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Dear          :

This is in response to your letter dated, October 19, 1999,
requesting various rulings regarding a proposed charitable
remainder unitrust. 

H and W propose to establish the Trust under the laws of
State and intend to fund the Trust with publicly traded stock.
The Trust is intended to qualify as a charitable remainder
unitrust under section 664(d)(2) of the Code.  The governing
instrument of the Trust provides that the unitrust amount will be
equal to seven percent of the net fair market value of the trust
assets (determined as of the first day of the taxable year of the
Trust).  

Fifty percent of the unitrust amount will be paid to D for
D’s life, thirty-five percent of the unitrust amount will be paid
to Charity, a charitable organization under § 170, for five years
(or termination of the Trust if earlier) and then to D  for D ’s
life, and fifteen percent will be paid to Charity for D ’s life. 
At D ’s death the Trust will terminate and the trustee will
distribute the balance of the Trust assets (after payment of
administration expenses and other proper charges therein) to
Charity.
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Section 664(d)(2) of the Code sets forth the requirements to
be a charitable remainder unitrust.  Section 664(d)(2)(A)
provides that a fixed percentage (which is not less than five
percent nor more than 50 percent) of the net fair market value of
the assets, valued annually, is to be paid, not less often than
annually, to one or more persons (at least one of which is not an
organization described in § 170(c) and, in the case of
individuals, only to an individual who is living at the time of
the creation of the trust) for a term of years (not in excess of
20 years) or for the life or lives of such individual or
individuals.  Section 664(d)(2)(B) provides that no amount other
than the above-described payments may be paid to or for the use
of any person other than an organization described in § 170(c). 
Section 664(d)(2)(C) provides, in part, that following the
termination of the payments described above, the remainder
interest in the trust is to be transferred to, or for the use of,
an organization described in § 170(c).  Section 664(d)(2)(D)
provides that the value (determined under § 7520) of such
remainder interest must be at least ten percent of the initial
net fair market value of all property placed in the trust.

Section 1.664-3(a)(5) of the Income Tax Regulations provides
that only an individual or an organization described in § 170(c)
may receive a unitrust amount for the life of an individual.  If
an individual receives a unitrust amount for life, it must solely
be for his life.

Section 2501(a)(1) of the Code imposes for each calendar
year a tax on the transfer of property by gift during the
calendar year by any individual, resident or nonresident.

Section 2522(a) provides that, in computing taxable gifts
for the calendar year, there is allowed a deduction for: (1) all
gifts to or for the use of federal or other government entities
for exclusively public purposes, (2) all gifts to or for the use
of a corporation or trust operated exclusively for religious,
scientific, literary, or educational purposes, or (3) certain
transfers to fraternal or veterans organizations.

Section 2522(c)(2) provides that where a donor transfers an
interest in property (other than an interest described in       
§ 170(f)(3)(B)) to a person, or for a use, described in § 2522(a)
or (b) and an interest in the same property is retained by the
donor, or is transferred or has been transferred (for less than
an adequate and full consideration in money or money’s worth)
from the donor to a person, or for a use, not described in      
§ 2522(a) or (b), no deduction is allowed for the interest that
is, or has been transferred to the person, or for the use,
described in § 2522(a) or (b), unless %
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(A) in the case of a remainder interest, the interest is in
a trust that is a charitable remainder annuity trust or a
charitable remainder unitrust or a pooled income fund
(described in § 642(c)(5)), or

(B) in the case of any interest, the interest is in the form
of a guaranteed annuity or is a fixed percentage distributed
yearly of the fair market value of the property (to be
determined yearly).

Section 25.2522(c)-3(c)(1)(i) of the Gift Tax Regulations
states that if, after July 31, 1969, a donor transfers an
interest in property for charitable purposes and either retains
or transfers an interest in the same property for private
purposes, no deduction is allowed under § 2522 for the value of
the interest which is transferred for a charitable purpose unless
the interest in property is a "deductible interest" described in
§ 25.2522(c)-3(c)(2).

Section 25.2522(c)-3(c)(2)(v) provides that the term
"deductible interest" includes a remainder interest in a trust
which is a charitable remainder unitrust.

Section 25.2522(c)-3(c)(2)(vii) provides that the term
"deductible interest" includes a unitrust interest.  A unitrust
interest is defined as an irrevocable right to receive payment,
not less often than annually, of a fixed percentage of the net
fair market value, determined annually, of the property that
funds the unitrust interest.  Payments must be paid for a
specified term, or for the life or lives of an individual or
individuals, each of whom must be living at the date of the gift
and can be ascertained at that date.

Section 170 of the Code permits a deduction for any
charitable contribution to an organization described in § 170(c),
payment of which is made within the taxable year.  

Section 1.170A-1(c)(1) of the Income Tax Regulations
provides that, if a charitable contribution is made in property
other than money, the amount of the contribution is the fair
market value of the property at the time of the contribution,
reduced as provided in § 170(e)(1) of the Code and § 1.170A-4(a)
of the Regulations.

Section 170(f)(2)(a) of the Code however, provides in
pertinent part, that no deduction is allowed under § 170 for the
value of a remainder interest transferred in trust unless the
trust is a charitable remainder unitrust (or a charitable
remainder annuity trust) described in § 664 of the Code (or a
pooled income fund described in § 642(c)(5)).  
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Based solely on the information submitted, we conclude that
upon the execution of Trust, the governing instrument will meet
the requirements of a charitable remainder unitrust under § 664
of the Code, provided that Trust is a valid trust under
applicable local law. 

We also conclude that the present value of the remainder
interest will qualify for a gift tax charitable deduction under 
§ 2522.  For purposes of the gift tax charitable deduction, the
present value of the remainder interest transferred to the
Charity will be determined under the valuation methodology
described in § 25.2512-5T(d)(2)(i) of the Temporary Gift Tax
Regulations and § 1.664-4T(e) of the Temporary Income Tax
Regulations.

The fifteen percent of the unitrust amount that will be paid
to the Charity for the life of D  will qualify as a unitrust
interest described in § 25.2522(c)-3(c)(2)(vii).  In addition,
the thirty-five percent of the unitrust amount paid to the
Charity for five years, or the death of D , will also qualify as a
unitrust interest described in § 25.2522(c)-3(c)(2)(vii).  Thus,
the present value of these unitrust interests transferred by H
and W to the Charity will qualify for a gift tax charitable
deduction under § 2522. 

The gift tax charitable deduction with respect to the
fifteen percent share of the unitrust interest passing to the
Charity is determined by multiplying the present value of the
unitrust (determined under § 25.2522(c)-3(d)(2)(v), by
subtracting the present value of the Charity’s remainder interest
in the Trust from the value of the property transferred to Trust)
by fifteen percent.

 The gift tax charitable deduction with respect to the
thirty-five percent share of the unitrust interest passing to the
Charity for a period of five years or until the prior death of D
is determined by multiplying the present value of a unitrust
interest that is payable for a term of five years or until the
prior death of D , under the valuation methodology described in
§ 25.2512-5(d)(2)(v)(B) of the Gift Tax Regulations, by thirty-
five percent.

Assuming that the property with which the Trust will be
funded will be publicly traded securities, gain from which would
have been long-term capital gain if the property had been sold by
H and W  at its fair market value at the time of contribution (and
that any testamentary contributions also will not be subject to
the reduction required under § 170(e)(1)), we conclude that H  and
W will be entitled to an income tax deduction under § 170, based
on the present value of the remainder interest created for
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Charity.  The amount of the charitable contribution deduction in
respect of such remainder interest for any taxable year will be
determined under § 170 and the applicable regulations thereunder.

We further conclude that no additional income tax charitable
contribution deduction is allowed for the share of the unitrust
amount paid to Charity during the term of the trust (in the case
of Charity’s fifteen percent share) or during the initial five
year term (in the case of Charity’s interest in the thirty-five
percent share).

No opinion is expressed as to the federal tax consequences
of the formation or operation of Trust under the provisions of
any other section of the Code. 

A copy of this letter should be attached to H  and W ’s first
federal tax return that reflects this transaction.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it. Section 6110(k)(3) of the Code provides that it may not be
used or cited as precedent. 

Sincerely yours,

J. THOMAS HINES
Chief, Branch 2
Office of the Associate 

       Chief Counsel
(Passthroughs and 

    Special Industries)          

Enclosures:  2
Copy of this letter
Copy for § 6110 purposes

                                                                  
                           


