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Dear Sir or Madam

This is in reference to your letter of March 1, 2000,
requesting advance aﬁproval of your grant procedures under
section 4945(g) of the Internal Revenue Code.

The information submtted shows that the grants will be
admnistered by F, a publicly supported organization, under its B
program F selects individual scholarship recipients through its
C competition. The initial phase of the conpetition is the X
Test, which is given annually in participating high schools by
hi gh schocl officials. After the test, F identifies and honors
students scoring in a group that represents the top two percent
of graduating high school seniors, and designates a nunber that
represents |ess than one percent of the graduating high schoo
seniors in each state as semfinalists. The senmfinalists then
take a second test to "confirm their earlier performance. Those
who repeat their performance, who denobnstrate high academc
standing in high school and who neet other standard requirenents
are designated as finalists.

You have entered into an agreement with F whereby you have
agreed to sponsor a specific nunber of scholarships each year, to
be awarded to children of enployees of D. Under the B program F
may awar d "special scholarships" to high-scoring students bel ow

the finalist level, if there are an insufficient nunber of
finalists.

The selectign of individual grant recipients is nmade by
sel ection commffttecsdesi gnated by F. The membersof the
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selection commttee are totally independent and separate from
you. F confirns the individual scholarship recipient's
enrol I nent at the educational institution, nakes payment of the
award through the appropriate financial aid office of the
educational institution, and supervises and investigates the use
of the grant funds by the recipients in their educationa

program

The scholarships will not be used as a nmeans of inducenent
to recruit enployees nor wll a ﬁrant be termnated if an
enpl oyee | eaves the conpany. Scholarships will only be awarded
to students who plan to enroll in an institution that neets the
requirements of section 170(b) (1) () (ii) of the Code and which
may be further linmted by F.  The recipient will not be
restricted in his/her course of study.

Section 4945 of the Code provides for the inposition of
taxes on each taxable expenditure of a private foundation.

Section 4945(d) (3) of the Code provides that the term
"taxabl e expenditure" means any amountpaid or incurred by a
private foundation as a grant to an individual for travel, study,
or other simlar purposes by such individual, unless such grant
satisfies the requirenents of section 4945(qg).

Section 4945(g) (1) of the Code provides that section
4945(d) (3) shall not apply to an individual grant awarded on an
obj ective and nondiscrimnatory basis pursuant to a procedure
aﬁproved in advance by the Secretary, if it is denmonstrated to
the satisfaction of the Secretary that the grant constitutes a
schol arship or fellowship grant which is subject to the
provisions of section 117(a}) and is to be used for study at an
educational organization described in section 170(b) (1) (A (ii).

Rev. Proc. 76-47, 1976-2 C.B. 670 sets forth guidelines to
be used in determning whether a grant nade by a private
foundati on under an enployer-related programto a child of an
enpl oyee of the particular enployer to which the program rel ates
Is a scholarship grant subject to the provisions of section
117(a). If a private foundation's program satisfies the seven
conditions set forth in sections 4.01 through 4.07 of Rev. Pproc.
76-47 and neets the percentage test described in section 4.08,
the Service will assune the grant will be subject to the
provi sions of section 117(a).

~Section 4.08 of Rev. Proc. 76-47 provides a percentage test
gui del i ne. It states that in the case of a program that awards
grants to children of enployees of a particular enployer, the
program meetsthe percentage test if the nunmber of grants awarded
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under that programin any year to such children does not exceed
25 percent of the nunber of enployees' children who (i) were
eligible, (ii) were applicants for such grants, and (iii) were
considered by the selection commttee in selecting the recipients
of grants in that year, or 10 percent of the nunmber of enployees'
children who can be shown to be eligible for grants (whether or
not they submtted an application) in that year.

F wll supply statistical information on applications
received and grants nade which wll enable you to maintain the
records required by Rev. Proc. 76-47. You have agreed that your
schol arship programw || neet the requirenments of Rev. Proc.
76-47, and that special scholarship awards will be in conpliance
with either the 25 or 10 percent test of section 4.08 applicable
to a program that awards grants to children of enployees of a
particul ar enpl oyer.

If you wish to neet the 10 percent test, "eligible"
enpl oyees' children shall include all enployees' children who
take the required tests in the applicable year and ot herw se neet
the mnimumrequirements for eligibility established by you. In
addition, if you wsh to meetthe 10 percent test you nust obtain
an actual count to show the nunmber of enployees' children who are
eligible for grants, whether or not they submtted an application
in the applicable year.

Accordingly, based upon the information presented, and
assum ng the program will be conducted as proposed, with a view
to providing objectivity and non-discrimnation in the awarding
of scholarship grants, we rule that your grants to F for the
awarding of scholarship grants to children of enployees of D
conply with the requirements of section 4945(g)(l) of the Code.
Thus, such expenditures nade in accordance wth those procedures
will not constitute "taxable expenditures" within the meaning of
section 4945(d) (3) of the Code.

The recipient of the scholarship is responsible for
determ ning whether all or part of the scholarship is includible
in gross income under section 117 of the Code. W understand
that F will advise the recipient that amounts granted are taxable
income, if the aggregate schol arship anounts received by the
reci pient exceed tuition and fees (not including roomand board)
required for enrollment or attendance at the educationa

institution and fees, books, supplies, and equipnment required for
courses of instruction.

This ruling is based on the understanding that there wll be
no materialchange in the facts upon which it is based and that
no grants will be awarded to relatives of nenbers of selection
committees, orffor a purpose inconsistent with the purposes
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described in section 170(c) (2) (B) of the Code. Any changes in the
procedure nust be reported to your office for exenpt organization
matters.

_ This ruling will remain in effect as long as the procedures
in awarding grants under your program remain in conpliance wth
sections 4.01 through 4.08 of Rev. Proc. 76-47. Records shoul d
be maintained to show that you neet the applicable percentage
test of section 4.08 thereof.

Pl ease note that this ruling is only applicable to grants
awar ded under the B program Before you enter into any other
schol arship or educational |oan program you should submt a
request for advance approval of that program and the
requi rements of Rev. Proc. 76-47 nust be nmet in the aggregate.
Your procedures for awarding scholarships to students designated
as finalists under the C program are considered to satisfy the
facts and circunstances test of Rev. Proc. 76-47 and, therefore,
only those schol arships offered to individuals below the finalist
|l evel under your B will be counted in determning whether the
percentage test of Rev. Proc. 76-47 is nmet with respect to
speci al schol arship awards nade under the B program and any
schol arshi p awards nmade under any other such program

W are informng the Chio TE/GE office of this ruling.
Pl ease keep a copy of this ruling with your organization's
per manent records.

This ruling is directed only to the organization that
requested it. Section 6110(k) (3) of the Code provides that it
may not be used or cited as precedent.

Sincerely,

By LA V. Leeok

Gerald V. Sack

Manager, Exenpt O ganizations
Technical Goup 4
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