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This  is in response to your letter  of November  2, 1999,  as modified by your letter of
March 14,2000, in which you seek a ruling  on behalf of Company A, for which  you  are the
authorized representative, concerning  the excise tax imposed  by section  4980 of the Internal
Revenue Code  (hereinafter,  the “Code”).

FACTS

Company  A sponsors Plan X and Plan Y for its eligible  employees.  Plan  X, a
noncontributory defined benefit  plan,  was established effective June 1, 1961, to provide
retirement benefits for its employees. It has been amended and restated a number  of times,  and
there was  a restatement as of April  30, 1989. It has been  accorded  qualified  status under section
401(a) of the Code.

Plan  Y, a defined  contribution plan  of the “401(k)  profit-sharing”  type,  was  established
effective June 1, 1961,  and provides for  (1) employer discretionary profit-sharing contributions,
(2) employee 401(k) salary  deferrals,  (3) employee matching contributions, and (4) qualified
non-elective discretionary employer contributions.  Eligibility  requirements for  participation are
the attainment of age 21 and the completion  of one  year  of service. Plan  Y was amended and
restated as of April  28, 1996. It has been  accorded qualified  status under section  401(a) of the
Code.
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It is proposed  to terminate Plan X and transfer some  of the excess  aasets  of Plan X to
Plan Y upon the termination of Plan  X. In order  to accomplish this,  Plan X was amended on
March 3,2000, to provide  that  25 percent  of the excess  assets  remaining in Plan  X after the
satisfaction of all benefit  liabilities  of Plan  X will be transferred to Plan Y, and to provide  that
the remaining 75 percent  of such excess  assets  will  revert to Company A.

Prior to the proposed  transfer of assets  from Plan X to Plan Y, Plan Y was amended (1) to
provide for  a suspense  account to hold  the amounts  to be transferred, and (2) to provide  for the
allocation of amounts  in such suspense  account,  including interest income thereon,  to be used to
fkd the matching  and employer discretionary  profit  sharing  contributions for participants  in
Plan Y, with this  allocation  from the suspense  account taking place no less  rapidly than ratably
over the seven-plan-year  period beginning in the year of transfer. The minimum amount to be
allocated each plan  year  is to be determined by multiplying the amount in the suspense  account
as of the tirst  day of the plan year by a Fraction,  the numerator of which is one and the
denominator of which  is the number of years  remaining in the seven-plan-year  period.

One  hundred  percent  of the active  participants in Plan  X who remain in the employ of
Company A are to be active participants in Plan Y as of the date the excess assets are transferred
Twenty-five  percent of the excess  assets  in Plan  X will  be transferred to Plan Y, and the
remaining 75 percent  will  revert to Company  A..

RULINGS REQUESTED

1. The  transfer of 25 percent  of the excess  assets  from Plan X to a suspense  account in Plan Y
will not a&t the taxqualified  status of Plan  X under section 401(a) of the Code,

2. Plan  Y will  constitute  a “replacement  plan”  within the meaning of section 4980(d)(2) of the
Code, and the transfer  of 25 percent  of the excess  assets of Plan X to Plan Y will  not affect the
qualified status  of Plan  Y under section  401(a) of the Code.

3. Twenty-five percent of the excess assets of Plan X transferred from Plan X to Plan  Y will  not
be included  in the gross income of Company A in the year of transfer.

4. No deduction  will be allowable  with  respect  to tire transfer of 25 percent of the excess  assets
of Plan X.

5. The  transfer of 25 percent of the excess  assets  of Plan X to Plan  Y will  not be treated as an
employer reversion  under section  4980 of the Code;  there will be no excise tax imposed  on the
assets so trwsferred;  and the excise  tax on the remaining excess assets of Plan X reverting to
Company A will be 20 percent.
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Section 4980(a)  of the Code  provides  for the imposition of a 20% tax on the amount of
any employer reversion from a qualified  plan.

Section 4980(d) of the Code  provides  for the 20 percent (in section  4980(a) of the Code)
to be increased to 50 percent  unless the employer  establishes or maintains  a qualified
replacement plan  which  meets the following  conditions generally described  as:

(1) At least 95 percent of those who  were active participants in the terminated plan
and who  remain  as employees  of the employer after the plan  termination become
active participants in the replacement plan.

(2) A direct transfer from the terminated plan to the replacement  plan is made before
any employer reversion, and the amount of such transfer is generally  25 percent of
the maximum  amount which the employer could  receive as an employer
reversion.

.
On this basts, the amount  of such transfer is not includible  in the gross

income of the employer,  and no deduction  is ahowable with respect  to such
transfer.

(3) The amount transferred is allocated to the accounts of the participants in the
replacement plan in the plan  year of the transfer or is credited  to a suspense
account and allocated from such account no less rapidly  than  ratably  over the
seven-plan-year period beginning  with  the year of the transfer.

ANALYSIS AND CONCLUSIONS

First, we consider whether Plan  Y is a “qualified  replacement plan” within  the meaning
of section  4980(d)(2) of the Code. There  are three (3) requirements, set forth  in subparagraphs
(A),  (B), and (C) of the aforementioned section  of the Code,  that need  to be satisfied.

As to (A), the “participation requirement”,  it is noted that 100% of the active  participants
in Plan X who remain in the employ  of Company A will  continue  to be active  participants
in Plan Y. Therefore,  this requirement is satisfied.

As to (EQ, the “asset transfer  requirement”,  since  a direct transfer of25% ofthe excess
assets  in Plan  X is to be made to Plan  Y, before the reversion of the remaining 75% to
Company A takes place,  this requirement  is satisfied.

As to (C),  the “allocation  requirement”,  the stipulation that  the funds  once  transferred to
the suspense account in Plan Y will  be allocated  to participants’  accounts no less rapidly
than  ratably over  a seven-plan-year period satisfies these requirements.

Accordingly, we conclude that Plan Y is a “qualified  replacement plan”  within the
meaning of section  4980(d)(2) of the Code.

/40
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With respect  to the specific  rulings requested,  we conclude the following:

(1)

(74

(3)

(4)

(5)

The transfer of 25 percent of the excess  assets from Plan X to a suspense account
in Plan  Y, with  the remaining excess  assets of Plan  X reverting to Company A,
will not by itself affect  the tax-qualified status of Plan X under  section  401(a) of
the Code.

Plan  Y will  constitute a qualified  replacement plan with  the meaning  of section
4980(d)(2)  of theCode, and the transfer of 2.5 percent ofthe excess  assets in Plan
X to a suspense  account in Plan  Y will not affect  the tax-qualified  status of Plan
Y under  section  401(a) of the Code.

The 25 percent  of the excess assets  in Plan  X that are to be transferred to a
suspense  account in Plan Y will not be included  in the gross income of Company
A in the year of transfer.

No deduction  will be allowable with respect  to the transfer of 25 percent of the
excess  assets of Plan X.

The  transfer of 25 percent of the excess assets of Plan X will  not be treated as an
employer reversion under section  4980 of the Code, there will  be no excise  tax imposed on the
assets  so transferred;  and the excise  tax on the excess  assets of Plan X that  revert to Company A
will  be 20 percent. -

This ruling is diected only to the organization that requested it. Section 6110(k)(3)  of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

Sincerely  yours,

Martii L. Pippins,  Manager
Employee Plans Actuarial  Group 2
Tax Exempt and Government Entities
Division


