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This letter is in response to your request, dated April 24,2000,  for rulings on behalf of Plan
T related to the creation of an excess benefit plan and its effect on Plan T.

According to the facts as stated, Plan T is a multiemployer defined benefit pension plan that
is qualified under section 401(a) of the Internal Revenue Code (Code). Plan T has been in
existence since March 1974. The contribution rate to fund Plan T is established by the currently
effective collective bargaining agreement between the union and the employers who maintain Plan
T. Because the maximum annual benefit limitations of section 4 15 of the Code wiIl limit benefits
under Plan T for at least some participants who will be retiring in the immediate future, an excess
benefit plan (Plan E) has been created. Plan E will provide the benefits that a participant of Plan T
would have received except for the limitations of Code section 415. While Plan E has-been
established, Plan E has not received contributions and no benefits have been paid out from Plan E.
Plan E will not become effective (and begin receiving contributions and paying benefits) until
favorable responses to the rulings requested herein are received from the Internal Revenue Service
(Service).

Plan E is designed to provide, on a nonqualiied basis, benefits in excess of those permitted
to be paid by Plan T by reason of the limitations imposed by section 415. The amount of the
monthly payment that a participant of Plan E will receive from Plan E will be equal to the amount
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by which the participant’s monthly benefits t?om  Plan T have been reduced by reason of the
limitations under Code section 415. Additionally, the amount to be paid to participants under Plan
E will be increased to reflect taxes due thereon under the Federal Insurance Contributions Act
(FICA).

Plan E is not expected to hold a signiticant  amount of assets. Pursuant to the collective
bargaining agreement, the amount of benefits expected to be paid under Plan E in a given month
plus FICA taxes and administrative  expenses will be remitted to the administrators of Plan E each
month No principal amounts or interest income, if any, will be allowed to accumulate in the Plan E
trust. Thus, the trust associated with Plan E will merely act as a passthrough entity for excess
benefit payments and related expenses, The admhtistrators  of Plan T will also act as the
adrn&trators  of Plan E.

Thus, a participant’s benefit under Plan E is equal to the amount of the participant’s benefit
under Plan T’s benefit formula (before limitation for section 415) in excess of the bsnetit  Plan T can
provide to the participant under section 415 (that is, after  limitation for section 415). Such amount
is to be hither  increased to reflect the FICA taxes due on such amount, so that the payments to be
paid to a Participant, net of FICA taxes, are the same amounts the Participant would receive ifthe
amounts were not subject to FICA taxes.

To fund Plan E, the collective bargaining agreement will  be amended. The amendment to
the applicable bargaining agreement, subject to receipt of a favorable response to the rulings
requested herein, will  modify Plan ‘I’s fundiig as follows.

a First, the collective bargaining agreement amendment will require that on a monthly basis
the administrator of Plan T and Plan E will calculate the amount necessary to pay Plan E
benefits for the following month.

b. Second, the coUective  bargaining agreement amendment will require that the
administrator  of Plan T deduct from the funds (contributions for each hour worked)
received from employers the monies necessary to pay the aforementioned Plan E benefits
(icluding FICA taxes on such benefits).  The monies necessary to pay Plan E benefits will
be submitted directly to Plan E and thereupon paid directly to Plan E participants.

c. Third, the collective bargaining agreement amendment will require that aU monies not
paid to Plan E will be contributed directly to Plan T.

Thus, contributing employers will continue to submit the required employer contributions
for each hour worked by each employee covered by the applicable collective bargaining agreement
to the plan administrator. However, per the terms of the amendment, a portion of the fimds
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received by the Plan T/Plan E administrator will be submitted to Plan E, and the rema’htder  of the
funds will be submitted to Plan T. The only contributions that wiIl be allocated to Plan E are those
that are required to be allocated to Plan E by the terms of the collective bargaining agreement. This
allocation will always occur before the fimds  are deposited in any Plan T-account. Once
contributions are received by Plan T, they cannot be shifted  to Plan E.

Rulines  Requested

Based on the facts as stated, the following rulings have been requested on behalf of Plan T.

1. The establishment of Plan E wilI  not cause Plan T to lose its qualified status under
section 401(a) of the Code.

2. The proposed method of funding of Plan E will not cause Plan T to lose its quahfied
status under section 401(a) of the Code.

Auolicable  Law

Section 3(36)  of Title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA)
provides that the term “excess benefit plan” means a plan maintained by an employer solely for the
purpose of providing benefits for certain employees in excess of the limitations on contributions and
benefits imposed by section 415 ofthe  Code on plans to which that section applies, without regard
to whether the plan is funded. To the extent that a separable part of a plan (as determined by the
Secretary of Labor) mainmined  by an employer is maintained for such purpose, that part shall be
treated as a separate plan that is an excess benefit plan.

Section 401(a)(16) of the Code provides that a qualified plan must not provide for benefits
or contributions that exceed the limitations of section 4 15,

Section 4 12 of the Code provides minimum funding  standards that pension plans must
satisfy. Section 412(h) provides exceptions to the minimum funding  standards of section 412 for
certain plans.

Section 415 of the Code provides limitations on benefits and contributions that may be
provided under qualified plans. Section 415(b) provides limitations that qualified  defined benem
plans must satisfy. Section 415(b)(l) provides, in general, that the annual benefit  a participant can
receive under a qualified delined  benefit plan must not exceed the lesser of a specified dollar
amount or 100 percent of the participant’s average compensation for his high 3 years. The specified
dollar amount effective January 1, 2000, is $135,000.
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Section 1.414(1)-l(b)(l) ofthe Income Tax Regulations provides that, for purposes ofthat
section, a plan is a “single plan” ifand only if, on an ongoing basii, all of the plan assets are
available to pay benefits to employees who are covered by the plan and their beneficiaries.

Code section 40 l(a)( 16) provides that a qualified plan must satisfy section 4 15. Section
415(b) provides limitations that beneats provided under a quafitTed  defined benefit plan must
satistj~.  Thus, where a participant’s benefit under Plan T’s benefit formula exceeds the section
415(b) limitation applicable to the participant, adjusted as necessary for the commencement age and
the form in which the benefit will be paid, the participant’s benefit under Plan T must be limited
(reduced) so that it does not exceed such limitation.

Section 3(36) of Title I of ERISA provides that an excess benest  plan is a plan maintained
by an employer solely for the purpose of providing benefits for certain employees in excess of the
section 415 limitation applicable to the employee, without regard to whether the plan is funded.
Plan E is intended to be an excess benefit plan under section 3(36)  of ERISk

Section 1.414(1)-l(b)(l) of the regulations provides that a plan is a single plan,  for purposes
of that section, if and only ifall of the plan assets are available to pay benefits  to participants and
beneficiaries. The assets of Plan T are not available to pay benefits under Plan E, and assets of Plan
E are not available to pay benefits under Plan T. Therefore, Plan T and Plan E do not constitute a
single plan. Plan E is separate Tom  Plan T and provides benefits on a nonqualified  basis that
supplement the benefits that certain participants in Plan T receive from  Plan T. Furthermore, the
benefit provided to a participant under Plan E cannot be provided by Plan T because it would cause
the participant’s Plan T benefit to exceed the limitations of section 415. Thus, the establishment of
Plan E, an excess benefit plan, does not afkct the qualhied  status of Plan T.

The contribution rate for employers who sponsor Plan T and Plan E is established as part of
the collective  bargaining agreement. In order to provide promised benefits under Plan ‘? and Plan
E, amounts necessary to provide such benefits must be actuariahy calculated. Additionally, because
Plan T is a quahlied  defined benefit plan subject to Code section 412, the contributions required to
avoid a funding deficiency in Plan T’s funding  standard account for each plan year must be
actuarially calculated. Such actuarial calculations are independent of the contribution rate
established by the collective bargaining agreement. Furthermore, the minimum funding
requirements for Plan T are independent of the amounts contributed to Plan E. Thus, the allocation
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of employer contributions to Plan E pursuant to the collective bargaining agreement will  not &ect
the qualified  status of Plan T. Note that, in general, whether or not a plan is qualified under section
401(a) of the Code is determined under the rules of section 401(a). The proposed allocation of
contributions to Plan E will not, by itself, cause Plan T to fail to satisfysection  401(a).

Hokiings

1. The establishment of Pian E will not cause Plan T to iose its qualified status under
section 401(a) of the Code.

2. The proposed method of fur&g  of Plan E will not cause Plan T to lose its qualified
status under section 401(a) of the Code.

Note that this ruling  is directed only to the organization that requested it. Section
611 O(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

This letter does not consider the more general issue of Plan T’s qualitied  status, specifically,
whether Plan T compfies  with ah the Code requirements for qualification. This letter addresses
only the impact (if any) of the adoptioiand  funding of Plan E on the purportedly otherwise
qualified status of Plan T. Additionally, except as specifically ruled above, no opinion is expressed
regarding the subject transaction under any .other  provision of the Code, including the
consequences to participants under section 83 and 402(b)  of the Code. Moreover, we express no
opinion regarding the federal employment tax aspects of the above-described transaction.

Sincerely yours,

Martin L. Pippins,  Manager -
Employee Plans Actuarial Group 2
Tax Exempt and Government Entities

Division


