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SUBJECT: Chief Counsel Advice

This Chief Counsel Advice responds to an oral inquiry. Chief Counsel Advice is not
binding on Examination or Appeals and is not a final case determination. This
document is not to be cited as precedent.
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ISSUES

Whether Corp. A, upon purchasing at a discount all the outstanding stock of Corp.
B and liquidating Corp. B, all at a time when Corp. B held Corp. A debt earlier used
by Corp. A to purchase Equipment from Corp. B, either has discharge-of-
indebtedness income or other income or must adjust downward its basis in the
Equipment.

CONCLUSIONS

Corp. A either has discharge-of-indebtedness income (or other income) or must
adjust downward its basis in the Equipment. These are alternative theories.

FACTS

District Counsel, in a September 2, 1999, E-mail, summarized the facts of
this case as follows:

"In the transaction under audit, Corp. A [a corporation] acquired the stock of
an unrelated corporation, Corp. B, for $A in Month M of Year N. Corp. B held a
note and a debenture issued by Corp. A with an aggregate principal balance of
approximately $B in Year N. (There was also a revolving note of Corp. A held by
Corp. B with a principal balance of approximately $C that does not appear to be
related to the Equipment acquisition). The note and the debenture had an original
aggregate principal balance of approximately $D. Corp. A issued the debenture
and the note, together with $E cash, to Corp. B in Year O in exchange for some
Equipment. In Month P of Year N, Corp. A used a statutory merger to effect a Sec.
332 [of the Internal Revenue Code] liquidation of Corp. B. This, of course,
extinguished all the Corp. A debt. However, Corp. A did not report any DOI
[discharge of indebtedness income] from the transaction, claiming that Sec. 332
and Rev. Rul. 74-54 precluded the recognition of DOI. The stock acquisition and
the Sec. 332 appear be part of a single integrated transaction. Since Year N Corp.
A has been selling off its assets and is in the process of liquidating and winding up
its affairs."”
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Furthermore, we understand that Corp. B probably had recognized a loss on
its sale of the Equipment to Corp. A (and hence the § 453 installment method of
reporting did not apply). (If there were a gain and § 453 had applied, that might
provide the Service with another avenue of attack against the transaction.) Apart
from that belief on the part of the field, the field knows nothing about Corp. B's tax
treatment of its sale of the rigs to Corp. A, for example whether it ever took a bad
debt deduction on the aforementioned purchase-money installment consideration
(the debenture and note) received from Corp. A. The field says it is unable to
ascertain Corp. B's tax treatment of the sale of the Equipment.

Thus, in short, Corp. B sold Equipment to Corp. A at a loss, receiving back,
among other consideration, a large amount of Corp. A installment paper. At that
time, the field accepts, it was not contemplated that Corp. A would eventually buy
the Corp. B stock (hence § 108(e)(4) is inapplicable). Several years later, Corp. A
indeed bought the Corp. B stock (when Corp. B's only assets were the
consideration got in the Equipment sale) at a price far below the face amount of the
Corp. A installment paper Corp. B held. Then Corp. A liquidated Corp. B under
8 332, receiving back the installment paper on which it was obligor, with such debt
effectively merging out of existence in the debtor's hands under state law. Finally,
the Service does not know whether Corp. B ever took a bad debt loss on the Corp.
A installment paper.

LAW AND ANALYSIS

In discussions with the field, the taxpayer (Corp. A) has cited both § 332 and
Rev. Rul. 74-54, 1974-1 C.B. 76, as protecting it from any discharge of
indebtedness income under 8§ 61(a)(12).

Rev. Rul. 74-54 effectively accepted the decision in Estate of Helen Gilmore,
40 B.T.A. 945 (1939). Both those authorities thus provide that a liquidating
corporation's distribution of its shareholder's note to that shareholder, without an
overt act of cancellation of the note by the distributing corporation, does not
generate discharge-of-indebtedness income under § 61(a)(12) for the shareholder.
Rev. Rul. 74-54 stated:

[I]n the instant case, the note is property for purposes of § 332(a) of the
Code and, therefore, no gain or loss is recognized to P on the receipt of its
note distributed in complete liquidation of S. Accordingly, P does not realize
income under § 61(a)(12) or § 1.301-1(m) of the regulations by reason of the
cancellation of the note in connection with the liquidation.

The court in Helen Gilmore said:
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The evidence establishes that all of the corporation’s assets were distributed
and that the [debt of the shareholder] was treated as an asset. .... It was
an item of the liquidation proceeds. [It was] entirely a recognition of the
subsistence of the debt and the distribution of the [debt] to its shareholders.
From both a practical and a theoretical standpoint, this is the proper
conception of the final disposition of the indebtedness. The [shareholder] so
treated the amount, for it included the [debt] as having been acquired by it in
the liquidation distribution, thus serving as a factor of its liquidation gain or
loss.

Additional Consequence of Applicability of § 332--Carryover Basis

Thus, Rev. Rul. 74-54 stated that a debt of the shareholder distributed under
8§ 332 "is property for purposes of § 332(a)"--and, one must assume, necessarily for
all other purposes related to application of § 332. Moving beyond Rev. Rul. 74-54,
one of those other purposes is the fixing of the distributee shareholder's basis in
the various items of property received in the § 332 liquidation, one of which in both
the facts of Rev. Rul. 74-54 and the Corp. B-Corp. A case is the shareholder's own
debt. Corp. A's basis in its own installment paper received back from Corp. B in the
liqguidation should have been determined under 8§ 334(b)(1), which provides that
such basis shall be "the same as it would be in the hands of the transferor,” the
transferor being Corp. B. Thus, Corp. A inherited Corp. B's basis in the Corp. A
installment paper.

So the field should first determine what basis in the Corp. A installment paper
Corp. A inherited from Corp. B in the § 332 liquidation. It is urged that the field use
all means at its disposal to determine that basis. Importantly, that basis would have
been reduced in Corp. B's hands if Corp. B ever took a full or partial bad debt
deduction respecting the Corp. A installment paper.

The important question is, how should the field proceed once it has
determined the basis Corp. A got in its own installment paper? Basis determined
under 8 334(b)(1) is, of course, relevant to taxation of the shareholder's subsequent
disposition, whenever that may occur, of such property got in the § 332 liquidation.
One may reasonably assume that, in the facts of both Rev. Rul. 74-54 and Helen
Gilmore, the liquidating corporation's basis in its shareholder's debt, and hence the
basis such debtor-shareholder received in the § 332 liquidation, equaled both the
face amount and fair market value of such debt. (The fact that the debt may merge
out of existence is addressed below.) One may so assume, because in both sets of
facts the debts were originally created in return for the corporation's loan of money
to the shareholder; and there are no facts suggesting the corporate creditor ever
took a bad debt deduction. Thus, were the shareholder in either set of facts to
redispose of the debt (had the debt not merged out of existence) by transferring it
to a third party immediately after the § 332 liquidation, it would presumably
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recognize no gain or loss on such subsequent disposition, as its inherited basis in
the debt would equal the debt’'s face amount and fair market value.

Are the facts in the Corp. B-Corp. A case different from the facts in those
other two cases, Rev. Rul. 74-54 and Helen Gilmore? In other words, was Corp.
B’s tax basis in the Corp. A installment paper by any chance less than, rather than
equal to, the fair market value of such paper at the time of the § 332 liquidation? If
so, then that creates a distinction between the Corp. B-Corp. A case and the facts
in Rev. Rul. 74-54 and Helen Gilmore.

There are at least two reasons Corp. B's basis in the Corp. A paper might
have been less than the fair market value of such paper. One is if the paper bore a
fixed interest rate and interest rates had fallen between the time of original
iIssuance of the paper and the time of the § 332 liquidation: that could have driven
the fair market value of the paper up. The other is if, as mentioned above, Corp. B
had ever taken a full or partial bad debt deduction respecting the paper.

Assuming that the field does establish that Corp. B's basis in the paper was
less than the fair market value of the paper at the time of the § 332 liquidation,
then, again, what does the field do next? At this point, two more authorities
become relevant: Rev. Rul. 93-7, 1993-1 C.B. 125, and Cora-Texas Mfg. Co., Inc.,
v. US, 222 F. Supp. 527 (E.D. La. 1963), aff'd per curiam, 341 F.2d 579 (5th Cir.
1965). These authorities dealt with distribution by a partnership of a partner's own
debt or preferred stock to that partner. Section 731 provides for nonrecognition of
gain or loss in the case of a distribution of property to a partner. Recognition is
deferred until the partner disposes of the distributed property. The amount of the
deferred gain or loss is preserved by the transferred and exchanged basis rules of
8§ 732. Thus 8§ 732 is, in function, analogous to 8§ 334(b), discussed above: § 732
fixes the distributee partner's basis in property received for purposes of taxation of
that partner's subsequent redisposition of the property, and 8 334(b) fixes the
distributee shareholder's basis in property received for purposes of taxation of that
shareholder's subsequent redisposition of the property.

In Rev. Rul. 93-7, the fair market value of the distributed debt of the
distributee partner differed (compare that with the circumstance in Rev. Rul. 74-54
and Helen Gilmore, supra) from the basis § 732 gave the distributee partner in that
distributed property. The fair market value of the debt exceeded the distributee
partner's 8 732 basis in that property. In Cora-Texas, the fair market value of the
distributed non-reissuable preferred stock of the distributee partner also differed
from the basis § 732 gave the distributee partner in that distributed property.
(Cora-Texas predated the applicability of the 1954 Code, but the then-applicable
law contained a provision similar to 8 732.) The fair market value of the non-
reissuable preferred stock originally issued by the distributee partner was less than
the distributee partner's basis in the property.
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Crucially, Rev. Rul. 93-7 concluded that, because the distributed debt
merged out of existence in the distributee partner’s hands, and thus no occasion
would ever arise subsequently to tax the partner on the excess of the debt’s fair
market value over the distributee partner's § 732 basis in the debt, the distributee
partner must be immediately taxed on the excess. The court in Cora-Texas took a
similar view: since the distributee partner could never reissue that particular
preferred stock, the distributee partner was entitled to an immediate loss equal to
the shortfall of fair market value below basis.

And Rev. Rul. 93-7 concluded:

because there will be no opportunity for recognition at a future time [as the
debt has merged out of existence], the partner will recognize capital gain or
loss to the extent the fair market value of the indebtedness differs from the
basis of the indebtedness determined under § 732.

Thus, if Corp. A's § 334(b) basis in the installment paper got back in the § 332
liqguidation exceeded or was less than such paper's fair market value at the time of
the 8§ 332 liquidation, then loss or gain was at that time properly reportable, for, in
the words of Rev. Rul. 93-7, "there will be no opportunity for recognition at a future
time," as the debt immediately merged out of existence.

Note that this outcome does not contravene 8§ 332. Section 332(a) and
§ 731(a) (relevant in Rev. Rul. 93-7 and Cora-Texas) are analogous. Section
332(a) provides:

No gain or loss shall be recognized on the receipt by a corporation of
property distributed in complete liquidation of another corporation.

And 8§ 731(a) provides, in relevant part:

In the case of a distribution by a partnership to a partner, (1) gain shall not
be recognized to such partner, except to the extent that any money
distributed exceeds the adjusted basis of such partner's interest in the
partnership immediately before the distribution, and (2) loss shall not be
recognized to such partner, except that upon a distribution in liquidation of a
partner's interest in a partnership where no property other than that
described in subparagraph (A) or (B) is distributed to such partner, loss shall
be recognized to the extent of the excess of the adjusted basis of such
partner's interest in the partnership over the sum of (A) any money
distributed, and (B) the basis to the distributee, as determined under § 732,
of any unrealized receivables (as defined in 8§ 751(c)) and inventory (as
defined in § 751(d)).
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Thus, in the case of both 8§ 332(a) and § 731(a) taxpayers could perhaps make the
same facile argument that their receipt of their own debt cannot in any way or
shape result in current taxation to them, but in the partnership situation, Cora-
Texas and Rev. Rul. 93-7 clearly establish otherwise. Neither the 8 332 nor § 731
regimes block taxation on the shareholder's or partner's subsequent redisposition of
distributed property. Cora-Texas and Rev. Rul. 93-7 merely consider that
redisposition to have occurred immediately, since, in the words of Rev. Rul. 93-7,
"there will be no opportunity for recognition at a future time," since the instrument
immediately merges out of existence. Thus, 88 332(a) and 731(a) are respected,;
Cora-Texas and Rev. Rul. 93-7 instead apply immediately after the 88 332(a) and
731(a) events. So, the field should determine whether the Corp. B-Corp. A case is
factually distinguishable from Rev. Rul. 74-54 and Helen Gilmore on the crucial
basis-versus-fair-market-value issue.

Treatment of Any Excess of the Adjusted Issue Price
of the Paper Over Its Fair Market Value

This memorandum has so far addressed taxation of any spread between
Corp. A's inherited basis under 8§ 332 in its own installment paper and the fair
market value of such paper. The remaining question is whether any theory exists
for taxing any excess of the adjusted issue price of the installment paper over fair
market value. In other words, there are three dollar amounts involved: (1) Corp. A's
inherited basis under § 332 in its installment paper, (2) the fair market value of such
paper, and (3) the adjusted issue price of such paper. Assuming that amount (2)
exceeds amount (1) and also that amount (3) exceeds amount (2), this
memorandum has thus far posited only a theory for taxing the difference between
amounts (2) and (1). The question is whether there is also a theory for taxing the
difference between amounts (3) and (2). (Depending on the nature of such a
theory, it might also provide a back-up argument for taxing the difference between
amounts (2) and (1).) Indeed, two such theories exist.

The first theory is discharge-of-indebtedness income under 8§ 61(a)(12),
which provides that "[e]xcept as otherwise provided in this subtitle, gross income
means all income from whatever source derived, including (but not limited to) the
following items: . . . income from discharge of indebtedness . . . ." As noted, Helen
Gilmore and Rev. Rul. 74-54 indicate that, to have discharge-of-indebtedness
income, an overt act of cancellation by the creditor is required.

To explain, 8 332(a) and 8§ 731(a) are, as noted above, functionally
analogous. The former section limits taxation in the case of a § 332 liquidation; the
latter limits taxation to specific amounts in the case of a distribution from a
partnership. Notwithstanding that § 731(a) specifically limits taxation on such an
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event, Rev. Rul. 93-7, discussed above, besides considering the partner
immediately to have redisposed of the debt instrument received (as this
memorandum previously discussed), also addressed the discharge-of-indebtedness
issue. After saying that "the partner will recognize capital gain or loss to the extent
the fair market value of the indebtedness differs from the basis of the indebtedness
determined under 8§ 732," the ruling said:

In addition, the receipt of the indebtedness by a partner may require the
partner to include in gross income discharge of indebtedness income under
8§ 61(a)(12). The partner is treated as having satisfied the debt for its fair
market value, and the amount of discharge of indebtedness income is equal
to the amount by which the issue price (adjusted for any premium or
discount) of the indebtedness exceeds the fair market value of the
indebtedness.

We believe that the same rationale should apply in the case of a § 332
liqguidation, and that the language just quoted from Rev. Rul. 93-7 casts institutional
doubt on the Service's 1940 acquiesence in Helen Gilmore.

The second theory takes a considerably different approach. Instead of
forcing the taxpayer to recognize discharge-of-indebtedness income, forcing the
Service to circumnavigate § 332 and Helen Gilmore, this theory would force Corp.
A, on the peculiar facts of the Corp. B case, to reduce its basis in the assets
originally bought with the installment paper. Section 1016 seems like an
appropriate vehicle.

Specifically, 8 1016(a)(1) provides that "[p]roper adjustment in respect of the
property shall in all cases be made for expenditures, receipts, losses, or other
items, properly chargeable to capital account . . .." We believe that "properly
chargeable to capital account” includes any realized event (as opposed to, say, as-
yet unrealized gain in an unsold asset) that increases the taxpayer's net worth while
not increasing its corporate-tax earnings and profits. The argument is that Corp.
A's reducing its purchase price for the Equipment by purchasing, at a discount, the
holder of the purchase money debt falls within that phrase. "Proper adjustment in
respect of the property" would refer to the purchased Equipment. Corp. A's basis in
the Equipment should thus have been adjusted down by the amount of the bargain
purchase of the debt (in other words, the discount obtained), thus reducing Corp.
A's subsequent depreciation deductions on the Equipment and increasing any gain
on sale of such Equipment.

Should the field desire any additional assistance in applying the second
theory, it might contact CC:DOM:IT&A.
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Please call if you have any further questions.

VICTOR L. PENICO
Branch Chief
CC:DOM:CORP:3



