organization establishes to the satisfaction of the Secretary (in such manner as
the Secretary may by regulations prescribe) immediately after the expiration of the
60 month period that it has complied with clause (i).

Section 1.507-2(d)(2) of the Income Tax Regulations provides that an organization will
satisfy the requirements of section 507(b)(l)(B) of the Code if it is described in section 509(a)(3)
of the Code and operates as a section 509(a)(3) organization for a continuous period of at least
60 months. The organization needs to satisfy the requirements of section 509(a)(3) at the
commencement of the 60-month period and continuously thereafter.

Section 1.507-2(e)(l) of the regulations provides that an organization which provides
notice that it is commencing a 60-month termination may obtain an advance ruling from the
Commissioner that it can be expected to satisfy the requirements of section 507(b)(l)(B)(I)
during the 60 month period. Such an advance ruling may be issued if the organization can
reasonably be expected to meet the requirements of section 507(b)(l)(B) during the 60-month
period. The issuance of the ruling will be discretionary with the Commissioner.

Section 1.507-2(e)(2) of the regulations provides that in determining whether an
organization will satisfy the 60 month period, the basic consideration is whether its
organizational structure (taking into account any revisions made prior to the beginning of the 60-
month period), proposed programs or activities, intended methods of operation, and projected
methods of support are such as to indicate that the organization is likely to satisfy the
requirements of section 509(a)(l). (2) or (3) and paragraph (d) of this section during the 60-
month period. In making such determination, all facts and circumstances shall be considered.

Section 509(a) of the Code provides that all organizations described in section 501(c)(3)
are private foundations except those described in paragraphs (1) through (4) of section 509(a).
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Section 509(a)(3) of the Code excludes from the definition of a private foundation an
organization which is operated, supervised, or controlled by or in connection with one or more
organizations described in section 509(a)(l) or 509(a)(2).

Section 1.509(a)+b)(l)  of the regulations provides, in pertinent part, that for an
organization to qualify under section 509(a)(3)(A) of the Code as a supporting organization, “it
must be both organized and operated exclusively for the benefit of, to perform the functions of,
or to carry out the purposes of one or more specified publicly supported organizations.”

Section 1,509(a)-4(c)(l)  of the regulations provides that an organization will be deemed
to be “organized exclusively” for one or more of the purposes specified in section 509(a)(3)(A)
of the Code only if its articles of organization (i) limit the purposes of such organization to one or
more purposes set forth in section 509(a)(3)(A); (ii) do not expressly empower the organization
to engage in activities which are not in furtherance of such purposes; (iii) state the specified
publicly supported organizations on whose behalf such organization is to be operated; and (iv)
do not expressly empower the organization to operate in support of or to benefit any
organization other than the specified publicly supported organizations referred to in (iii) above.

Section 1,509(a)+c)(2)  of the regulations indicates that in satisfying the “organizational
test,” the organization’s purposes, as stated in its articles, may be as broad as, or more specific
than, the purposes set forth in section 509(a)(3)(A) of the Code. An organization which is
“operated, supervised, or controlled by” or “supervised or controlled in connection with” one or
more section 509(a)(l) or (2) organizations to carry out the purposes of such organizations, will
be considered as satisfying the organizational test if the purposes set forth in its articles are
similar to, but no broader than, the purposes set forth in the articles of its controlling section
509(a)(l) or (2) organizations.

Section 1,509(a)-4(d)(l)  of the regulations provides that in order to meet the
requirements of section 509(a)(3)(A), an organization must be organized and operated
exclusively to support or benefit one or more “specified” publicly supported organizations. The
manner in which the publicly supported organizations must be specified in the articles will
depend upon whether the supporting organization is “operated, supervised or controlled by” or
“supervised or controlled in connection with” such organizations or whether it is “operated in
connection with” such organizations.

Section 1.509(a)-4(d)(2) of the regulations provides that an organization having either
the “operated, supervised, or controlled by”, or the “supervised or controlled in connection with”
relationship satisfies this requirement even if it designates the supported organizations by class
or purpose rather than by name.

Section 1,509(a)+d)(3)  of the regulations provides that it is permissible for the
supporting organization’s governing instrument to permit: (1) the substitution of one publicly
supported organization within the same class or a different class designated in the articles; (2)
the supporting organization to operate for the benefit of new or additional publicly supported
organizations of the same class designated in the articles; or (3) the supporting organization to



-4. mo115644

vary the amount of its support among different publicly supported organization within the same
class or classes of organizations designated in the articles.

Section 1.509(a)4(e)(l)  of the regulations sets forth the operational test of section
509(a)(3)(A) of the Code. The operational test can only be met if an organization actually
engages solely in activities, which support or benefit the specified publicly supported
organizations. Such activities may include making payments to or for the use of, or providing
services or facilities for, individual members of the charitable class benefited by the specified
publicly supported organization. Similarly, an organization will be regarded as “operated
exclusively” to support or benefit one or more specified publicly supported organizations even if
it supports or benefits an organization, other than a private foundation, which is described in
section 501 (c)(3) and is operated, supervised or controlled by or in connection with such
publicly supported organizations, or which is described in section 511 (a)(2)(B) of the Code.

Section 1.509(a)+e)(2)  of the regulations states, in pertinent part, that a supporting
organization may satisfy the operational test by using its income to carry on an independent
activity or program which supports or benefits the supporting organizations.

Section 1.509(a)+g)(l)(i)  of the regulations provides that the terms “operated by,”
“supervised by.” and “controlled by,” as used in section 509(a)(3)(B), presupposes a substantial
degree of direction over the policies, programs, and activities of a supporting organization by
one or more publicly supported organizations. The relationship required under any one of these
terms is comparable to that of a parent and subsidiary, where the subsidiary is under the
direction of, and accountable or responsible to, the parent organization. This relationship is
established by the fact that a majority of the officers.  directors, or trustees of the supporting
organization are appointed or elected by the governing body, or members of the governing
body.

Section 1.509(a)+g)(2)  of the regulations provides that an organization may establish
the “operated, supervised, or controlled by” relationship even if it is controlled by one or more
publicly supported organizations, provided the purposes of the controlling publicly supported
organizations are carried out by benefiting the other publicly supported organizations.

RATIONALE:

An organization will satisfy the requirements of section 509(a)(3) of the Code if the
organization satisfies the relationship test set forth in section 509(a)(3)(A). it is operated to
further the purposes of the organization that it supports, and it is not controlled by a disqualified
person.

Your Articles limit your purposes to supporting one or more organizations described in
section 509(a)(l) and 170(b)(l)(A)(iii),  do not expressly empower you to engage in activities
which are not in furtherance of purposes described in section 509(a)(3)(A), identify the class of
publicly supported organizations on whose behalf that you are operated, and do not expressly
empower you to support or benefit any organizations other than the specified publicly supported
organizations. Thus, you meet the requirements set forth at section 1.509(a)-4(c)(l), of the
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regulations.,

You provide services to all not for profit hospitals located in Y, such as educating
hospitals about being more efficient in their operations. These activities are in furtherance of
your exempt purpose.

You are “operated, supervised or controlled by” because you are supporting all not-for
profit hospitals described in section 501(c)(3)  and described in section 170(b)(l)(A)(iii)  located
in Y. At least half of your directors shall also be individuals who are at the same time officers,
directors, trustees of, or representatives appointed by members of senior management of one or
more not for profit hospitals described in section 501(c)(3) and classified as an organization
described in section 170(b)(l)(A)(iii) located in Y.

You are not controlled directly or indirectly by one or more disqualified persons or by an
organization that is not described in section 509(a)(l) or 509(a)(2).

Furthermore, section 1.507-2(d) of the regulations provides that in order to meet the
requirements of section 507(b)(l)(B) of the Code for the 60 month termination period as an
organization described in section 509(a)(3), you must satisfy the requirements of that section for
a continuous period of at least 60 months.

In order to comply with the requirements of section 507(b)(l)(B) of the Code, within 90
days after the end of your 60-month termination you must furnish the Internal Revenue Service
with information establishing that you did, in fact, operate as an organization described in
section 509(a)(3) during such period. If you establish that fact, you will be classified as an
organization described in section 509(a)(3) as long as you continue to meet the requirements of
that section.

If you fail to satisfy the requirements of section 509(a)(3) of the Code for the continuous 60
month period, but you satisfy the requirements of section 509(a)(3) for any taxable year or years
during such 60 month period, you will be treated as a public charity exempt under that section
for such taxable year or years. Grants or contributions made during such taxable year or years
shall be treated as made to an organization described in section 509(a)(3) of the Code. In
addition, sections 507 through 509 and Chapter 42 shall not apply to you for any taxable year
within such 60-month period for which you meet the requirements of section 509(a)(3).-

Pursuant to section 1.507-2(a)(4) of the regulations, you cannot rely on this advance ruling
to avoid the imposition of tax under section 4940 of the Code. Consequently, if you do not pay
the tax imposed by section 4940 for any taxable year or years during the 60 month period, and it
is subsequently determined that such tax is due for such year or years (because you did not
complete a successful termination pursuant to section 507(b)(l)(B) and were not treated as an
organization described in section 509(a)(3) for such year or years), you will be liable for interest
in accordance with section 6601 for any amount of tax under section 4940 which has not been
paid on or before the last date prescribed for payment. However, since any failure to pay such
tax during the 60-month period (or prior to the revocation of this ruling) would be due to
reasonable cause, the penalty under section 6651 with respect to the tax imposed by section
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4940 shall not apply.

Based on the information submitted, we rule as follows:

1) Your articles of incorporation, as amended and restated effective January 1, 2001, your
Bylaws amended effective January I,2001 and the changes in your method of operation
and activities do not adversely affect your status as an organization described in section
501(c)(3) of the Code.

2) You can reasonably be expected to be an organization of the type described in section
509(a)(3) of the Code. You have filed the notification required by section 507(b)(l)(B)(ii)  of
the Code indicating your intent to commence a sixty-month termination of your private
foundation status. You have submitted a properly executed Form 872. Accordingly, you will
be treated as an organization that is not a private foundation for an advance ruling period,
which commences on January 1,200l.

Although you are considered to be a public charity for certain purposes, you are still
considered a private foundation for purposes of the tiling requirements under section 6033 and
6056. Accordingly, you must continue to tile Form 990-PF for each year in the termination
period. A copy of this letter should be attached to your Form 990-PF.

Donors (including private foundations) may rely on this ruling that you are not a private
foundation until 90 days after the end of your 60-month period. However, if notice that you will
no longer be treated as the type of organization indicated above is published in the Internal
Revenue Bulletin, donors may not rely upon this advance ruling after the date of such
publication. Also, donors (other than private foundations) may not rely upon this classification
indicated above if they were in part responsible for, or were aware of, the act that resulted in
your loss of classification, or if they acquired knowledge that the Internal Revenue Service had
given notice that you would be removed from that classification. Private foundations may rely
on the classification as long as you were not directly or indirectly controlled by them or by
disqualified persons with respect to them. However, private foundations may not rely on the
classification indicated above if they acquired knowledge that the Internal Revenue Service had
given notice that you would be removed from that classification.

These rulings are based on the understanding that there will be no material changes in the
facts upon which they are based. Any changes that may have a bearing upon your tax status
should be reported to the Service.

Except as we have ruled above, we express no opinion as to the tax consequences of your
transaction under the cited provisions of the Code or under any other provisions of the Code.
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If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and
telephone number are shown in the heading of this letter. You should keep a copy of this with
your permanent records to resolve any questions about your exempt status.

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 6110(k)(3) of the
Internal Revenue Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

Sincerely,

Marvin Friedlander
Manager, EO Technical

Group 1


