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SUBJECT: Workmen’s Compensation Benefits

This Field Service Advice responds to your memorandum dated February 11, 2000.
Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final
case determination. This document is not to be cited as precedent.

LEGEND

Statute

State

ISSUE

Whether amounts received by an employee under the Statute are subject to income
and employment taxes.

CONCLUSION

The full amount received under the Statute is excludable from the employee’s gross
income under section 104(a)(1) of the Internal Revenue Code (the Code).

However, the amounts are nevertheless subject to Federal Insurance Contributions
Act (FICA) taxes to the extent they exceed the amount awarded under the State’s
workmen’s compensation law.
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LAW AND ANALYSIS

The Statute provides:

Whenever any employee, entitled to sick leave under this
chapter, is absent from his post of duty as a result of a
personal injury caused by an accident arising out of and
in the course of his employment, his employer shall pay
to such employee the full salary or wages for the period
of such absence for up to one calendar year without
having such absence charged to the annual sick leave or
the accumulated sick leave ... Salary or wage payments
provided in this section shall be made for absence during
the waiting period and during the period the employee
received or was eligible to receive a temporary disability
benefit ... Any amount of salary or wages paid or payable
to the employee pursuant to this section shall be reduced
by the amount of any workman’s compensation award
made for temporary disability.

Section 61 of the Code provides that gross income means all income from whatever
source derived, including compensation for services.

Section 104(a)(1) of the Code states that, generally, gross income does not include
amounts received under workmen's compensation acts as compensation for
personal injuries or sickness.

Section 1.104-1(b) of the Income Tax Regulations states that section 104(a)(1)
excludes from gross income amounts that are received by an employee under a
workmen's compensation act or under a statute in the nature of a workmen's
compensation act that provides compensation to employees for personal injuries or
sickness incurred in the course of employment. However, section 104(a)(1) does
not apply to a retirement pension or annuity to the extent that it is determined by
reference to the employee's age or length of service, or the employee's prior
contributions, even though the employee's retirement is occasioned by an
occupational injury or sickness. Section 104(a)(1) also does not apply to amounts
which are received as compensation for a nonoccupational injury or sickness nor to
amounts received as compensation for an occupational injury or sickness to the
extent that they are in excess of the amount provided in the applicable workmen’s
compensation act or acts.
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In Rev. Rul. 83-91, 1983-1 C.B. 38, the taxpayer was awarded benefits by the state
workmen’s compensation commissioner. The taxpayer was also entitled to
disability retirement benefits under a statute in the nature of a workmen’s
compensation act that exceeded the workmen’s compensation award. The
taxpayer elected to receive the larger retirement benefit in lieu of the payment from
the workmen’s compensation commission. The entire amount of the disability
retirement benefit was excludable from the taxpayer’s gross income.

You believe the Statute is distinguishable from the provision considered in Rev.

Rul. 83-91 because the taxpayer in the revenue ruling could choose either the
workmen’s compensation benefits or the disability retirement benefits. On the other
hand, under the Statute, because the payments are reduced by the amount of any
workmen’s compensation award, you believe the Statute makes payments “in
excess of the amount provided in the applicable workmen’s compensation act or
acts” and therefore should be taxable.

However, Rev. Rul. 83-91, holds that if disability payments are made pursuant to a
statute in the nature of a workmen’s compensation act, those payments are not
subject to the limitation in section 1.104-1(b) of the regulations that provides that
the exclusion is disallowed to the extent that the amounts received are in excess of
the amounts receivable under the applicable workmen’s compensation acts. The
limitation in the regulation merely denies exclusion under section 104(a)(1) to the
extent that amounts received are in excess of the amounts provided by the regular
workmen’s compensation act or by a statute in the nature of a workmen'’s
compensation act, whichever is the basis for the exclusion in the particular case. It
does not apply to limit the exclusion of payments made under a statute in the
nature of a workmen’s compensation act to the amount allowable under the state’s
general workmen’s compensation statute.

Rev. Rul. 83-91 also cites to Rev. Rul. 59-269, 1959-2 C.B. 39, which states that,
“[T]he limitation [i.e., amounts in excess of the amount provided in the applicable
workmen’s compensation act or acts] ... does not apply to statutes in the nature of
workmen’s compensation which give recovery in lieu of or supplemental to
workmen’s compensation which may be in excess of that received under the
ordinary workmen’s compensation act.” [Emphasis added]

The Statute limits payments to employees who are absent from work due to
personal injury arising out of and in the course of employment and amounts paid
are not determined by reference to the employee’s age, length of service or prior
contributions. The Statute is therefore a statute in the nature of a workmen'’s
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compensation act. Accordingly, the full amount received under the Statute is
excludable from gross income under section 104(a)(1) of the Code.*

A finding that amounts received under a statute in the nature of a workmen'’s
compensation act are excludable from gross income does not, of course, address
the issue of whether those amounts are “wages” subject to FICA taxes under
section 3121 of the Code. We note that the recent PLR concerning the Statute only
addressed income tax withholding and did not address employment taxes in any
way.

Sections 3101 and 3111 of the Code provide for FICA taxes on employees and
employers, respectively. The FICA tax is based on a percentage of wages received
or paid with respect to employment. These taxes include the Social Security and
Medicare taxes imposed on both the employer and the employee.

Section 3121(a) of the Code provides, generally, that for FICA purposes, the term
"wages" means all remuneration for employment, including the cash value of all
remuneration (including benefits) paid in any medium other than cash. Section
3121(a)(2)(A) provides that the term does not include the amount of any payment
on account of sickness or accident disability, but, in the case of payments made to
an employee or any of his dependents, excludes only payments which are received
under a workmen's compensation law.

Section 3121(b) of the Code provides generally, that the term "employment” means
any service, of whatever nature, performed by an employee.

Section 3121(b)(7) of the Code excepts from the definition of the term
"employment" service performed in the employ of a State, or any political
subdivision thereof, or any instrumentality of any one or more of the foregoing
which is wholly owned thereby, with certain exceptions. Section 3121(b)(7)(E)
provides that service included under an agreement entered into pursuant to section
218 of the Social Security Act is considered "employment.” Section 3121(d)(4)
provides that the term "employee" includes any individual who performs services
that are included under an agreement entered into pursuant to section 218 of the
Social Security Act.

The flush language at the end of section 3121(a) of the Code provides that nothing
in the regulations prescribed for purposes of chapter 24 of the Code (relating to

This conclusion is consistent with that reached in a recent Private Letter Ruling
(PLR) concerning the Statute. A PLR is directed only to the taxpayer on whose behalf it
was requested and, under section 6110(k)(3) of the Code, may not be used or cited as
precedent.
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income tax withholding) which provides an exclusion from "wages" as used in that
chapter shall be construed to require a similar exclusion from "wages" in the
regulations prescribed for FICA purposes.

Section 3121(a)(4) of the Code provides that the term "wages" for FICA tax
purposes does not include any payment on account of sickness or accident
disability, or medical or hospitalization expenses in connection with sickness or
accident disability, made by an employer to, or on behalf of, an employee after the
expiration of 6 calendar months following the last calendar month in which the
employee worked for such employer.

In the absence of any explicit FICA tax exclusion pertaining to amounts received
under a statute in the nature of a workmen's compensation act, payments made
under the Statute (in excess of the State’s workmen’s compensation award) must
be considered wages for FICA tax purposes until such time as an employee has
been absent from work and qualifies for the exclusion provided in section
3121(a)(4) of the Code. (i.e., after the expiration of 6 calendar months).

However, where an employee receives a workmen’s compensation award under the
State’s workmen’s compensation law and those amounts are either returned to or
retained by the employer, the payments are treated as payments under the
workmen’s compensation act and are not subject to FICA wages under section
3121(a)(2)(A) of the Code.?

Please call if you have any further questions.

HARRY BEKER

*There are other exceptions to the definition of “wages” for FICA tax purposes
listed in section 3121(a). All of the provisions of section 3121(a) should be considered
to determine if any apply.



