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Dear Appiicant:

This is in response to your letter dated February 10, 1999, requesting the following rulings:

1. Whether the proposed transaction will adversely affect the exempt status of A or B under
section 501 {c){3 of the Internal Revenue Code.

2. The merger of B into A will not result in a reversion under section 4378(b1(1){C) of the
Code.

A and B are recognized as exempt from federal income tax under section 501{¢){9) of the
Code. A's primary purpose is to provide medical benefits 10 the empioyees of C, B's primary
ourpose is to provide denmial benefits 1o the employees of C. Al full time emplovees are eligibie 10
participate in A and B. You are planning to merge B into A, All full time employees and retirees
will continuge to be eligible to participete in A and receive the same benefits after the merger.

You stated that the merger will facilitate the administration of providing employee health
benefits. You stated that after the merger you will not have to file separaie Form 5500 and Form
890 for each plan and 1o have separate accounts for the same empioyee. You stated that there s
no prefunding of your retiree’s benefits and thus yvou do not have separate accounts for your
retirges’ health benefits.

Section 501(c){9) of the Code describes a voluntary empioyees’ beneficiary association (VEBA)
providing for the payment of Iile, sick, accident or other benefits to its members or their
dependents or designated heneficiaries, and in which no part of its net eaming inures {cther than
through such payments} to the benetit of any private shareholder or individual.

Section 1.501 (¢i(9) -4({a} of the income Tax Regulations provides that no part of the net
earcings of an employees’ association may vure o the benefit of any private shareholder or
individual other than through the payment of permissible benefits, Whether prohibited inurement
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has ocourred is a question to be determined with regard to all the facts and circumstances.

Section 1.501 (¢)}{8)-4{d) of the requlations provides that it will not constitute prohibited
inurement i, on termination of a pian established by an employer and tunded through an
association described in section 501 (¢)(9), any assets remaining in the association, after the
satisfaction of all liabilities to the existing beneficiaries of the plan, are applied to provide either
directly or through the purghase of insurance, iife, sick, accidant ar other benefits within the
meaning of section 1.501 (¢H8) - 3 pursuant 1o criteria that do not provide for disproportionate
benefits to officers, shareholders, or highly compensated empiovees of the employer. Similarly, a
distribution to members upon the dissolution of the association wili not constitute prohibited
inurement if the amount distributed to members are determined pursuant to the terms of a
coilective bargaining agreement or on the basis of objective and reasonable standards which do not
result in either unequal payment to similarily situated members or in disproportionate payments to
officers, shareholders, or highly compensated employees of any emplover contribution ‘o or other
funding the employees’ association. Exceptl as otherwise provided in the first sentence of this
paragraph, if the association’s corpcerate charter, articles of association, trust instrument or other
written instrument by which the gssociation was created, as amended frem time 10 Lime, provides
that on dissolution its assets will be distributed to its member’s contributing employers, or if in the
absence of such provision the law of the state in which the association was created provides for
such distribution to the contributing employers, the association is no? described in section
501{ci{®),

Section 4976 of the Code imposes an excise tax on an employer equal 1o 100 percent of any
disqualified benefit provided by an employet maintained welfare benefit fund.

Section 4978{b}{1}(C} of the Code defines “disqualified henefit” to include any portion of &
welfare benefit fund reverting to the benefit of the emplovyer.

Section 1,501 {c}{9)--4(d) of the regulations provides that a section 501 {c}{®) organization may
terminate by distributing its assets to members. This distribution must be on a basis of objective
and reasonabie standards which do not result in either unequal payment to simiiarly situated
members or in disproportionate payments to officers, shareholders, or highly compensated
employees of any employer contribution to or other funding the emplovees’ association. The
infarmation submitied shows that the empioyees and retirees of B will be receiving the same
benefits with the same eligibility standards after it merges with A, Thus, this merger wili not resul
in unequal payments to similarly situated members/participants or in disproportionate payments 1o
ofticers, shareholders, or highly compensated emplovees,

Since you will be distributing B's funds direcily to the same employees after the merger, this is
net a reversion of your funds to the employer within the meaning of section 4876 of the Code.

Accordingly, we rule as foilows:

1. The proposed merger of B into A will not adversely affect the exempt status of gither A or
8 under section 507 (¢}{8} of the Code.

2. The proposed transaction will not impose any tax of your empiover, C, under section
4376 of the Code.

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 61 10/k)}(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.
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We are informing the Ohio EP/EQ key district office of this ruling. Because this letter could
heip resolve any questions about your exempt status, you shouid keep it i your permanent records

I you have any guestions about reporting requirements or ghoul excise, employment, or other
tederal taxes, please contact the Ohioc EP/EQ Cusiomer Service office at 877-828-5500 (a toll free
numbert or send correspondence to the foliowing address: internal Revenue Service, EP/ED
Customer Service, P.O. Box 2508, Cinginnati, OH 45201, If you have any immediate questions
about this ruling, please contact the person whose name and telephone number are shown in the
heading of this letter.

Sincerely,

(Nm;g@md&%

Gatland A. Carter
Manager, Exempt Organizations
Technical Group 2
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