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Dear             :

This is in response to your letter, dated November 17, 1999,
and subsequent correspondence, submitted on behalf of Trust,
requesting a ruling that a contribution of X stock be ignored for
federal tax purposes and not disqualify Trust as a charitable
remainder unitrust under 664(d)(2) of the Code.   
 

H and W established Trust under the laws of State on D1.  At
that time, H and W contributed shares of X, having an aggregate
value of $x, to Trust.  H and W are the trustees and income
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beneficiaries of Trust.  Trust was intended to qualify as a
charitable remainder unitrust under § 664(d)(2) of the Code.

 On D2  of Year 1, H  and W  made an additional contribution of
shares of X  to Trust.  The X  stock of the second contribution was
sold by Trust on D3  of Year 1 for $y .  Article Sixth of Trust’s
governing instrument provides that no additional contributions
shall be made to Trust after the initial contribution.  Soon
after the second contribution was made, H  and W  realized that the
second contribution was not permitted under Article Sixth.  After
this discovery, the custodian of Trust, at the instruction of H
and W, identified and maintained records of the proceeds of the
second contribution.  No charitable deduction was taken by H  and
W relating to the second contribution, and the proceeds of the
second contribution was not used when calculating any unitrust
payments of Trust. 

H and W , as trustees, propose to return the proceeds of the
second contribution to themselves as the grantors.  H  and W
represent that they will amend their individual tax returns for
the Year 1 and Year 2 taxable years.  H  and W  will report any
capital gains and dividend income generated by the second
contribution of X  stock while it was in Trust’s account.

Section 664(d)(2) of the Code sets forth the requirements to
be a charitable remainder unitrust.  Section 664(d)(2)(A)
provides that a fixed percentage (which is not less than 5
percent nor more than 50 percent) of the net fair market value of
the assets, valued annually, is to be paid, not less often than
annually, to one or more persons (at least one of whom is not an
organization described in § 170(c) and, in the case of
individuals, only to an individual who is living at the time of
the creation of the trust) for a term of years (not in excess of
20 years) or for the life or lives of such individual or
individuals.  No amount other than the above-described payments
may be paid to or for the use of any person other than an
organization described in § 170(c).  Following the termination of
the payments described above, the remainder interest in the trust
is to be transferred to, or for the use of, an organization
described in § 170(c).  Section 664(d)(2)(D) provides that the
value (determined under § 7520) of such remainder interest must
be at least ten percent of the initial net fair market value of
all property placed in the trust.

Under the laws of State, a fiduciary may accept additional
contributions to a trust unless a prohibition against additional 
contributions is contained in the trust instrument.  Cite. The
governing instrument of Trust has a specific provision against
additional contributions and overrides any statutory authority of
H and W , as trustees, to accept the additional contribution.  As
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H and W, as trustees, acted without legal authority, the
acceptance of the second contribution should be viewed as a legal
nullity and the second contribution be treated as if never been
made.  

Based solely on the information submitted, we conclude that
the second contribution of X stock will be ignored for federal
tax purposes and will not disqualify the Trust as a charitable
remainder unitrust under 664(d)(2) of the Code, provided that H
and W amend their Year 1 and Year 2 taxable years tax returns to
report any capital gains and dividend income generated by the
second contribution of X stock while it was in the Trust’s
account.

No opinion is expressed as to the federal tax consequences
of the operation of Trust under the provisions of any other
section of the Code. 

A copy of this letter should be attached to the first
federal tax return that reflects this transaction. A copy is
enclosed for that purpose.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it.  Section 6110(k)(3) of the Code provides that it may not be
used or cited as precedent. 

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a
copy of this letter is being sent to Trust. 

Sincerely yours, 

J. THOMAS HINES
Acting Branch Chief

                                     Branch 2
Office of the Associate 

       Chief Counsel
(Passthroughs and 

    Special Industries)          

Enclosures:  2
Copy of this letter
Copy for § 6110 purposes


