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SUBJECT: IRS Claims to Proceeds of Foreclosure Sales

This advice is in response to your e-mail and attached advisory opinion concerning
the above subject.  This document is advisory only and is not to be relied upon or
otherwise cited as precedent.

ISSUE:

Whether the Internal Revenue Service (“Service”) can use an escrow demand
under California state law to request payment of surplus proceeds from a trustee
after a foreclosure sale, or whether the Service must use a Notice of Levy.

CONCLUSION:

The Service may use an escrow demand under California state law to request
payment of surplus proceeds from a trustee after a foreclosure sale.

FACTS:

Prior to the enactment of the Restructuring and Reform Act of 1998 (“RRA 98"), the
Service had often collected surplus proceeds from foreclosure sales in California by
submitting an escrow demand to the trustees.  Many trustees responded by
requesting a Notice of Levy, since the levy gave them the protection of I.R.C. 
§ 6332(e), whereas an escrow demand did not.  The Service would issue a Notice
of Levy if the trustees so requested.  Now, however, pursuant to I.R.C. § 6330 the
Service cannot levy without giving the taxpayer his rights to a Collection Due



GL-800421-00 -2-

1/  Section 3401 of RRA 98 added I.R.C. § 6330 which gives the taxpayer certain
CDP rights where the Service seeks to levy the taxpayer’s property.

2/  Cal. Civ. Code § 2924j(a) provides that if a trustee's foreclosure sale of real
property results in surplus proceeds remaining in the hands of the trustee after the
foreclosing entity is paid, the trustee must send notice to all parties who had a record
interest in the property that was sold.  The notice must be sent by first class mail within
thirty days after the execution of the trustee's deed.  In general, the notice must inform
the record owners that there are surplus proceeds, and that record owners who desire
to be paid their share of the surplus proceeds must submit a written claim to the trustee
within thirty days of the date on which the notice is sent.  In turn, Cal. Civ. Code
§ 2424j(b) provides as follows:

The trustee shall exercise due diligence to determine the
priority of the written claims received by the trustee to the
trustee's sale surplus proceeds from those persons to whom
notice was sent pursuant to subdivision (a).  In the event
there is no dispute as to the priority of the written claims
submitted to the trustee, proceeds shall be paid within 30
days after the conclusion of the notice period.  If the trustee
has failed to determine the priority of written claims within 90
days following the 30-day notice period, then within 10 days
thereafter the trustee shall deposit the funds with the clerk of
the court . . . or file an interpleader action . . . .  Nothing in
this section shall preclude any person from pursuing other
remedies or claims as to surplus proceeds.

3/  Pursuant to section 6330(a)(1), the Service must give a pre-levy CDP Notice
to the taxpayer of its intent to levy on property or rights to property, other than State tax
refunds and in jeopardy levy situations, at least 30 days prior to the first such levy with
respect to a tax and tax period.  Temp. Treas. Reg. § 301.6330-1T(a)(3), Q&A-A5.  A
taxpayer must submit a written request for a CDP hearing with respect to a CDP Notice
issued under section 6330 within the 30-day period commencing the day after the date
of the CDP Notice.  Temp. Treas. Reg. § 301.6330-1T(c)(2), Q&A-C3.  If the taxpayer
does not request a CDP hearing with Appeals within the 30-day period, the taxpayer will
forgo the right to a CDP hearing and the Service will be free to pursue collection action

(continued...)

Process (“CDP”) hearing. 1/ At the same time, the new provisions of California state
law have imposed strict time constraints on the trustees for determining the priority
of claims to the surplus proceeds. 2/ Because of the time necessary to afford
taxpayers their CDP rights before a levy can be made, the Service cannot send the
trustees a Notice of Levy that would permit a trustee to make a timely
determination. 3/ Consequently, the trustees interplead the surplus proceeds.
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3/(...continued)
at the conclusion of the 30-day period following the date of the CDP Notice.  Temp.
Treas. Reg. § 301.6330-1T(c)(2), Q&A-C7.  If the taxpayer requests a CDP hearing
under section 6330(a)(3)(B), the CDP hearing will be held with Appeals.  There is not a
time limit on the CDP hearings or on when Appeals must issue a Notice of
Determination, however, Appeals will attempt to conduct the CDP hearings as
expeditiously as possible.  Temp. Treas. Reg. § 301.6330-1T(e)(3), Q&A-E8.  The
taxpayer may appeal determinations made by Appeals within 30 days after the date of
the Notice of Determination to the Tax Court or a district court of the United States, as
appropriate.  Temp. Treas. Reg. § 301.6330-1T(f)(1).  Section 6330(e)(1) suspends
levy actions for the period during which the CDP hearing and any appeals therefrom are
pending.

4/  In your advisory opinion you quote Q&A 9 which was dated May 21, 1999.  It
has since been renumbered to Q&A 3.2.4 and the text in the answer was revised on
September 3, 1999.  The revision does not affect your conclusion, nevertheless, your
advisory opinion should be updated accordingly.

LAW AND ANALYSIS:

The question addressed in your advisory opinion to Compliance Services,
Insolvency, is what method of collection should the Service use when trustees
inform the Service that they hold surplus proceeds from the foreclosure sale of real
property that was subject to a recorded federal tax lien.  In essence, you concluded
that the Service may not collect the surplus escrow proceeds through the use of an
escrow demand, but rather that a levy must be used to obtain surplus escrow
proceeds so that it does not appear that the Service is trying to circumvent the
taxpayer’s CDP rights under section 6330.  Compliance disagrees with your
conclusion and instead believes that an escrow demand should be used in lieu of a
levy.  Accordingly, Compliance has requested that you reconsider your advisory
opinion.

Your conclusion is based on question and answer (Q&A) 3.2.4 which is posted on
the National Resource Center RRA ‘98 Support homepage. 4/ Q&A 3.2.4 reads as
follows:

Q. 3.2.4: Often in foreclosure sale cases the sale of the property
produces excess proceeds and we receive requests from the trustee
for a demand for payment.  We used to make our demand in the form
of a levy.  We understand that levies are third party contacts and now
wish to make our demands informally, through a written request we
call an escrow demand.  We have two questions.  1. Must we use a
levy to make the demand or may we simply write the trustee and ask 
for the money?  2. If we may do as the trustee asks and simply 
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5/  At the same time, we held the position that an escrow demand be used in
situations where the administrative practice prior to the enactment of section 6330 was
to use an escrow demand.

submit a written request (or claim) for the money, is that request 
a contact within the meaning of section 7602(c)? 

A. 3.2.4 (rev. 9/3/99): As to the first question, a levy must be used to
obtain the money from the third party trustee.  Using a levy gives the
taxpayer rights to a due process hearing (assuming it is the first levy)
and therefore not using a levy in situations where a levy has previously
been used gives the appearance that the Service is trying to
circumvent the taxpayer’s rights under the new due process provisions.
Using a levy also protects the rights of other third parties who may
have a claim to the proceeds because it allows them to bring a
wrongful levy action.  Since a levy must be used, the second question
is moot. 

When question 3.2.4 was posed it dealt with situations where prior to the enactment
of section 6330 a levy had been used to reach surplus escrow proceeds.  The
amended answer, after the effective date of the CDP provisions, advised that a levy
be used in these situations in order to avoid the appearance that the Service was
trying to circumvent the taxpayer’s CDP rights under section 6330. 5/ However,
from a legal standpoint, an escrow demand may be used if permitted under state
law.  Section 6330 added notification and appeal rights to the filing of liens and
decisions to levy; it was not intended to foreclose the Service from exercising the
rights of any other creditor under state law procedures, as opposed to procedure
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6/  The Senate Committee Report addressing the reasons for section 3401
states:

The Committee believes that taxpayers are entitled to
protections in dealing with the IRS that are similar to those
they would have in dealing with any other creditor. 
Accordingly, the Committee believes that the IRS should
afford taxpayers adequate notice of collection activity and a
meaningful hearing before the IRS deprives them of their
property.
...

The provision establishes formal procedures designed to
insure due process where the IRS seeks to collect taxes by
levy (including by seizure).

Senate Committee Report (S. Rep. No. 105-174).

7/  To avoid any potential liability trustees have been filing interpleader actions in
cases where the Service has a tax lien on foreclosed property and fails to respond in a
timely fashion with a Notice of Levy or written claim.  However, pursuant to section
2924j(b), the trustee is only required to file an interpleader action where it has failed to
determine the priority of “written claims.”  Thus the Service gives up its claim to the
surplus proceeds where it fails to submit a written claim to the trustee and where there
is no dispute as to the priority of the “written claims” submitted to the trustee.

under federal law. 6/ Nonetheless, except as provided below, we advise that a
levystill be used in these situations for the reasons stated in answer 3.2.4.

In the instant case, we recognize that using a levy to reach the surplus proceeds
within the time constraints imposed by section 2924j is not feasible because of the
time required to afford the taxpayer his CDP rights.  As noted above, pursuant to
section 6330, the Service cannot issue a Notice of Levy to the trustee during the
30-day period commencing the day after the date of the CDP Notice.  If the
taxpayer requests a CDP hearing, then levy action continues to be suspended for
an indefinite time during which the CDP hearing and any appeals therefrom are
pending.  At the same time, pursuant to section 2924j, if the trustee cannot
determine the priority of claims to the surplus proceeds within 90 days following a
30-day notice period, then within 10 days thereafter the trustee must file an
interpleader action or deposit the funds with the clerk of the court.  The discord
between the suspension on levy pursuant to section 6330 and the time constraints
of section 2924j has led to an increase in interpleader cases. 7/ 
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8/  An escrow demand constitutes a third party contact under section 7602(c)
because it is a communication to a person other than the taxpayer seeking information
with respect to the collection of the taxpayer’s liability.

9/  The Service will also have to avail itself of a state law remedy rather than the
more desirable remedy under the Internal Revenue Code (action to enforce a levy) if
the trustee refuses to comply with the escrow demand.

The use of escrow demands by the Service will reduce the number of interpleader
cases and protect the Service’s claims to surplus proceeds.  For these reasons,
using an escrow demand to collect the surplus proceeds is permissible. 8/ The
Service is not attempting to bypass the taxpayer’s CDP rights because the Service
has a legitimate business reason for using an escrow demand rather than a levy. 
Although an escrow demand does not provide third parties with the same rights as
a levy (wrongful levy action), third parties will have a remedy under state law in the
event of a dispute over the funds. 9/ Cal. Civ. Code § 2924j(b)-(d).

If you have any further questions, please contact Branch 1, Collection, Bankruptcy
& Summonses, at (202) 622-3610.

cc: Area Counsel, Los Angeles (CC:SB:8)


