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This is in response to a request submtted on your
behal f by your authorized representative on January 17,
2000, for a private ruling letter concerning the
federal income tax treatnment of certain contributions
to Plan X under section 414 (h) (2) of the Internal
Revenue Code ("code") .

I n support of the ruling request the follow ng
facts and representati ons have been submtted:

Enpl oyer Mis a conprehensive comunity college
serving the residents of Counties A, B, and C of State
A The college provides quality postsecondary credit
prograns |eading to an associate degree or a
certificate of proficiency, as well as docunents of
participation for comunity and continuing education
cour ses

State A has established various pension plans,
including Plan X, which are qualified under section
401 (a) of the Code. Empl oyer M an agency of State A
is a participating enployer in Plan X Enpl oyees of
Enpl oyer M who participate in Plan are required to
contribute to Plan X

Pursuant to a resolution by the Board of Trustees
of Enployer M dated May 13, 1999 (the "Resolution"),
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Enpl oyer Mw Il pick up, i.e., assune and pay, the
mandat ory enpl oyee contributions of enpl oyees of

Enpl oyer M who participate in Plan X in lieu of such
enpl oyees payi ng such contributions. In addition,
enpl oyees of Enployer M who participate in Plan X wll
have no option to receive the -picked-up contributions
in cash instead of having such contributions paid to
Plan X

Enpl oyer M requests a ruling that contributions
made by enpl oyees of Enployer M who participate in Plan
X which are picked up by Enmployer M pursuant to the
Resolution will not be included in the gross incone of
such enpl oyees for federal incone tax purposes.

Section 414(h) (2) of the Code provides that
contributions, otherw se designated as enpl oyee
contributions, shall be treated as enpl oyer
contributions if such contributions are nade to a plan
described in section 401(a) established by a state
government or a political subdivision thereof and are
pi cked up by the enploying unit.

The federal income tax treatnment to be accorded
contributions which are picked up by the enployer
within the neaning of section 414(h} (2) of the Code is
specified in Revenue Ruling 77-462, 1377-2 C. B. 358.

In that revenue ruling, the enployer school district
agreed to assunme and pay the amounts enpl oyees were
required by state law to contribute to a state pension
plan. Revenue Ruling 77-462 concluded that the schoo
district's picked-up contributions to the plan are
excluded from the enployees' inconme until such time as
they are distributed to the enployees. The revenue
ruling held further that under the provisions of
section 3401(a) (12) (A), the school district's
contributions to the plan are excluded from wages for
purposes of the Collection of Income Tax at Source on
Wages; therefore, no withholding is required fromthe
empl oyees' salaries with respect to such picked-up
contributions.

The issue of whether contributions have been
pi cked up by an enployer within the neaning of section
414(h) (2) of the Code is addressed in Revenue Ruling
81-35, 1981-1 C. B. 255, and Revenue Ruling 81-36, 1981i-
1 CB. 255. These revenue rulings established that the
following two criteria nust be net: (1) the enpl oyer &ZQJI
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nust specify that the contributions, although

desi gnated as enployee contributions, are being paid by
the enployer in lieu of contributions by the enployee;
and (2} the enpl oyee nmust not be given the option of
choosing to receive anounts directly instead of having
them paid by the enployer to the pension plan.
Furthernore, it is immterial whether an enpl oyer picks
up contributions through a reduction in salary, an

of fset against future salary increases, or a

conbi nation of both.

I n Revenue Ruling s87-10, 1987-1 C. B. 136, the
| nternal Revenue Service considered whether
contributions designated as enployee contributions to a
governnmental plan are excludable from the gross incone
of the enployee. The Service concluded that, to
satisfy the criteria set forth in Revenue Rulings 81-35
and 81-36 wth respect to particular contributions, the
requi red specification of designated enployee
contributions mnmust be conpleted before the period to
whi ch such contributions relate.

The terns of Plan X and the Resolution satisfy the
criteria set forth in Revenue Rulings 81-35 and 81-36
because the contributions, although designated as
enpl oyee contributions, are to be nade by Enployer Min
lieu of contributions by the enployees; and the
enpl oyees may not elect to receive such contribution
amounts directly.

Accordingly, we conclude that contributions nade
by enpl oyees of Enployer M who participate in Plan X
whi ch are picked up by Enployer M under the provisions
of the resolution wll not be included in the gross .
i ncone of such enployees for federal incone tax
purposes in the year of contribution.

The ruling applies only to contributions specified
in the Resolution. The effective date for the
commencenent of the pickup of the mandatory
contributions cannot be earlier than the later of My
12, 1999, or the date the Resolution is put into
ef fect.

The Internal Revenue Service reaches no conclusion
inthis letter as to the status of Plan X as a
governmental plan within the neaning of section 414(d)
of the Code. No opinion is expressed as to whether the cQ? QDZ//
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anmounts in question are subject to tax under the
Federal Insurance Contributions Act. Noopinion is
expressed as to whether the anounts in question are
being paid pursuant to a "salary reduction agreenent”
within the nmeaning of section 3121(v) (1) (B).

This ruling is based on the assunption that Plan X
will be qualified under section 401{a) of the Code at
the tine of the pick-up contributions described above.

This ruling is directed only to the taxpayer who
requested it. Section 6110(c) (3) of the Internal
Revenue Code provides that it nmay not be used or cited
as precedent.

Sincerely yours,

John Swi eca, Manager

Enpl oyee Pl ans Technical Goup |

Tax Exenpt and Governnent
Entities Division

Encl osur es:
Del et ed copy
Notice of Intention to D scl ose
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