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Dear

This letter responds to a letter dated Septenber 16, 1999,
and subsequent correspondence submtted by you as X s authorized
representative on behalf of X, requesting a ruling under 8§ 691 of
the I nternal Revenue Code.

The information submtted states that on D1, X purchased a
contract (Contract) from Conpany. X is identified in the
Contract as "owner" and "annuitant”, and A X S spouse, IS
identified as "co-annuitant." B, C, and D, X' s children, are

named as "beneficiaries" (Beneficiaries) under the Contract.
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X represents that the Contract is a "deferred variable
annuity contract” and is registered as a security under the
Securities Act of 1933.

Under the Contract, X may allocate, and fromtine to tine,
real | ocate, "purchase paynents” and earnings thereon to either a
"variabl e account” or a "fixed account."” Anounts allocated to
the vari abl e account, which is registered as a unit investnent
trust under the Investnent Conpany Act of 1940 (the 1940 Act) are
used to purchase "accunul ation units"™ in one or nore "sub-
accounts,” which in turn are each invested in correspondi ng
shares of Trust, which is registered as an open-end managenent
i nvest nent corporation ("mutual fund") under the 1940 Act. The
val ue of sub-account units fluctuates based on the investnent
performance of the underlying mutual funds. Amounts allocated to
the fixed account are allocated to one or nore "guarantee
periods.” Anounts allocated to a particul ar guarantee period
earn interest for the duration of the guarantee period at a fixed
rate equal to the "guaranteed interest rate" established by
Conpany for that guarantee period. At any given tinme, the val ue
of anounts allocated to the variable account together with the
val ue of anmounts allocated to the fixed account constitutes the
"contract value" for the Contract at that tine.

Under the Contract, annuity paynments will comence on the
"maturity date" under an "annuity option" selected by X. The
Contract offers four "annuity options”: (1) a life annuity, (2) a
life annuity with a 10-year period certain, (3) a joint and
survivor annuity, and (4) a joint and survivor annuity with a
period certain. |If no annuity option is selected before the
maturity date, annuity paynents will be made on a fixed basis
under annuity option (2), above. X selected as the maturity date
X s attainnent of age a, and has not selected an annuity option.

Annuity paynents under the applicable annuity options may be
provided in the formof variable annuity paynents, fixed annuity
paynments, or a conbination of both. The anmount of annuity
paynents is determ ned by reference to "annuity paynent rates”
set forth in the Contract (or, if nore favorable, such annuity
paynent rates published by Conpany and in use on the maturity
date). The annuity paynent rates specify the amount of annuity
payment that will be provided per $b of contract value, and these
rates vary with the type of annuity option

Prior to the maturity date, X may surrender the Contract in
full or receive a partial withdrawal fromthe Contract. If X
surrenders the Contract in full, X wll receive a cash paynent
equal to the contract value at the end of the "valuation period"
during which the surrender becones effective, |ess an annua
adm ni stration fee, any applicable "w thdrawal charge,” and, in
t he case of anmounts withdrawn fromthe fixed account, any
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appl i cabl e "mar ket value adjustnent,"” as defined in the Contract.
If Xelects to receive a partial withdrawal, X will receive a
cash paynment equal to such portion of the contract value as X
speci fies.

The wi thdrawal charge applies, with certain exceptions, to
any anount treated as a withdrawal of premuns paid within ¢
years of the date of withdrawal. The w thdrawal charge equal s
the applicable "w thdrawal charge percentage"” multiplied by the
anount of the withdrawal that is subject to a wthdrawal charge.
The applicable w thdrawal charge percentage equals d percent for
a w thdrawal occurring during the first Contract year after
paynment and declines thereafter until the e year when it equals f
per cent .

The Contract provides for the paynent of a "death benefit”
to the naned beneficiary or to X' s estate if X dies before the
maturity date. The recipient and anount of the death benefit
depend on when X dies. If X dies, and is survived by the co-
annuitant, X' s estate will receive a death benefit equal to the
contract value on the last valuation date prior to death, |ess
certain charges. Under the Contract, this death benefit nust be
paid to X's estate within five years of X s death.

If X dies, and is not survived by the co-annuitant, the
death benefit will be paid to the beneficiaries under the

Contract. In this event, the anmount of the death benefit wll
depend on X' s age at death. [If X dies prior to attaining age a,
the death benefit will be the greater of (a) the contract val ue

or (b) the death benefit on the |ast day of the previous six-year
contract period plus any purchase paynents nmade and | ess any
anounts deducted in connection with partial withdrawals. [If X

dies after attaining age a, the death benefit is equal to the
contract val ue.

The beneficiaries my choose to receive the death benefit in
a lump sum in which case the Contract will termnate. |If the
beneficiaries do not choose to receive the death benefit in a
| unp sum i medi ately, then in accordance with 8§ 72(s) their
entire interest in the Contract nust be distributed within five
years, over their lives, or over a period not extending beyond
their life expectancies. X represents that the Contract
satisfies the requirenents of 8 72(s) and is otherwi se an annuity
contract for federal incone tax purposes.

X requests a ruling that the paynent of the death benefit to
Beneficiaries under the Contract upon the death of X wll
constitute inconme in respect of a decedent (IRD) within the
meani ng of 8 691(a) to the extent such paynent exceeds X's
I nvestnent in the Contract.
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Section 691(a)(1) of the Code provides that the amount of
all itenms of gross inconme in respect of a decedent which are not
properly includible in respect of the taxable period in which
falls the date of the decedent’s death or a prior period
(including the amobunt of all items of gross income in respect of
a prior decedent, if the right to receive such anmount was
acqui red by reason of the death of the prior decedent or by
bequest, devise, or inheritance fromthe prior decedent) shall be
included in the gross inconme, for the taxable year when received,
of: (A the estate of the decedent, if the right to receive the
anount is acquired by the decedent’s estate fromthe decedent;
(B) the person who, by reason of the death of the decedent,
acquires the right to receive the amount, if the right to receive
the anobunt is not acquired by the decedent’s estate fromthe
decedent; or (C) the person who acquires fromthe decedent the
right to receive the anount by bequest, devise, or inheritance,
if the anpbunt is received after a distribution by the decedent’s
estate of such right.

Section 691(a)(3) provides that the right to receive an
anount of income in respect of a decedent shall be treated, in
the hands of the estate of the decedent or any person who
acqui red such right by reason of the death of the decedent, or by
bequest, devise, or inheritance fromthe decedent, as if it had
been acquired by the estate or such person in the transaction in
which the right to receive the inconme was originally derived and
t he anount includible in gross incone shall be considered, in the
hands of the estate or such person to have the character which it
woul d have had in the hands of the decedent if the decedent had
lived and recei ved such incone.

Section 1.691(a)-1(b) of the Income Tax Regul ati ons provi des
that the term"incone in respect of a decedent” refers to those
anounts to which a decedent was entitled as gross incone, but
whi ch were not properly includible in conputing the decedent’s
taxabl e incone for the taxable year ending with the date of the
decedent’s death or for a previous taxable year under the nethod
of accounting enployed by the decedent.

We concl ude that the paynent of the death benefit to
Beneficiaries under the Contract upon the death of X wll
constitute inconme in respect of a decedent (IRD) within the
meani ng of § 691(a)(1)(B) when distributed to the beneficiaries,
to the extent such paynent exceeds X s investnent in the
Contract.

Except as specifically set forth above, we express no
opi ni on concerning the federal tax consequences of the facts
descri bed above under any other provision of the Code.
Specifically, we express or inply no opinion as to whether the
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Contract satisfies the requirenments of 8 72(s) or is otherw se an
annuity contract for federal inconme tax purposes.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it. Section 6110(k)(3) of the Code provides that it nay not be
used or cited as precedent.

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a
copy of this letter is being forwarded to X

Si ncerely yours,

J. THOVAS HI NES

Acting Branch Chief,Branch 2

Ofice of the Associate Chief Counse
(Passt hroughs and Speci al |ndustries)

Encl osures: 2
Copy of this letter
Copy for 8 6110 purposes



