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Telephone Number:
In Reference to:
Date: 5
AJG | © 2000
Legend:
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c=

Dear Sir or NMadam

This is in response to your letter dated May 9, 2000, in
whi ch you requested certain rulings with respectc- to a proposed
transfer of assets fromB to C as anended in a letter dated
August 9, 2000.

B is exenpt under section 501(c) (3) of the Internal Revenue
Code and is classified as a private foundati on under section
509(a). W have determined that C is tax-exenpt under section
501({c) (3) of the Code and is classified as a private foundation
under section 50%{a) in separate correspondence.

The current trustees of B are D and E. Al other forner
trustees of B are deceased.

The charitable interests and managenent strategies of E and
D have diverged in recent years, and they currently are
interested in supporting different charities and adopting
di fferent strategies. In addition, D and E hold different views
regardi ng which individuals should be named additional trustees
of B.

B's Board of Trustees, therefore, w shes to effectuate a
reorgani zation of its assets by transferring 50 percent of B's
assets to C Upon recognition of the tax exenpt status of C and
a favorable ruling fromthe Internal Revenue Service, B wll
transfer 50 percent of the fair market value of its assets to C
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Upon reorganization, D will resign as a trustee of B, and B
will be managed by its director, E, and individuals subsequently
sel ected by him

The transfer of assets from=s to C will not involve any
benefit to a disqualified person. B does not seek to have its
status as a private foundation termnated and does not wi sh to be
treated as a newy created organi zation

Section 507(a) of the Code provides for the voluntary and

involuntary termnation of private foundation status. It states,
in part, that except for transfers described in section 507(b),
an organization's private foundation status will be termnated

only if (1) the organization notifies the Service of its intent

to termnate or (2) there have been either willful repeated acts
(or failures to act), or a willful and flagrant act (or failure
to act) giving rise to liability for tax under Chapter 42.

Section 507(b) (2} of the Code provides that when a private
foundation transfers assets to another private foundation
pursuant to any |liquidation, nerger, redenption, -
recapitalization, or other adjustnent, organization or
reorgani zati on, the transferee foundation shall not- be treated as
a new organi zation.

Section 1.507-1(b) (7) of the Inconme Tax Regul ations provides
that neither a transfer of all of the assets of a private
foundation, nor a significant disposition of assets (as defined
in section 1.507-3{(c) (2)) by a private foundation (whether or not
any portion of such significant disposition of assets is nmade to
anot her private foundation), shall be deened to result in a
termnation of the transferor private foundation under section
507 (a) of the Code, unless the transferor private foundation
elects to termnate pursuant to section 507(a) (1) or section
507(a) (2)is applicable.

Section 1.507-3(a) (2) of the regulations provides that a
transferee organi zation, in the case of a transfer described in
section 507(b) (2) of the Code, shall succeed to the aggregate tax
benefit of the transferor organization in an anount equal to the
anount of such aggregate tax benefit of the transferor
organi zation, multiplied by a fraction the nunerator of which is
the fair market of the assets (less encunbrances) transferred to
such transferee and the denom nator of which is the fair market
value of the assets of the transferor {less encunbrances)

i medi ately before the transfer. Fair market value is determ ned
at the tinme of transfer.
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Section 1.507-3(a) (5) of the regul ations provides that,
except as provided in section 1.507-3(a) (8) (which only relates
to 507(b) (2) transfers where all net assets are transferred to
one or nore controlled private foundations), a private foundation
is required to nmeet the distribution requirements of section 4942
of the Code for any taxable year in which it nmakes a section
507(b)(2) transfer of all or part of its net assets to another
private foundation. Such transfer shall itself be counted toward
satisfaction of the requirenments to the extent the anount
transferred neets the requirements of section 4942(Q).

Section 1.507-3(b) of the regulations provides that in order
for a transfer of assets, pursuant to any |iquidation, merger,
redenption, recapitalization, or other adjustment, organization
or reorgani zation, not to be a taxable expenditure, it nust be to
an organi zation described in section 501{c) (3) (other than an
organi zati on described in section 509(a) (4)) or treated as
described in section 501 (c) (3) under section 4947.

Section 4941(a) of the Code inposes a tax on each act of
self-dealing between a disqualified person and a private
f oundat i on.

Section 4942 of the Code requires a private foundation to
make specified distributions of inconme for each taxable year,
including the year in which it transfers substantial assets to
anot her private foundation under section 507(b) (2). Secti on
1.507-3(a) (5) of the regulations allows the transferor foundation
to count the assets transferred under section 507(b) (2) toward
its section 4942 distribution requirement to the extent that the
transferee foundation itself makes qualifying distributions from
corpus under section 4942(g) by the end of the transferee's first
taxabl e year after the year in which it receives the transfer

Section 4942(g) (1) {(A) of the Code defines a qualifying
distribution as (a) any anmount (including that portion of
reasonabl e and necessary adm nistrative expenses) paid to
acconplish one or nore purposes described in section
170(c) (2) (B), other than any contribution to (i)an organi zation
controlled by the foundation or one or nore disqualified persons
or {ii)a private foundation which is not an operating foundation
except as otherw se provided; or (b)any anmpbunt paid to acquire an
asset used directly in carrying out one or npre purposes
described in section 170(c) (2) (B).

Section 4945(d) (41 of the Code defines the termtaxable
expenditure to include any amount paid or incurred by a private
foundation as a grant to an organi zation unless (a)the
organi zation is described in subparagraphs (1), (2), or (3) of
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section 509(a) of the Code or is an exenpt operating foundation
as defined Iin section 4940(d) (2) of the Code, or (B)the private
foundati on exercises expenditure responsibility with respect to
such grant in accordance with section 4945(h) of the Code. The
exercise of expenditure responsibility requires the foundation

that makes the transfer to keep detailed records of the way the
paynent is spent by the recipient foundation.

Section 4945(h) of the Code provides that expenditure
responsibility referred to in subsection (d) (4) neans that the
private foundation is responsible it exert all reasonable efforts
and to establish adequate procedures (1) to see that the grant is
spent solely for the purpose for which nmade, (2) to obtain full
and detailed reports with respect to such expenditures, and (3)
to make full and detailed reports to the Secretary.

Section 53.4945-5(b) (7} (1) of the Foundation and Siml ar
Exci se Taxes Regulations refers to the rules relating to the
extent to which the expenditure responsibility rules contained in
section 4945(d) (4) and (h), and this section apply to transfers
of assets described in section 507(b} (2).

Section 53.4945-5(¢c) (2) of the regulations provides that if
a private foundation nmakes a grant described in section
4945(d)(4) to a private foundation which is exenpt from taxation
under section 501 (a) for endownent, for the purchase of capital
equi pment, or for other capital purposes, the grantor foundation
shall require reports fromthe grantee on the use of the
principal and inconme (if any) from the grant funds. The grantee
shall make such reports annually for its taxable year in which
the grant was made and the inmedi ately succeeding two taxable
years.

Section 53.4945-6(b) (2) of the regulations provides that any
expendi tures for unreasonable adm nistrative expenses, including
conpensation, consultant fees, and other fees for services
rendered, will ordinarily be taxable expenditures under section
4945{d} (5) unless the foundation can denonstrate that such
expenses were paid or incurred in the good faith belief that they
were reasonable and that the paynent or incurrence of such
expenses in such amounts was consistent with ordinary business
care and prudence. The determ nation whether an expenditure is
unr easonabl e shall depend upon the facts and circunstances of the
particul ar case.

Section 53.4946-1(a) (8) of regulations provides that for

pur poses of section 4941 only, the term "disqualified person”
shall not include any organization which is described in section
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5¢1(c) (3) (other than an organi zation described in section
509 (a) (4)).

Based upon the above facts, following the transfer of one-

half of B's assets to C B wll continue to conduct its
charitable activities. C will also conduct its charitable
activities.

Because B is not termnating its existence and because there
has been no willful, repeated or flagrant act giving rise to
l[iability under Chapter 42, no tax will be inposed on B under
section 507 (c) as a result of the transfer of assets fromB to C

Since a transfer of assets as described in section 507(b) (2)

will not cause a termnation of an organization's private
foundation status, the transfer of one-half of B's assets to C
wll not termnate B S status as a private foundation under
section 507 (b) {1).

Because B and C will continue to conduct their individual
charitable activities followng the transfer of assets from B to
C, the proposed transfer of assets will not adversely affect the

exenpt status of B or C

B's transfer of assets to Cwll not be a taxable
expendi ture under section 4945(d), provided B exercises
expenditure responsibility over the endowrent grants nmade to C
pursuant to section 4945(d) (4).

Because B, as an organi zation described in section 501(c) (3)
of the Code, is not a disqualified person with respect to C, the
transfer of assets to C will not constitute an act of self-
dealing within the nmeaning of section 4941 of the Code.

Provi ded the expenses incurred by B and C in the transfer of
assets to C neet the "good faith" standard of section 53.4945-
6(b) (2), such expenses will not constitute taxable expenditures
under section 4345 and will be considered qualifying
di stributions under section 4942.

Accordingly, based on the information furnished, we rule as
fol | ows:

1. The transfer of one-half of the assets of Bto C wll
qualify as a transfer pursuant to section 507(b) (2) of the Code
and will neither result in the termnation of B's private
foundati on status under section 507(b) {1}, nor subject B to the
tax inposed by section 507(c) of the Code.
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2. The proposed transfer of assets by Bto Cwll not
constitute either a willful flagrant act (or failure to act or
one of a series of willful repeated acts (or failures to act)
giving rise to tax liability under Chapter 42 of the Code..

3. The proposed transfer of assets by Bto Cwll not
adversely affect the exenpt status of B or C under section
501 (c¢) (3) of the Code.

4. Provided B exercises expenditure responsibility over the
transferred funds pursuant to section 53.4945-5(c) (2) of the
regul ations, the proposed transfer of assets by Bto C will not
be a taxable expenditure by B under section 4945(d)

5. B and its disqualified persons will not be deened to have
engaged in an act of self-dealing under section 4941, nor be
subject to any tax under sections 4941 through 4945 as a result
of the formation of C and the transfer by B of 50 percent of the
fair market value of its assets to C

6. The reasonabl e expenditures for expenses incurred by B
and C in connection with this ruling request and in-effectuating
the proposed transfer of assets will not constitute taxable
expendi tures under section 4945(d) (5) of the Code and will be
considered qualifying distributions under section 4942.

7. B' s proposed transfer of assets to Cwll not result in
the inposition of any other taxes under Chapter 42 of the Code.

W are inforning the 'TE/GE office of this action
Pl ease keep a copy of this ruling with your organization's
per manent records.

This ruling is directed only to the organi zation that

requested it. Section 6110(k) (3) of the Code provides that it
may not be used or cited as precedent.

Si ncerely,

/%Vaxz’d V. Soeok

Cerald V. Sack
Manager, Exenpt Organizations
Technical Goup 4
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