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SUBJECT: Amortization of Intangibles

This Field Service Advice responds to your memorandum dated July 19, 2000. 
Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final
case determination.  This document is not to be cited as precedent.

DISCLOSURE STATEMENT

Field Service Advice is Chief Counsel Advice and is open to public inspection
pursuant to the provisions of section 6110(i).  The provisions of section 6110
require the Service to remove taxpayer identifying information and provide the
taxpayer with notice of intention to disclose before it is made available for public
inspection.  Sec. 6110(c) and (i).  Section 6110(i)(3)(B) also authorizes the Service
to delete information from Field Service Advice that is protected from disclosure
under 5 U.S.C. § 552 (b) and (c) before the document is provided to the taxpayer
with notice of intention to disclose.  Only the National Office function issuing the
Field Service Advice is authorized to make such deletions and to make the
redacted document available for public inspection.  Accordingly, the Examination,
Appeals, or Counsel recipient of this document may not provide a copy of this
unredacted document to the taxpayer or their representative.  The recipient of
this document may share this unredacted document only with those persons whose
official tax administration duties with respect to the case and the issues discussed
in the document require inspection or disclosure of the Field Service Advice. 
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LEGEND:
 
A =                                             
B =                                         
T =                      
$a = $               
$b = $          
$c = $        
$d = $          
Year 1 =        
Year 2 =        
Year 3 =        

ISSUE:

Whether payments made by a corporation to former shareholders pursuant to an
agreement for the sale of goodwill and a covenant not to compete may be deducted
by the corporation as wages and consulting expenses. 

CONCLUSION:

To the extent the payments are for wages, they may be currently deducted by the
corporation.  To the extent the payments are for goodwill or a covenant not to
compete, the payments must be amortized under section 197.

FACTS:

A, married individuals, began operating a cardroom and entertainment business as
a partnership.  Eventually, A incorporated the business, operating a restaurant and
cardroom business through T, a wholly owned corporation.  In Year 1, the building
in which T operated its business was demolished and T’s business operations
ceased.

In Year 1, a group of investors purchased 90 percent of the stock in T.  In Year 2, T
opened a restaurant, bar, and deli.  In order to continue with the cardroom
business, however, T was required to obtain a gaming license.  Because of
difficulties encountered in obtaining the license, many investors eventually sold
their stock in T.

By Year 3, B owned 90 percent of T.  On February 28, Year 3, A agreed to sell their
10 percent stock ownership in T to B for $a.  Subsequent to the sale, B would own
100 percent of the stock in T.  The sale of the stock was to occur when T opened
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for business to the general public as a licensed gaming or cardroom business.  
Also on February 28, Year 3, A and T entered into an agreement entitled
“Agreement of Sale of Goodwill and Covenant Not to Compete” (Agreement).  
Pursuant to the Agreement, T acquired A’s goodwill and A entered into a covenant
not to compete in connection with the sale of goodwill in exchange for a payment of
$b per month.  The Agreement would become effective when T acquired all gaming
or cardroom licenses necessary to open the business and actually opened for
business as a gaming establishment.  The payments would continue until the
earliest of the death of both As, A’s purchase of T stock which A had a conditional
right to repurchase, or A’s violation of the noncompetition agreement.  

In Year 3, to ensure the continued patronage of customers of T, A and T orally
agreed that A would greet players in the game rooms.  In each of October,
November, and December of Year 3, T paid A $b.  From each payment, $c was
characterized as “wages” and $d was characterized as “consulting expense.”  T
deducted the $b payment, and A reported it as ordinary income. 

LAW AND ANALYSIS

Based on the facts provided, it appears that, subsequent to entering into the
Agreement, T and A entered into an oral agreement which modified the Agreement. 
Under the oral modification, T would pay A $c per month to greet players in the
game room, and the amount paid under the Agreement would be reduced by $c.  To
the extent a payment of $c was reasonable for the service provided, the payment is
deductible by T.  I.R.C. §§ 61(a)(1); 162(a).  See also Treas. Reg. 
§ 1.197-2(b)(9).  We recommend that you confirm both T and A agree that the
payment of $c represented a modification of the original Agreement and that it was
paid by T for A’s services.  To the extent it does not represent a modification or
payment for services, the payment of $c would be included as an amount paid
under the Agreement and treated as discussed below.

A taxpayer is entitled to an amortization deduction with respect to any amortizable
section 197 intangible.  The amount of the deduction is determined by amortizing
the adjusted basis of the intangible over the 15-year period beginning with the
month in which the intangible was acquired.  I.R.C. § 197(a).  No other depreciation
or amortization deduction is allowable with respect to any amortizable section 197
intangible.  I.R.C. § 197(b).  

A “section 197 intangible” includes goodwill and any covenant not to compete
entered into in connection with an acquisition, directly or indirectly, of an interest in
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a trade or business.  I.R.C. §§ 197(d)(1)(A), (E); Treas. Reg. §§ 1.197-2(b)(1),
(b)(9).   An acquisition may be in the form of a stock acquisition.  Treas. Reg. 
§ 1.197-2(b)(9).  Under the stock purchase agreement and the Agreement, the
covenant not to compete was entered into in connection with B’s purchase of A’s
stock.  Accordingly, the goodwill and covenant not to compete are section 197
intangibles.

An “amortizable section 197 intangible” is any section 197 intangible that was
acquired by the taxpayer after August 10, 1993, and held in connection with the
conduct of a trade or business or an activity described in section 212.  I.R.C. 
§ 197(c)(1).   The goodwill and covenant not to compete were acquired by T after
August 10, 1993, and are held by T in connection with its trade or business. 

An “amortizable section 197 intangible” does not include goodwill which was
created by the taxpayer.  I.R.C. § 197(c)(2); Treas. Reg. §§ 1.197-2(d)(2)(i), (iii).  A
section 197 intangible is created by the taxpayer to the extent the taxpayer makes
payments or otherwise incurs costs for its creation, production, development, or
improvement, whether the actual work is performed by the taxpayer or by another
person under a contract with the taxpayer entered into before the contracted
creation, production, development, or improvement occurs.  Treas. Reg. § 1.197-
2(d)(2)(ii)(A).   There is no indication that the goodwill purchased from A was
created by T.    

Under anti-churning rules set forth in section 197(f)(9), an amortizable section197
intangible asset does not include, among other things, goodwill which is acquired
by the taxpayer after August 10, 1993, if the goodwill was held or used at any time
on or after July 25, 1991, and on or before August 10, 1993, by the taxpayer or a
related person.  I.R.C. § 197(f)(9)(A)(i).  A person is related to any person if the
related person bears a relationship to such person specified in section 267(b) or
section 707(b)(1) wherein “20 percent” is substituted for “50 percent.”  I.R.C. 
§ 197(f)(9)(C)(i).  Because A owned only 10 percent of the stock in A in Year 3, the
anti-churning rules are not applicable. 

Because the amounts paid pursuant to the Agreement were paid with respect to
amortizable section 197 intangibles, T is entitled to begin amortization of amounts
properly capitalized when the Agreement became effective. 

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS:
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Because both the amount paid for goodwill and the amount paid for the covenant
not to compete are amortizable under section 197, an allocation of T’s payment
between the two is not necessary.  In addition, arguably, there can be no sale of
goodwill unless the key employee of the business enters into a covenant not to
compete with the corporation.  See, generally, Martin Ice Cream Co. v.
Commissioner, 110 T.C. 189 (1998); Norwalk v. Commissioner, T.C. Memo. 1998-
279.  

Please call if you have any further questions.

By:                                     
WILLIAM C. SABIN, JR.
Senior Technician Reviewer
Branch 9
Associate Chief Counsel
   (Passthroughs & Special Industries)


