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SUBJECT:                            

This Field Service Advice responds to your request for assistance regarding your
ongoing audit of this organization for the years                                Field Service
Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final case
determination.  This document is not to be cited as precedent.

DISCLOSURE STATEMENT

Field Service Advice is Chief Counsel Advice and is open to public inspection
pursuant to the provisions of section 6110(i).  The provisions of section 6110
require the Service to remove taxpayer identifying information and provide the
taxpayer with notice of intention to disclose before it is made available for public
inspection.  Sec. 6110(c) and (i).  Section 6110(i)(3)(B) also authorizes the Service
to delete information from Field Service Advice that is protected from disclosure
under 5 U.S.C. § 552 (b) and (c) before the document is provided to the taxpayer
with notice of intention to disclose.  Only the National Office function issuing the
Field Service Advice is authorized to make such deletions and to make the
redacted document available for public inspection.  Accordingly, the Examination,
Appeals, or Counsel recipient of this document may not provide a copy of this
unredacted document to the taxpayer or their representative.  The recipient of
this document may share this unredacted document only with those persons whose
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official tax administration duties with respect to the case and the issues discussed
in the document require inspection or disclosure of the Field Service Advice.

LEGEND

Organization =                            

ISSUES

Is the Organization an exempt political organization, within the meaning of § 527 of
the Internal Revenue Code?

CONCLUSIONS

Yes.  Section 527 is not an elective provision.  An organization is a political
organization, as defined in § 527(e)(1) (a "section 527 organization"), if it is a party,
committee, association, fund, or other organization organized and operated
primarily for the purpose of accepting contributions or making expenditures for the
functions described in § 527(e)(2)—generally, influencing the selection, nomination,
election, or appointment of candidates for public or party office.

With respect to the "organizational test," we conclude that the test, as it applies to
section 527 organizations, is less strict than the organizational test for public
charities under § 501(c)(3) of the Code and § 1.501(c)(3)-1(b) of the Income Tax
Regulations.  In particular, when, as in the present case, the purposes of the
organization as set out in its articles of organization are broad, and ambiguous with
respect to whether the primary purpose of the organization is to achieve its goals
through the means described in § 527(e)(2), it is permissible to consider other
evidence and evaluate all the facts and circumstances—including oral and other
written statements, as well as the actual operation of the organization—in order to
determine the organization's primary purpose.  Applying this approach, we conclude
that the Organization was organized as well as operated as a "political
organization," within the meaning of § 527.

FACTS

For purposes of this memorandum, we have made the following factual
conclusions: 

1.  The Organization was engaged primarily in activities that meet the
definition of political intervention under IRC Section 501(c)(4).  Primarily, the
Organization directly or indirectly participated or intervened in political campaigns
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1  Generally, a section 527 organization is exempt from tax on contributions, dues, and
fundraising proceeds used for its exempt (political) functions; however, it is taxed on net
investment income and income from activities in the ordinary course of a trade or business, if
any.

2  The term “exempt function” also includes the making of expenditures relating to such an
office which, if incurred by the individual, would be allowable as a deduction under § 162(a).

on behalf of or in opposition to candidates for public office, during the years at
issue.

2.  The same activities which gave rise to the denial of exempt status under 
§ 501(c)(4), also indicate that the Organization was operated primarily for the
purpose and functions described in § 527(e).

LAW AND ANALYSIS

Section 527(a) provides that a political organization is subject to income taxation
only to the extent provided in § 527.1  Section 527(e)(1) defines a "political
organization" as a party, committee, association, fund, or other organization
(whether or not incorporated) organized and operated primarily for the purpose of
directly or indirectly accepting contributions or making expenditures, or both, for an
exempt function.

Under § 527(e)(2), the term "exempt function" means the function of influencing or
attempting to influence the selection, nomination, election, or appointment of any
individual to any Federal, State, or local public office or office in a political
organization, or the election of Presidential or Vice-Presidential electors.2

Section 527 is not an elective provision.  Neither the statute nor the regulations
provide for an organization either to elect into or elect out of § 527.  There is no
mandatory application process, although an organization may obtain a private letter
ruling as to its status if it chooses to do so.  Whether an organization is governed
by § 527 is determined by whether it is in fact organized and operated in the
manner described in § 527(e).

1.  Operational Test

Considering first the "operational test," the Service has determined that the
Organization is not exempt under § 501(c)(4).  In order for an organization to be
exempt under § 501(c)(4), it must be primarily engaged in promoting in some way
the common good and general welfare of the people of the community. 
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§ 1.501(c)(4)-1(a)(2)(i).  For this purpose, the promotion of social welfare does not
include direct or indirect participation or intervention in political campaigns on
behalf of or in opposition to any candidate for public office.  § 1.501(c)(4)-1(a)(2)(ii).

A determination that an organization is not exempt under § 501(c)(4) does not
necessarily mean that the organization is a political organization within the meaning
of § 527.  However, in this case, the Service's denial of exemption was based on
the following determination:

The emphasis throughout the materials submitted by the [Organization] is on
electing                         people to local, state and national office in order to impact
legislation and policy as insiders.  The overwhelming majority of the evidence in the
administrative record, and thus the facts and circumstances in this case, denotes an
organization that is intent upon intervening in political campaigns at all levels of
government.  The              organizational structure of the [Organization] allows it to
implement its policies as more and more                                    are elected to
office.  While lobbying is usually mentioned in the speeches and literature, and we
recognize that lobbying activities are being pursued, those activities are not the
primary activity of the organization.  An analysis of all of the facts and
circumstances contained in the administrative file, including the utilization of the       
                                                                                                                             
                                                                                                                             
         , leads us to the conclusion that the primary activities of the [Organization]
constitute political intervention.

PDL, pp. 32-33.

Although the proposed denial letter focuses on the disqualification of the
Organization from § 501(c)(4) status, the facts described and summarized in the
letter also indicate that the Organization was operated primarily for the purpose and
functions described in § 527(e).

2.  Organizational Test

The only remaining question, therefore, is whether the Organization was organized
primarily for the purpose described in § 527(e).  In order to determine the relevant
standard, it is useful to contrast the organizational requirements under § 527 with
those that apply under § 501(c)(3).

Section 501(c)(3), in a manner similar to § 527 and other exemption provisions in
the Code, provides that to be exempt, the organization must be "organized and
operated" for the specified exempt purpose or purposes.  This has led to the
establishment, in case law as well as under the regulations, of separate
"organizational" and "operational" tests, both of which must be met in order for the
organization to be exempt.  See § 1.501(c)(3)-1(a), (b), and (c).
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3  This is true even though the term "exclusively" has not been given a literal interpretation, and
certain insubstantial nonexempt purposes are permissible.

4  Rev. Rul. 60-193 has been modified, but not on this point.  See Rev. Rul. 66-258, 1966-2
C.B. 213, modified and superseded, Rev. Rul. 76-456, 1976-2 C.B. 151.

In the context of § 501(c)(3), the organizational requirement for public charities and
other organizations described in that provision has been interpreted and
administered fairly strictly.  In part, this follows from the statutory requirement that a
section 501(c)(3) organization must be organized (and operated) "exclusively" for
the stated exempt purposes.3

Thus, for example, the regulations setting out the organizational test for exemption
under § 501(c)(3) are relatively long and detailed, with an emphasis on satisfying
certain formalities.  See § 1.501(c)(3)-1(b).  To meet the test, the organization's
articles must be explicit as to its purposes, and must not empower it to carry on
substantial activities which are not in furtherance of its stated exempt purposes. 
See § 1.501(c)(3)-1(b)(1)(i), (iii), and (v).  The statement of purposes must not be
overly broad or general.  See Rev. Rul. 60-193, 1960-1 C.B. 195.4  Finally,
§ 1.501(c)(3)-1(b)(iv) expressly provides that neither actual operations, nor
statements or other evidence concerning the intent of the members, will cure a
defect in the articles:

In no case shall an organization be considered to be organized exclusively for one
or more exempt purposes, if, by the terms of its articles, the purposes for which
such organization are created are broader than the purposes specified in section
501(c)(3).  The fact that the actual operations of such an organization have been
exclusively in furtherance of one or more exempt purposes shall not be sufficient to
permit the organization to meet the organizational test.  Similarly, such an
organization will not meet the organizational test as a result of statements or other
evidence that the members thereof intend to operate only in furtherance of one or
more exempt purposes.

Despite this emphasis on strict application of formal requirements, even in the
§ 501(c)(3) context some courts, in appropriate cases, have shown a certain
latitude in permitting evidence outside the "four corners" of an organization's
articles.  See, e.g., Colorado State Chiropractic Society v. Commissioner, 93 T.C.
487, 495 (1989), quoting Peoples Translation Service v. Commissioner, 72 T.C. 42,
48 (1979), acq., 1981-2 C.B. 2:

It is well settled that:
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5  While the Service may not have adopted the broad approach reflected in the cited
statements, the statements indicate the possibility that, even in the § 501(c)(3) context, extrinsic
evidence may be relevant when an organization’s articles are ambiguous. 
6  The Service has ruled, for example, that a candidate's separate bank account can qualify as
a "political organization" under § 527.  Rev. Rul. 79-11, 1979-1 C.B. 207.  This less formal
approach reflects legislative intent.  See, e.g., S. Rep. No. 1357, 93rd Cong., 2d Sess. 26;
1975-1 C.B. 517, 532 ("A qualified organization may be formally established under articles of
incorporation, a charter, etc.; however, it is also anticipated that such an organization may be
established informally.").  See also M. Cerny, The Tax Treatment of Political Organizations, 71
Tax Notes 651, 653 (Tax Analysts, 1996) ("In effect, section 527 organizations are defined
primarily by their activities, not by their structures.").

The issue of "organized" ... is primarily a question of fact not to be determined
merely by an examination of the certificate of incorporation but by the actual objects
motivating the organization and the subsequent conduct of the organization.

Taxation with Representation v. United States, 585 F.2d 1219, 1222 (4th Cir. 1978);
Samuel Friedland Foundation v. United States, 144 F. Supp. 74, 85 (D. N.J. 1956).5

Turning to § 527, it is clear that while § 527, like § 501(c)(3), contains an
organizational requirement—and the regulations mirror the basic two-test structure
of the § 501(c)(3) regulations, see § 1.527-2(a)—a less formal, more flexible
approach is intended.

In contrast to the more lengthy § 501(c)(3) regulations, for example, the
organizational test is discussed in only one paragraph of the § 527 regulations,
§ 1.527-2(a)(2), which provides, in full:

A political organization meets the organizational test if its articles of organization
provide that the primary purpose of the organization is to carry on one or more
exempt functions.  A political organization is not required to be formally chartered or
established as a corporation, trust, or association.  If an organization has no formal
articles of organization, consideration is given to statements of the members of the
organization at the time the organization is formed that they intend to operate the
organization primarily to carry on one or more exempt functions.

Note, in particular, the treatment of members' statements, in contrast to the
treatment of such statements in § 1.501(c)(3)-1(b)(iv), quoted above.

The less formal approach of the § 527 regulations is consistent with the structure of
the statute, which only requires that the organization be organized and operated
"primarily," rather than "exclusively," for an exempt purpose, and which applies to a
broad range of entities.6
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7  We recognize that, by its terms, § 1.527-2(a)(2) only mentions the use of evidence such as
member statements when, unlike the present case, there are no formal articles of incorporation
or organization.  However, in our view this does not preclude consideration of such evidence in
order to resolve ambiguity in the articles—a situation not explicitly covered by the regulation. 
Since it is unnecessary to the resolution of the present case, we express no opinion concerning
a situation in which the purposes of the organization, as stated in its articles, are contrary to its
purposes as reflected in other statements or in its actual operations.

Given this evidence as to the structure and purpose of § 527 and the corresponding
regulations, we believe that an approach similar to that taken, in the § 501(c)(3)
context, by courts in cases like Colorado State Chiropractic—regardless of whether
such an approach is appropriate under § 501(c)(3)—is appropriate in applying the
organizational test under § 527.

In particular, when the purposes as stated in an organization's articles of
incorporation are broad, and ambiguous with respect to the means whereby the
organization intends to achieve those purposes, we do not believe that this fact
necessarily causes the organization to “fail” the organizational test in
§ 1.527-2(a)(2).  Rather, all the facts and circumstances—including any relevant
evidence, appropriately weighted according to its probative value—may be taken
into account in determining whether the organization was in fact established for the
primary purpose of carrying out the exempt political functions in § 527(e).  As in the
case of an organization that lacks formal articles, consideration may be given to
statements of the members of the organization at the time the organization is
formed.  See § 1.527-2(a)(2).  In addition, however, in order to resolve an ambiguity
we believe it is also acceptable to look beyond such contemporaneous statements
and take into account other relevant evidence, including documents and oral
statements reflecting the "actual objects motivating the organization," whether
contemporaneous or not, as well as the "subsequent conduct of the organization." 
Cf. Taxation with Representation, quoted above.7

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS

Applying the approach outlined above to the present case, we first look to the
Organization's articles of incorporation, which provide, in part, as follows:
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 the Organization was organized as well as operated
primarily for the purpose and functions described in § 527(e) and is, therefore, an
exempt "political organization" subject to § 527.

Please call if you have any further questions.

NANCY ORTMEYER KUHN
Assistant Chief, EO Branch 1
CC:TEGE:EOEG


