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This Chief Counsel advice is in response to your memorandum dated April 6,
2000.  Chief Counsel advice is not binding on Examination or Appeals and is not a
final case determination.  Under section 6110(k)(3) of the Internal Revenue Code,
this document is not to be used or cited as precedent.

Your memorandum raises the following issues: (1) Do the parents of a minor
child who was kidnapped by a person not related to the child meet the support test
for taking a dependency exemption for the child in the year of the kidnapping, if the
parents provided the sole support for the child before the kidnapping, and the child
is missing at the end of the year.  (2)  If the parents meet the support test for the
year of the kidnapping, do the parents meet the support test in later years if the
parents continue to maintain a room for the child and incur expenses to search for
the child.   

Section 151(a) of the Internal Revenue Code allows a deduction for the
dependency exemption provided by section 151(c).

Under section 152 (a) of the Internal Revenue Code, generally, the term
“dependent” includes a child of a taxpayer if the taxpayer provided over half of the
child’s support for the calendar year in which the taxable year of the taxpayer
begins.      

Section 1.152-1(a)(2)(i) of the Income Tax Regulations defines the term
“support” by example.   It states that support “includes food, shelter, clothing,
medical and dental care, education, and the like.”  

In the absence of any legal authority directly on point, we conclude that in the
circumstances described in the statement of the issue, the parents should be
presumed to meet the support test of section 152(a) if, before the kidnapping, the
parents provided over half of the support for the child.  Under the circumstances
described in the statement of the issue, proof of total support for the period before
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the kidnapping and proof that the parents provided over half of that support should
suffice.  In favor of this presumption, we note that on the facts presented, no other
person would be entitled to the dependency exemption for the child.  See section
152(a), which requires that a dependent be related to the taxpayer or be a member
of the taxpayer’s household for the entire year.         

For taxable years after the year of the kidnapping, although the issue is not
free from doubt, we do not think that the parents meet the support test of section
152(a), even if the parents continue to maintain a room for the child and continue to
expend funds searching for the child.  We do not think that under these
circumstances, these expenses constitute support.  Cf.  Otmishi v. Commissioner,
T.C.M. 1980-472.  In Otmishi, the court stated that the taxpayer did not provide any
support for his child in the year in issue, although he expended amounts to locate
his child who had been taken by the child’s mother.   

If you have any questions, please call George Baker at (202) 622-4920.     


