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This is in response to your letter of February 19, 1999, requesting rulings under
section 83 of the Internal Revenue Code. The facts as represented are set forth below.

On Date 1, Parent transferred its ownership interest in various entities as well as
certain other assets to Subsidiary A, its newly created wholly owned subsidiary. Parent
then distributed the stock of Subsidiary A to its shareholder in a transaction qualifying
as tax-free under section 355 of the Internal Revenue Code (“Spin-Off”). Immediately
following the Spin-Off, Parent merged into Subsidiary B, its wholly owned subsidiary,
with Subsidiary B as the surviving entity. The tax consequences of the Spin-Off were
addressed in a prior ruling.
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Prior to the Spin-Off, Parent employees held statutory and nonstatutory stock
options to purchase shares of Parent stock, none of which had readily ascertainable fair
market values when they were granted. These options were under Option Plan A and
Option Plan B (collectively “Option Plans”). The Option Plans provided for the equitable
adjustment of previously granted options in the event of a reorganization or similar
event. Accordingly, as part of the Spin-Off, the Parent Options were canceled and each
Parent Option holder received in exchange Substituted Subsidiary B Options and
Substituted Subsidiary A Options (collectively “Substituted Options”).

Parent Options holders received options to acquire the number of shares of
Subsidiary B common stock and Subsidiary A common stock that they would have
received if they had exercised all of their Parent Options immediately prior to the
effective date of the Spin-Off and participated in the reorganization on the same basis
as the other Parent shareholders. Thus, for each share of Parent common stock
covered by an unexercised Parent Option, Parent employees received a Substituted
Subsidiary B Option to purchase x shares of Subsidiary B common stock and a
Substituted Subsidiary A Option to purchase y shares of Subsidiary A stock.

Employees of Subsidiary A who exercise their Substituted Subsidiary B Options
pay the exercise price directly to Subsidiary B, which transfers its shares directly to the
exercising Subsidiary A employees. Subsidiary B notifies Subsidiary A of such exercise
and Subsidiary A withholds and deposits all applicable taxes due upon the exercise of a
Substituted Subsidiary B option by Subsidiary A employees. Subsidiary A also provides
its employees with Forms W-2 reporting the compensation income recognized by the
employees as a result of the exercise of the Substituted Subsidiary B Options.
Employees of Subsidiary B exercise their substituted Subsidiary A Options in a similar
fashion, paying the exercise price directly to Subsidiary A and receiving a Form W-2
relating to the exercise from their employer, Subsidiary B.

On Date 2, prior to the Spin-Off described above, approximately z employees of
Parent (“Service Providers”) received options for Subsidiary B stock issued under the
Subsidiary B Option Plan (Subsidiary B Options). The Subsidiary B Options were
issued to the Service Providers in exchange for services provided to Subsidiary B. At
the time a Service Provider exercises a Subsidiary B Option, Subsidiary B will provide a
Form 1099 to the option holder showing the income recognized due to the exercise of
the Subsidiary B Option.

Section 83(a) of the Code provides that if, in connection with the performance of
services, property is transferred to any person other than the person for whom the
services are performed, the excess of (1) the fair market value of the property
(determined without regard to any restriction other than a restriction which by its terms
will never lapse) at the first time the rights of the person having a beneficial interest in
the property are transferable or are not subject to a substantial risk of forfeiture,
whichever occurs earlier, over (2) the amount, if any, paid for the property, will be
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included in the gross income of the person who performed the services in the first
taxable year in which the rights of the person having the beneficial interest in the
property are transferable or are not subject to a substantial risk of forfeiture, whichever
is applicable.

Under section 83(e)(3) of the Code, section 83 does not apply to the transfer of
an option without a readily ascertainable fair market value.

Section 1.83-7(a) of the regulations provides, in part, that if there is granted to
an employee (or beneficiary thereof) in connection with the performance of services, an
option to which section 421 (relating generally to certain qualified and other options)
does not apply, section 83(a) shall apply to the grant if the option has a readily
ascertainable fair market value at the time the option is granted. If section 83(a) does
not apply to the grant of the option because it does not have a readily ascertainable fair
market value at the time of the grant, section 83(a) will apply at the time the option is
exercised or otherwise disposed of, even though the fair market value of the option may
have become readily ascertainable before such time. If the option is exercised, section
83(a) applies to the transfer of property pursuant to the exercise, and the employee
recognizes compensation upon the transfer at the time and in the amount determined
under section 83(a). If the option is sold or otherwise disposed of in an arm’s length
transaction, section 83(a) applies to the transfer of money or other property received in
the same manner as section 83 would apply to the transfer of property pursuant to the
exercise of an option. See section 1.83-7(b) of the regulations for the test to be applied
in determining whether an option has a readily ascertainable fair market value.

Pursuant to section 83(h) of the Code, the person for whom the services were
performed is allowed as a deduction under section 162 an amount equal to the amount
included under section 83 in gross income of the person who performed the services.
The deduction is allowed for the taxable year of the person for whom the services were
performed in which or with which ends the taxable year the service provider includes
the amount in gross income. Section 1.83-6(a)(3) of the regulations provides an
exception to the rule of section 83(h) concerning the taxable year the service recipient
is allowed the deduction. Under section 1.83-6(a)(3) of the regulations, if the property is
substantially vested upon transfer, the deduction will be allowed in accordance with the
service recipient’s method of accounting. In cases where an entity receiving services is
divided after the grant of an option, section 83 does not provide guidance concerning
which entity is the service recipient. Upon such an occurrence, the deduction may be
claimed by the corporations under a system that clearly reflects income. See section
482 of the Code. In those cases, the determination of how the section 83(h) deduction
should be claimed by the post-division entities is a question of fact. Section 4.02(1) of
Rev. Proc. 2000-3, 2000-1 I.R.B. 103, 111, provides that the Service will ordinarily not
Issue ruling letters on any matter in which the determination requested is primarily one
of fact.
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Accordingly, based on the information submitted and the representations set
forth above, we rule as follows:

1) Subsidiary A will not recognize gain or loss upon a Subsidiary A employee’s
exercise of a Substituted Subsidiary A Option or a Substituted Subsidiary B
Option. Subsidiary B will not recognize gain or loss upon a Subsidiary B
employee’s exercise of a Substituted Subsidiary A Option or a Substituted
Subsidiary B Option.

2) Amounts includible in the gross income of a Service Provider upon the
exercise of a Subsidiary B Option will be deductible by Subsidiary B,
provided the deduction meets the requirements of section 162.

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied
concerning the federal tax consequences of the transaction described above under any
provision of the Internal Revenue Code. Specifically, no opinion is expressed as to
which entity may deduct amounts includible in the gross income of a Substituted Option
holder upon the exercise of a Substituted Option because the question of whether the
deduction is taken under a method that clearly reflects income is a question of fact.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3)
provides that it may not be used or cited as precedent.

A copy of this letter must be attached to any federal income tax return to which it
is relevant.

In accordance with the power of attorney on file in this office, a copy of this letter
IS bring sent to your authorized representative.

Sincerely,

ROBERT B. MISNER

Assistant Chief, Branch 4

Office of the Associate Chief Counsel
(Employee Benefits and Exempt Organizations)



