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INTERNAL REVENUE SERVICE CHIEF COUNSEL ADVICE

MEMORANDUM FOR DISTRICT DIRECTOR,                                                         
Attn: Chief, Examination Division

FROM: Assistant Chief, Executive Compensation Branch
Office of the Division Counsel/Associate Chief Counsel (Tax
Exempt and Government Entities), CC:TEBE:EB:EC

SUBJECT: Withdrawal of Section 280G Private Letter Ruling Request

In accordance with section 8.07(2)(b) of Rev. Proc. 2000-1, 2000-1 I.R.B., 4,
33, we are notifying you that a March 9, 2000, ruling request that was submitted to
our office for a ruling under section 280G of the Internal Revenue Code, was
withdrawn in anticipation of an adverse ruling.  It is our understanding that your
office has audit jurisdiction over this Taxpayer.

DISCLOSURE STATEMENT

This memorandum is Chief Counsel Advice and is open to public inspection
pursuant to the provisions of section 6110(i).  The provisions of section 6110
require the Service to remove taxpayer identifying information and provide the
taxpayer with notice of intention to disclose before it is made available for public
inspection.  Sec. 6110(c) and (i).  Section 6110(i)(3)(B) also authorizes the Service
to delete information from Chief Counsel Advice that is protected from disclosure
under 5 U.S.C. § 552 (b) and (c) before the document is provided to the taxpayer
with notice of intention to disclose.  Only the National Office function issuing the
Chief Counsel Advice is authorized to make such deletions and to make the
redacted document available for public inspection.  Accordingly, the Examination,
Appeals, or Counsel recipient of this document may not provide a copy of this
unredacted document to the taxpayer or their representative.  The recipient of
this document may share this unredacted document only with those persons whose
official tax administration duties with respect to the case and the issues discussed
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in the document require inspection or disclosure of the Chief Counsel Advice.  Chief
Counsel Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final case
determination.  This document is not to be cited as precedent.

LEGEND:

Taxpayer =                                                                    

Date 1 =                      

Date 2 =                             

Date 3 =                        

Executives =                                                                     
                                                                              
Company B =                            

Year C =        

Company D =        

ISSUE:

Taxpayer requested that we rule as follows:

The acceleration of the normative bonus (for Executives) that occurred in
Year C is considered contingent on the change in control that occurred on Date 3 to
the extent the amount by which the amount of the accelerated payment exceeds
the present value absent acceleration.

CONCLUSION:

Prior to Taxpayer’s withdrawal of the above-listed ruling request, we were
prepared to rule adversely as follows:

The full amount of the payments made to Executives that occurred in Year C
is treated as contingent on the change in control that occurred on Date 3 because it
was not substantially certain at the time of the change that the payments would
have been made absent the change if Executives had continued to perform
services.  The amount of the payment may not be reduced using Q&A 24(b) or Q&A
24(c) of section 1.280G of the proposed regulations.  To the extent, however, the
payments are established to be reasonable compensation for services rendered for
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personal services actually rendered before the change, the excess parachute
payment may be reduced under Q&A 39.

FACTS:

On Date 1, Company B entered into a “Change in Control Agreement” with
Executive (Date 1 Agreement).  The Date 1 Agreement provided that if the
employment of Executives with Company B terminated, other than by reason of
death or disability, during a five-year period beginning on the date a change in
control occurred, Company B would pay the following amounts to each of the
Executives within 10 days after the date of termination:  (i) the full base salary and
vacation pay (for vacation not taken) accrued but unpaid through the date of
termination at the rate in effect at the time of termination; (ii) an amount equal to
the product of the normative bonus under the applicable bonus plan for the fiscal
year including the date of termination and a fraction, the numerator of which is the
number of days in such fiscal year through the date of termination and the
denominator of which is 365; (iii) the amount in the bonus bank under all bonus
plans in which each of the Executives participated; and (iv) a lump-sum severance
payment in an amount equal to 335 percent of annual compensation, meaning an
amount equal to the aggregate of annual cash compensation (other than bonus)
from Company B and its subsidiaries in effect immediately prior to the date of
termination or change in control, whichever is greater, and the highest bonus
payable to each of the Executives for any of Company B’s three fiscal years
preceding the date of termination or change in control, whichever is greater.

Additionally, the Date 1 Agreement provided that on a change in control, all
benefits accrued under the supplemental retirement plans, excess retirement plans,
and deferred compensation plans maintained by Company B or any of its
subsidiaries would become immediately vested in full.

On Date 2, a change in control, within the meaning of the Date 1 Agreement
and ection 280G of the Code, occurred.  On the change in control, each of the
Executives elected to continue their employment with the new company, Taxpayer.  

On Date 3, Taxpayer was acquired by Company D, resulting in a change in
control with respect to Taxpayer within the meaning of section 280G of the Code. 
On Date 4, each of the Executives terminated employment with Company D. 
Additionally, on the termination of employment each of the Executives received an
accelerated payment of a prorated portion of the normative bonus for the year.  The
accelerated payment of the normative bonus was not provided for under the Date 1
Agreement; rather, these amounts are related solely to the Year C change in
control.  
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Under each of the Executives’ employment agreements with Taxpayer, each
Executive was eligible to receive an annual bonus.  The annual bonus was based
on the attainment of appropriate performance targets previously established by the
Compensation Committee.  The normative annual bonus (payable on attainment of
100% of the performance target) was a percentage of base salary for each
Executive at the end of the relevant fiscal year of Taxpayer.  

LAW AND ANALYSIS:

Section 280G of the Code provides that no deduction will be allowed for any
excess parachute payment.  Section 280G(b)(1) defines “excess parachute
payment” as an amount equal to the excess of any parachute payment over the
portion of the base amount allocated to such payment.

Section 280G(b)(2)(A) of the Code defines “parachute payment” as any
payment in the nature of compensation to (or for the benefit of) a disqualified
individual if (i) such payment is contingent on a change in the ownership or
effective control of the corporation or in the ownership of a substantial portion of
the assets of the corporation and (ii) the aggregate present value of the payments
in the nature of compensation to (or for the benefit of) such individual which are
contingent on such change equals of exceeds an amount equal to three times the
base amount.

Section 4999(a) of the Code imposes on any person who receives an excess
parachute payment a tax equal to 20 percent of the amount of the payment.

Section 1.280G-1 of the Proposed Income Tax Regulations, published in the
Federal Register on May 5, 1989 (54 Fed. Reg. 19,390), provides guidance
concerning parachute payments.

Q&A 11(a) of the proposed regulations provides that, for purposes of section
280G, all payments, in whatever form, are payments in the nature of compensation
if they arise out of an employment relationship or are associated with the
performance of services.  Payments in the nature of compensation include (but are
not limited to) wages and salary, bonuses, severance pay, fringe benefits, and
pension benefits and other deferred compensation (including any amount
characterized as interest thereon).

Q&A 22(a) provides that a payment is treated as contingent on a change in
ownership or control if the payment would not, in fact, have been made had no
change in ownership or control occurred.  A payment generally is to be treated as
one which would not, in fact, have been made in the absence of a change in
ownership or control unless it is substantially certain, at the time of the change, that
the payment would have been made whether or not the change occurred.  Property
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that becomes substantially vested as a result of a change in ownership or control
will not be treated as a payment which was substantially certain to have been made
whether or not the change occurred.

A payment is also treated as contingent on the change in ownership or
control under Q&A 22(b) if (1) the payment is continent on an event that is closely
associated with a change in ownership or control, (2) a change in ownership or
control actually occurs, and (3) the event is materially related to the change in
ownership or control.  A payment is treated as contingent on a change in ownership
or control unless it is substantially certain, at the time of the event, that the payment
would have been made whether or not the event occurred.  An event is considered
closely associated with a change in ownership or control if the event is of a type
often preliminary or subsequent to, or otherwise closely associated with, a change
in ownership or control.  An event will be presumed to be materially related to a
change in ownership or control if the event occurs within the period beginning one
year before and ending one year after the date of change in ownership or control.  

Under Q&A 22(c) a payment that would in fact have been made had no
change in ownership or control occurred is treated as contingent on a change in
ownership or control if the change accelerates the time at which the payment is
made.  Thus, for example, if a change in ownership or control accelerates the time
of payment of vested deferred compensation, the payment may be treated as
contingent on the change.

Q&A 24(a) generally provides that the full amount of the payment is treated
as contingent on a change in ownership or control.  However, in certain
circumstances, described in Q&A 24(b) and (c), only a portion of the payment is
treated as contingent on the change.

Q&A 24(b) applies if it is substantially certain, at the time of the change, that
the payment would have been made whether or not the change occurred, but the
payment is treated as contingent on the change solely because the change
accelerates the time at which the payment is made.  In such a case, the portion of
the payment that is treated as contingent on the change in ownership or control is
the amount by which the amount of the accelerated payment exceeds the present
value of the payment absent the acceleration.  If the amount of such a  payment
absent the acceleration is not reasonably ascertainable, and the acceleration of the
payment does not significantly increase the present value of the payment absent
the acceleration, the present value of the payment absent the acceleration is
treated as equal to the amount of the accelerated payment.

Q&A 24(c)(1) applies in the case of a payment that is accelerated by a
change in ownership and control and that was substantially certain, at the time of
the change, to have been made without regard to the change if the disqualified
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individual had continued to perform services for the corporation for a specified
period of time.  In such a case, the portion of the payment that is treated as
contingent on the change in ownership or control is the lesser of (i) the amount of
the accelerated payment or (ii) the amount by which the payment exceeds the
present value of the payment that was expected to be made absent the
acceleration (determined without regard to the risk of forfeiture for failure to
continue to perform services), plus an amount, as determined in Q&A 24(c)(2), to
reflect the lapse of the obligation to continue to perform services.

Under Q&A 24(c)(2), the amount reflecting the lapse of the obligation to
continue to perform services depends on all the facts and circumstances.  In no
event, however, will such amount be less than 1 percent of the amount of the
accelerated payment multiplied by the number of full months between the date that
the individual’s right to receive the payment is not subject to any requirement or
condition which would be treated as resulting in a substantial risk of forfeiture
(within the meaning of section 1.83-3(c)) and the date that, absent the acceleration
the individual’s right to receive the payment would not have been subject to any
requirement or condition which would be treated as resulting in a substantial risk of
forfeiture.

Ruling Request

Consistent with the legislative history, Q&A 22(c) of the proposed regulations
generally provides that, if, in fact, a payment would have been made had no
change in control occurred, it is treated as contingent on the change if the change
accelerates the time at which the payment is made.  However, the payment that is
contingent on the change may be significantly reduced by the rules described in
Q&A 24, if the payment was vested or, if nonvested, provided that it was
substantially certain, at the time of the change, to have been made without regard
to the change if the disqualified individual had continued to perform services for the
corporation for a specified period of time.  If the property may have become, but for
the change, substantially vested upon the occurrence of a vesting event other than
services, neither Q&A 24(b) nor (c) applies and the full amount of the payment is
contingent on the change.  See Q&A 24(e), Example 9.

Prior to the withdrawal of the ruling request, we advised Taxpayer’s
representatives that we were prepared to rule that the requirement that each
Executive attain certain performance targets to receive the normative bonus caused
the normative bonus to be nonvested prior to the change so that Q&A 24(b) did not
apply to the bonus; that the payment in the nature of compensation for purposes of
section 280G of the Code occurred when the normative bonus received accelerated
vesting as a result of the change of control; and that, because vesting was
dependent upon an event other than just services, Q&A 24(c) of the proposed
regulations did not apply to reduce the contingent portion of the payment related to
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1  Note that while this ruling would have required that the full value of the
normative bonus be included for purposes of determining the “three-times-base-amount
test” of section 280G(b)(2)(A)(ii), it does not preclude a reduction in an excess
parachute payment as provided in section 280G(b)(4)(B) if the Taxpayer can prove by
clear and convincing evidence that all or a part of the payment represented reasonable
compensation for services actually rendered before the change of ownership or control. 

the normative bonus.  Thus, the full amount of the payments for the normative
bonus is treated as contingent on the Date 3 change in control.1  

We bring this matter to your attention so that you may take whatever action,
if any, you deem appropriate.  If you have any questions about this matter, please
contact us at (202) 622-6030.

Sincerely,

Robert Misner               
Robert Misner
Assistant Chief
Executive Compensation Branch
Office of the Division Counsel/             
   Associate Chief Counsel (Tax           
   Exempt and Government Entities)


