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This is in response to a letter dated March 15, 2000, and subsequent
correspondence, requesting a ruling regarding the federal gift tax consequences of a
proposed disclaimer.

Facts
The facts submitted and representations made are as follows:

Decedent died testate on Date 1, survived by Daughter. Decedent’s Spouse
predeceased Decedent. Taxpayer is Decedent’s nephew.

Under paragraph 5 of Decedent’s Will, the residuary estate passed to a trust.
The net income of the trust was to be paid at least semi-annually to Spouse for life,
then to Daughter for life, and then to Daughter’s children until the youngest reached
age 21, at which time the trust would terminate. Paragraph 5(e) provides that, if
Daughter predeceases Spouse without surviving children, the trust assets will be
distributed as Daughter appoints in her will pursuant to a general power of appointment
or, in default of that appointment, to Daughter’s heirs at law. If Daughter predeceases
Spouse with surviving children, then the trust assets will be divided among those
children when the youngest reaches age 21. The will contains no direction regarding
disposition of the residuary trust on Daughter's death, if Daughter dies after Spouse.

Daughter died on Date 2 without surviving children. Item IV of Daughter’'s Will
states that Daughter exercises the power of appointment given her under Decedent’s
Will to appoint the trust established under Decedent’s Will. Item IV provides for the
payment from those trust assets of specified sums to specified individuals and charities,
including $100,000 to Taxpayer. Item V of Daughter’'s Will provides that, to the extent
there are insufficient funds to fund the gifts under Item 1V, those gifts will be paid out of
Daughter’s residuary estate. The balance of the residuary estate is to pass to an inter
vivos trust established by Daughter prior to her death for the benefit of several charities.

On Date 3, the attorney for the administrator of Daughter’s estate notified
Taxpayer by letter that under Item IV of Daughter’s Will, Daughter exercised the power
of appointment given her in paragraph 5 of Decedent’s Will and appointed $100,000 to
Taxpayer. However, the letter noted that there is a question whether Daughter
possessed the power of appointment because Daughter did not predecease either of
her parents and she died without issue. Before receiving this letter, taxpayer was
unaware of the provisions of either Decedent's or Daughter's testamentary instruments.

Shortly after receiving this letter, Taxpayer engaged an attorney to advise him
regarding his interests. Taxpayer’'s attorney takes a position that the trust property
passes by intestacy. Specifically, Daughter died after Spouse without surviving
children. Thus, the circumstances of Daughter’s death did not meet the requirements
of paragraph 5(e) of Decedent’s Will providing for creation of the power, or of any other
provision under paragraph 5 providing for the disposition of the remainder of the trust.
Therefore, the remainder passes by intestacy, and under applicable state law, the
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identity of Decedent’s intestate heirs must be determined at Daughter’s death. Thus,
Taxpayer is entitled to one-third of the trust corpus, as an intestate heir of Decedent.

The charities and other parties with interests under Daughter’s Will take the
position that Decedent’s will should be construed in a manner that would make
Daughter’s exercise of the power valid. Alternatively, they take the position that, if
Daughter did not possess the power at death and the trust passes by intestacy, the
intestate heirs should be determined as of Decedent’s death. Thus, under state law,
Daughter is Decedent’s only intestate heir and, as such, the remainder of the trust
became part of Daughter’s estate and passes under Item V of Daughter’s will.

The parties executed a settlement agreement pursuant to which a portion of the
trust will be divided among Decedent’s intestate heirs, determined as of Daughter’s
date of death. As an intestate heir, Taxpayer will receive one-third of this portion of the
trust. The remaining portion of the trust will be distributed based on Daughter’s exercise
of the general power of appointment. Taxpayer will receive no funds from this portion
of the trust. The agreement was approved by Court on Date 4.

On Date 5, Taxpayer disclaimed, under the law of State, a fractional portion of
his intestate interest in the trust created under Decedent’s Will. Taxpayer ‘s disclaimer
reads, in part, as follows:

Whereas, it is the intention of [Taxpayer] to disclaim
an undivided portion of the property passing to him as an
intestate heir of [Decedent]. The disclaimed portion is [Y%]
of all interests in the property to which [Taxpayer] would be
otherwise entitled as his intestate share of the trust under
the Will of [Decedent].

Now therefore, I, [Taxpayer], an intestate heir of the
testamentary trust under the Will of [Decedent], hereby
disclaim all of my interest to [Y%] of the property to which |
am otherwise entitled.

We have been requested to rule that Taxpayer’s disclaimer of all of his interest in
Y% of the intestate share Taxpayer is entitled to receive from the trust created under
Decedent’s Will will not result in a taxable transfer for federal gift tax purposes.
Law

Federal Law

Section 2501(a)(1) imposes a tax, for each calendar year, on the transfer of
property by gift by any individual, resident or nonresident.

Section 2511 provides that the tax imposed by section 2501 shall apply whether
the transfer is in trust or otherwise, whether the gift is direct or indirect, and whether the
property is real or personal, tangible or intangible.
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Section 25.2511-1(c)(1) provides that the gift tax also applies to gifts indirectly
made. Thus, any transaction in which an interest in property is gratuitously passed or
conferred upon another, regardless of the means or device employed, constitutes a gift
subject to tax.

Section 25.2511-1(c)(2) provides that in the case of taxable transfers creating an
interest in the person disclaiming made before January 1, 1977, where the law
governing the administration of the decedent’s estate gives a beneficiary, heir, or next-
of-kin a right completely and unqualifiedly to refuse to accept ownership of property
transferred from a decedent, a refusal to accept ownership does not constitute the
making of a gift if the refusal is made within a reasonable time after knowledge of the
existence of the transfer. The refusal must be unequivocal and effective under the local
law. There can be no refusal of ownership of property after its acceptance. In the
absence of facts to the contrary, if a person fails to refuse to accept a transfer to him of
ownership of a decedent’s property within a reasonable time after learning of the
existence of the transfer, he will be presumed to have accepted the property. In any
case where a refusal is purported to relate to only a part of the property, the
determination of whether or not there has been a complete and unqualified refusal to
accept ownership will depend on all of the facts and circumstances in each particular
case, taking into account the recognition and effectiveness of such a purported refusal
under local law.

Thus, for a disclaimer to be recognized for federal gift tax purposes, with respect
to a property interest created in a pre-1977 transfer, it must be (1) recognized under
local law, (2) made within a "reasonable time" after knowledge of the existence of the
transfer, (3) made before the acceptance of the property transferred, and (4)
unequivocal.

In Jewett v. Commissioner, 455 U.S. 305 (1982), the Supreme Court recognized
that, under this regulation, an interest must be disclaimed within a reasonable time after
obtaining knowledge of the transfer creating the interest to be disclaimed, rather than a
reasonable time after the distribution or vesting of the interest. The requirement in the
regulations that the disclaimer must be made within a "reasonable time" is a matter of
federal, rather than local law. 1d. at 316. Whether a period of time is reasonable
under the regulations is dependent on the facts and circumstances presented. See,
Jewett v. Commissioner, 70 T.C. 430, 438 (1978), aff'd., 455 U.S. 305 (1982).

With respect to property interests created after December 31, 1976, § 2518 and
the regulations thereunder set forth the requirements that must be met for a disclaimer
to be effective for federal estate and gift tax purposes. In order to constitute a qualified
disclaimer, the disclaimant cannot accept the interest to be disclaimed or any of its
benefits prior to the disclaimer.

Under § 25.2518-2(d)(1), acceptance is manifested by an affirmative act which
Is consistent with ownership of the interest in property. Acts indicative of acceptance
include using the property or the interest in property; accepting income from the
property; and directing others to act with respect to the property or interest in property.
Merely taking delivery of an instrument of title, without more, does not constitute
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acceptance. Further, a disclaimant is not considered to have accepted property merely
because under applicable local law title to the property vests immediately in the
disclaimant upon the death of a decedent.

Section 25.2518-3(b) provides that a disclaimer of an undivided portion of a
separate interest in property which meets the other requirements of a qualified
disclaimer under 8 2518(b) and the corresponding regulations is a qualified disclaimer.
An undivided portion of a disclaimant’s separate interest in property must consist of a
fraction or percentage of each and every substantial interest or right owned by the
disclaimant in such property and must extend over the entire term of the disclaimant’s
interest in such property and in other property into which such property is converted.

Rev. Rul. 90-45, 1990-1 C.B. 175, addresses the application of 8§ 2518 in two
situations in which a surviving spouse, B, elects within 9 months of a decedent’s death
to take a statutory share of the decedent’s estate and subsequently disclaims an
undivided portion of the elected statutory share. The ruling states that the transfer
creating B’s elected statutory share occurred on the decedent’s date of death, even
though B was not entitled to the interest until B exercised the right of election.
Accordingly, in order to constitute a qualified disclaimer, the disclaimer had to be made
within 9 months after the decedent’s death. Further, the ruling concludes that B’s
statutory share election merely perfected B’s right to receive a portion of the estate.
Therefore, although B’s election to take a statutory share constitutes an affirmative act
that vests title to the elective share in B, it is not an acceptance of the property or its
benefits, for purposes of § 2518(a)(3).

State Law
Applicable State law provides that:

A person to whom an interest in property would have
devolved by whatever means, including a beneficiary under
a will, an appointee under the exercise of a power of
appointment, a person entitled to take by intestacy, a joint
tenant with right of survivorship, a donee of an inter vivos
transfer, a donee under a third-party beneficiary contract
(including beneficiaries of life insurance and annuity policies
and pension, profit-sharing and other employee benefit
plans), and a person entitled to a disclaimed interest, may
disclaim it in whole or in part by a written disclaimer which
shall: (1) describe the interest disclaimed; (2) declare the
disclaimer and extent thereof; and (3) be signed by the
disclaimant. The right to disclaim shall exist notwithstanding
any limitation on the interest in the nature of a spendthrift
provision or similar restriction.

Under State law the disclaimer relates back for all purposes to the date of the
death of the decedent. Further, unless the testator or donor has provided for another
disposition, the disclaimer, for purposes of determining the rights of other parties, is
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equivalent to the disclaimant’s having died before the decedent in the case of a
devolution by will or intestacy.

Finally, state law provides, as follows:

A disclaimer may be made at any time before
acceptance. An acceptance may be express or may be
inferred from actions of the person entitled to receive an
interest in property such as the following: (1) The taking of
possession or accepting delivery of the property or interest.
(2) A written waiver of the right to disclaim. (3) An
assignment, conveyance, encumbrance, pledge or other
transfer of the interest or a contract to do so. (4) A
representation that the interest has been or will be accepted
to a person who relies thereon to his detriment. (5) A sale of
the interest under a judicial sale. To constitute a bar to a
disclaimer, a prior acceptance must be affirmatively proved.
The mere lapse of time, with or without knowledge of the
interest on the part of the disclaimant, shall not constitute an
acceptance.

Analysis

We believe that the interests to be received by the parties (both as to the nature
of the interests and their economic value) under the settlement agreement are
consistent with the relative merit of the claims asserted by the parties.

Further, we conclude that, consistent with the characterization in the settlement
agreement, the interest in the trust assets is passing to Taxpayer in recognition of
Taxpayer’s rights as an intestate heir of Decedent. Taxpayer could only be entitled to
such a large portion of the trust assets as an intestate heir of Decedent. On the other
hand, if the trust assets passed under Daughter's will either pursuant to her exercise of
the testamentary general power of appointment over the trust assets or because
Daughter was deemed to be Decedent's intestate heir, Taxpayer would be entitled to
receive only $100,000 of the trust assets. Accordingly, under these circumstances, the
transfer creating Taxpayer’s interest in the trust occurred on Decedent’s death on Date
1. Accordingly, the effectiveness of Taxpayer's disclaimer is determined under the
rules of § 25.2511-1(c)(2).

Further, as is the case in Rev. Rul. 90-45, Taxpayer’s actions to establish his
interest in a portion of the trust do not constitute an acceptance of his interest in the
trust assets. In addition, Taxpayer’s disclaimer meets the requirements of § 25.2518-
3(b) for disclaimers of an undivided portion of a separate interest in property. Thus, in
view of the form of the disclaimer, we believe that Taxpayer has not accepted any of
the benefits of the disclaimed property in executing the disclaimer.

Finally, based on the facts presented and representations made, Taxpayer had
no knowledge of his interest in the trust until Date 3. Therefore, based on the facts
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presented, we conclude that Taxpayer’s disclaimer was made within a reasonable time
after Taxpayer obtained knowledge of the transfer creating the interest to be
disclaimed, for purposes of § 25.2511-1(c)(2).

Accordingly, based on the facts submitted and representations made, we rule
that, assuming Taxpayer’s disclaimer is effective under local law, Taxpayer’s disclaimer
of all of his interest in Y% of the intestate share Taxpayer is entitled to receive from the
trust created under Decedent’s Will did not result in a taxable transfer for federal gift tax
purposes.

Except as specifically ruled herein, we express no opinion on the federal tax
consequences of the transaction under the cited provisions or under any other
provisions of the Code.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3)
provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely yours,

Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)
By George L. Masnik

Chief, Branch 4

Enclosure
Copy for section 6110 purposes



