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This is in reply to a request for rulings and subsequent correspondence
concerning whether the compensation Company paid on date g was "qualified
performance-based compensation”, and whether Company’s officers with respect to a
short taxable year are "covered employees".

Company is a publicly held corporation with a fiscal year that historically ended
on date a.

Company'’s performance compensation plan provides for payment of annual
performance bonuses to certain executive officers of Company. The plan was timely
approved by Company’s stockholders. The plan provides that any one of nine stated
business criteria can be used in determining performance targets. The plan was
established for a term of x fiscal years of Company. Company contends that although
the term "fiscal year" is not defined in the plan, the plan was originally intended to
extend from dates b.

On date ¢, the compensation committee of Company’s board of directors met to
establish the performance targets for the fiscal year ending date d. The performance
targets established for the participants included return on equity targets, with increased
bonuses available if higher levels of return on equity were achieved. At the time this
meeting was scheduled and held, Company and the members of the compensation
committee assumed that the fiscal year would end on date a. Payment of these
scheduled performance bonuses was made contingent upon satisfaction of the
performance targets for that fiscal year.

Shortly after the compensation committee meeting, Company began to consider
changing its fiscal year for various business reasons unrelated to taxes. After
consideration of the various reasons for changing its fiscal year end to match those of
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its competitors, on date e Company made the final decision to change its fiscal year to
end on date f.

In order to accommodate this decision, Company decided to make correlative
adjustments and pay performance bonuses on date g, in amounts that were no more
than y percent of the originally scheduled bonuses established by the compensation
committee. Company has represented that these bonuses will be repaid to Company if
the compensation committee determines that the performance goals set for the fiscal
year that would have ended on date d are not met.

According to Company, it will not be required to file any official proxy with the
Securities Exchange Commission (SEC) for its short year ending on date f of the year
prior to this year. Accordingly, no "Summary Compensation Table" listing Company
officers will be included in any proxy for this period. Company plans to file with the
SEC, on a voluntary basis, a Form 8-K, updating the information on Company’s
previous Form 10-K, which will reflect compensation paid to Company’s top executives
for the short year.

Section 162(a)(1) of the Internal Revenue Code allows as a deduction all the
ordinary and necessary expenses paid or incurred during the taxable year in carrying on
any trade or business, including a reasonable allowance for salaries or other
compensation for personal services actually rendered.

Section 162(m)(1) of the Code provides that in the case of any publicly held
corporation, no deduction is allowed for applicable employee remuneration with respect
to any covered employee to the extent that the amount of the remuneration for the
taxable year exceeds $1,000,000.

Section 162(m)(3) of the Code defines "covered employee" to mean any
employee of the taxpayer if as of the close of the taxable year, such employee is the
chief executive officer of the taxpayer or is an individual acting in such capacity, or the
total compensation of such employee for the taxable year is required to be reported to
shareholders under the Securities Exchange Act of 1934 by reason of such employee
being among the 4 highest compensated officers for the taxable year (other than the
chief executive officer).

Section 1.162-27(c)(2) of the Income Tax Regulations provides the general rule
for who is a covered employee. Under the regulations, a covered employee means any
individual who, on the last day of the taxable year, is (A) the chief executive officer of
the corporation or is acting in such capacity; or (B) among the four highest
compensated officers (other than the chief executive officer). Whether an individual is
the chief executive officer or one of the four highest compensated officers is determined
pursuant to the executive compensation disclosure rules under the Exchange Act.
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In the notice of proposed rulemaking containing the proposed regulations under
section 162(m), the preamble contains the following language concerning the
identification of "covered employee":

The regulations clarify which employees are "covered employees" for purposes
of section 162(m). The legislative history to section 162(m) provides that
"covered employees"” are defined by reference to the SEC rules governing
executive compensation disclosure under the Exchange Act. Under the
regulations, an individual generally is a "covered employee" if the individual's
compensation is reported on the "summary compensation table" under the
SEC’s executive compensation disclosure rules, as set forth in Item 402 of
Regulation S-K, 17 CFR 229.402, under the Exchange Act. However, the
regulations specifically provide that, in order to be a "covered employee" for
section 162(m) purposes, an individual must be employed as an executive officer
on the last day of the taxable year. Thus, only those employees who appear on
the "summary compensation table" and who are also employed on the last day
of the taxable year are "covered employees."

Section 162(m)(4) of the Code defines "applicable employee remuneration”, with
respect to any covered employee for any taxable year, generally as the aggregate
amount allowable as a deduction for the taxable year (determined without regard to
section 162(m)) for remuneration for services performed by the employee (whether or
not during the taxable year). However, pursuant to section 162(m)(4), the term does
not include remuneration payable solely on account of the attainment of one or more
performance goals, but only if--

(i) the performance goals are determined by a compensation committee of
the board of directors of the taxpayer which is comprised of 2 or more
outside directors,

(i) the material terms under which the remuneration is to be paid,
including the performance goals, are disclosed to shareholders and
approved by a majority of the vote before the payment of the
remuneration, and

(i) before any payment of such remuneration, the compensation
committee referred to in clause (i) certifies that the performance goals and
any other material terms were in fact satisfied.

Section 1.162-27(e)(2)(i) of the regulations provides, in part, that "qualified
performance-based compensation" (the compensation referred to in section 162(m)(4)
of the Code) must be paid solely on account of the attainment of one or more
preestablished, objective performance goals. A performance goal is considered
preestablished if it is established in writing by the compensation committee not later
than 90 days after the commencement of the period of service to which the
performance goal relates, provided that the outcome is substantially uncertain at the
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time the compensation committee actually establishes the goal. However, in no event
will a performance goal be considered to be preestablished if it is established after 25
percent of the period of service (as scheduled in good faith at the time the goal is
established) has elapsed.

According to section 1.162-27(e)(2)(ii) of the regulations. a performance goal is
objective if a third party having knowledge of the relevant facts could determine whether
the goal is met. Performance goals can be based on one or more business criteria that
apply to the individual, a business unit, or the corporation as a whole. Such business
criteria could include, for example, stock price, market share, sales, earnings per share,
return on equity, or costs.

Section 1.162-27(e)(2)(iii) of the regulations provides, in part, that the terms of an
objective formula or standard must preclude discretion to increase the amount of
compensation payable that would otherwise be due upon attainment of the goal. A
performance goal is not discretionary for purposes of this paragraph (e)(2)(iii) merely
because the compensation committee reduces or eliminates the compensation or other
economic benefit that was due upon attainment of the goal.

Example 13 in section 1.162-27(e)(2)(vii) of the regulations provides the
following:

Corporation W adopts a plan under which a bonus will be paid to the CEO only if
there is a 10% increase in earnings per share during the performance period.
The plan provides that earnings per share will be calculated without regard to
any change in accounting standards that may be required by the Financial
Accounting Standards Board after the goal is established. After the goal is
established, such a change in accounting standards occurs. Corporation W’s
reported earnings, for purposes of determining earnings per share under the
plan, are adjusted pursuant to this plan provision to factor out this change in
standards. The adjustment will not be considered an exercise of impermissible
discretion because it is made pursuant to the plan provision.

The negative implication from this example 13 is that if a provision in the plan
does not call for an adjustment in the performance goals or period in the case of an
unforseen event, such an adjustment would be an exercise of impermissible discretion.

Section 1.162-27(e)(2)(v) of the regulations provides that compensation does not
satisfy the requirements of paragraph (e)(2) if the facts and circumstances indicate that
the employee would receive all or part of the compensation regardless of whether the
performance goal is attained. Thus, if the payment of compensation under an award is
partially contingent on attaining a performance goal, none of the compensation payable
under the award will be considered performance-based.

Section 1.162-27(e)(5) of the regulations requires the compensation committee
to certify in writing prior to payment of the compensation that the performance goals
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and any other material terms were in fact satisfied. For this purpose, approved minutes
of the compensation committee meeting in which the certification is made are treated
as a written certification.

Under the facts provided in Rev. Rul. 79-311, 1979-2 C.B. 25, advances were
made to employees in contemplation of services to be performed in the future. The
ruling holds that the advances were income to the employees at the time of payment
even though the employees were obligated to repay the advances in the event they
failed to perform the future services. However, advances repaid to the employer in the
same year in which received were excludable from gross income.

Therefore, based on the facts as outlined above, we rule as follows:

1. The payment to Company’s employees under the plan on date g will be
"qualified performance-based compensation” provided the performance
goals were met for the performance period ending on date d and that the
compensation committee certifies that the goals were met.

2. For purposes of section 162(m) of the Code, Company’s officers
(including the chief executive officer) will not be "covered employees" with
respect to the short year ending on date f of the year prior to this year
provided that no proxy will be filed by Company for that short year, and
accordingly no Summary Compensation Table listing Company officers is
required to be filed by Company with the SEC for that short year.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(j)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. Except as
specifically ruled above, no opinion is expressed as to the federal tax consequences of
the transaction described above under any other provisions of the Code.

Sincerely yours,
ROBERT B. MISNER
Assistant Chief, Executive Compensation Branch
Office of Division Counsel/Associate Chief Counsel
(Tax Exempt and Government Entities)
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