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Dear  l *?z********:

This is in response to a letter dated November 2, 1999, as
supplemented by additional correspondence dated January 3, January 11,
January 27, April 28, and June 12, 2000. In that correspondence, your
authorized representative requested a private letter ruling on your
behalf regarding certain required distributions of assets from the
individual retirement arrangements (IP.As), previously owned by your
parents, Decedents A and B, named above. In support of your request,
your authorized representative also submitted the following facts and
representations:

..-
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Individuals A and B were spouses and the parents of Taxpayers C
and D. Individual A owned IRAs X and Y; Individual B owned IRA Z (a
custodial account established under section 408(a) of the Code). Both
A and B had attained the "required beginning date” as defined in
section 401(a) (9) (C) of the Internal Revenue Code during the early
years of the 1990's, and had commenced making required withdrawals
from their 1PS.s. At that time, Individuals A and B had reciprocal
beneficiary designations: Individual A named Individual B as the
beneficiary of IRAs X and Y; Individual B named Individual A as the
beneficiary of IRA 2. Neither Taxpayer C nor D was named as a
contingent beneficiary of IRAs X, Y, or Z.

Prior to his death, Individual A had received annuitized
distributions from IRAs X and Y, based on his single life expectancy,
with the amount of the annuity recalculated annually. Individual A,
the father of Taxpayers C and D, died in November, 1993.

On January 1, 1994, Individual B transferred the assets of IRAs X
and Y to IRA 2, and commenced receiving distributions from IRA Z,
based on her single life expectancy. As of January 1, 1994, 70.4
percent of IRA 2 consisted of assets attributable to Decedent A and
IRAs X and Y. The remaining 29.6 percent of IRA Z assets belonged to
Individual B in IRA 2 before the transfer. The transferred assets and
gains, losses and distributions attributable to these amounts have
been accounted for since the transfer.

The terms of IRA 2 provide that, absent a specific election to
the contrary, the amount distributed to the IRA owner will be
recalculated annually. Because Individual,B  made no such election,
distributions to her were recalculated annually pursuant to the terms
of her IRA. In March, 1994, Individual B amended the beneficiary
designation of IRA 2, naming her two children, Taxpayers C and D, as
equal beneficiaries. B, the mother of Taxpayers C and D, died in
April, 1999.

Taxpayers C and D propose to distribute 29.6 percent of the total
assets remaining in IRA Z--the amounts therein attributable to their
mother's (Decedent B's) IRA--on or before December 31, 2000.
Taxpayers C and D also propose to distribute the remaining assets in
IRA 2, i.e., the 70.4 percent of total IRA assets attributable to
their father's (Decedent A's) IRA which was transferred to IRA 2 on
January 1, 1994, over the life expectancy of the older beneficiary,
Taxpayer C. Taxpayer C was born in 1955; Taxpayer D was born in 1959.

Based on the preceding facts and representations, you request a
ruling that distributions of the 70.4 percent of IRA Z assets--the
amounts attributable to Decedent A's IRAs--over the life expectancy of
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Taxpayer C (based on C's "adjusted age") will meet the requirements of
section 401(a) (9) of the Code as applied to IRA 2 by virtue of section
408(a) (6).

Section 408(a) of the Code defines an individual retirement
account as a trust which meets the requirements of sections 408(a)(l)
through 408(a) (6). Section 408(a) (6) states that under regulations
prescribed by the [Treasury) Secretary, rules similar to the rules of
section 401(a) (9) and the incidental death benefit requirements of
section 401(a) shall apply to the distribution of the entire interest
of an individual for whose benefit the trust is maintained. Section
401(a) (9) of the Code sets forth the general rules applicable to
required minimum distributions from qualified plans.

Section 401(a)(9) (A) (ii) of the Code provides, in pertinent part,
that a trust shall not constitute a qualified trust unless the plan of
which the trust is a part provides that the entire interest of each
employee' will be distributed, beginning not later than the required
beginning date, in accordance with regulations, over the life of such
employee or over the lives of such employee and a designated
beneficiary (or over a period not extending beyond the life expectancy
of such employee or the joint life expectancies of such employee and
designated beneficiary.)

With respect to IRAs, section 401(a) (9) (C) of the Code provides
that the term "required beginning date" means April 1 of the calendar
year immediately following the calendar year in which the owner of
that IRA attains age 70%.

Section 401(a)(9) (B) (i) of the Code provides that, where
distributions have begun under subparagraph (A) (ii), a trust shall not
constitute a qualified trust unless the plan provides that if:

(I) the distribution of the employee's interest has begun in
accordance with subparagraph (A) (ii), and

(II) the employee dies before his entire interest is
distributed to him,'

the remaining portion of such interest will be distributed at least as
rapidly as under the method of distribution being used under
subparagraph (A)(ii) as of the date of the employee's death.

Section 1.408-E of the Proposed Income Tax Regulations,
Q&A A-4(b) ("Proposed Regs.") provides, in pertinent part, that the

'Unless indicated otherwise, all references in IRC § 401(a)(9) to
an -employee" and his or her beneficiaries should be read to mean the
IRA owner and his.or her beneficiaries.
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only beneficiary who may elect to treat the beneficiary's entire
interest in the trust (or the remaining part of such interest if
distribution thereof has commenced to the beneficiary) as the
beneficiary's own account is the individual's surviving spouse. If

the surviving spouse makes such an election, the distribution would
then be subject to the distribution requirements of section
401(a) (9) (A), rather than section 401(a) (9) (B). An election to claim
the IRA as the surviving spouse's own will be considered to have been
made if any amounts in the account: (1) have been rolled over or
transferred, in accordance with the requirements of § 408(d) (3)(A)(i)
into an IRA for the benefit of such surviving spouse); or (2) have not
been distributed within the appropriate time period applicable to the
decedent under 5 401(a) (9) (B). The result of such an election is that
the surviving spouse shall then be considered the individual for whose
benefit the trust is maintained.

Section 1.401(a) (9)-l of the Proposed Regs., Q&A D-2(a) (1)
provides, in pertinent part, that designated beneficiaries are only
individuals who are designated under the plan. In general, it
provides that an individual may be designated as a beneficiary under
the plan either by its terms or, if the plan so provides, by an
affirmative election by the employee (or the employee's surviving
spouse) specifying the beneficiary.

Section 1.401(a)(9)-1, Q&A D-3(a) of the Proposed Regs. provides
that, for purposes of calculating the distribution period described in
§ 401(a)(g)(A)(ii) of the Code (for distributions before death), the
designated beneficiary will be determined as of the employee's
required beginning date. If, as of that date, there is no designated
beneficiary under the plan to receive the employee's benefit upon the
employee's death, the distribution period is limited to the employee's
life (or a period not extending beyond the employee's life
expectancy).

Section 401(a)(9) (D) of the Code permits an employee and his or
her spouse to recalculate their life expectancies annually. Section
1.401(a)(9)-1, Q&A E-E(a) provides in pertinent part that the joint
life and last survivor expectancy of the employee and spouse is
recalculated annually using the employee's and spouse's attained age
in each distribution calendar year using the employee's (and spouse's)
attained ages as of the employee's (and spouse's) birthdays in that
distribution calendar year. Upon the death of the employee (or the
employee's spouse) the recalculated life expectancy of the deceased is
reduced to zero in the year following the calendar year of death. In
any calendar year in which the last applicable life expectancy is
reduced to zero, the plan must distribute the employee's entire
remaining interest prior to the last day of such year in order to
satisfy section 401(a) (9).
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Section 1.401(a) (9)-l, Q&A E-5(a) of the Proposed Regs. provides
that if more than one individual is designated as a beneficiary with
respect to an IRA, the designated beneficiary with the shortest life
expectancy will be treated as the designated beneficiary for purposes
of determining the 5 401(a) (9) distribution period.

Section 1.401(a) (9)-l, Q&A E-7(c) of the Proposed Regs. states
that a plan may adopt a provision that permits the employee (or
spouse, in the case of distributions described in section
401(a) (9)(B) (iii) or (iv) of the Code) to elect the applicability or
inapplicability of section 401(a) (9) (D). If such an election is
permitted, the employee (or spouse) must elect whether or not life
expectancy will be recalculated no later than the time of the first
required distribution under section 401(a) (9).

Section 1.401(a) (9)-l, Q&A E-8 of the Proposed Regs. provides, in
pertinent part, that the life expectancy of a non-spouse beneficiary
may not be recalculated. Section Q&A E-E(b) provides further guidance
on calculating the applicable life expectancy when the employee's life
expectancy is being recalculated and the life of the designated
beneficiary is not recalculated. Such applicable life expectancy is
the joint and last survivor expectancy using the employee's [or the
surviving spouse's] attained age as of the individual's birthday
during the distribution calendar year, and an adjusted age of the
designated beneficiary. The adjusted age of the designated
beneficiary is his or her attained age in the calendar year in which
the IRA's owner attains age 70%, reduced by one for each calendar year
which has elapsed since that calendar year.

In this case Decedent B's required beginning date for IRA Z had
occurred while Decedent A, and not Taxpayers C and D, was still the
named beneficiary for that IRA. When Decedent A died in 1993, it
reduced his recalculated life expectancy for purposes of IRA Z to zero
for the 1994 distribution calendar year. Decedent B's death in 1999
also reduced her recalculated life expectancy for those IRA Z funds
attributable to her to zero in the 2000 calendar year. Therefore,
those IRA assets attributable to Decedent B must be distributed to the
current designated beneficiaries, Taxpayers C and D, no later than
December 31, 2000. The IRA Z custodian and Taxpayers C and D will
meet the minimum distribution requirements of section 401(a) (9) (D) of
the Code and section 1.401(a) (9)- 1, Q&A E-E(a) by the distribution of
the entire remaining balance in IRA Z attributable to Decedent B,
prior to the last day of the last year in which the sole remaining
life expectancy pertaining to that remaining balance was reduced to
zero. This distribution from IRA Z is an amount equal to 29.6 percent
of IRA Z's assets as of January 1, 1994, (the date of the transfer of
assets from IRAs X and Y to IRA Z) adjusted for gains, losses, and
required distributions through the date of distribution in calendar
year 2000.



Regarding the assets in IRA Z attributable to Decedent A, then
Individual B exercised her rights as surviving spouse and took
ownership of those assets by transferring the entire account balances
from IRAs X and Y to IRA 2 in January of 1994. In this case
Individual B accomplished her transfers during the 1994 calendar year.
Thus, B created an account balance in 70.4 percent of IRA Z assets for
purposes of the required distribution rules as of December 31, 1994.
The required beginning date for distributions of the assets
transferred (in January 1994) from IRAs X and Y to IRA Z was,
therefore, December 31, 1995. In accordance with the rule given
above, Individual B began receiving required distributions from the
rollover portion of IRA Z during 1995. (B took a discretionary
distribution in 1994.)

While the Proposed Regulations do not specifically answer the
question of whether Taxpayer C can be considered the designated
beneficiary for purposes of Code sections 401(a) (9) and 408(a)(6), in
the absence of final regulations, such issues may be resolved by a
reasonable interpretation of the Proposed Regulations and statutory
provisions. Accordingly, it is concluded that Taxpayer C may be
considered the designated beneficiary of IRA 2 for purposes of section
408(a) (6) of the Code, since he was the older of the two beneficiaries
named by then Individual B before the December 31, 1995, required
distribution date for the inherited portion (70.4 percent) of IRA 2.

Decedent B named Taxpayers C and D as co-beneficiaries of assets
in Im 2 in March, 1994. This beneficiary designation was made in a
timely manner prior to the required beginning date for distributions
of assets transferred from IRAs X and Y to IRA Z. Therefore, had she
chosen, Decedent B could have received distributions from IRA 2 over
her and Taxpayer C's joint life expectancy, Taxpayer C being her
oldest designated beneficiary. Such distributions would have complied
with the minimum required distribution rules. Instead, Taxpayer A
chose to receive distributions over her single life expectancy
recalculated. In effect Decedent B received distributions in amounts
greater than the required minimums, or, in other words, chose to
accelerate receipt of her lifetime distributions.

Decedent B's election to accelerate distributions does not affect
the determination, above, that B's timely designating Taxpayers C and
D as her co-beneficiaries resulted in Code section 401(a) (9) required
distributions being those computed using Decedent B's and Taxpayer C's
joint and survivor life expectancy. Thus, although Taxpayer C's life
expectancy was not used in computing lifetime distributions to B, it
may be used to determine post-death required distributions to Decedent
B's beneficiaries. In short, the "at least as rapidly rule" will not
be violated if post-death distributions are calculated using the life



expectancy of Decedent B'S oldest designated beneficiary, Taxpayer C,
since Decedent B could have used Taxpayer C's life expectancy to
determine the amount of her required lifetime distributions.

In this case, as noted above, Decedent B's life expectancy was
being recalculated. Thus as of the end of 2000, the calendar year
following the year of her death, her life expectancy for purposes of
Code section 401(a) (9) is reduced to zero. Therefore, required
distributions to Decedent B's designated beneficiaries for the 70.4
percent of IRA 2 assets transferred to IRA Z from IPAs X and Y in 1994
will be those computed using the adjusted age and life expectancy of
Taxpayer C, her oldest designated beneficiary.

Therefore, it is ruled that, for calendar years after 1999,
distributions of the 70.4 percent of IRA 2 assets--the amounts
attributable to Decedent A's IRAs--over the life expectancy of
Taxpayer C (based on C's adjusted age as defined under section
1.401(a)(9)-1, Q6A E-E(b) of the Proposed Regulations) will meet the
requirements of sections 401(a) (9) of the Code as applied to IRA 2 by
virtue of section 408(a) (6).

This ruling is directed solely to the taxpayer who requested it.
Code section 6110(k) (3) provides that it may not be used or cited by
others as precedent.

Pursuant to a power of attorney on file with this office a copy
of this letter is being sent to your authorized representative.

Sincerely,
,.

Joh Swieca, Manager
FlEm oyee Plans Technical Group 1

Tax Exempt and Government Entities
Division

Enclosures:
t Deleted Copy of this Letter
t Notice of Intention to Disclose, Notice 437
t Copy of Notification Letter (Form 1155) to Authorized
Representative


