
Internal Revenue Service

Number: 200050008
Release Date: 12/15/2000
Index Number:   457.01-00  457.05.00 

 

Department of the Treasury

Washington, DC 20224

Person to Contact:
R. Lisa Mojiri-Azad 
Telephone Number:
(202) 622-6030 
Refer Reply To:
CC:TEGE:EB - PLR 116265-99 
Date:
August 28, 2000

Authority =
State X =
Plan =

This ruling is in response to your letter dated October 4, 1999, as supplemented
by letters dated March 20, 2000 and June 5, 2000, on behalf of the Authority requesting
a ruling on the federal tax consequences of the Plan.  The Authority intends that the
Plan qualify as an eligible deferred compensation plan under § 457 of the Internal
Revenue Code of 1986 (the "Code").  The Plan, authorized by the legislature of State
X, has been adopted by the Authority, a political subdivision of State X, effective as of
October 5, 1977.  You represent that the Plan has been amended and restated,
effective as of September 25, 1998, to comply with the Small Business Job Protection
Act. 

Under the Plan an employee or independent contractor may elect to defer
compensation he or she would have received for services rendered to the employer in
any taxable year.  The election to defer compensation must be made no later than the
last day of the month preceding the first full payroll period of the month in which the
compensation being deferred is earned.  The deferral extends until the participant
revokes his election or separates from service.  The Plan provides for a maximum
amount that may be deferred by a participant in any taxable year and for a catch-up
computation for amounts deferred for one or more of the participant's last three taxable
years ending before normal retirement age under the Plan.  The amounts that may be
deferred under the annual maximum limitation and the catch-up provision are within the
limitations set out in section 457 of the Code.  A participant may change the amount he
or she elects to defer under the Plan only twice per calendar year, and revoke a prior
election only once per calendar year.

With certain limitations, a participant or beneficiary may elect the manner in
which his or her benefits will be distributed.  The election must be made upon the
participant's enrollment in the Plan and prior to the date any amounts become payable
to the participant or beneficiary under the Plan.  If a participant elects to have the
distribution of his or her benefits commence upon his or her separation of service,
payments will begin no later than 60 days after such participant's separation from
service.  A participant may elect, no later than 30 days after his or her separation from 
service, to have benefits commence on any later date, but not later than 60 days
following the close of the plan year in which the participant attains his or her normal
retirement age (as defined in the Plan).  Effective as of January 1, 1997, a participant
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may make one additional election to have benefits commence at a later date.  The
manner and time of all benefits distributed under the Plan must meet the distribution
requirements of section 401(a)(9) and 457(d)(2) of the Code.

The Plan, however, permits an exception to the above distribution requirements. 
The Plan, in accordance with section 457(e)(9)(A) of the Code, includes a provision
requiring an in-service distribution of $5,000 or less from a participant’s account prior to
that participant’s separation from service, provided that 1) the total amount payable to
the participant under the Plan does not exceed the dollar limit under section 411(a)(11)
(currently $5,000), 2) the participant had not previously received an in-service
distribution of the total amount payable to him or her under the Plan, and 3) no amount
had been deferred under the Plan for the participant during the two-year period ending
on the date of such in-service distribution.

The rights of any participant or beneficiary to payments pursuant to the Plan are
generally non assignable and are not subject in any manner to alienation by
anticipation, sale, transfer, assignment, bankruptcy, pledge, attachment, charge, or
encumbrance of any kind.

The Plan further provides that all amounts of compensation deferred pursuant to
the Plan, all property and rights purchased with such amounts and all income
attributable to such amounts, property, or rights shall be held in one or more custodial
accounts for the exclusive benefit of participants and beneficiaries under the Plan.  The
custodial accounts under the Plan were established pursuant to a written agreement
that is represented to be a valid custodial arrangement, as described in section
457(g)(3), and a trust solely for purposes of applicable tax laws under rules similar to
the rules under section 401(f).

The terms of the custodial agreement make it impossible prior to the satisfaction
of all liabilities with respect to participants and their beneficiaries for any part of the
assets and income of the trust to be used for, or diverted to, purposes other than the
exclusive benefit of participants and their beneficiaries.

Section 457 of the Code provides rules for the deferral of compensation by an
individual participant in an eligible deferred compensation plan (as defined in section
457(b)).

Section 457(a) provides that in the case of a participant in an eligible deferred
compensation plan, any amount of compensation deferred under the plan and any
income attributable to the amounts so deferred shall be includible in gross income only
for the taxable year in which such compensation or other income is paid or otherwise
made available to the participant or beneficiary.

Section 457(b)(5) prescribes that an eligible deferred compensation plan must
meet the distribution requirements of section 457(d).

Section 457(d)(1)(A) provides that for a section 457 plan to be an eligible plan,
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the plan must have distribution requirements providing that under the plan amounts will
not be made available to participants or beneficiaries earlier than i) the calendar year in
which the participant attains age 70 ½, ii) when the participant is separated from service
with the employer, or iii) when the participant is faced with an unforeseeable emergency
as determined under Treasury regulations.  However, section 401(a)(9)(C)(i) generally
allows plans to postpone the required beginning date until April 1 of the calendar year
following the later of the calendar year in which the employee retires or in which he
attains age 70 ½.

A basic requirement prescribed by section 457(b)(5) is that an eligible section
457 plan must meet the section 457(d) distribution requirements described above.  A
section 457 plan would violate the provisions of section 457(b)(5) and the regulations
thereunder if the participant or anyone else received a distribution earlier than the
earliest date established in section 457(d)(1)(A). 

Section 457(e)(9)(A) provides that the total amount payable to a participant
under the plan will not be treated as made available merely because the participant
may elect to receive such amount (or the plan may distribute such amount without the
participant's consent) if (i) such amount does not exceed $5,000, and (ii) such amount
may be distributed only if--(I) no amount has been deferred under the plan with respect
to such participant during the 2-year period ending on the date of the distribution, and
(II) there has been no prior distribution under the plan to such participant under this
option. 

Section 1.457-2(h)(4) of the Income Tax Regulations defines an unforeseeable
emergency as severe financial hardship to the participant resulting from a sudden and
unexpected illness or accident of the participant or of a dependent, loss of the
participant's property due to casualty, or other similar extraordinary and unforeseeable
circumstances arising as a result of events beyond the control of the participant.

Section 457(g)(1) provides that a plan maintained by an eligible governmental
employer shall not be treated as an eligible deferred compensation plan unless all
assets and rights purchased with such deferred compensation amounts and all income
attributable to such amounts, property, or rights of the plan are held in trust for the
exclusive benefit of participants and their beneficiaries.  Section 457(g)(2)(B) provides
that the amounts in the trust are treated as includible in the gross income of participants
and beneficiaries only to the extent, and at the time, provided in section 457.  Section
457(g)(3) provides that custodial accounts described in section 401(f) shall be treated
as trusts exempt from tax under section 501(a).

Under the terms of the Plan and custodial agreement, the custodian must hold
all of the Plan assets for the exclusive benefit of the participants and their beneficiaries,
and all amounts deferred under the Plan must be transferred to the custodial
account(s), meeting the requirements of 457(g)(3), within an administratively
reasonable time period.  
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Based upon the provisions of the Plan, as summarized above, we conclude as
follows:

1.  The Plan established by the Authority is an eligible deferred compensation
plan as defined in section 457(b) of the Internal Revenue Code of 1986. 
All assets and income of the Plan described in section 457(b)(6) will be
held in custodial accounts, meeting the requirements of section 457(g), for
the exclusive benefit of participants and their beneficiaries.

2. Amounts of compensation deferred under the Plan, including any income
attributable to the deferred compensation, will be includible in the
recipient’s gross income for the taxable year or years in which amounts
are paid or otherwise made available to a participant or beneficiary in
accordance with the terms of the Plan.  

3. Any custodial accounts established pursuant to the Plan and the custodial
agreement and which are described in section 401(f) of the Code, will be
treated as trusts under rules similar to the rules under section 401(f) of the
Code. 

No opinion is expressed concerning the timing of the inclusion in income of
amounts deferred under any deferred compensation plan other than the Plan described
above.  This ruling applies only to deferrals made after the date this ruling is issued.  If
the Plan is significantly modified, this ruling will not necessarily remain applicable.  This
ruling is directed only to the Authority and the participants of the Plan and applies only
to the Plan submitted on March 20, 2000.  Section 6110(k)(3) of the Internal Revenue
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

Temporary or final regulations pertaining to one or more of the issues addressed
in this ruling have not yet been adopted.  Therefore, this ruling may be modified or
revoked if the adopted temporary or final regulations are inconsistent with any
conclusion in the ruling.  See section 12.04 of Rev. Proc. 2000-1, 2000-1 I.R.B. 4, 6. 
ever, when the criteria in section 12.05 of Rev. Proc. 2000-1 are satisfied, a ruling is not
revoked or modified retroactively except in rare or unusual circumstances. 

Sincerely yours,
ROBERT D. PATCHELL
Assistant Chief, Qualified Branch 2
CC:TEGE:EB:QP2

Enclosure:
Copy for section 6110 purposes


