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Dear Sir or Madam:

This is in response to your letter dated June 9, 2000, in
which you requested certain rulings with respect to the proposed
transfer of net assets from B to C and D.

B is exempt under section 501(c) (3) of the the Internal
Revenue Code and is classified as a private foundation under
section 509(a). C is exempt under section 501(c) (3) of the Code
and is classified as a nonprivate foundation under sections
509(a) (1) and 170(b) 11) iA) (vi). D is in the process of preparing
a Form 1023 to filed with the Service seeking recognition of
exempt status under section 501(c) (3) of the Code and
classification as a private foundation under section 509(a).

3, C, and D al.1 have members and officers who are related by
blood or marriage. Over time, the charitable and philantrophic
interests of the various family members have diverged. TO
facilitate the charitable objectives of the two family branches
of E and in an effort to reduce the administrative costs
associated with carrying out these charitable objectives, while
at the same time effectively continuing a program of charitable
giving, B proposes to transfer approximately one-half of its
assets to C, In order to establish a donor advised fund.
Following this transfer, B will then transfer its remaining
assets to D.
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The current directors of D are also the trustees of B.
Moreover, the directors of D are the child and the spouse of a
child of the creators of B.

After the transfer, D will function independently and
separate from B. D will not use the name of B.

B will not carry out the proposed transfer unless it receives
a favorable ruling pursuant to this request with regard to the
effect of the proposed transfer on the liability of B or others
for taxes under section 507 or Chapter 42 of the Code.

B does not intend that this request constitute notice by it
of its intention to terminate its status as a private foundation
under section 507(a) (l), and intends to continue in existence for
a short period of time following the proposed transfer of its
assets to D. Furthermore, B has not committed willful repeated
acts or failures to act or a willful and flagrant act or failure
to act giving rise to a termination pursuant to section 507(a) (2)
of the Code.

After the transfer of its assets to D, B will have no assets.
At some time after the transfers, B expects to dissolve to
provide voluntary notice to the Service of its intention to
terminate its private foundation status under section 507(a) (I)
of the Code. B has never received notice that its status as a
private foundation has been terminated.

B currently has no grants outstanding that require the
exercise of expenditure responsibility under section 4945 of the
Code. However, should such grants be made, the responsibility
for such grants will be transferred to D. B will pay all
foundation excise taxes, if any, imposed by section 4940 of the
Code, that it will owe as of the date of the transfer to D.

Section 507(a) of the Code, which provides for the voluntary
and involuntary termination of private foundation status,
provides, in part, that except for transfers described in section
507(b), an organization's private foundation status will be
terminated only if (1) the organization notifies the Service of
its intent to terminate or (2) there has been either willful
repeated acts (or failures to act), or a willful and flagrant act
(or failure to act) giving rise to liability for tax under
chapter 42.

Section 507(b) (2) of the Code provides that when a private
foundation transfers assets to another private foundation
pursuant to any liquidation, merger, redemption,
recapitalization, or other adjustment, organization or._
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reorganization, the transferee foundation shall not be treated as
a new organization.

Section 1.507-I(b) (7) of the Income Tax Regulations provides
that neither a transfer of all of the assets of a private
foundation, nor a significant disposition of assets (as defined
in section 1.507-3(c) (2)) by a private foundation (whether or not
any portion of such significant disposition of assets is made to
another pr,ivate foundation) shall be deemed to result in a
termination of the transferor private foundation under section
507(a) of the code unless the transferor private foundation
elects to terminate, pursuant to section 507(a) (1) or section
507(a) (2), is applicable.

Section 1.507-3(a) (21 of the regulations provides that a
transferee organization, in the case of a transfer described in
section 507(b) (2) of the Code, shall succeed to the aggregate tax
benefit of the transferor organization in an amount equal to the
amount of such aggregate tax benefit of the transferor
organization, multiplied by a fraction the numerator of which is
the fair market of the assets (less encumbrances) transferred to
such transferee and the denominator of which is the fair market
value of the assets of the transferor (less encumbrances)
immediately before the transfer. Fair market value is determined
at the time of transfer.

Section 1.507-3(a) (5) of the regulations provides that,
except as provided in section 1.507-3(a),(9) (which only relates
to 507(b) (21 transfers where all net assets are transferred to
one or more controlled private foundations), a private foundation
is required to meet the distribution requirements of section 4942
of the Code for any taxable year in which it makes a section
507(b) (2) transfer of all or part of its net assets to another
private foundation. Such transfer shall itself be counted toward
satisfaction of the requirements to the extent the amount
transferred meets the requirements of section 4942(g). However,
where the transferor has disposed of all of its assets, the
recordkeeping requirements of section 4942(g) (3) (B) shall not
apply during any period in which it has no assets.

Section 1.507-3(a) (9) (i)and(iii) of the regulations provides
that if a private foundation transfers all of its net assets to
another private foundation that is effectively controlled (within
the meaning of section 1.482-1(a)  (3) of the regulations by the
same or persons who effectively controlled the transferor private
foundation the transferee shall be treated as if it were the
transferor for purposes of Chapter 42 and sections 507 through
509 of the Code.
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.Section 1.507-3(b) of the regulations provides that in order
for a transfer of assets, pursuant to any liquidation, merger,
redemption, recapitalization, or other adjustment, organization
or reorganization, not to be a taxable expenditure, it must be to
an organization described in section 501(c) (3) (other than an
organization described in section 509(a) (4)) or treated as
described in section 501(c) (3) under section 4947.

Section 1.507-l(b) (9) of the regulations provides that a
private foundation that transfers all of its net assets is
required to file the annual information return required by
section 6033 of the Code for the taxable year in which such
transfer occurs. However, neither such foundation nor its
managers will be required to file returns for any taxable year
following the taxable year in which the last of any such
transfers occurred, if at no time during the subsequent taxable
years in question the foundation has either legal or equitable
title to any assets or engages in any activity.

Section 4940(a) of the Code imposes a tax on the net
investment income of private foundations.

Section 4941(a) of the Code imposes a tax on each act of
self-dealing between a disqualified person and a private
foundation.

Section 4942(g) (1) of the Code defines a “qualifying
distribution" as (a) any amount paid to accomplish one or more
purposes described in section 170(c) (2) (B), other than any
contribution to (i) an organization controlled by the foundation
or one or more disqualified persons or (ii) a private foundation
which is not an operating foundation, except as otherwise
provided; or (b) any amount paid to acquire an asset used
directly in carrying out one or more purposes described in
section 170(c) (2) (B).

Section 4942(g) (3) (B) provides that private foundations
making certain contributions to transferee organizations must in
each case obtain adequate records or other sufficient evidence
from the transferee organization showing the nature, amount, and
other information concerning the transferee organization's
distributions.

Section 4944 of the Code imposes certain taxes on
investments jeopardizing a private foundation's charitable
purposes.

Section 4945 of the Code imposes a tax on the foundation on
each "taxable expenditure"._ as defined in section 4945(d).
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Section 4945(d) (4) of the Code provides that for purposes of this
section, the term "taxable expenditure" means any amount paid or
incurred by a private foundation as a grant to an organization
unless (A) such organization is described in paragraph
(i),(2),or(3)  of section 509(a) or is an exempt operating
foundation [as defined in section 4940(d) (2)), or (B) the private
foundation exercises expenditure responsibility with respect to
such grant in accordance with subsection (h).

Section 4945(h) of the Code provides that expenditure
responsibility referred to in subsection (d) (4) means that the
private foundation is responsible to exert all reasonable efforts
and to establish adequate procedures (1) to see that the grant is
spent solely for the purpose for which made, (2) to obtain full
and detailed reports with respect to such expenditures, and (3)
to make full and detailed reports to the Secretary.

Section 53.4945-5(b) (7) (i) of the Foundation and Similar
Excise Taxes Regulations refers to the rules relating to the
extent to which the expenditure responsibility rules contained in
section 4945(d) (4) and (h), and this section apply.to transfers
of assets described in section 507(b) (2).

Based upon the above facts, the transfer of the remaining
assets of B to D will allow D to pursue charitable purposes and
activities previously conducted by B. The current directors of D
are also the trustees of B.

Because B intends to transfer more than 25 percent of the
fair market value of its net assets to D, the transfer will
constitute a significant disposition of B's assets. The transfer
will thus be a transfer between private foundations within the
meaning of section 507(b) (2) of the Code. Because transfers of
all or part of a private foundation's assets to one or more other
other private foundations pursuant to section 507(b)(2) will not
result in the termination of status as a private foundation,
unless and until B elects to voluntarily terminate by complying
with the requirements of section 507(a) (l), B will continue to be
a private foundation within the meaning section 509(a) following
the proposed transfers.

Because B will not notify the Service of its intent to
terminate its private foundation status until at least one day
after the transfer of B's assets to D has been accomplished,
section 507(a) (1) of the Code will not apply to the transfers.
Also, the Service has not notified B that its private foundation
status is being terminated under section 507(a) (2) of the Code,
Therefore, the transfer of B's assets to D will not result in the
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imposition of a termination tax under section 507(c) of the Code.

Section 507(b) (2) of the Code provides that, in the case of
a transfer of assets of any private foundation to another private
foundation pursuant to any liquidation, merger, redemption,
recapitalization, or other adjustment, organization, or
reorganization, the transferee foundation shall not be treated as
a newly created organization. Thus, the transfer by B to D will
constitute in the aggregate an “adjustment, organization, or
reorganization" within the meaning of section 507(b) (2).
Accordingly, the transfer by B to D will not be treated as a
transfer to a newly created organization.

Because D is controlled by B, for purposes of Chapter 42 of
the Code and sections 507 through 509 of the Code, D will be
treated subsequent to the transfer of B's assets, as if it were
B, in the proportion which the fair market value of the assets
(less encumbrances) transferred bears to the fair market value of
B's assets (less encumbrances) immediately before the transfer.

Because the transfers of B's assets to D will.be a transfer
described in section 507(b) (21 of the Code, the aggregate tax
benefit of B should be carried over to D in proportions
determined in accordance with section 1.507-3(a) (2) (i) of the
regulations.

Because B, as an organiz.ation described in section 501(c) (3)
of the Code, is not a disqualified person with respect to D, the
transfer of assets to D will not constitute an act of self-
dealing within the meaning of section 4941 of the Code.

Because the proposed transfer of assets to D will be made to
accomplish the exempt purposes of B, the transfers will not
constitute “investments" for purposes of section 4944 of the
Code. Thus, the excise taxes imposed on jeopardizing investments
under section 4944(a) of the Code will not apply to the transfer
of assets from B to D.

Because D should be treated as if it were B for the purposes
of Chapter 42, the transfer of assets from B to D will not impose
tax under section 4940 of the Code. B'S net investment income
under section 4940 of the Code will be treated as the income of D
in proportion to the assets transferred to it.

Because B has no outstanding grants with respect to which it
is required to exercise expenditure responsibility, B will not be
obligated to satisfy the expenditure responsibility requirement
of section 4945(d) (4) of the Code, and the transfer of assets to

1-
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D will not be a taxable expenditure under section 4945 of the
Code.

Because the proposed transfer of B's assets to D is a
transfer within the meaning of section 507(b) (2), this transfer
will be counted toward satisfaction of the distribution
requirements of section 4942. Therefore, B will not be subject
to any tax liability for a failure to distribute income.

Following the proposed transfer to D, B will have no assets.
As long as it has no assets, section 4945(h), requiring a
transferor private foundation to exercise expenditure
responsibility with respect to grants to other private
foundations, does not apply. Furthermore, because D will be
treated as if it were B, there will be no expenditure
responsibility requirements with respect to the transfer of
assets by B to D.

Because B will have no assets after the proposed transfer to
D, it will not be required to file any information returns under
section 6033 for any taxable years after the transfer.

B proposes to terminate its private foundation status only
in a year in which it has no assets by giving proper notice of
such termination under section 507(a) (1). Accordingly, no tax
will be imposed under section 507(c) because B will have no
assets either on the date on which it takes its first action
culminating in its ceasing to be a private foundation or on the
date on which it ceases to be so.

Because B will have no assets after the proposed transfer to
D, it will not be required to comply with the recordkeeping
requirements of section 4942(g) (3) (B).

Accordingly, based on the information furnished, we rule as
follows:

1. The proposed transfer of B's remaining assets to D will
qualify as a transfer described in section 507(b) (2)of the Code
and will not constitute a termination of B's status as a private
foundation under section 507(a) of the Code.

2. The proposed transfer of B'S remaining assets to D will
not result in any tax under section 507(c) of the Code.

3. The transfer of assets by B to D will not be treated as a
transfer to a newly created organization.
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4. B will treat its aggregate tax benefit as having been
transferred to D. B will treat the proposed transfer to D as a
transfer of its assets subject to any liability B may have
incurred in Chapter 42 of the Code to the extent not satisfied by
B.

5. As a result of the proposed transfer to D, B's excess
qualifying distributions carryovers for prior years, as defined
under section 4942(i), will be transferred to D.

6. The proposed transfer to D will not constitute an act of
self-dealing and will not subject B's foundation managers and
disqualified persons with respect to B to any tax under sections
4941(a) (l)or (2) of the Code.

7. The proposed transfer to D will not give rise to net
investment income and, therefore, will not result in the
imposition of tax under section 4940 of the Code.

8. The proposed transfer to D will not constitute a
jeopardizing investment within the meaning of section 4944(a).

9. The proposed transfer to D will not constitute a taxable
expenditure and, therefore, will not subject B to tax under
section 4945.

10. The proposed transfer to D will not subject B to any tax
under section 4942(a) of the Code for failure to distribute
income.

11. B will not have to exercise expenditure responsibility
with respect to the proposed transfer of its assets to D, as long
as B disposes of all its assets.

12. Except for the information return requirements for the
year of the transfers, B will not be required to file any
information returns under section 6033 of the Code for any
taxable years subsequent to that in which the distribution
occurs.

13. B will not be subject to tax under section 507(c)of the
Code if B informs the Service of its intention to terminate its
private foundation status in a later taxable year when it has no
assets.

14. B will not be required to comply with the recordkeeping
requirements of section 4942(g) (3) (B) with respect to the
proposed transfer after the transfer of all its assets.
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We are informing the Ohio TE/GE office of this action.
Please keep a copy of this ruling with your organization's
permanent records.

This ruling is directed only to the organization that
requested it. Section 6110(k) (3) of the Code provides that it
may not be used or cited as precedent.

Sincerely,

Gerald V. Sack
Manager, Exempt Organizations
Technical Group 4


