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SUBJECT: Depreciation Method Change

This Field Service Advice responds to your memorandum dated May 24, 2000.  
Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final
case determination.  This document is not to be used or cited as precedent.

DISCLOSURE STATEMENT

Field Service Advice is Chief Counsel Advice and is open to public inspection
pursuant to the provisions of section 6110(i).  The provisions of section 6110
require the Service to remove taxpayer identifying information and provide the
taxpayer with notice of intention to disclose before it is made available for public
inspection.  Sec. 6110(c) and (i).  Section 6110(i)(3)(B) also authorizes the Service
to delete information from Field Service Advice that is protected from disclosure
under 5 U.S.C. § 552 (b) and (c) before the document is provided to the taxpayer
with notice of intention to disclose.  Only the National Office function issuing the
Field Service Advice is authorized to make such deletions and to make the
redacted document available for public inspection.  Accordingly, the Examination,
Appeals, or Counsel recipient of this document may not provide a copy of this
unredacted document to the taxpayer or their representative.  The recipient of
this document may share this unredacted document only with those persons whose
official tax administration duties with respect to the case and the issues discussed
in the document require inspection or disclosure of the Field Service Advice.
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LEGEND

Taxpayer =                                                                          
A =                                      
B =                                
C =                                                
D =                                                         
E =                                                      

Date 1 =                         
Date 2 =                            

Year 1 =        

$a =                  
$b =                  
$c =                  
$d =               

a =    
b =    

ISSUE

Whether the reallocation of basis from a depreciable asset to a nondepreciable
asset constitutes a change in method of accounting. 

CONCLUSION

A reallocation of basis from a depreciable asset to a nondepreciable asset results
in a change in the timing of basis recovery and constitutes a change in method of
accounting.  

FACTS

C is a bank holding company and parent corporation of A and B, both wholly owned
subsidiaries.  Together, these entities make up the consolidated group which is
known as Taxpayer.  In Year 1, the tax year at issue, Taxpayer filed a consolidated
corporate income tax return (Form 1120).
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On Date 1, A purchased certain assets and assumed certain liabilities of D, a
savings and loan institution.  At the time, D was in receivership and was being
liquidated by the Resolution Trust Corporation.  On Date 2, B purchased certain
assets and assumed certain liabilities of certain branches of E, a savings and loan
institution.  Both A and B paid a premium for the assets acquired; A paid a premium
of $a for the assets of D and B paid a premium of $b for the assets of E.  

In connection with the acquisitions of D and E, Taxpayer engaged an accounting
firm to determine the value of the core deposit intangible asset acquired.  The firm
valued D and E’s core deposits to be $c and $d, respectively.  The firm also
estimated the useful life of the core deposits to be a years and b years,
respectively.  

In accordance with section 1060 as in effect at the time of the acquisitions, and
utilizing the values assigned by the firm, Taxpayer allocated a portion of the
premiums paid by A and B to the core deposit intangible, a depreciable Class III
asset.  The balance of the premiums paid was allocated to goodwill and going
concern value, a nondepreciable Class IV asset.  Commencing with the year each
institution was acquired, and for each year thereafter, including the year at issue,
Taxpayer claimed core deposit depreciation deductions under section 167 based
upon the economic life established for the core deposits.  Taxpayer did not
depreciate the premium allocable to goodwill.

The Agent examining the acquisitions determined that Taxpayer overstated the fair
market value of the core deposits acquired.  Accordingly, the Agent disallowed the
excess amount of the core deposit allocation and reallocated this amount to
goodwill and going concern, a nondepreciable Class IV asset.  In connection with
the reallocation, the Agent also proposed a section 481(a) adjustment to disallow
the net excess depreciation claimed by Taxpayer for the property in the taxable
years before Year 1, which are closed under the period of limitation for assessment. 

LAW AND ANALYSIS

A change in method of accounting is a change in the overall plan of accounting for
gross income or deductions or a change in the treatment of any material item used
in such overall plan.  Treas. Reg. § 1.446-1(e)(2)(ii)(a).  A “material item” is any
item involving the proper time for the inclusion of the item in income or the taking of
a deduction.  Id.  In determining whether timing is involved, the pertinent inquiry is
whether the accounting practice permanently affects the taxpayer’s lifetime income
or merely changes the taxable year in which taxable income is reported.  See Primo
Pants Co. v. Commissioner, 78 T.C. 705, 723 (1982); Rev. Proc. 97-27, 1997-1
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C.B. 680, 681; Rev. Proc. 91-31, 1991-1 C.B. 566.  If the practice merely changes
the taxable year in which the income is reported and does not permanently affect
lifetime income, the practice is a change in method of accounting.

Conversely, Treas. Reg. § 1.446-1(e)(2)(ii)(b) sets forth several adjustments that
will not be considered a change in method of accounting, including:

(1) a correction of mathematical or posting errors, or errors in the
computation of tax liability (such as errors in computation of the
foreign tax credit, net operating loss, percentage depletion or
investment credit);

(2) an adjustment of any item of income or deduction which does not
involve the proper time for the inclusion of the item of income or the
taking of a deduction (i.e., corrections of items that are deducted as
interest or salary but which are in fact payments of dividends, and of
items that are deducted as business expenses but which are in fact
personal expenses);

(3) an adjustment with respect to the addition to a reserve for bad debts or
an adjustment in the useful life of a depreciable asset; and

(4) a change in treatment resulting from a change in underlying facts.  

Treas. Reg. § 1.446-1(e)(2)(ii)(b) further provides that a correction to require
depreciation in lieu of a deduction for the cost of a class of depreciable assets
which had been consistently treated as an expense in the year of purchase involves
the question of the proper timing of an item and is to be treated as a change in
method of accounting. 

If a taxpayer’s practice involves timing, a change from that practice is a change in
method of accounting only if the taxpayer has adopted that practice.    
Although a method of accounting may exist without the necessity of a pattern of
consistent treatment of an item, Treas. Reg. § 1.446-1(e)(2)(ii)(a) provides that in
most instances a method of accounting is not established for an item without such
consistent treatment.  For purposes of this regulation, the erroneous treatment of a
material item in the same way in two or more consecutively filed tax returns
represents consistent treatment of that item.  See Rev. Proc. 97-27, 1997-1 C.B.
680, 681, § 2.01(2); Rev. Rul. 90-38, 1990-1 C.B. 57.

In the present case, the Agent proposes to adjust Taxpayer’s return by adjusting a
portion of the allocated cost of the asset from a depreciable Class III intangible
asset (core deposits) to a nondepreciable Class IV asset (goodwill and going
concern value).  According to the Agent, Taxpayer erroneously treated this portion
of the allocated cost of the asset as a depreciable Class III asset on its original
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federal tax returns for two or more consecutive years.  Thus, Taxpayer has
erroneously adopted depreciable property treatment as the method of accounting
for the property at issue.

Taxpayer’s erroneous treatment of the allocated cost of this asset as a depreciable
Class III asset on its original federal tax return affects when, not whether,
Taxpayer’s cost of that asset will be deducted.  By treating the asset as a
depreciable Class III asset, Taxpayer was deducting the cost of the asset through
depreciation deductions over the useful life of the asset.  If Taxpayer had treated
the asset as a nondepreciable Class IV asset, Taxpayer would deduct its cost at the
time of disposition.  Under either treatment, Taxpayer is entitled to the same basis
recovery for the cost of the asset, but in different taxable years.  Consequently,
Taxpayer’s erroneous treatment of the cost of the asset as a depreciable Class III
asset on its original returns involves the timing of deductions.  Thus, a change from
treating the asset as a depreciable Class III asset, where the basis of the property
is recovered through depreciation deductions over its useful life, to treating such
property as a nondepreciable Class IV asset, where the basis of the asset is
recovered at the time of its disposition, is a change in method of accounting under
section 446(e) and the regulations thereunder.

The court’s holding in Diebold, Inc. v. United States, 891 F.2d 1579 (Fed. Cir.
1989), aff’g 16 Cl.Ct. 193 (1989), cert. denied, 498 U.S. 823 (1990), supports the
conclusion that the proposed change is a change in method of accounting.  In
Diebold, the taxpayer had treated replacement modules for automated bank teller
machines as inventory on its original returns for the years in issue.  The taxpayer
subsequently filed amended returns treating the modules as capital assets and
claiming depreciation deductions.  The Federal Circuit held that the reclassification
from inventory property to depreciable property is a change in method of
accounting.  The court explained:

[T]here is no question that a change from treating the replacement
modules as nondepreciable inventory, where there is no deduction
until the modules are removed from service, to treating them as capital
assets, where there is a depreciation deduction in each year of useful
life, raises the question of the taxable year in which income is reduced
by the cost or a portion of the cost of manufacturing the replacement
modules, that is, a question of timing.

891 F.2d at 1583.  If a change from nondepreciable property to depreciable
property is a change in method of accounting, it follows that a change in the other
direction is also a change in method of accounting.
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Arguably, a change from treating the asset as a depreciable Class III asset to
treating such property as a nondepreciable Class IV asset may involve a change in
the characterization of the property and, as a result, may not be a change in
method of accounting.  See Saline Sewer Co. v. Commissioner, T.C. Memo. 1992-
236 (whether fees from customers were nontaxable contributions to capital under
section 118 or taxable customer connection fees); Coulter Elecs., Inc. v.
Commissioner, T.C. Memo. 1990-186, aff’d without published opinion, 943 F.2d
1318 (11th Cir. 1991) (whether transfers of leases to a bank constituted sales or
pledges for loans).  The Service, however, has rejected the argument that the
accounting method provisions, including section 446(e), are not operative whenever
an issue involves characterization.  Section 2.01(3) of Rev. Proc. 97-27 states that
a change in the characterization of an item may constitute a change in method of
accounting if the change has the effect of shifting income from one period to
another.  Thus, a change in characterization that does not permanently affect
taxable income but only its timing is a change in method of accounting.

The Service’s position in section 2.01(3) of Rev. Proc. 97-27 is supported by the
regulations and case law under section 446(e).  Treas. Reg. 1.446-1(e)(2)(ii)(b)
excludes from the accounting method rules only those characterization issues that
permanently affect net income.  As examples of these issues, the regulations
mention: (1) whether payments are deductible interest or salary rather than
nondeductible dividends; and (2) whether payments are deductible business rather
than nondeductible personal expenses.  The case law confirms that a change in
characterization that does not permanently affect a taxpayer’s lifetime taxable
income but only its timing is a change in accounting method.  See Diebold, Inc. v.
United States, 891 F.2d 1579 (Fed. Cir. 1989) (a change from nondepreciable
inventory to depreciable property is a change in method of accounting); Pacific
Enterprises v. Commissioner, 101 T.C. 1 (1993) (a change from “working gas”
(inventory) to “cushion gas” (capital asset) is a change in method of accounting);
Standard Oil Co. v. Commissioner, 77 T.C. 349, 410-411 (1981) (a change in
depreciation method resulting from a change from section 1250 property to section
1245 property is a change in method of accounting); and H.E. Butt Grocery Co. v.
United States, No. SA-98-CA-336-EP, 1999 U.S. Dist. LEXIS 20985 (W.D. Tex. July
30, 1999) (a change in the method of computing depreciation resulting from a
change in classification under section 168(e) is a change in method of accounting).  

Furthermore, the court in Cargill Inc. v. United States, 91 F. Supp. 2d 1293, 1298,
(D.Minn. 2000), expressly rejected the argument that a “characterization exception”
to the accounting method rules exists.  The facts of Cargill involved a sale versus
lease issue where the taxpayer attempted to change its treatment of the costs
associated with the lease or sale from a current deduction for rental payments on a
lease to capitalization of the payments and accelerated depreciation deductions for
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the purchase of an asset.  To avoid the consent requirement of section 446(e), the
taxpayer argued that the change it proposed was not a change in its “method of
accounting” because it was only a change in the characterization of its interest. 
The court criticized and distinguished the holding in Coulter Elecs., Inc. v.
Commissioner, T.C. Memo. 1990-186, aff’d without published opinion, 943 F.2d
1318 (11th Cir. 1991), as well as the relevant holdings in Underhill v.
Commissioner, 45 T.C. 489, 496-97 (1966), and Standard Oil Co. v. Commissioner,
77 T.C. 349, 382-83 (1981), on which the taxpayer relied, and stated that section
446(e) requires consent whenever the treatment of an item has timing
consequences, unless there is an express provision to the contrary.  Cargill, 91 F.
Supp. 2d at 1298.  The court found no provision of the Code containing a
“characterization exception” to the consent requirement and held that the taxpayer’s
proposed change was a change in method of accounting that required the consent
of the Commissioner under section 446(e).  Id. at 1298.  

In the present case, the change from treating the asset as a depreciable Class III
asset to treating such property as a nondepreciable Class IV asset involves the
timing of deductions.  Thus, even if this change is a change in characterization, a
change in method of accounting occurs in accordance with section 446(e) and the
regulations thereunder and section 2.01(3) of Rev. Proc. 97-27.

Moreover, in the present case, none of the exceptions under Treas. Reg. § 1.446-
1(e)(2)(ii)(b) apply.  The change in treatment from depreciable property to
nondepreciable property is not due to a change in underlying facts or to a
correction of mathematical or posting errors.  Even though Taxpayer erroneously
valued the core deposit intangible, the proposal to change the valuation constitutes
a change in method of accounting, and not a correction of an error, because such
adjustment involves timing.  See First Nat’l Bank of Gainesville v. Commissioner, 88
T.C. 1069 (1987); Rev. Rul. 77-134, 1977-1 C.B. 132.  But see, Korn Industries,
Inc. v. United States, 209 Ct. Cl. 559, 532 F.2d 1352 (1976); and Diebold, Inc. v.
United States, 16 Cl. Ct. 193, 204 (1989). 

Since the Agent proposes to adjust the treatment of a portion of the basis of the
core deposit asset from a depreciable Class III asset to a nondepreciable Class IV
asset, resulting in a change from recovering such basis through depreciation
deductions over the property’s useful life to recovering the basis at the time of the
property’s disposition, a change in method of accounting results and a section
481(a) adjustment is appropriate.  
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CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS

This Field Service Advice responds only to the question in the incoming request of
whether a reallocation of basis from a depreciable asset to a nondepreciable asset
constitutes a change in method of accounting.  However, after reviewing the facts
included in the request, we are concerned that the agent may be taking an incorrect
position as to the reallocation.  In the incoming request, we are told that the agent
determined that the value of the core deposits should not have included the money
market accounts and certificates of deposit, and accordingly, the value of the
money market accounts and certificates of deposit were reallocated for basis
purposes to nondepreciable goodwill and going concern.  In light of Newark
Morning Ledger v. United States, 507 U.S. 546 (1993), we do not recommend
taking the position that the money market accounts and certificates of deposit at
issue in the core deposit valuation are nondepreciable assets simply because they
do not constitute part of the core deposit intangible.  The Court in Newark Morning
Ledger held that as long as a taxpayer can establish that a particular asset can be
valued and that it has a limited useful life, a taxpayer may depreciate the value of
the asset over its useful life.  Id. at 566.  While the money market accounts and the
certificates of deposit at issue do not meet the definition of a “core deposit,” they
are a deposit base intangible, and, if valued and lifed, are depreciable assets.

Please call if you have any further questions.

By:
PATRICK PUTZI
Special Counsel (Natural Resources)
Branch 9
Associate Chief Counsel
(Passthroughs & Special Industries)


