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Dear Sir or Madam:

We have considered your ruling request dated March 12, 1999, in which you requested rulings on
the proper treatment of the transfer of the assets of a subaccount under a voluntary employees’
beneficiary association to the remainder of the trust fund under sections 501(c)(9), 4976(a), 4976(b)()(C),

511(a), 512(a)(3)(A), 419,419(A), 419(A)(c), 1 li(a) and 61(a) of the Internal Revenue Code of 1986, as
amended (the Code).

You have represented that you are an employer who has created a voluntary employees beneficiary
association (VEBA) that has been recognized as exempt under section 501(c){(9) of the Code. The
purpose of the VEBA is to provide a funding mechanism for employee health and welfare benefits
provided under the benefits program.

B, your subsidiary, also created and maintained a long-term disability trust, (the"B Trust”) also

exempt under section §01(c}(9), consisting solely of after-tax employee contributions used to provide long-
term disability benefits to participants in its plan.

Effective December 31, 1996, the B Trust was terminated, and its assets transferred to the VEBA.
Under the terms of the VEBA, all assets transferred from the B Trust were deposited into a subaccount
within the VEBA identified as the B account. Pursuant to the VEBA. a portion of the assets of the B
account was to be used to purchase an annuity contract to provide continuing long-term disability benefits
to persons receiving benefits under the B Plan on December 31, 1996.

The VEBA further provides that after purchase of this annuity contract, the B account may be used

to fund any permissible 501(c)(8} benefits for active employee participants in the VEBA who were also
participants under the B Trust.

Former participants in the B Trust who are now active employees of you or your affiliates now
receive long-term disability coverage under your VEBA (the “Program”). Long-term disability benefits

provided under the Program are substantially equal to long-term disability benefits provided under the B
Trust.
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You represent that it is administratively impossible to trace the assets of the B account to particular
contributing employees and former employees. Furthermore, a large percentage of former B Trust
participants have long since left your employ and that of your affiliates, and location of such participants
would be extremely difficult, if not impossible. Accordingly, you desire to amend the VEBA to transfer the B
account assets from the B account to the remainder of the VEBA, and use such transferred assets to
provide permissible section $01{c}(9) benefits to all VEBA participants (the “Proposed Transfer and Use”).

In a supplemental submission dated February 9. 2000, your representative modified the original
request advising that the Proposed Transfer and Use [as originally described] would occur during the 2000
plan year, and that all VEBA assets, including the transferred assets, would be exhausted prior to the end
of the 2000 plan year.

Section 501 (c)(9) of the Code provides for exemption from federal income tax of voluntary
employees’ beneficiary associations providing for the payment of life, sick, accident, or other benefits to
the members of such associations or their dependents or designated beneficiaries if no part of the net
earnings of such associations inure (other than through such payments) to the benefit of any private
shareholder or individual.

Section 1.501(c)(9)-4(a) of the Income Tax Regulations provides, in part, that no part of the net
earnings of an employees’ association may inure to the benefit of any private shareholder or individual
other than through the payment of permissible benefits. Whether prohibited inurement has occurred is a
guestion to be determined with regard to all of the facts and circumstances, taking into account the
guidelines set forth in this section.

Section 1.501(¢)(9)-4(d) of the regulations provides, in part, that it will not constitute prohibited
inurement if on termination of a plan established by an employer and funded through an association
described in section 501{c)(9) of the Code, any assets remaining in the association, after satisfaction of all
liabilities to existing beneficiaries of the plan, are applied to provide, either directly or through the purchase
of insurance, life, sick, accident or other benefits pursuant to criteria that do not provide for
disproportionate benefits to officers, shareholders or highly compensated employees of the employer.

Section 419A(c)(1) of the Code provides that except as otherwise provided in this subsection, the
account limit for any qualified asset account for any taxable year is the amount reasonably and actuarially
necessary to fund -

(A) claims incurred but unpaid (as of the close of such taxable year) for benefits
referred to in subsection (a) and

(B) administrative costs with respect to such claims.

Section 4976(a) of the Code imposes an excise tax on an employer equal to 100% of any
disqualified benefit provided by an employer-maintained welfare benefit fund.

Section 4976(b)(I)(C) of the Code provides that the term “disqualified benefit" includes any portion
of a welfare benefit fund reverting to the benefit of the employer.
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Section 511 (a) of the Code imposes a tax on the unrelated business income of organizations
described in sections 401(a) and 501(c).

Section 512(a)(3)(A) of the Code states that, in the case of certain types of exempt organizations,
including VEBAs exempt under section 501(¢)(2) of the Code, the term “unrelated business taxable
income” means the gross income of the organization (excluding any exempt function income), less the
deductions allowed by law which are directly connected with the production of the gross income (excluding
exempt function income) both the gross income and the deductions taken into account under this
paragraph must be computed with certain modifications relating to the calculation of net operating losses
and charitable contributions.

Section 512(a)(3)(B) of the Code states that, for purposes of subparagraph (A), the term “exempt
function income” means the gross income from dues, fees, charges, or similar amounts paid by members
of the organization as consideration for providing such members or their dependents or guests goods,
facilities, or services in furtherance of the purposes constituting the basis for the exemption of the
organization to which such income is paid. Such term also means all income (other than an amount equal
to the gross income derived from any unrelated trade or business regularly carried on by such
organization) which is set aside either(i) for a charitable purpose specified in section 170(c)(4) of the
Code, or (i) to provide for the payment of life, sick, accident or other benefits.

Section 512(a)(3)(E) of the Code provides that, in the case of certain types of exempt organizations,
including VEBAs, no amount set aside to provide for the payment of life, sick, accident or other benefits
may be taken into account under section $12{a}{3){B){ii) to the extent that the aggregate amount set aside
for these purposes exceeds the account limit determined under section 419A, reduced by any reserve for
post-retirement medical benefits described in section 419A(c)(2){A).

Section 61(a) of the Code provides that, unless otherwise excepted, gross income includes all
income from whatever source derived.

Section 111 (a) of the Code provides that gross income does not include income attributable to the
recovery during the taxable year of any amount deducted in any prior taxable year to the extent such
amount did not reduce the amount of tax imposed by Chapter 1 of the Code. That section, in part, codifies
the “tax benefit rule”. Generally, the tax benefit rule requires the inclusion in income of certain amounts
that were deducted in a prior year and that generated a tax benefit through a reduction in the amount of
tax liability in the prior tax year. Estate of Block v. Comm’r, 39 B.T.A. 338 {1939}, affd sub nom. Unign
Trust Co. v. Comm’r, 111 F.2d 60 (7th Cir. 1939), cert. denied, 311 US. 658 (1940); Rev. Rui. 85-186,
1985-2 C.B. 84. In Hillsboro Nat'l| Bank v. Comm’r, 460 U.S. 370 {1883}, the Supreme Court, in part, held
that income may arise under the tax benefit rule even though there is no actual recovery of funds that
were previously deducted, if an event occurs that is “fundamentally inconsistent” with the premise on
which a deduction was taken in a prior year.

The Proposed Transfer and Use involves a transfer of assets between sub-accounts of the VEBA
only. Therefore, there is no reason to view the Proposed Transfer and Use as a reversion to the employer
for purposes of the tax imposed by section 4976 of the Code.
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Since the B Trust consisted solely of after-tax employee contributions and earnings thereon, which
were not deductible by the employer, the B account contains only amounts attributable to contributions to
the Trust that were not “allowable as a deduction under section 419 for the taxable year or any prior
taxable year” within the meaning of section 4976(b)(3) of the Code. Accordingly, pursuant to that section,
Code section 4976(b)(I)(C) does not apply to any portion of the B Trust account that may revert to you.

Because the assets will be used to provide for the payment of life, sick, accident or other permissible
benefits under section 512(a)(3)(E) of the Code, the VEBA will neither be subject to tax on unrelated
business income under section 511. nor violate the inurement proscription of section 1,.501(c)(9)-4(d) of
the regulations, either as a result of the asset transfer or investment income that is attributable to the
transferred assets. Furthermore, the transferred assets can be taken into account in determining exempt
function income to the full extent of the transfer, because the transferred assets will not result in an
amount of assets set aside in excess of the account limit determined under section 419(A) of the Code.

Since no amounts attributable to contributions to the B Trust were allowable as a deduction when
made, and neither you nor B took deductions in any taxable year with respect to those amounts, section
111 is irrelevant to the proposed transaction: the proposed use of funds in the B account cannot be
“fundamentally inconsistent” with the premise on which a deduction was taken in a prior year because no
deduction with respect to amounts in the B Trust was ever taken. Therefore, the proposed use of assets
should not result in the realization or recognition of gross income by you under section 61.

The assets transferred plus the remainder of the VEBA assets will not result in an amount in excess
of the amount that is reasonably and actuarially necessary to fund claims incurred by the Program in the
2000 plan year since all funds will be exhausted prior to the end of the plan year.

Under section 419A{c)(1) of the Code, the assets will exceed the qualified asset account limit if, as
of the close of the year, the assets exceed the amount reasonably and actuarially necessary to fund
claims incurred but not paid as of the close of the taxable year. Given that the VEBA will have no assets
as of the close of the year, the assets will not exceed the account limit. Accordingly, the proposed transfer
will not cause the qualified asset account limit of section 418A(c)}1) to be exceeded.

Based on the information submitted, and the representations made therein, we rule as follows:

1. The Proposed Transfer and Use will not affect the exempt status of the VEBA under section
501(c){9) of the Code.

2. The Proposed Transfer and Use will not be considered a prohibited reversion under section
4976 of the Code: therefore, you will not be subject to a 100% excise tax under section 4976
of the Code.

3. The Proposed Transfer and Use will not subject the VEBA to tax on unrelated business
income under section 511 (a) of the Code.

4. The Proposed Transfer and Use will not cause the qualified asset account limit of section
418A{c)(1) to be exceeded.
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5. The Proposed Transfer and Use will not result in the realization or recognition of gross
income to you, the VEBA, or any participant or beneficiary thereunder.

Because this ruling could help resolve future questions about your federal income tax status, you
should keep it in your permanent records.

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 6110(k)(3) of the Code
provides that it may not be used or cited as precedent,

If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and telephone
number are shown in the heading of this letter.

Sincerely,
(SIgNE) Fuhses & Pt gty 9

Robert C. Harper, Jr.
Chief, Exempt Organizations
Technical Branch 3
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