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Dear

This is in reply to a request for a ruling dated November 5, 1999, submitted by your
authorized representative as to whether § 104 of the Internal Revenue Code allows a
decedent’s estate (“B”) to exclude a settlement of a wrongful death claim from federal
income tax. You are the executor of B.

The information submitted indicates that the decedent died in the State of as a
result of physical injuries sustained in an automobile accident. The decedent was a
passenger in the automobile, and in 1999 B received $X from the driver’s insurance
company “in settlement of the wrongful death.” The settlement agreement refers to
decedent’s “bodily and personal injuries, damage to property, and the consequences
thereof.” The statutes provide compensatory formulas for the computation of
damages.

Section 104(a)(2) provides that gross income does not include damages received
(whether by suit or agreement and whether as lump sums or as periodic payments) on
account of personal physical injuries or physical sickness.

The legislative history of 8 104 makes it clear that damages (other than punitive
damages) received on account of a claim of wrongful death are excludable from
income. H. R. Conf. Rep. No. 104-737, 104™ Cong., 2d Sess., 301 (1996).

The decedent died as a result of physical injuries suffered in an automobile accident,
and B received $X as compensation for the decedent’s wrongful death. Accordingly,
we conclude that B may exclude the full amount of the settlement from income tax.



Caveats:

A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is relevant.
Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in
this letter.

This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it. Section 6110(k)(3) provides
that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely,

Deputy Assistant Chief Counsel
(Income Tax & Accounting)

By
George Baker
Assistant to Branch Chief, Branch 2

CC.



