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Office of the Division Counsel/Associate Chief Counsel (Tax
Exempt and Government Entities), CC:TEBE:EB:EC

SUBJECT: Withdrawal of Section 280G Private Letter Ruling Request

In accordance with section 8.07(2)(b) of Rev. Proc. 2000-1, 2000-1 I.R.B., 4,
33, we are notifying you that a February 2, 2000, ruling request that was submitted
to this office, requesting rulings under section 280G of the Internal Revenue Code,
was withdrawn in anticipation of adverse rulings.  It is our understanding that your
office has audit jurisdiction over this Taxpayer.

DISCLOSURE STATEMENT

This memorandum is Chief Counsel Advice and is open to public inspection
pursuant to the provisions of section 6110(i).  The provisions of section 6110
require the Service to remove taxpayer identifying information and provide the
taxpayer with notice of intention to disclose before it is made available for public
inspection.  Sec. 6110(c) and (i).  Section 6110(i)(3)(B) also authorizes the Service
to delete information from Chief Counsel Advice that is protected from disclosure
under 5 U.S.C. § 552 (b) and (c) before the document is provided to the taxpayer
with notice of intention to disclose.  Only the National Office function issuing the
Chief Counsel Advice is authorized to make such deletions and to make the
redacted document available for public inspection.  Accordingly, the Examination,
Appeals, or Counsel recipient of this document may not provide a copy of this
unredacted document to the taxpayer or their representative.  The recipient of
this document may share this unredacted document only with those persons whose
official tax administration duties with respect to the case and the issues discussed
in the document require inspection or disclosure of the Chief Counsel Advice.  Chief
Counsel Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final case
determination.  This document is not to be cited as precedent.



 2
PLR-102991-00

LEGEND:

Taxpayer =                                                                     
                        

Date B =                           

Year C =         

Year D =        

Exchange Index =                                                                     
         

 ISSUES:

Taxpayer requested that we rule as follows:

1.  For purposes of section 280G of the Code, the waiver of market-based
exercisability restrictions with respect to stock options held by Taxpayer’s
executives will not constitute a parachute payment due to the accelerated
vesting of nonvested property; 

2.  For purposes of section 280G of the Code, the calculation of the
contingent portion of the Taxpayer’s stock options that are vested on account
of the merger is performed under the rules of Q&A 24(c) of section 1.280G-1
of Proposed Income Tax Regulations, published in the Federal Register on
May 5, 1989 (54 Fed. Reg. 19,390), taking into account only the service-
based restriction on the options; and

3.  For purposes of section 280G of the Code, Q&A 24(c) of the proposed
regulations applies to any lump-sum payments of termination benefits
received by Taxpayer’s executives on account of a change in ownership or
control that served as a substitute for amounts they would have received had
they continued to work for Taxpayer.
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CONCLUSIONS:

Prior to Taxpayer’s withdrawal of the above-listed ruling requests, we were
prepared to rule adversely as follows:

1.  The market-based exercisability restrictions caused the options to be
unvested in the hands of Taxpayer’s executives, and therefore, the waiver of
those restrictions resulted in parachute payments on the accelerated vesting
of those options when Taxpayer experienced a change of control.

2.  The amount contingent on Taxpayer’s change of control due to the
accelerated vesting of the options may not be reduced using Q&A 24(c) of
the proposed regulations.

3.  Q&A 24(c) of the proposed regulations does not apply to any lump-sum
payments of termination benefits received on account of a change in control
that represent severance pay or amounts the executives would have been
paid had they continued to perform services.

FACTS:

Taxpayer has or will shortly experience a change of ownership or control.

The Taxpayer Executive Share Option Scheme (Plan) was adopted and
approved by shareholders on Date B (and amended in Years C and D).  Each
February since Plan’s adoption, Taxpayer’s executives have been granted options
under Plan.  No options were granted in February of this year.  Options granted last
February were granted more than a year prior to any change in control.

Under Plan, all options are granted with an option price that is not less than
the fair market value of the stock on the date of the option grant.  The options
granted under Plan may be either nonstatutory stock options or incentive stock
options (ISO’s) under section 422 of the Code.  The option period is not longer than
10 years.  If, however, the optionee terminates service without exercising the
options before the end of that option period, the options expire either three, twelve,
or thirteen months (depending on the executive’s age and the timing of special
exercisability provisions) after the executive terminates employment.

These options are subject to both service-based vesting conditions and
special market-based exercisability limitations.  The service-based vesting
conditions provide that the options do not vest until the third anniversary of the
option grant.  If the optionee ceases to be an executive before the end of the three-
year vesting period, the optionee forfeits the options.      
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The exercisability limitations have been applied to all options granted after
Date C.  These conditions provide that an option that is otherwise vested cannot be
exercised unless the share price of Taxpayer’s stock has outperformed the
Exchange Index for at least three consecutive months.  In the event the share price
does not outperform the Exchange Index for three consecutive months, on the tenth
anniversary of the grant, the option lapses.

Plan also contains special change in control exceptions to the above-
described vesting and exercisability limitations.  Under these rules, all outstanding
options, whether vested or unvested, become vested and exercisable on any
change in control of Taxpayer and remain exercisable for six months thereafter.  If,
and to the extent, that any options which were originally granted as ISO’s are
accelerated, the accelerated options must be tested under the $100,000 limitation
of section 422(d) of the Code.

Taxpayer also operates the Corporation Severance Security Plan (Severance
Plan) as its severance plan for its regular, full-time, salaried employees who are
involuntarily terminated from their jobs as a result of (1) elimination of the
employee’s position; (2) closing of a work location; (3) business reorganization; and
(4) sale of a business (but only if the buyer has not offered the employee a position
within two salary grades of the current position).  Severance Plan is unfunded, and
all benefits paid under Severance Plan are paid from Corporation’s general assets.

Severance Plan benefits are based on the terminated employee’s service
and pre-termination base salary and on the employee’s salary grade level.  With
respect to the senior managers at certain high-level salary grades, two weeks’ of
pay for each full year of service is provided, plus an additional six months of the
executive’s pre-termination base salary.  For employees below the senior level, two
weeks of pay for each full year of service is provided, with a minimum benefit
guarantee of 13 weeks of pay and a maximum benefit guarantee of 26 weeks of
pay.  Both groups of employees may elect to receive these involuntary termination
benefits either in a lump sum or over a period correlating to the same number of
weeks and months used in calculating the benefit.

LAW AND ANALYSIS:

Section 280G of the Code provides that no deduction will be allowed for any
excess parachute payment.  Section 280G(b)(1) defines “excess parachute
payment” as an amount equal to the excess of any parachute payment over the
portion of the base amount allocated to such payment.

Section 280G(b)(2)(A) of the Code defines “parachute payment” as any
payment in the nature of compensation to (or for the benefit of) a disqualified
individual if (i) such payment is contingent on a change in the ownership or
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1  Q&A 13(c) of the proposed regulations indicates that the issue of whether a
statutory option is a payment at the time of grant or at a later time is reserved for future
regulations.  For purposes of this private letter ruling, we were prepared to advise that,
consistent with legislative history, statutory options should be treated the same as
nonstatutory options.

effective control of the corporation or in the ownership of a substantial portion of
the assets of the corporation and (ii) the aggregate present value of the payments
in the nature of compensation to (or for the benefit of) such individual which are
contingent on such change equals of exceeds an amount equal to three times the
base amount.

Section 4999(a) of the Code imposes on any person who receives an excess
parachute payment a tax equal to 20 percent of the amount of the payment.

Ruling Requests 1 and 2

Consistent with legislative history, Q&As 12 and 13 of the proposed
regulations generally provide that, under section 280G, a payment in the nature of
compensation with regard to property occurs when the property is transferred and
becomes substantially vested as defined in section 1.83-3(b) of the regulations and
that this rule applies to nonstatutory options if they have an ascertainable fair
market value (whether or not readily ascertainable as defined in section 1.83-7(b))
at the time the option becomes substantially vested.  According to section 1.83-
3(b), property is substantially nonvested when it is subject to a substantial risk of
forfeiture, within the meaning of section 1.83-3(c).  There, it is provided, in part, that
where an employee receives property from an employer subject to a requirement
that it be returned if the total earnings of the employer do not increase, such
property is subject to a substantial risk of forfeiture.1

Also consistent with the legislative history, Q&A 22(c) of the proposed
regulations generally provides that, if in fact a payment would have been made had
no change in control occurred, it is treated as contingent on the change if the
change accelerates the time at which the payment is made.  However, the payment
that is contingent on the change may be significantly reduced by the rules
described in Q&A 24(c), provided that it was substantially certain, at the time of the
change, to have been made without regard to the change if the disqualified
individual had continued to perform services for the corporation for a specified
period of time.  If the property may have become, but for the change, substantially
vested upon the occurrence of a vesting event other than services, Q&A 24(c) does
not apply and the full amount of the payment is contingent on the change.  See
Q&A 24(e), Example 9.
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2  Note that while this ruling would have required that the full value of the options 
be included for purposes of determining the “three-times-base-amount test” of section
280G(b)(2)(A)(ii), it does not preclude a reduction in an excess parachute payment as
provided in section 280G(b)(4)(B) if the Taxpayer can prove by clear and convincing
evidence that all or a part of the payment represented reasonable compensation for
services actually rendered before the change of ownership or control. 

Prior to the withdrawal of ruling requests 1 and 2, we advised Taxpayer’s
representatives that we were prepared to rule that the exercisability restrictions
caused the options granted under Plan (whether statutory or nonstatutory) to be
nonvested prior to the change, that the payment in the nature of compensation for
purposes of section 280G of the Code occurred when those options received
accelerated vesting as a result of the change of control, and that, because vesting
was dependent upon an event other than just services, Q&A 24(c) of the proposed
regulations did not apply to reduce the contingent portion of the payment.2  

Ruling Request 3  

Q&A 24(c) was included in the proposed regulations to reduce the contingent
portion of a nonvested payment that had been partially earned by the taxpayer with
services, but had not been paid.  This does not occur with amounts paid under an
employment agreement because these amounts are paid as they are earned.  

In the case of amounts paid under an employment agreement, the operative
Q&A governing those payments is Q&A 42(b) of the proposed regulations.  Q&A
42(b) indicates that amounts paid as damages for breach of contract may be
reasonable compensation for personal services to be rendered on or after the date
of the change of control if certain requirements are met.  (See section
280G(b)(4)(A) and (B) of the Code, which concern the treatment to be afforded
amounts the taxpayer establishes with clear and convincing evidence represent
reasonable compensation for services rendered before and after the change of
control.)  

Q&A 44 of the proposed regulations also affects the treatment, for purposes
of section 280G, of payments for the remaining unearned portions of an
employment agreement or amounts paid as severance pay.  Q&A 44 provides that
severance payments are not treated as reasonable compensation for personal
services actually rendered before, or to be rendered on or after, the date of a
change of control.

Prior to the withdrawal of ruling request 3, we were prepared to rule that all of
the amounts paid under the Severance Plan that substituted for compensation that
would have been earned had the executives continued to perform services for
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Taxpayer were parachute payments because (1) they did not qualify for the
reduction set out in Q&A 24(c), (2) they did not meet all the requirements of Q&A
42(b), and (3) they were severance pay as discussed in Q&A 44.

We bring this matter to your attention so that you may take whatever action,
if any, you deem appropriate.  If you have any questions about this matter, please
contact us at (202) 622-6030.

Sincerely,

Robert Misner                        
Robert Misner
Assistant Chief
Executive Compensation Branch
Office of the Division Counsel/           
Associate Chief Counsel (Tax           
Exempt and Government Entities)


