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Ladies and Gentlemen:

This is in response to your letter dated December 20, 1999, as
supplemented by correspondence dated October 19 and December 6, 2000,
in which you requested a ruling, on behalf participants in the above-
named Plan, under sections 72 and 402 of the Internal Revenue Code,
and under certain provisions of the Technical and Miscellaneous
Revenue Act of 1988 ("TAMRA"), Pub. L. 100-647, 1988-3 C.B. 1.

In furtherance of your ruling request, you have provided, in
writing, the following statements and representations:

The Plan is a defined benefit pension plan and trust, created
pursuant to provisions in the State's Constitution, to provide
retirement benefits to employees of State agencies. The Plan is
maintained by the State and does not cover employees of the State's
political subdivisions. You represent that the Plan is a



"governmental plan" under the rules governing section 414(d) of the
Code. You further represent that, on ******f?c********* the pIan
received a favorable determination letter from the Service as to its
qualified status under section 401(a) of the Code, as applicable to
governmental pension plans.

Plan benefits are financed through a trust fund to which both
employees and the State currently contribute ***** percent of the
employee's compensation. The trust fund is invested and the proceeds
of such investments become a part of the fund. The trust fund exists
for the exclusive benefit of members and their beneficiaries and may
not be diverted to any other purpose. The trust fund is administered
by a six-member Board of Trustees.

The employee contribution goes into an employee account that is
periodically credited with a stated interest rate, which is fixed by
State law and currently is ****** percent. The interest rate bears no
relationship to the investment earnings of the trust. Prior to
**t************, employee contributions were treated as after-tax
contributions. Pursuant to a private letter ruling issued by the
Service on ************** , you state that, after December 31, 1987,
employee contributions have been "picked up" under section 414(h) (2)
of the Code and are treated as pre-tax contributions. However, many
employees who currently are retiring from State employment have after-
tax employee contributions made before *********f********.

A participant's retirement annuity is based upon his or her
average compensation and credited years of service. The employee's
contributions do not impact the calculation of the retirement annuity.

Historically, the Plan has offered participants a "standard
annuity for life" and several joint and survivor annuity options.
Upon retirement or separation from service, the employee also is
offered the option of requesting a withdrawal of his employee
contributions with accumulated interest at the stated interest rate
provided by law. An employee's ability to withdraw his or her
employee contributions was available on May 5, 1986 to all
participants upon separation from service.

During a ****** session the State Legislature amended the Plan to
include a partial lump sum distribution("PLSD") The statute now
provides that a member of the Plan who is eligible to retire and
receive an unreduced service retirement annuity may elect an optional
retirement annuity together with a PLSD. The amount of the PLSD may
not exceed l * months of a standard service retirement annuity computed
without regard to this option. The service retirement annuity is
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reduced actuarially to reflect the PLSD. Individuals who retire on or
after ************* may elect the PLSD. The PLSD is paid to a retiree
at the same time as the Plan's first annuity payment. An employee's
retirement is always effective at the end of a calendar month. The
first annuity payment is made to the retiree at the end of the first
full calendar month after the effective date of retirement. For
example, the first annuity payment for a November 30'" retirement would
be December 31".

Based on the statements and representations given above, you
request the following rulings:

1. A participant who elects to receive a PLSD from the Plan in
exchange for a reduced retirement annuity and who receives the PLSD
before or with the first annuity payment will be taxed on the PLSD
only to the extent such distribution exceeds the investment in the
contract as of December 31, 1986, in accordance with Code
5 72(e) (8) CD), as modified by section 1122(h) (9) of the Tax Reform
Act of 1986 and Code § 72(e) (5) (A).

2. To the extent the PLSD exceeds the investment in the contract
as of December 31, 1986, such excess is taxable to the annuitant in
the Plan on a pro-rata basis pursuant to sections 72(e) (8) (Al and
72(e) (2) (B) of the Code.

Section 402(a) (1) of the Code generally provides that an amount
actually distributed from an employee's trust described in Code
§ 401(a) which is exempt from tax under § 501(a), shall be taxable to
the distributee in the year of distribution under 5 72 (relating to
annuities).

Section 72(a) of the Code provides that gross income includes any
amount received as an annuity (whether for a period certain or during
one or more lives) under an annuity, endowment, or life insurance
contract.

Code 5 72(b) (1) provides that gross income under § 72(a) does not
include that part of any payment received as an annuity which bears
the same ratio to such amount as the investment in the contract (as of
the annuity starting date) bears to the expected return under the
contract (as of such date). Code § 72(b) (2) provides that amounts
excluded from income under § 72(b) (1) shall not exceed the total
unrecovered investment in the contract as calculated immediately
before the annuity starting date.

Code § 72(e) (1) of the Code generally applies to any amount,
received under an annuity, endowment, or life insurance contract that



is not received as an annuity, if no provision of this subtitle (other
than this subsection) applies with respect to such amount.

Code § 72(e) (2) (A) provides that any amount received on or after
the annuity starting date shall be included in gross income.

Code § 72(e) (2) (B) provides that, with regard to any amount
received before the annuity starting date, such amounts will be
included in gross income to the extent allocable to income on the
contract. and shall not be included in income to the extent allocable
to the employee's investment in the contract.

Code § 72(c) (4) defines "annuity starting date" in the case of
any contract as the first day of the first period for which an amount
is received as an annuity under the contract.

Code 5 72(e) (5) (D)(i) provides that, except as provided in
paragraph (81, below, the above provisions apply to any amounts
received as a distribution from a plan qualified under 5 401(a).

Code § 72(e) (8) (A) provides that, notwithstanding any other
provision of this subsection, in the case of any amount received
before the annuity starting date from a trust or contract described
in paragraph (5) (D), paragraph (2) (B) shall apply to such amounts.

Code § 72(e) (8) (D) provides that, in the case of a plan which on
May 5, 1986, permitted the withdrawal of any employee contributions
before separation from service, 5 72 (e) (8) (A) shall apply only to the
extent that amounts received before the annuity starting date (when
increased by amounts previously received under the contract after
December 31, 1986,) exceed the investment in the contract as of
December 31, 1986.

Section lOllA (11) of TAMRA retroactively amended the Tax
Reform Act of 1986 by adding § 1122th) (9). Section 1122(h) (9) created
the following special rule for retirement plans maintained by a state
government:

In the case of a plan maintained by a State which on
May 5, 1986 permitted withdrawal by the employee of
employee contributions (other than as an annuity), [Code]
section 72(e). . shall be applied-

(A) without regard to the phrase 'before separation
from service' in paragraph (8) (D), and
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(B) by treating any amount received (other than as an
annuity) before or with the 1"' annuity payment as having
been received before the annuity starting date.

TAMPA 5 lOllA (11) expanded the class of participants in state
government retirement plans who are eligible for the special relief
afforded under Code 5 72(e) (8) CD). Prior to the TAMRA amendment, the
tax relief available under the Code was limited to participants who
opted for in-service distributions from the Plan. After enactment of
the TAMwl provision, the class of state employees eligible for the
special tax treatment expanded to include those who received a lump
sum or partial lump sum distribution after separation from service and
on or before the former employee's annuity starting date.

In this case, the Plan, as of May 5, 1986, permitted a retiring
employee to withdraw his or her employee contributions other than as
an annuity, after separation from service. The PLSD is an amount
received before or with the first annuity payment under the Plan and
is, therefore, deemed to have been received on or before an employee's
annuity starting date under the Plan. Because the Plan provided a
withdrawal option on the appropriate date, and because the PSLD is
received within the window of eligibility specified in TAMRA
§ lOllA (ll), (i.e., before or with a participant's first annuity
payment), it meets the criteria for the special tax treatment accorded
to individuals participating in a plan maintained by a state
government.

Accordingly it is ruled that:

1. A participant who elects to receive a PLSD from the Plan in
ex-change for a reduced retirement annuity, and who receives the PLSD
before or with the first annuity payment will be taxed on the PLSD
only to the extent such distribution exceeds the investment in the
contract as of December 31, 1986, in accordance with Code §
72(e) (8) (D), as modified by section 1122(h) (9) of the Tax Reform Act
of 1986 and Code 5 72(e) (5) (A).

2. To the extent the PLSD exceeds the investment in the contract
as of December 31, 1986, such excess is taxable to the annuitant in
the Plan on a pro-rata basis as provided under sections 72(e) (8) (A)
and 72(e) (2) (B) of the Code.

This ruling is directed only to the taxpayer or organization
requesting it. Section 6110(k) (3) of the Code provides that it may
not be used or cited by others as precedent. Should you have any
questions regarding the scope or substance of the ruling letter,
please cOntact **************  of my staff at **************.
*********************************************************.
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This letter expresses no opinion as to whether the Plan satisfies
the requirements for qualification under Code 5 401(a). The
determination as to whether a plan is qualified under 5 401(a) is
within the jurisdiction of the Manager, Employee Plans Determinations
Programs, Cincinnati, Ohio, and the appropriate Area Office of the
Employee Plans Examination Division.

Sincerely,

John Swieca, Manager
Employee Plans Technical Group 1
Tax Exempt and Government

Entities Division

Enclosures:
F Deleted Copy of Ruling Letter
b Notice 437, Notice of Intent to Disclose


