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Dear

This is in response to a ruling request dated November 11, 1999, from your
authorized representative concerning an individual retirement arrangement (IRA)
described under section 408(a) of the Internal Revenue Code (“Code”).

The following facts and representations have been submitted on your behalf:

Taxpaxyers A and B married on August 4, 1991, and divorced on October 8, 1999.
Taxpayer A is currently age 48 and Taxpayer B 52. Among the marital assets is an
IRA account (IRA X) owned by Taxpayer B. It is represented that Taxpayer B began
receiving substantially equal periodic payments from IRA X in 1995 at the age of 48 of
approximately $3,495 a month.

Pursuant to the Decree of Dissolution of Marriage between Taxpayer A and
Taxpayer B, a portion of IRA X is to be transferred by means of a trustee to trustee
transfer from Taxpayer B's IRA X to a new IRA account to be owned by Taxpayer A
Taxpayer A’s decreed transfer is equal to $85,000 or 13.349% of the balance of
Taxpayer B’s total account balance in IRA X.
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Based on the foregoing facts and representations, you have requested the following
rulings:

1) That the division of IRA X as described and subsequent transfer of the amount
specified in the dissolution document pursuant to the Decree of Dissolution will be
considered a nontaxable transfer per Code section 408(d)(6).

2) Taxpayer A is not required to continue, in a proportionate amount (her transferred
portion of IRA X to the total IRA (13%)) the substantially equal periodic payments (under
Code section 72(1)(2)(A)(iv) from her share (13%) of her former husbands IRA account
and by not continuing these payments does not activate the Code section 72(t)(l) early
withdrawal penalties because of Code section 72(t)(4)(A), a modification of a series of
substantially equal periodic payments.

Code section 408(d)(l) states that, except as otherwise provided in this subsection,
any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income by the
payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section 72.

Code section 408(d)(6) states that the transfer of an individual's interest in an IRA to
his or her spouse or former spouse under a divorce or separation instrument described
in subparagraph (A) of Code section 71 (b)(2) is not considered to be a taxable transfer
made by such individual notwithstanding any other provision of this subtitle, and such
interest at the time of the transfer is to be treated as an IRA of such spouse, and not
such individual. Thereafter such IRA for purposes of this subtitle is to be treated as
maintained for the benefit of such spouse.

Code section 71(b)(2) defines the term “divorce or separation instrument® means (A)
a decree of divorce or separate maintenance or a written instrument incident to such a
decree, (B) a written separation agreement, or(C) a decree (not described in
subparagraph (A)) requiting a spouse to make payments for the support or maintenance
of the other spouse.

Section 1.408-4{g)(1) of the Income Tax Regulations provides that the transfer of an
individual’s interest, in whole or in part, in an IRA to his or her former spouse under a
valid divorce decree or a written instrument incident to such divorce shall not be
considered to be a distribution from an IRA to such individual or the former spouse.
Section 1.408-4{g)(2) provides that the interest described in this paragraph (g) which is
transferred to the former spouse shall be treated as an IRA of such former spouse if the
interest is in an IRA.

In order to apply section 72 to amounts distributed from an IRA, such IRA
distribution must be taxable under section 408(d)(?). Code section 408(d)(6) provides
an exception to Code section 408(d)(l) that IRA transfers incident to a divorce are not
taxable at the time of the transfer. Accordingly, we conclude with respect to ruling

232Y




> 200027060

request (1) that the division of IRA X and the subsequent transfer pursuant to the Decree
of Dissolution of Marriage will be considered a nontaxable tmnsfer under section
408(d)(6).

Wiih regard to ruling request {2), Code section 72(t)(l) provides that if any taxpayer
receives any amount from a qualified retirement plan as defined in Code section 4974
(which includes an IRA), the taxpayers tax under this chapterfor the taxable year in
which such amount is received shall be increased by an amount equal to 10 percent of
the portion of such amount which is includible in gross income.

Code section 72(t)}(2)(A)(iv} provides that a distribution from a qualified retirement
plan that is part of a series of substantially equal periodic payments (not less frequently
than annually) made for the life (or life expectancy) of the employee or joint lives (or joint
life expectancies) of such employee and his designated beneficiary is not subject to the
tax in Code section 72(t)(1).

Code section 72(t)(4)(A) states that if paragraph (1) does not apply to a distribution
by reason of the pamgmph (2){A)(iv), and the series of payments under such a
paragraph are subsequently modified (other than by reason of death or disability) -
(i) before the close of the S-year period beginning with the date of the first payment and
after the employee attains age 59 & %, or (ii) before the employee attains age 59 & 4,
the taxpayer’s tax for the first taxable year in which such modification occurs shall be
increased by an amount, determined under regulations, equal to the tax which (but for
paragraph (2)(A)}iv)) would have been imposed, plus interest for the deferral period.

Code section 72(t)(4)(B) defines the term ‘deferral period” as the period beginning
with the taxable year in which (without regard to paragraph (2){A)(iv}) the distribution
would have been includible in gross income and ending with the taxable year in which
the modification described in subparagraph (A) occurs.

Code section 408(d)(6) provides that the interest transferred pursuant to a decree of
divorce is treated as an IRA of the former spouse and not the individual. Because
Taxpayer A’'s IRA is treated as her own IRA, Taxpayer A is not required to begin
receiving distributions from her IRA after the transfer incident to the divorce decree to
preclude the application of Code sections 72(t)(4) or 72(t)(l) to her IRA. Thus, we rule
that Taxpayer A is not required to continue to receive, in a proportionate amount,
substantially equal periodic payments from her sham of Taxpayer B's IRA X transferred
to her IRA to preclude the application of Code section 72(t)(4)(A) with respect to her IRA.
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This ruling is conditioned on IRA X and Taxpayer A’'s IRA satisfying the
requirements of Code section 408(a) at all relevant times. This ruling does not address

whether Code section 72(t)(4) or 72(t)() applies to IRA X.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Code section 61 10(k)
provides that it may not be used or cited by others as precedent.

A copy of this ruling is being sent to your authorized representative pursuant to a
power of attorney on file in this office.

Sincerely yours,

0 ban ,ﬁw*(’(ﬂ

Manager, Employee Plans

Technical Group 1
Tax Exempt and Government

Entities Division

Enclosures:
Deleted Copy of the Ruling

Notice 437

ccC.
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