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This letter is in reply to your request dated July 10, 2000, for a private letter ruling
concerning the federal income tax treatment. under section 414(h)(2) of the Internal
Revenue Code (“Code”) of certain contributions to Plan X.

You stated in your letter State B has established Plan X. Employer A is an agency of
State B. Employer A is a participating employer in Plan X. Plan X is a qualified plan
under section 401 (a) of the Code. Employees of Employer A who participate in Plan X
are required to contribute to Plan X. The Board of Trustees of Employer A has adopted
a resolution permitting it to pick up mandatory contributions to Plan X through a
reduction in salary. Participation in the pick up is mandatory. No employee may elect
the option of receiving the contribution directly, and the employee contribution picked up
will be designated as employer contributions.

Based on the foregoing facts and representations, you have requested that
contributions made by employees of Employer A that are picked up by Employer A
under provisions of the above resolution dated December 1, 1999, will not be included
in the gross income of such employees.

Section 414(h)(2) of the Code provides, in part, that contributions, otherwise designated
as employee contributions, shall be treated as employer contribution if such
contributions are made to a plan established by a state government or a political
subdivision thereof which is described in section 401 (a) and are picked up by the
employing unit.:

The federal income tax treatment to be accorded contributions which are picked up by
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the employer within the meaning of section 414(h)(2) of the Code is specified in
Revenue Ruling 77-462, 1977-2 C.B. 358. In that revenue ruling, the employer school
district agreed to assume and pay the amounts employees were required by state law to
contribute to a state pension plan. Revenue Ruling 77-462 concluded that the school
districts picked up contributions to the plan are excluded from the employees’ gross
incomes until such time as they are distributed to the employees. The revenue ruling
held further that under the provisions of section 3401 (a)(12)(A) of the Code, the school
districts contributions to the plan are excluded from wages for purposes of the
Collection of Income Tax at Source on Wages: therefore, no withholding is required
from the employee’s salary with respect to such picked-up contributions.

The issue of whether contributions have been picked up by an employer within the
meaning of Code section 414(h) is addressed in Revenue Ruling 81-35.1981~1  C.B.
255, and Revenue Ruling 81-36.1981-l  C.B. 255. These revenue rulings establish that
the following two criteria must be met: (1 ) the employer must specify that the
contributions although designated as employee contributions, are being paid by the
employer in lieu of contributions by the employee, and (2) the employee must not be
given the option of choosing to receive the contributed amounts directly instead of
having them paid by the employer to the pension plan.

Because Plan X was established by State B and meets the qualification requirements
under Code section 401 (a), it is a plan described under Code section 414(h)(2). Plan X
and the proposed resolution of Employer M concerning the pick up of employee
contributions satisfy the criteria set forth in Rev. Rut 81-35 and Rev. Rul. 81-36
because they provide that (1 ) employee contributions picked up by Employer M will be
designated as employer contributions for federal income tax purposes, and (2) Plan X
participants will not be given an option to receive the contributed amounts directly rather
than having them contributed to Plan X.

Accordingly, we conclude that contributions made by employees of Employer A who
participate in Plan B which are picked up by Employer A under the provisions of the
resolution of the Board of Trustees of Employer A dated December 1, 1 999, will not be
included in the gross income of employees of Employer A for the taxable year in which
such amounts are contributed to Plan X. Because we have determined that the picked
up amounts are to be treated as employer contributions, such contributions are
excepted from the definition of wages set forth in section 3401 (a)(12)(A) of the Code for
Federal Income tax withholding purposes..

This ruling is based on the assumption that Plan X will be qualified under Code section
401 (a) at the time of the proposed contributions and distributions. Further, the pick-up
is not effective for any amounts contributed to Plan X prior to the date the proposed
resolution regarding the pick-up is signed.
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If you have any question about this letter, you may call,
(202) 283-9580. or (202) 283-9574.

Sincerely,

Tax Exempt and Government
Entities Division
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Deleted Copy


