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Dear Sir or Madam:

This is in reply to your rulings request of September 17, 1998, as modified by your letter
of March 3, 2000, reguesting rulings on X's transfer of approximately one-third of its assets
to Y pursuant to section 507{b}{2) of the Internal Revenue Code.

X is recognized as exempt from federal income tax under section 501(c){3) of the Code,
is a private foundation under section 509(a) of the Code, and is an "operating foundation"
under section 4942(j}(3) of the Code.

Y is recognized as exempt from federal income tax under section 501(c}{3) of the Code,
is a private foundation under section 509(a) of the Code, but is not an "operating foundation”
under section 4942(j)(3) of the Code.

X appoints the governing body of Y and has granted approximately one-third of its assets
to Y. Your request focuses on whether X may continue its operating foundation status under
section 4942(j}(3} of the Code without regard to its transferee Y, and whether X must
exercise expenditure responsibility under section 4845(h) of the Code and section 53.4945-
5(c){2) of the regulations with respect to its transfer of approximately one-third of its assets
to Y for Y's capital endowment,

Section 501(c)(3) of the Code provides for the exemption from federal income tax of
nonprofit organizations organized and operated exclusively fer charitable and/or other exempt
purposes stated in that section.

Section 509(a) of the Code provides that an organization exempt from federal income tax
under section 501(c}{3) of the Code can be a private foundation subject to the private
foundation provisions of Chapter 42 of the Code.

Section 507(b)(2) of the Code provides that, in a transfer of assets by one private
foundation to another private foundation, the transferee private foundation shall not be

treated as a newly created organization.
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Section 507{(c) of the Code imposes excise tax on a private foundation that terminates its
status as a private foundation pursuant to section 507(a) of the Code.

Section 1.507-3(c)(1} of the Income Tax Regulations provides that a transfer under
section 507(b){2) of the Code includes a transfer of assets from one private foundation to
another private foundation pursuant to any reorganization, including a significant disposition
of 26% or more of the transferor foundation's assets.

Sections 1.507-1(bH7) and 1.507-3(d} of the regulations provide that a transferor
foundation’s transfer of assets pursuant to section 507(b)(2) of the Code will not constitute
termination of the transferor foundation's status as a private foundation under section 509(a)
of the Code.

Section 1.507-4(b) of the regulations provides that the tax on termination of private
foundation status imposed by section 507{c) of the Code does not apply to a transfer of
assets pursuant to section 507(b}(2) of the Code.

Section 1.507-3(a){1) of the regulations indicates that, in a transfer of assets from one
private foundation to another private foundation pursuant to a reorganization, because the
transferee private foundation is not be treated as a newly created organization, the transferee
shall succeed to the transferor's aggregate tax benefits under section 507(d) of the Code.

Section 507(d} of the Code provides, in general, that the aggregate tax benefits of a
private foundation refer to the value of its exemption from federal income tax and of the
deductions taken by its donors during its existence.

Section 1.507-3(a}(8) of the regulations provides that certain transferor private foundation
tax attributes will carry over to a transferee private foundation that receives a transfer of
assets under section 507(b)(2) of the Code from a transferor foundation.

Section 1.507-3{a){9}i) of the regulations indicates that, if a private foundation transfers
assets 1o another private foundation that is effectively controlled, directly or indirectly, by the
same persons who control the transferor foundation, the transferee will be treated as if it
were the transferor foundation, for purposes of sections 4940 through 4948 of the Code and
sections 507 through 509 of the Code. The transferee is treated as the transferor in the
proportion which the fair market value of the transferor's assets that were transferred bears
to the fair market value of all of the assets of the transferor immediately before the transfer.

Section 4942 of the Code requires that a private foundation must expend annual
qualifying distributions under section 4942(g) for exempt purposes.
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Section 4942(g){1}{A) of the Code provides that a private foundation does not make a
qualifying distribution under section 4942(g) where its distribution is a contribution to: (i}
another organization that is controlled by the transferor or by one or more of the transferor's
disqualified persons, or (ii} a private foundation that is not an operating foundation under
section 4942(j)}{3) of the Code.

Section 4942()){3) of the Code describes the requirements for a private foundation to be
also an "operating foundation” under that section.

Section 4942(j)(3) of the Code provides, in pertinent part, that, to qualify as an
"operating foundation™ for a specific tax year as provided in section 53.4942(b)-3(a) of the
regulations, a private foundation must meet the "income" test of section 4942(j}(3)(A) of the
Code and section 53.4942(b)-(1)(a) of the regulations, and the "endowment" test under
section 4942(j)(3)(B)(ii} of the Code and section 53.4842(b)-2(b) of the regulations.

Section 4842(j)(3)(A) of the Code and sections ©3.4942(b)-1{a) of the Foundation and
Similar Excise 'Taxes Regulations, describing the "income" test, require that an "operating
foundation” must make qualifying distributions for the direct active conduct of exernpt
activities under section 53.4942(b)-1(b} of the regulations in an amount equal to at least
"substantially all" (85%) of the lesser of its "adjusted net income" under section 4942(f) and
section 53.4842(a)-2(d) or its "minimum investment return” under section 4942(e} and
53.4942(a)-2(c), but, if the qualifying distributions exceed the minimum investment return for
the tax year, substantially all of such qualifying distributions must be made directly for the
active conduct of exempt activities.

Section 53.4942(b)-3(a) of the regulations provides that an operating foundation must °
meet the income test and one of the required additional alternative tests on the basis of its
preceding four tax years either in the aggregate for all four years or by meeting such tests for
any three of the preceding four tax years.

Section 4942(j}(3)(B){ii} of the Code and section 53.4842(b})-2(b} of the regulations
provide that the "endowment" test is met where the qualifying distributions directly for
exempt activities are equal to at least two-thirds of the minimum investment return under
section 4942(e) of the Code and section 53.4942(a)-2(c) of the regulations.

Section 4945 of the Code imposes excise tax on a private foundation's making of any
"taxable expenditure” as defined, in pertinent part, by section 4945(d}{4} of the Code.

Section 4945(d){(4) of the Code requires, in pertinent part, that a grantor private
foundation must exercise "expenditure responsibility” under section 4945(h) of the Code on
any grant by it to another private foundation in order for its grant not to be a taxable
expenditure.
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Section 4945(h) of the Code on expenditure responsibility provides, in part, that the
grantor private foundation must obtain proper reports from its grantee private foundation as
to the grantee's uses of the grant.

Section 53.4945-5(b)(2) of the regulations provides that expenditure responsibility
includes a requirement that the grantor private foundation must make a pre-grant inquiry of
the prospective grantee private foundation. Thus, before making a grant, the grantor must
conduct a limited inquiry of the potential grantee. Such pre-grant inquiry must be complete
enough to give a reasonable person assurance that the grantee will use the grant for the
propér exempt purposes. This inquiry should concern matters such as the identity, prior
history, and experience of the grantee organization and its managers, and any knowledge
which the grantor has, based on prior experience or other information which is readily
available, concerning the management, activities, and practices of the grantee foundation.
The scope of this inquiry may vary from case to case depending upon the size and purpose of
the grant, the period of time over which it is to be paid, and the prior experience which the
grantor has had with respect to the capacity of the grantee to use the grant for the proper
purposes.

Section 53.4945-5(c)(2) of the regulations, on capital endowment grants made to private
foundations, provides that, if a private foundation makes a grant to another private
foundation for endowment or for other capital purposes, the grantor foundation must require
reports from the grantee foundation on the uses of the principal and the income {if any} from
the grant funds. The grantee must make such reports annually for its tax year in which the
grant was made and for its immediately succeeding two tax years. Only if it is reasonably
apparent to the grantor, before the end of such grantee's second succeeding tax year, that
neither the principal nor the income from the grant funds has been used for any purpose
which would result in liability for tax under section 4945(d) of the Code, may the grantor
then allow the grantee's reports to be discontinued.

Section 53.4945-5(b)(3) of the regulations provides, that, in order to exercise expenditure
responsibility, the grantor private foundation must require that the grantee organization be
made subject to a written commitment, signed by an appropriate officer, director, or trustee
of the grantee, to repay any portion of the amount granted which is not used for the
purposes of the grant, to submit full and complete annual reports on the manner in which the
grant funds are spent and the progress made in accomplishing the purposes of the grant, to
maintain records of receipts and expenditures, and to make its books and records available to
the grantor at reasonable times, and not to use any of the funds to carry on propaganda or
otherwise attempt to influence legislation within section 4945(d)(1) of the Code, or to
influence the outcome of any specific public election, or to carry on any voter registration
drive within the meaning of section 4945(d){2), or 1o make any grant which does not comply
with the requirements of section 4945(d){3) or 4945(d}(4), or to undertake any activity for
any purpose other than one specified in section 170{c){2){B} of the Code. The agreement
must clearly specify the purposes of the grant. Such purposes may include contributing for
capital endowment, provided that neither the grants nor the income therefrom may be used
for purposes other than those in section 170(c)(2)(B) of the Code. i
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Analysis

X has transferred approximately one-third of its assets to Y. Your requested rulings are
discussed below: '

1.

X does not seek to notify the Service of any voluntary termination of its private
foundation status pursuant to section 507(a}(1) of the Code, and an involuntary termination
under section 507(a)(2) of the Code is not involved because X's transfer of assets to Y is for
Y's exempt purposes under section 501{c}(3) of the Code and there is no willful and flagrant
act, or failure to act, resulting in tax under Chapter 42 of the Code and giving rise to
Involuntary termination under section 507(a}(2) of the Code.

Under section 1.507-3(c)}(1) of the regulations, a transfer under section 507(b){2) of the
Code includes a transfer of assets from one private foundation to another private foundations
pursuant to any reorganization, including a significant disposition of 25% or more of the
transferor foundation's assets. Because X's transfer to Y is approximately one-third of X's
assets, X's transfer is a significant disposition of its assets under section 1.507-3(c)(1) of the
reguiations and, thus, is a transfer under section 507(b){2) of the Code.

Under sections 1.507-1(b}{(7) and 1.507-3(d) of the regulations, X's transfer of its assets
to Y pursuant to section 507(b){2) of the Code will not cause termination under section
507(a) of the Code of X's private foundation status under section 509(a) of the Code.

Under section 507(b}(2) of the Code and section 1.507-3(a)(1) of the regulations,
because X's transfer is a transfer of assets from one private foundation to another private
foundation pursuant to a significant disposition of X's assets to Y, Y will be a transferee
foundation under section 507(b)(2) of the Code and, thus, will not be treated as a newly
created organization,

2.

Although X appoints the directors of Y, because X and Y are separate legal entities, X will
not include any assets or income of Y in determining X's operating foundation status under
section 4942(j)(3) of the Code, and X can continue to be an operating foundation under
section 4942(j)(3) of the Code provided that it otherwise continues to meet the requirements
for that status under section 4942(j){3) of the Code and sections 53.4942(b}-2 and
53.4942(b)-3(a) of the regulations..
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3.

Under section 1.507-3(a)(1) of the regulations, in a transfer of assets from one private
foundation to another private foundation pursuant to a reorganization, the transferee private
foundation will not be treated as a newly created organization, but will succeed to its
proportionate share of its transferor's aggregate tax benefits under section 507(d) of the
Code. Thus, X's aggregate tax benefits under section 507(d} of the Code will be transferred
to Y in proportion to the amount of X's assets transferred to Y.

X must exercise expenditure responsibility under section 4945(h) of the Code and section
53.4845-5(c)(2) of the regulations on its transfer of assets to Y, because the exception under
section 1.507-3(a}(7) of the regulations to expenditure responsibility for a transfer of all
assets does not apply to X because X's transfer consists of approximately one-third, rather
than all, of its assets to Y.

Accordingly, we rule that:

1. The grants by X to Y are transfers under section 507(b){2) of the Code and do not result
in termination under section 507(a){1) of the Code of X's private foundation status under
section 509(a) of the Code. Because Y is a transferee foundation under section 507(b)(2) of
the Code, Y will not be treated as a newly created organization.

2. The grants by X to Y will not adversely affect the exemptions of X and Y from federal
income tax under section 501(c)(3) of the Code, the status of Y as a private foundation
under section 509(a) of the Code, or the status of X as a private operating foundation under
section 4942(j){3) of the Code so long as X otherwise continues to qualify under the tests for
operating foundation status under section 4942(j)(3) of the Code and sections 53.4942(b})-2
and 53.4942(b)-3(a) of the regulations.

3. Because X's grants to Y are only part, rather than all, of X's assets and are for Y's
capital endowment, X must exercise expenditure responsibility under section 4945{h) of the
Code for the tax year of each grant and for the immediately succeeding two tax years as
described in section 53.4945-5(c)(2) of the regulations.
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Because this ruling letter could hel

p to resolve any questions about your status, please
keep it in your permanent records .

This ruling letter is directed only to the organization that requested it. Section 61 10(k)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely,
(signed) Gariand A. Cazter

Garland A. Carter

Manager, Exempt Organizations
Technical Group 2




