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Dear Sir or Madam:

This is in reply to your letter of November 24.1999,  requesting a ftve year extension under the
provisions of section 4943(c)(7)  of the Internal Revenue Code of the period within which 8 private
foundation normally is allowed to dispose of excess business assets acquired by gR.

You have been recognized as exempt under section 601(c)(3) of the Code and are a private
foundation within the meaning of section 509(a). You are the successor  to W, a private foundation
which was established by X.

The majority of the assets you hold are shares of stock in Y that X had contributed to W. In 1995.  X
made an additional contribution of shares of stock in Y to W. As a result of this glfl w’s holdings in Y
exceeded the 2 percent de minimis  amount of permitted holdings allowed by section 4943(c)(Z)(C)  of the
Code. X has made no additional donations of stock to you.

X is an officer and director of both you and Y. As founder and a substantial contributor to W. X was a
disqualified person as regards W. Y is a publically traded corporation. X and other family members
control  Y.

Subsequent to W receiving the gift of stock from X, you were established. W was terminated
pursuant to the provisions of section 607 and all of its assets were transferred to you. W had requested
and received a ruling from the Service regarding its proposed section 607 substantial contraction and
termination. The ruling from the Service specifically held. among other things, that pursuant to the
provisions of section 1.5073(a)(6)  of the Foundation and Similar Excise Tax Regulations ‘[you]
succeeded to the transferors holding periods in section 4943(c)(4), (5) and (6) for disposing of excess
business holdings.”
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As noted above, after the gift of stock from X. w’s holdings in Y exceeded the level of permissible
holdings. Section 4943(c)(6)  provided W a 5-year period to dispose any excess business holdings.
This period ended in the year 2000. As a result of the termination of W. you succeeded to the time
remaining in the 5year period within which the shares in Y. which W had acquired by gift, were to be
disposed of.

2 is exempt under section 501(c)(3) of the Code and is a private foundation within the meaning of
section 509(a). 2 was established by X’s son and it also holds a substantial number of shares in Y.
Several years afler establishing 2, x’s son made an additional contribution of shares of stock in Y to Z.
X’s son is a director of Z and an offcar of Y.

The infonation you have submitted indicates that both you and W were actively disposing of shares
of stock in Y. both by sale and by donating blocks of shares to various public charities. However, the
orderly disposal of the shares was disrupted and the number of shares being distributed was
substantially reduced when it appeared that a unrelated third party was purchasing shares in Y in an
attempt to takeover control of Y. This lull continued until X could  take the necessary actions to ensure
the family’s continued control of Y. Furthermore. because of the small number of shares in Y which are
traded on the stock market, you fear that the sale of a block of stock of the size needed to come  within
the permitted holdings levels of section 4943 would greatly depress the value of the stock. Accordingly,
by the end of the five year period you had been unable to dispose of a sufficient number of the shares of
stock you held in Y. Therefore, your holdings in Y, including the shares held by Z exceeded the level of
permitted holdings.

As mentioned above, you have requested an extension of the five year period within which a private
foundation is expected to dispose of any excess business holdings it has received by gi6. Prior  to the
end of the initial five year period, you submitted a plan which would have enabled you to dispose of all
the additional shares of stock you need to dispose of in order to come within the 2 percent de minimis
holdings level. You have represented that a copy of this plan has been submitted to the appmpriate
state official having administrative or supervisory authority or responsibility with respect to your
disposition of the remaining shares of stock. As a result of subsequent discussions with representatives
of our office you have modified your proposed plan and now expect to dispose of your excess business
holdings within one year from the date upon which the initial five year period ended. You have indicated
that to the extent you are unable to distribute all your excess holdings to qualified recipients the
remaining shares shall be sold UVOUQh  the stock market.

Section 501(c)(3) of the Code exempts from Federal inwme tax organizations organized and
operated exclusively for charitable or educational purposes.

Section 509(a) of the Code provides that, unless specifically excepted, a domestic or foreign
organization described in section 501(c)(3) is a private foundation and subject to the excise taxes of
Chapter 42.

Section 4943(a)  of the Code imposes a tax on the excess business holdings of any private foundation
in a business enterprise during any taxable year.
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Section 4943(c)(l) of the Code defines the term excess business holdings as meaning with respect to
the holdings of any private foundation in any business enterprise, the amount of stock or other interest in
the enterprise which the foundation would have to dispose of to a person other than a disqualified
person in order for the remaining holdings of the foundation in such enterprise to be permitted holdings.

Section 4943(c)(Z)(A)  of the Code provides that the permitted holdings of any private foundation in an
incorporated business enterprise are:

(i) 20 percent of the voting stock, reduced by

(ii) the percentage of the voting stock owned by all disqualified persons.

Section 4943(c)(2)(C) provides that a private foundation shall not be treated as having excess
business holdings in any corporation in which it (together with all other private foundations which are
described in section 4946(a)(l)(H)) owns not more than 2 percent of the voting stock and not more than 2
percent in value of all outstanding shares of all classes of stock.

Section 4943(c)(6)(A) of the Code pmvides that, with certain exceptions not applicable here, if after
May 26.1969. there is a change in the holdings in a business enterprise (other than by purchase, i.e. by
gift or bequest) by the private foundation or by a disqualified person) which causes the private
foundation to have excess business holdings in such enterprise, the interest of the foundation in such
enterprise (immediately after such change) shall (while held by the foundation) be treated as held by a
disqualified person (rather than by the foundation) during the Syear period beginning on the date of
such change in holdings.

Section 4943(c)(7)  provides that the Secretary may extend for an additional 5 year period the period
under subparagraph (6) for disposing of excess business holdings in the case of an unusually large gifl
or bequest of diverse business holdings or holdings with complex wrporate structures if -

(A) the foundation establishes that -

(i) diligent effort to dispose of such holdings have been made within the initial 5-year period, and

(ii)disposition  within the initial 5-year period has not been possible (except at a price substantially
below fair market value) by reason of such size and complexity or diversity of such holdings,

(B) before the close  of the initial t&year  period -

(I) the private foundation submits  to the Secretary a plan for disposing of all of the excess business
holdings involved in the extension, and

(ii) the private foundations submits the plan described in dause  (i) to the Attorney General (or other
appropriate State official) having administrative or supervisory authority or responsibility with
respect to the foundation’s disposition of the excess business holdings involved and submits to

,the  Secretary any response rsceived  by the private foundation from the Attorney General (or
other appropriate State official)  to such plan during such Syear period, and



-4- 20004003r
Re:

(C)the Secretary determines  that such plan can reasonably be expected to be carried out before the
dose of the extension period.

Section 53.49434(d)(4)(A)  of the Foundation and Similar Excise Tax Regulations provides that in
general, when the percentage of the holdings in a business enterprise held by a private foundation and
all disqualified persons together or when the percentage of the holdings of a private foundation alone in
such business enterprise deceases such holdings may not be increased.

Section 53.4943-3(b)(4)(i)  of the regulations provide that a private foundation is not treated as having
excess business holdings in any incorporated business enterprise in which it (together with  all other
private foundations described in section 4946(a)(l)(H)  actually or constructively owns not more than 2
percent of the voting stock and not more than 2 percent in value of all outstanding shares of all classes
of stock. If, however, the private foundation, together with all other private foundations described in
section 4946(a)(l)(H)  actually or constructively owns more than 2 percent of either  the voting stock or
the value of the outstanding shares of all classes of stock in any incorporated business enterprise. all the
stock in such business enterprise dassified as excess business holdings  under section 4943 is treated
as excess business holdings. For purposes of this paragraph, any stock owned by a private foundation
which is treated as held by a disqualified  person under section 4943(c)(4)(8),  (5) or (6) shall be treated
as actually owned by the private foundation.

Section 4946(a)(l)(H) provides that for the purposes of section 4943 the term disqualified person
indudes  a private foundation which is effectively wntrolled (directly or indirectty)  by the same person or
persons who wntrol the private foundation in question, or one where substantially all of the contributions
were made (directly or indirectly) by the same persons to include a substantial contributor or a member
of their family.

The information submitted establishes that X gave you a large number of shares of stock in Y and
under the provisions of section 4943(c)(6)(A)  you were required to dispose of these shares of stock
within 6 years in order to avoid being placed in a position of having excess business holdings. You were
unable to dispose of an adequate number of shares of stock within the allotted five year period.
Accordingly, you requested an additional period of time within which to dispose of these shares. You
have presented a plan to dispose of your excess business holdings in Y within one year from the end of
the initial 5 year period. It appears that this plan can reasonably be expected to be succassfully  carried
out and at the end of the one year extension period you expect to have disposed of sufficient shares of
stock in Y to wme within the 2 percent de minimis  holdings level.

Accordingly, based on the information you have submitted we rule that your plan to dispose of your
excess business holdings can reasonably be expected to be carried out before the close of the year after
the expiration of the initial five year period within which you are required to dispose of your excess
business holdings obtained by gift.

This ruling is directed only to the organtzation  that requested it. Section 6110(k)(3)  of the Code
pmvides that it may not be used or cited as precedent.

Because this letter could  help resolve any questions about your exempt status, you should keep it in
your permanent records.

.- --_
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If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and telephone
number are shown in the heading of this letter.

Garland A. Carter
Manager, Exempt Organizations

Technical Group 2


