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SUBJECT: Applicability of Section 6050I to Consumer Durables

This responds to your technical assistance request dated April 17, 2000, regarding the
application of § 6050I of the Internal Revenue Code to the payment for certain items of
personal property.  

ISSUE:

Whether the reporting requirements of § 6050I apply to payment for certain items of
personal property, purchased at the same time and paid for with monetary instruments
or a combination of currency and monetary instruments, whose individual prices are
$10,000 or less, but aggregate in excess of $10,000.

CONCLUSION:

Information reporting under § 6050I is not required for a group of items of tangible
personal property suitable under ordinary usage for personal consumption or use, that
can reasonably be expected to be useful for at least 1 year, none of which has a sales
price in excess of $10,000, even if the aggregate sales price exceeds $10,000.

FACTS:

A vendor, in the course of his or her trade or business, sells items of personal property
described above that have an aggregate sales price of more than $10,000, although no
single item that is part of the purchase has a sales price of more than $10,000.  The
vendor is paid with monetary instruments or a combination of currency and monetary
instruments.

LAW AND ANALYSIS:
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1For purposes of this memorandum, a “collectible” as defined in § 1.6050I-1(c)(3)
is not considered to be an item of tangible personal property suitable for personal
consumption.

Section 6050I(a) provides that, in general, any person who, in the course of his or her
trade or business, receives cash in excess of $10,000 in one transaction (or two or
more related transactions) must make a return of information with respect to the receipt
of cash.  Section 1.6050I-1(c)(1)(ii) of the Income Tax Regulations states that “cash”
means (A) the coin and currency of the United States or of any other country, which
circulate in and are customarily used and accepted as money in the country in which
issued; and (B) a cashier’s check, bank draft, traveler’s check, or money order having a
face amount of not more than $10,000 if it is received in a designated reporting
transaction or received in any transaction in which the recipient knows that the
instrument is being used in an attempt to avoid the reporting requirements of § 6050I.  

“Transaction” is defined in § 1.6050I-1(c)(7)(i) as the underlying event that precipitates
the payer’s transfer of cash to the recipient.  Several examples are given.  “Designated
reporting transaction” is defined in § 1.6050I-1(c)(1)(iii) as a retail sale of (A) a
consumer durable, (B) a collectible, or (C) a travel or entertainment activity.  “Consumer
durable” is defined in § 6050I-1(c)(2) as an item of tangible personal property of a type
that is suitable under ordinary usage for personal consumption or use, that can
reasonably be expected to be useful for at least 1 year under ordinary usage, and that
has a sales price of more than $10,000.

Neither the Code nor the regulations contains a provision that allows grouping two or
more consumer durables for the purpose of the $10,000 threshold.  The regulations
clearly require that in order for an item of tangible personal property to be a consumer
durable the sales price must be more than $10,000.  Therefore, a sale of tangible
personal property suitable under ordinary usage for personal consumption1 and having
a useful life of at least 1 year is not a designated reporting transaction, and therefore
not reportable under § 6050I, unless the personal property satisfies all of the elements
that define a consumer durable, including having a sale price of more than $10,000.

The conclusion is the same whether the payment is made in the form of currency,
monetary instruments, or a combination of currency and monetary instruments.

In addition, § 6050I(c) exempts from the reporting requirements of § 6050I(a) any
receipts of cash that are reportable under title 31 of the United States Code.  As a
result, reporting under § 6050I for the receipt of a financial instrument is required only if
the financial instrument has a face value of $10,000 or less.  Financial instruments that
have a face value in excess of $10,000 are reportable under title 31 by the issuing
financial institution.
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If we may be of further assistance in this matter, please contact George Bradley at
(202) 622-4920.


