Internal Revenue Service Department of the Treasury

Number: 200105048 Washington, DC 20224
Release Date: 2/2/2001
Index Number: 2209.00-00, 2501.00-00, Person to Contact:
2501.06-00

Telephone Number:

Refer Reply To:

CC:INTL:BO1 PLR-120964-98
Date:

November 2, 2000

Legend

Dear

This is in response to your authorized representative’s letter of
, requesting a ruling on whether A will be treated as a “nonresident not a citizen of
the United States” for purposes of U.S. estate and gift taxation. A is a U.S. citizen, and
a resident of Puerto Rico. A proposes to transfer property with a value in excess of
$10,000 to A’s children.

The rulings contained in this letter are based upon information and
representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalties of perjury
statement executed by an appropriate party. While this office has not verified any of
the material submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on
examination.

Section 2501(a)(1) of the Internal Revenue Code of 1986, as amended, provides
that a tax, computed as provided in section 2502, is imposed for each calendar year on
the transfer of property by gift during such calendar year by any individual, resident or
nonresident.

Section 2501(a)(2) provides that section 2501(a)(1) shall not apply to the transfer
of intangible property by a nonresident not a citizen of the United States.

Section 2501(b) provides that a donor who is a citizen of the United States and a
resident of a possession thereof, shall, for purposes of the gift tax, be considered a
“citizen” of the United States within the meaning of that term unless the United States
citizenship was acquired solely by reason of (1) his being a citizen of such possession
of the United States, or (2) his birth or residence within such possession of the United
States.

Section 2501(c) provides that a donor who is a citizen of the United States and a
resident of a possession thereof shall, for purposes of the gift tax, be considered a
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“nonresident not a citizen of the United States”, but only if the donor acquired his United
States citizenship solely by reason of (1) his being a citizen of such possession of the
United States, or (2) his birth or residence within such possession of the United States.

Section 2511(a) provides that the tax imposed by section 2501 shall apply
whether the transfer is in trust or otherwise, whether the gift is direct or indirect, and
whether the property is real or personal, tangible or intangible; but in the case of a
nonresident not a citizen of the United States, the tax shall apply to a transfer only if the
property is situated within the United States.

Treasury Regulation section 25.2501-1(d) provides that the term “nonresident
not a citizen of the United States” includes a U.S. citizen domiciled in a possession of
the United States who acquired his U.S. citizenship solely by reason of (1) his being a
citizen of such possession of the United States, or (2) his birth or residence within such
possession of the United States.

Section 2208 provides that a decedent who was a citizen of the United States
and a resident of a possession thereof at the time of his death shall, for purposes of the
estate tax, be considered a “nonresident not a citizen of the United States” but only if
such person acquired his United States citizenship solely by reason of (1) his being a
citizen of such possession of the United States, or (2) his birth or residence within such
possession of the United States.

Section 2209 provides that a decedent who was a citizen of the United States
and a resident of a possession thereof at the time of his death shall, for purposes of the
estate tax, be considered a “nonresident not a citizen of the United States” but only if
such person acquired his United States citizenship solely by reason of (1) his being a
citizen of such possession of the United States, or (2) his birth or residence within such
possession of the United States.

Treasury Regulation section 20.2209-1 provides that the term “nonresident not a
citizen of the United States” includes a U.S. citizen domiciled in a possession of the
United States who acquired his U.S. citizenship solely by reason of (1) his being a
citizen of such possession of the United States, or (2) his birth or residence within such
possession of the United States.

Under section 7 of the Foraker Act, 31 Stat. 77, 79 (1900) current version at 48
U.S.C. 733 (1988), all Spanish subjects who resided in Puerto Rico on April 11, 1899,
and continued to reside there through April 12, 1900, and their children born
subsequent thereto, who did not file a declaration of Spanish allegiance prior to April
11, 1900, were deemed to be citizens of Puerto Rico. Section 5 of the Jones Act (also
known as the Second Organic Act of Puerto Rico), 39 Stat. 951, 953 (1917), conferred
United States citizenship to all persons who became citizens of Puerto Rico under the
Foraker Act.
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A became a Puerto Rican citizen under the Foraker Act, and a U.S. citizen under
the Jones Act. Therefore, A derives U.S. citizenship solely from being a citizen of a
U.S. possession, and A is presently considered a “nonresident not a citizen of the
United States” for purposes of applying sections 2209 and 2501(c).

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied
concerning the tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or
referenced in this letter.

A copy of this letter must be attached to A’s U.S. income tax return for the year
in which A obtained the ruling (whether or not A is otherwise required to file a return).

The ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this
letter is being sent to A’s authorized representative.

Sincerely,

W. Edward Williams
Senior Technical Reviewer
CC:INTL:Br1



