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MEMORANDUM FOR                                  
PROJECT DIRECTOR M:ES:TTRC     

FROM: Mary Oppenheimer, Assistant Chief Counsel,  CC:TEGE:EOEG

SUBJECT: Taxability under section 132(f) of Reimbursement for Parking at
Nontemporary Work Locations

This is in response to your request for advice on whether parking reimbursement 
 is excludable from gross income under section 132(f) of the

Internal Revenue Code. 

ISSUE 

Whether reimbursement provided to  for parking costs incurred at
nontemporary work locations is excludable from wages for income and employment tax
purposes.  

CONCLUSION

Reimbursement provided to employees for parking at a nontemporary work location is
excludable from wages for income and employment tax purposes to the extent it does
not exceed the statutory monthly limitation.

FACTS

 oftentimes work at locations away from
their permanent post-of-duty (POD) on a long-term basis.  The IRS expense
reimbursement arrangement provides that an employee may be reimbursed for all
parking expenses incurred at work locations away from the employee’s 
whether or not those expenses would be deductible by the employee under section 162
of the Code.

LAW AND ANALYSIS

Section 132(a)(5) of the Code provides that gross income does not include any benefit
that is a qualified transportation fringe.  Section 132(f)(1) provides that qualified
transportation fringes include qualified parking.  
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Section 132(f)(2) of the Code provides that the amount excludable for qualified parking
may not exceed $175 per month.

Section 132(f)(5)(C) of the Code provides:

The term ‘qualified parking’ means parking provided to an employee on or
near the business premises of the employer or on or near a location from
which the employee commutes to work by [mass transit, including van
pool transportation provided by a person providing transportation for
compensation or hire], in a commuter highway vehicle, or by carpool. 
Such term shall not include any parking on or near property used by the
employee for residential purposes.

Sections 3121(a)(20) and 3401(a)(19) of the Code provide in relevant part that wages
do not include any benefits provided to an employee if at the time the benefit is
provided it is reasonable to believe the benefit would be excludable to the employee
under section 132.

Revenue Ruling 99-7, 1999-1 C.B. 361, addresses under what circumstances daily
transportation expenses, including parking, incurred by a taxpayer in going between the
taxpayer’s residence and work location are deductible under section 162(a) of the
Code.  Section 162(a) allows a deduction for all the ordinary and necessary expenses
paid or incurred during the taxable year in carrying on any trade or business.  Section
262, however, provides that no deduction is allowed for personal living or family
expenses.  The costs of commuting to work, including parking, generally are
nondeductible personal expenses under sections 1.162-2(e) and 1.262-1(b)(5) of the
Income Tax Regulations. 

However, the ruling provides that if a taxpayer has one or more regular work locations,
the taxpayer may deduct under section 162(a) the daily transportation expenses
incurred in going between the taxpayer’s residence and a temporary work location. 
Under the ruling, a temporary work location is a work location that is realistically
expected to last (and does in fact last) for 1 year or less in the absence of facts and
circumstances indicating otherwise.  If employment at a work location is realistically
expected to last for more than 1 year or there is no realistic expectation that the
employment will last for 1 year or less, the employment is not temporary, regardless of
whether it actually exceeds 1 year.  If employment at a work location initially is
realistically expected to last for 1 year or less, but at some later date the employment is
realistically expected to exceed 1 year, that employment will be treated as temporary (in
the absence of facts and circumstances indicating otherwise) until the date that the
taxpayer's realistic expectation changes, and will be treated as not temporary after that
date.

We believe the section 132(a)(5) exclusion for qualified parking is intended to provide a
tax-free benefit for commuter parking.  In other words, this section is generally intended



 3
WTA-N-117405-00

to provide a benefit for parking costs that are not deductible under section 162(a). 
Under Rev. Rul. 99-7, parking costs incurred at a temporary work location are generally
deductible under section 162(a); whereas costs for parking at any nontemporary work
location are considered personal and are therefore nondeductible.  Thus, we have
concluded that reimbursement for parking at any nontemporary work location under the
standards in Rev. Rul. 99-7 falls within the meaning of “parking provided to an
employee on or near the business premises of the employer” under section
132(f)(5)(C).  Accordingly, these parking benefits are qualified transportation fringes
provided the other requirements under section 132(f) are met, including the statutory
monthly limitation.    

Please contact John Richards of this office if we can provide further assistance.


