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Dear ************t:

This is in response to a ruling request submitted to this office on your behalf
by your authorized representative by letter dated April 29, 1999, as supplemented
by a letter dated November 15, 1999. You have requested a ruling under section
402(e)(4)(8) of the Internal Revenue Code (“Code”). The following facts and
representations have been submitted in support of your ruling request.

You are employed by Corporation A, and you propose to retire and receive
a distribution of your vested account balance under Plan X as soon as possible.
You have been a participant in Plan X since 1985 and you are fully vested in your
account balance under Plan X. You are not a participant in any other qualified
plan maintained by Corporation A or related entities.

Your authorized representative asserts that Plan X is qualified under
section 401 (a) and the related trust is exempt from tax under 501 (a) of the Internal
Revenue Code (“Code”). A determination letter was issued to Plan X on October
2. 1995.
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Section 10.2 of Plan X provides, in part, that upon termination of service
the terminated participant shall be entitled to receive an amount equal to the sum
of (i) 100% of the participant’s elective contributions subaccount, matching
contribution subaccount, rollover contribution subaccount, and (ii) the participants
vested interest in his or her profit sharing subaccount and ESOP account.

Section 11 .I of Plan X provides that a participant can elect to receive his
vested account balance under the plan in a single lump sum following termination
of employment with Corporation A and related entities.

The employee stock ownership plan portion (“ESOP”)  of Plan X is designed
to invest primarily in Employer Stock. Section 11.3 of Plan X provides that any
portion of a participant’s vested account balance which is invested in wmmon
stock of Corporation A (“Employer Stock”) will be distributed in whole shares of
Employer Stock with any fractional shares paid in cash. Your authorized
representative indicates that Plan X has been treated as a single plan comprised
of a profit sharing plan and an employee stock ownership plan in the determination
letter, the summary annual report and the Form 5500 and asserts that this is
evidence of the plan’s sponsor’s intention that Plan X also be treated as a single
plan for purposes of applying section 402 of the Code.

Section 11.8 of Plan X provides that a participant can elect that all or a
portion of his vested account balance under the plan be transferred to an eligible
retirement plan (such as an IRA) in a direct rollover.

When a favorable ruling is issued, you will terminate employment with
Corporation A and elect that (1) your vested account balance under the profit
sharing portion of Plan X be transferred directly, in accordance with Section 11.8
of Plan X, to an IRA established for your benefit, and (2) the shares of Employer
Stock that comprise your vested account balance under the ESOP portion of Plan
X be transferred to your personal brokerage account. Both transfers will be made
within the same taxable year.

Based on these facts and representations, your authorized representative
requests the following ruling:

If your vested account balance under both the ESOP portion of Plan X and
the profit sharing portion of Plan X are distributed following your termination of
employment within a single taxable year, but the portion of the distribution
comprised of assets other than Employer Stock is transferred to an IRA in a direct
rollover, in accordance with section 401(a)(31)  of the Code, and the portion of the
distribution comprised of Employer Stock is paid to you directly, the aggregate
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distribution from both the ESOP portion of Plan X and profit sharing portion of Plan
X will together constitute a lump sum distribution for purposes of section
402(e)(4)(8), which allows the net unrealized appreciation attributable to Employer
Stock to be excluded from gross income if the Employer Stock is distributed as
part of a lump sum distribution.

Section 402(a) of the Code provides that, except as otherwise provided in
this section, any amount actually distributed to any distributee by any employees’
trust described in section 401(a) which is exempt from tax under section 501(a)
shall be taxable to the distributee, in the year in which distributed, under section 72
(relating to annuities).

Section 402(6)(4)(B) of the Code provides that, for purposes of subsection
(a) and section 72, in the case of any lump sum distribution which includes
securities of the employer corporation, there shall be excluded from gross income
the net unrealized appreciation attributable to that part of the distribution which
consists of securities of the employer corporation.

Section 402(e)(4)(C) of the Code provides that, for purposes of
subparagraph (B), net unrealized appreciation and the resulting adjustments to
basis shall be determined in accordance with regulations prescribed by the
Secretary.

Section 402(e)(4)(0)  of the Code provides that, for purposes of this
paragraph, the term “lump sum distribution” means the distribution or payment
within one taxable year of the recipient of the balance to the credit of an employee
which becomes payable to the recipient (I) on account of the employee’s death, (II)
after the employee attains age 59 %, (Ill) on account of the employee’s separation
from service, or (IV) after the employee has become  disabled (within the meaning
of section 72(m)(7)), from a trust which forms a part of a plan described in section
401 (a) and which is exempt from tax under section 501.

Section 402(c)(4) of the Code provides that, for purposes of this subsection,
the term “eligible rollover distribution” means any distribution to an employee of all
or any portion of the balance to the credit of the employee in a qualified trust;
except that such term shall not include (A) any distribution which is one of a series
of substantially equal periodic payments (not less frequently than annually) made
(i) for the life (or life expectancy) of the employee or the joint lives (or joint life
expectancies) of the employee and the employee’s designated beneficiary, or (ii)
for a specified period of 10 years or more, (B) any distribution to the extent such
distribution is required under section 401 (a)(9), and (C) any hardship distribution
described in section 401(k)(2)(B)(i)(lV).
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Section 402(c)(E)(B)(i) of the Code defines “eligible retirement plan” as (i)
an individual retirement account described in section 408(a), (ii) an individual
retirement annuity described in section 408(b) (other than an endowment
contract), (iii) a retirement plan qualified under section 401 (a) of the Code, and (iv)
an annuity plan described in section 403(a).

Section 401(a)(31)(A)  of the Code provides that if the distributee of any
eligible rollover distribution (i) elects to have such distribution paid directly to an
eligible retirement plan, and (ii) specifies the eligible retirement plan to which such
distribution is to be paid (in such form and at such time as the plan administrator
may prescribe), such distribution shall be made in the form of a direct trustee-to-
trustee transfer to the eligible retirement plan so specified.

Section 401(a)(31)(B)  of the Code provides that subparagraph (A) shall
apply only to the extent that the eligible rollover distribution would be includible  in
gross inwme if not transferred as provided in subparagraph (A) (determined
without regard to section 402(c) and 403(a)(4)).

Section 401(a)(31)(C)  of the Code provides that, for purposes of this
paragraph, the term “eligible rollover distribution” has the meaning given such term
by section 402(f)(2)(A). Section 402(f)(2)(A) provides that the term “eligible
rollover distribution” has the same meaning es when used in subsection (c) of that
section.

The term “eligible retirement plan” when used in section 401 (a)(31)  of the
Code includes IRAs defined in sections 408(a) and 408(b) of the Code. Generally,
a direct trustee-to-trustee transfer described in section 401(a)(31)  of the Code
constitutes a “direct rollover” of an “eligible rollover distribution” and is entitled to
tax-deferred treatment pursuant to section 402(c) of the Code.

Section 1.401 (a)(31)-1,  Q&A 5, of the Income Tax Regulations
(“regulations”) provides that an eligible rollover distribution that is paid to an
eligible retirement plan in a direct rollover is not currently inctudible  in the
distributee’s gross inwme under section 402(c) of the Code and is exempt from
the 20-percent withholding imposed under section 3405(c)(2).

Section 1,401(a)(31)-1  Q&A 14 of the Regulations provides, in pertinent
part, that a direct rollover is a distribution and rollover of the eligible rollover
distribution and is not a transfer of assets and liabilities,
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With respect to your ruling request, section 402(d)(4)(A) provides, in
pertinent part, that the term “lump sum distribution” means the distribution or
payment within one taxable year,

Plan X provides for the distribution to an employee of the balance to the
credit  in his or her account upon his or her separation from service, an event
described in section 402(e)(4)(D) of the Code which can trigger a lump sum
distribution. You intend to terminate employment with Corporation A and elect to
have your vested account balance under the profit sharing portion of Plan X
transferred directly to an IRA established for your benefit and have the shares of
corporation A stock that comprise your vested account balance under the ESOP
portion of Plan X transferred to your personal brokerage account. Both transfers
will be made within the same taxable year.

Your distribution is a “lump sum distribution” as that term is used in Code
section 402(e)(4)(D). Furthermore, neither the Code nor the regulations
promulgated thereunder preclude a distribution from being treated as a lump sum
distribution under Code section 402(e)(4)(D) for purposes of section 402(8)(4)(B)
even if a portion of the distribution is either rolled over or directly transferred into
an IRA.

Accordingly, we conclude es follows:

If your vested account balance under both the ESOP portion of Plan X and
the profit sharing portion of Plan X are distributed following your termination of
employment within a single taxable year, but the portion of the distribution
comprised of assets other than Employer Stock is transferred to an IRA in a direct
rollover, in accordance with section 401(a)(31)  of the Code, and the portion of the
distribution comprised of Employer Stock is paid to you directly, the aggregate
distribution from both the ESOP portion of Plan X and profit sharing portion of Plan
X will together constitute a lump sum distribution for purposes of section
402(8)(4)(B),  which allows the net unrealized appreciation attributable to Employer
Stock to be excluded from gross inwme if the Employer Stock is distributed as
part of a lump sum distribution.

This ruling is based on the assumption that Plan X is qualified under section
401 (a) of the Code and its related trust is tax-exempt under section 501 (a) at all
times relevant to these rulings. These rulings assume further that you will receive
the balance to your credit under Plan X within one taxable year and that the
distribution is made in accordance with the terms of the plan. This letter ruling
assumes that your IRA, referenced above, meets the requirements of Code
section 408(a).

-
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This letter ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section
6110(k)(3)  of the Code provides that it may not be used or cited by others as
precedent.

The original and a deleted copy of this letter have been sent to your
authorized representative in accordance with the instructions in a power of
attorney on file with this office.

Sincerely yours, _

John G. Riddle, Jr., Manager
-

Employee Plans Technical Group 4
Tax Exempt & Government Entities Division

Enclosures:
Deleted copy of this letter
Notice of Intention to Disclose, Notice 437


