Internal Revenue Service Department of the Treasury

Index Number: 0368.01-01 Washington, DC 20224

Number: 200041023 Person to Contact:
Release Date: 10/13/2000

Telephone Number:

Refer Reply To:

CC.CORP:B05 - PLR-101675-00
Date:

July 17, 2000

Inre:

Taxpayer =

Tribe A =
Business B =

Date 1 =

This is in reply to your letter dated January 7, 2000, requesting rulings on the
federal income tax consequences of a proposed, and subsequently consummated,
transaction. You submitted additional information in letters dated February 28,
February 29, March 2 and June 12, 2000. The information submitted in the request and
in subsequent correspondence is summarized below.

Taxpayer was organized under state law and was wholly owned by Tribe A, a
Federally-recognized Indian tribe. Taxpayer owned Business B and conducted
Business B operations off-reservation. On Date 1, Tribe A established a corporation
organized under section 17 of the Indian Reorganization Act of 1934, 25 U.S.C. section
477 (1993) (the IRA) and merged Taxpayer into this new corporation (Newco) with the
intention of then selling all of Taxpayer’s operating assets to a third party. Although the
contemplated sale was subsequently canceled, the sale of the operating assets of
Newco remains an option under consideration.
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In its ruling request, Taxpayer argues that Revenue Rulings 94-16, 1994-1 C.B.
19 and 94-65, 1994-2 C.B. 14, allow for the reorganization of a state-chartered Indian
owned corporation into a federally-chartered corporation, as described above, in a tax-
free manner and requested rulings to that effect.

Revenue Ruling 67-284, 1967-2 C.B. 55, 58, modified on another issue by Rev.
Rul. 74-13, 1974-1 C.B. 14, holds that Indian tribes are not taxable entities. Revenue
Ruling 81-295, 1981-2 C.B. 15, relying on Mescalero Apache Tribe v. Jones, 411 U.S.
145, 157, n. 13 (1973), holds that an Indian tribal corporation organized under section
17 of the IRA shares the same tax status as the Indian tribe and is not taxable on
income from activities carried on within the boundaries of the reservation. Revenue
Ruling 94-16 clarified Rev. Rul. 81-295 by holding that a section 17 corporation is not
subject to Federal income tax on the income earned from the conduct of a commercial
business either on or off the tribe’s reservation. This is not true for state-chartered tribal
corporations, which are subject to Federal income tax on income earned from
commercial activities.

However, Rev. Rul. 94-16 provides retroactive relief for income earned before
October 1, 1994 by a state-chartered corporation from activities conducted within the
boundaries of the reservation (including gain and loss properly allocable to such
activities from the sale or exchange of assets) if that corporation converts into a
federally-chartered corporation under section 17 of the IRA. Revenue Ruling 94-65
amplifies Rev. Rul. 94-16 and, in pertinent part, extends the conversion period under
certain circumstances, not applicable in this case.

Based on the facts and representations presented by the Taxpayer, we
determined that Taxpayer’'s off-reservation business activities are not entitled to relief
from Federal income tax pursuant to either Rev. Rul. 94-16 or Rev. Rul. 94-65.

Taxpayer now concedes and represents that its merger into Newco does not
qualify for relief under Rev. Ruls. 94-16 or 94-65, and therefore, Taxpayer's merger into
Newco is a taxable event.

We express no opinion about the tax treatment of the transaction under other
provisions of the Code and regulations or about the tax treatment of any conditions
existing at the time of, or effects resulting from, the transaction that are not specifically
covered by the above ruling. Specifically, no opinion is expressed whether the
transaction is taxable under 8337(d) of the Internal Revenue Code, in the event that the
transaction qualifies as a reorganization under 8368, or under 81001.

The rulings contained in this letter are based on the facts and representations
submitted under penalties of perjury in support of the request for rulings. Verification of
this information may be required as part of the audit process.
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This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3)
provides that it may not be used or cited as precedent.

Each taxpayer involved in the transaction covered by this letter should attach a
copy of the letter to its Federal income tax return for the taxable year in which the
transaction is consummated.

Under a power of attorney on file in this office, a copy of this letter is being sent
to the Taxpayer’'s authorized representative.

Sincerely yours,

Associate Chief Counsel (Corporate)

By il A, bl

Filiz A. Serbes
Assistant to the Chief, Branch 5



