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Dear :

This is in response to your letter dated July 25, 2000, requesting a ruling that
Taxpayer’s disclaimer of his remainder interest in Trust within nine months of Date 3 will
not constitute a taxable gift under § 2501 of the Internal Revenue Code.

FACTS:

The information submitted and representations made are summarized as
follows: On Date 1, Grantor transferred 34 shares of the capital stock of A to Trustee in
trust for the benefit of Beneficiary 1 and Beneficiary 2.

Section 3 of the Trust provides that certain amounts of income of the Trust were
to be distributed monthly to Beneficiary 1 and Beneficiary 2, until Beneficiary 2 attained
the age of 21.

Section 4 of the Trust provides that when Beneficiary 2 attains 21 years of age,
income is to be distributed, in equal shares, to Beneficiary 1 and Beneficiary 2. Upon
the death of either, all income is to be distributed to the survivor for her lifetime.

Section 2 of the Trust provides, in part, that upon the death of the last to die of
Beneficiary 1 and Beneficiary 2, the Trust is to terminate and the trust estate distributed
in equal shares, to the sons of Grantor, Child 1 and Child 2. If neither Child 1 nor Child
2 is then living, the share of such deceased child is to be distributed, per stirpes, to
such child’s then living descendants.

Beneficiary 1 died on Date 2. Beneficiary 1 was survived by Beneficiary 2. On
the death of Beneficiary 1, Beneficiary 2 became entitled to all of the income of the
Trust. Beneficiary 2 died on Date 3. Pursuant to the terms of the Trust, the Trust
terminated as of Date 3. At Beneficiary 2’'s death, however, both of Grantor’s sons,
Child 1 and Child 2, were deceased. Child 1 died on Date 4, and Child 2 died on Date
5. Accordingly, upon Beneficiary 2’'s death, the Trustee is to make distributions, per
stirpes, of the trust estate to the living descendants of Child 1 and Child 2. The
following are the living descendants of Child 1 and Child 2: Taxpayer, Descendant 1,
Descendant 2, Descendant 3, and Descendant 4.

Taxpayer was 14 years old when the Trust was created. Taxpayer represents
that he became aware, years later, that Grantor had created a trust for the benefit of
the Family and had contributed A stock to the Trust. Taxpayer represents that he first
learned of his remainder interest in Trust shortly after Date 3. Taxpayer further
represents that prior to receiving notification from Trustee that he was a remainder
beneficiary of Trust, he did not have knowledge of any of the terms of the Trust or the
nature of the remainder interests, and had assumed that all interests under the Trust
would pass to heirs or members of the Family when the Trust terminated.
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Taxpayer represents that he has not received or accepted any income or
principal of the Trust or taken any other action precluding a disclaimer under State law.
Taxpayer wishes to disclaim his remainder interest in Trust under the laws of State.
The law of State gives a beneficiary the right to disclaim in whole or in part the right of
succession to any property or interest therein by delivering or filing a written disclaimer.
The law of State further provides,

[1]f the property or interest has devolved to the disclaimant under a
nontestamentary instrument or contract, the disclaimer shall be delivered
or filed, as to a present interest, not later than nine months after the
effective date of the nontestamentary instrument or contract and, as to a
future interest, not later than nine months after the event determining that
the taker of the property or interest has become finally ascertained and his
interest is indefeasibly vested. If the person entitled to disclaim does not
have actual knowledge of the existence of the interest, the disclaimer shall
be delivered or filed not later than nine months after he has actual
knowledge of the existence of the interest.

RULING REQUESTED:

Taxpayer's proposed disclaimer of his remainder interest in Trust within nine
months of Date 3 will be made within a reasonable time after knowledge of the
existence of the transfer and will not constitute a taxable gift under section 2501 of the
Code.

LAW AND ANALYSIS:

Section 2501(a)(1) imposes a tax, for each calendar year, on the transfer of
property by gift during such taxable year by any individual, resident or nonresident.

Section 2511 provides that the tax imposed by section 2501 shall apply whether
the transfer is in trust or otherwise, whether the gift is direct or indirect, and whether the
property is real or personal, tangible or intangible.

Treas. Reg. 8§ 25.2511-1(c)(2) provides that in the case of taxable transfers
creating an interest in the person disclaiming made before January 1, 1977, where the
law governing the administration of the decedent’s estate gives a beneficiary, heir, or
next-of-kin a right completely and unqualifiedly to refuse to accept ownership of the
property transferred from a decedent, a refusal to accept ownership does not constitute
the making of a gift if the refusal is made within a reasonable time after knowledge of
the existence of the transfer. The refusal must be unequivocal and effective under the
local law.

The Supreme Court has recognized that, under the regulation, an interest must
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be disclaimed within a reasonable time after the disclaimant obtains knowledge of the
transfer creating the interest to be disclaimed, rather than a reasonable time after the
distribution or vesting of the interest. Jewett v. Commissioner, 455 U.S. 305 (1982).

We conclude that, based on the facts presented and representations made,
Taxpayer’s disclaimer will be made within a reasonable time after knowledge of the
existence of the transfer under Treas. Reg. § 25.2511-1(c)(2). Therefore, if the
disclaimer is valid and effective under the governing local law and if the other
requirements of Treas. Reg. 8 25.2511-1(c)(2) are satisfied, Taxpayer’s disclaimer will
not constitute a taxable gift under section 2501.

The rulings contained in this letter are based upon information and
representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury
statement executed by an appropriate party. If there is a change in material fact or law
(local or federal) before the transactions considered in this ruling take effect, the ruling
will have no force or effect. While this office has not verified any of the material
submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on
examination.

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied
concerning the tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or
referenced in this letter.

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

Pursuant to the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is
being sent to Taxpayer.

Sincerely yours,
Melissa C. Liquerman
Acting Branch Chief, Branch 9
Office of the Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)
Enclosure:
Copy for section 6110 purposes



