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Dear Sir or Madam:

This is in response to your request of February 12, 2000, for a ruling on the proper
treatment of excess contributions and the calculation of net investment income for a
supporting organization exempt under section 509(a)(3)  of the Internal Revenue Code.

M is exempt under section 501 (c)13)  of the Code and is classified as a supporting
organization under section 509(a)(3).  M is organized and operated exclusively for
charitable, religious and educational purposes, by conducting and supporting activities for
the benefit of, to perform the function of, and/or carry out the purposes of several named
public charities. To date, M has accomplished its exempt purpose by supporting N, a tax
exempt private school.

M was formed in 1996 and was initially funded by a gift from 3 and b, husband and
wife, of stock in Q, a publicly traded corporation. In its first fiscal year, M contributed a
percentage of its Q stock to N to satisfy its pledge to the school to aid in the construction
and renovation of a school building. hn pledged an additional matching grant to N to be
paid when the school had received sufficient matching funds from other donors. When the
school reached this goal during M’s second fiscal year, M contributed additional Q stock in
accordance with its pledge.

During its first fiscal year, M had no income or receipts other than the original
contribution of 0 stock; additionally, !yJ had no expenses other than the contribution paid to
N. In its second fiscal year, M’s income included not only additional contributions received,
but also interest and dividends from securities and capital gains. M incurred expenses for
investment management fees, accounting fees, and miscellaneous expenses. In its third
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fiscal year, M again had income from contributions, interest and dividends on securities and
capital gains and expenses for investment management fees, other professional fees and
miscellaneous expenses.

Based on the above, you have requested that we rule that M continues to be
described in section 509(a)(3)  of the Code and is in compliance with the “substantially all”
requirement of section 1.509(a)-4(i)(3l(iii)(a)  of the Income Tax Regulations for any year in
which its charitable distributions made prior to the end of the succeeding year, plus unused
carryovers, equal or exceed 85% of its income reduced by related expelses, with income
being defined as excluding contributions received and long term capital gains. The unused
carryover will be computed in accordance with the procedures described in section
53,4942(a)-(3)(e)  of the Foundation and Similar Excise Taxes Regulations.

Section 509(a)(3) of the Code provides that the term “private foundation” means a
1: domestic or foreign organization described in section 501 (c)(3) other than an organization
“which:

!A) is organized, and at all times thereafter is operated exclusively^for the benefit of,
to perform the functions of, or to carry out the purposes of one or more organizations
described in section 509(a)(l  I or (21,

(B) is organized, supervised, or coritrolled by or in connection with one or more
organizations described in section 509(a)(l) or (2). and,

(C)  is not controlled directly or indirectly by one or more
disqualified persons classified in section 4946 other than
foundation managers and other than one or more organizations
described in section 509(a)(l) or (2).

Section 1.509(a)-4(i)(l  j(i) of the regulations provides, in part, that a supporting
organization will be considered as being operated in connection with one or more publicly
supported organizations only if it meets the “responsiveness test” and the “integral part
test.”

Section 1.509(a)-4(i)(3)(i)  of the regulations provides, in part, that a supporting
organization will meet the “integral part test” if it maintains a significant involvement in the
operations of one or more publicly supported organizations and such publicly supported
organizations are, in turn, dependent upon the supporting organization for the type of
support which it provides.

Section 1.509(a)-4(i)(3)(ii)  of the regulations requires that the activities engaged in for
or on behalf of the publicly supported organizations are activities to perform the functions
of, or to carry out the purposes of, such organizations, and, but for the involvement of the
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supporting organization, would normally be engaged in by the publicly supported
organizations themselves.

Section 1.509(a)-4(i)(3)(iii)(a)  of the regulations requires that the supporting
organization make payment of substantially all of its income to or for the use of one or
more publicly supported organizations, and the amount of support received by one or more
of such publicly supported organizations is sufficient to insure the attentiveness of such
organizations to the operations of the supporting organization. In addition, a substantial
amount of the total support of the supporting organization must go to those publicly
supported organizations which meet the attentiveness requirement with respect to such
supporting organization. Except as provided in section 1.509(a)-45)(3)((iii)(b),  the amount
of support received by a publicly supported organization must represent a sufficient part of
the organization’s total support so as to insure such attentiveness.

Section 4942 of the Code generally imposes a tax on the undistributed income of a
” private foundation. For purposes of the definition of “operating foundation” under section

4942(j)(3), section 4942(f)(l)  defines “adjusted net income,” as the excess of the gross
income for the taxable year (with certain modifications, including taking capital gains and
losses into account only in an amount equal to any net short-term capital gain for the
taxable year), over the sum of the deductions (with certain modifications) which would be
allowed to a corporation subject to tax under section 11 for the taxable year.

Section 53.4942(b)-1 (c) of the regulations provides that for purposes of section
4942(j)(3)(A) of the Code (relating to qualifying distributions by private operating
foundations), the term “substantially all” means 85 percent or more.

Section 53.4942(a)-3(d) of the regulations provides, in part, that a qualifying
distribution made during a taxable year shall be treated as made (i) first out of undistributed
income . . . of the immediately preceding taxable year . . . to the extent thereof; (ii) second
out of the undistributed income from the taxable year to the extent thereof; and (iii) then
out of corpus.

Section 53.4942(a)-3(e) of the regulations provides, in part, that if in any taxable year
for which an organization is subject to the initial excise tax there is created an excess of
qualifying distributions, such excess may be used to reduce distributable amounts in any
taxable year of the adjustment period. The distributable amount for a taxable year in the
adjustment period shall be reduced to the extent of the lessor of (i) the excess of qualifying
distributions made in prior taxable years to which such adjustment period applies or (ii) the
remaining undistributed income at the close of such taxable year after applying any
qualifying distributions made in such taxable year to the distributable amount for such
taxable year.
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Rev. Rul. 76-208,  1976-l C.B. 161, held that a section 501 (c)(3) trust did not satisfy
the ‘substantially all” requirement of the integral part test set forth in section 1.509(a)-
4(i)(3)(iii)fa)  of the regulations and was therefore not a section 509(a)(3) supporting
organization. The trust instrument designated a bank as sole trustee and provided that 75
percent of the trust income was to be distributed annually to a specified church with the
remaining 25 percent to accumulate until the original corpus doubled, at which time the
entire annual income was to be distributed to the church. The Service reasoned that
although the term “substantially all” is not defined in the section 509 regulations, it is
defined in the Foundation Excise Tax Regulations issued under sections; of the Code which
were promulgated under the Tax Reform Act of 1969 as was section 509. The Service
adopted the 85 percent definition set forth in section 53.4942(b)-1 (c) of those regulations.

The term “income” (or “annual net incon:+“)  in section 1.509(a)-4(i)(3)(iii)  of the
regulations, like the term “substantially all, ” is not further defined in that section of the

:: regulations, but is defined in section 4941 of the Code and the regulations thereunder. For
the reasons stated in Rev. Rul. 76-206,  J term “adjusted net income” under section
4942(f)(l) of the Code should be used ~-1 the definition of “income” for purposes of section
1 .509(a)-4(i)(3)fiii)(a)  of the regulario-:.. “Adjusted net income” under’fhat section includes
net short-term capital gain.

As you point out, neither the section 509(a)(3)  regulations or Rev. Rul, 76-208
discuss or define the time period that an organization has to distribute “substantially all” of
its income. However, since it references section 4942, it is reasonable to consider the
distribution periods set forth in that section as a reasonable standard for determining
whether a supported organization has satisfied the substantially all” rule set forth in section
1.509(a)-4(i)(3)fiii)(a)  of the regulations as well. Thus, in accordance with section
53.4942(s)-3(d) of the regulations, any payments to N during us third fiscal year would
be to satisfy the substantially all requirement for its second fiscal year. You have indicated
that M had a net loss in its second fiscal year, however, and was not required to make any
distribution. In its third fiscal year, M distributed the rest of the matching grant which you
indicate far exceeded 85 percent of its adjusted net income as defined in section
4942(f)(l).  As permitted by section 53.4942(a)-3(e)(3)  of the regulations, M may
carryover the excess contribution for five Iax years following the year in which the excess
contribution was made.

Based on the above, we conclude that&l continues to be described in section
509(a)(3) of the Code and is in compliance with the “substantially all” requirement of
section 1.509(a)-4(i)(31(iii)(ai  of the Income Tax Regulations. M will continue to satisfy the
“substantially all” requirement of section 1.50,0ia)-4(i)(3)(iii)(a)  for any year in which its
charitable distributions made prior to the end of the succeeding year, plus unused
carryovers, equal or exceed 85% of its income reduced by related expenses, with income
being defined as excluding contributions received and long term capital gains. The unused
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carryover should be computed in accordance with the procedures described in section
53.4942(a)-(3)(e) of the Foundation and Similar Excise Taxes Regulations.

This ruling is based on the understanding that there will be no material changes in the
facts upon which it is based.

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

We are informing your Area Manager of this ruling. Please keep a copy of it in your
permanent records. If you have any questions about this ruling, please contact the person
whose name and telephone number are shown in the heading of this letter.

Sincerely,

/&./.&I~ VA-4

Gerald V. Sack
Manager, Exempt Organizations

Technical Group 4


