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Dear

This letter responds to your submission of , and supplemental correspondence,
dated , in which you requested a ruling on behalf of X as to the applicability of the
reporting requirements under section 6041(a) of the Internal Revenue Code to certain
cash advances made to third party service providers.

FACTS:

X operates funeral homes. X’s business operations involve preparing human
remains for burial, transporting the deceased to the burial site, providing facilities for
visitation before and after the funeral, the sale of caskets and burial vaults, and the
orchestration of the funeral. In addition to providing these goods and services directly, X
serves as a liaison between the families of the deceased and providers of other various
services.

Additional services or items for which families often incur additional expenses
include; gratuities to clergy, special music, death notices, hairdressers or barbers, florists,
transportation, long distance telephone charges, copies of certified documents and
professional fees to other funeral directors. The families, not X, select these third party
service providers. Typically families know which cemetery, clergy, and other service
providers they wish to use. For those families without strong preferences X furnishes a
list of available providers to select from. In those rare circumstances when X is asked to
provide greater guidance and actually make the arrangements, X rotates among available
providers. X's random selection under this rotation system is subject to the approval of
the family.

For the convenience of the families of the deceased it is a common practice in
the funeral industry for the funeral home to prepay the providers of these other services,
i.e., to make cash advances. The option of having X make cash advances to the other
service providers is discussed at the time X meets with the family to discuss all the
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funeral arrangements. If cash advances are used, they are separately enumerated on
X’s standard funeral contract. The funeral contract reflects that X does not provide this
accommodation for profit. X is reimbursed dollar for dollar, generally on the day of the
funeral service.

X neither negotiates prices for these services nor has any discretion in
withholding payments. X does not direct or inspect the work that is done by third party
providers. If unsatisfied with the services rendered, the family may seek recourse
against the provider, but remains obligated to A for the cash advances made on their
behalf.

LAW AND RATIONALE:

Section 6041(a) of the Internal Revenue Code provides that all persons engaged
in a trade or business and making payment in the course of such trade or business to
another person, of rent, salaries, wages, premiums, annuities, compensations,
remunerations, emoluments, or other fixed or determinable gains, profits, and income of
$600 or more in any taxable year, shall render a true and accurate return setting forth the
amount of such gains, profits, and income, and the name and address of the recipient.

Section 1.6041-1(a)(1)(i) of the Income Tax Regulations requires every person
engaged in a trade or business to make an information return reporting payments in the
course of that trade or business to another person of fixed or determinable salaries,
wages, commissions, fees, and other forms of compensation for services aggregating
$600 or more in a calendar year, unless specifically excluded under section 1.6041-3.

Section 1.6041-3(d) provides an exception for payments of bills for merchandise,
telegrams, telephone, freight, storage, and similar charges.

Section 1.6041-3(p) provides an exception from reporting for payments made to
principals by persons carrying on the banking business and payments made by other
specified types of institutions of funds collected when acting in the capacity of collection
agents. Section 1.6041-3(p) cautions however, that the exception does not apply to the
regular and continuing collection of items under an escrow, trust, custody, or investment
advisory agreement. Clarification was provided in Revenue Ruling 77-53, 1977 C.B. 368,
explaining that the regulations require reporting when an institution assumes a
management function or retains the collected funds under an arrangement other than the
customary depositor relationship.

With this exception as its foundation, Revenue Ruling 93-70, 1993-2 C.B. 295,
addresses banks and other businesses acting as escrow agents making disbursements
to building contractors. The escrow agent, on behalf of the owner and general contractor,
was responsible for ensuring that loan proceeds were properly applied and paid,
conducting site inspections in order to ascertain whether work had been completed, and
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evaluating and assessing project costs, and communicating any concerns based on that
evaluation to the owner in order to make modifications or obtain additional funding.
Based on these facts the ruling concludes that escrow agent performed management
and oversight functions and thus was required to file information returns under section
6041.

On October 17, 2000, the Service issued a Notice of Proposed Rulemaking
adopting a regulatory scheme consistent with the rationale of the exceptions carved out
in the revenue rulings. In incorporating this oversight and management analysis, section
1.6041-1(e), the so-called “middleman” regulations provide as follows:

In general. A person that makes a payment in the course of its trade or
business on behalf of another person is the payor that must make a
return of information under this section with respect to that payment if
the payment is described in paragraph (a)* of this section and, under all
the facts and circumstances that person

(i) Performs management or oversight functions (i.e., performs more
than mere administrative or ministerial functions) in connection with the
payment ; or

(i) Has a significant economic interest in the payment

Unlike the escrow agent in the revenue ruling, X performs no oversight function.
By its very nature, the majority of services rendered for a funeral must be completed
before or at the time of the funeral service and burial. X neither directs nor inspects the
quality of the work provided. X does not select the providers, negotiate the price for
services, order or direct provision of the third party services. Further evincing a lack of
managerial control or oversight is the fact that X has no discretion to withhold payment.

The standard funeral contract reflects that X has no significant economic interest
in these payments. Indeed, such interest, if extant, is required to be disclosed pursuant
to the Federal Trade Commission (FTC) Funeral Industry Practices Trade Regulation
Rule. See 16 CFR Part 453.

CONCLUSION:

Pursuant to section 1.6041-3(d), telephone, freight and similar charges are
excluded from the reporting requirements. Accordingly, X is not required to issue an

The Notice of Proposed Rulemaking makes no change to paragraph (a) of the
current regulation.



PLR-110212-00

information return for payments of telephone charges made by or on behalf of family
members from A’s premises or for removing and transporting remains from one location
to another.

As to the cash advances for clergy, special music, death notices, hairdressers or
barbers, florists, copies of certified documents and professional fees to other funeral
directors, X performs no management or oversight function and has no significant
economic interest as contemplated by section 1.6041-1(e). Accordingly, X is not
required to issue information returns to service providers for those payments made on
behalf of a family pursuant to X’s contractual agreement with the family.

This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

Pursuant to the power of attorney on file in this office, the original of this letter is
being sent to the Taxpayer’s authorized representative.

Sincerely,

PAMELA W. FULLER

Acting Chief, Branch 1

Administrative Provisions and Judicial Practice

Enclosures (2):
Copy of this letter
Copy for Section 6110 purposes

cc: District Director, District



