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Internal Revenue Service Department of the Treasury
Washington, DC 20224

Person to Contact:

Telephone Number:

Refer Reply to:
f?EP:RA:T4
Date:
S 28
Attn:
Legend:
State A =

Employer M =

Plan X =

Group B Employees =

Ladies and Gentlemen:

This letter is in response to a regquest for a private
letter ruling dated July 21, 1999, and supplemented by
letters dated October s, 1999, and November 12, 1999,
submitted on your behalf by your authorized representative,
regarding the federal income tax treatment of certain
contributions to Plan X under section 414(h) (2} of the
Internal Revenue Code (the “Code”) .,
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The following facts and representations have been
submitted:

Employer M is an incorporated governmental entity
Ccreated by State A statute. Plan X is a defined benefit
plan established by State A statute for the benefit of
certain individuals, including Group B Employees. State A
law requires Employer M to make contributions to Plan X on
behalf of Group B Employees. In addition, Group B Employees
are required to make employee contributions to Plan X, in
the amount of percent of salary, by means of salary
reduction. It has been represented that Plan X satisfies
the qualification requirements under section 401(a) of the
Code.

Employer M has adopted a resolution providing that
Employer M shall pick up the mandatory employee
contributions of Group B Employees to Plan X in lieu of
Group B Employees paying such contributions. In addition,
Group B Employees do not have the option of receiving the
contributed amounts directly in cash instead of having such
amounts paid to Plan X.

Based on the aforementioned facts and representations,
you have requested the following rulings:

1. That for federal income tax purposes, the
contributions picked up by Employer M on behalf of
its employees, currently percent of salary,
may be deemed “employer contributions” within the
meaning of Code section 414 (h) (2).

2. That for federal income tax purposes, the
contributions picked up by Employer M on behalf of
its employees, currently percent of salary,
will not be includible in the current gross income
of employees for whom the contributions are made,
until such amounts are actually distributed to such
employees; and

3. That the contributions picked up by Employer M on
behalf of its employees will not constitute wages
from which federal income taxes must be withheld by
Employer M.

Section 414(h) (2) of the Code provides that
contributions, otherwise designated as employee
contributions, shall be treated as employer contributions if
such contributions are made to a plan described in section
401(a), established by a state government or a political
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subdivision thereof, and are picked up by the employing
unit.

The federal income tax treatment to be accorded
contributions which are picked up by the employer within the
meaning of section 414(h) (2) of the Code is specified in
Revenue Ruling 77-462, 1977-2 C.B. 358. In that revenue
ruling, the employer school district agreed to assume and
pay the amounts employees were required by state law to
contribute to a state pension plan. Revenue Ruling 77-462
concluded that the school district's picked-up contributions
to the plan are excluded from the employees' gross income
until such time as they are distributed to the employees
The revenue ruling held further that under the provisions of
section 3401(a) (12) (A) of the Code, the school district's
contributions to the plan are excluded from wages for
purposes of the Collection of Income Tax at Source on Wages;
therefore, no withholding is required from the employees'
salaries with respect to such picked-up contributions.

The issue of whether contributions have been picked up
by an employer within the meaning of section 414 (h) (2) of
the Code is addressed in Revenue Ruling 81-35, 1981-1 C.B.
255, and Revenue Ruling 81-36, 1981-1 C.B. 255, These
revenue rulings established that the following two criteria
must be met: (1) the employer must specify that the
contributions, although designated as employee
contributions, are being paid by the employer in lieu of
contributions by the employee; and (2) the employee must not
be given the option of choosing to receive the contributed

amounts dlrectly instead of having them paid by the employer
to the pension plan. Furthermore, it is immaterial whether
an employer picks up contributions through a reduction in
salary, an offset against future salary increases, or a
combination of both.

In Revenue Ruling 87-10, 1987-1 C.B. 136, the Internal
Revenue Service considered whether contrlbutlons designated
as employee contributions to a governmental plan are
excludable from the gross income of the employee. The
Service concluded that to satisfy the criteria set forth in
Revenue Rulings 81-35 and 81-36 with respect to particular
contributions, the required specification of employee
contributions must be completed before the period to which
such contributions relate.

In this case, the resolution adopted by Employer M
satisfies the criteria set forth in Revenue Ruling 81-35 and
81-36 because Employer M will assume and pay mandatory
employee contributions to Plan X in lieu of contributions by
Group B Employees, and Group B Employees may not elect to
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receive such contributions directly instead of having such
contributions paid by Employer M to Plan X.

Accordingly, we conclude that the employee
contributions picked up by Employer M shall be treated as
employer contributions and will not be includible in Group B
Employees' gross income in the year in which contributed.
These amounts will be includible in the gross income of
Group B Employees or their beneficiaries only in the taxable
year in which they are distributed to the extent that the
amounts represent contributions by Employer M.

Because we have determined that the amounts picked up
by Employer M on behalf of Group B Employees are to be
treated as employer contributions, such amounts are excepted
from wages as defined in section 3401(a)(12)(A) Therefore,
no withholding of federal income tax is required from Group
B Employees' salaries with respect to such picked-up
contributions.

For purposes of the application of section 414 (h) (2) of
the Code, it is immaterial whether Employer M picks up
contributions through a reduction in salary, an offset
against future salary increases, or a combination of both.

The effective date for the commencement of the pick-up
as specified in the aforesaid resolution cannot be any
earlier than the later of the date the resolution is signed
or the date it is put into effect.

These rulings are based on the assumption that Plan X
satisfies the requirements for qualification under section
401(a) of the Code at the time of the proposed contributions
and distributions.

No opinion is expressed as to whether the amounts in
question are subject to tax under the Federal Insurance
Contributions Act. No opinion is expressed as to whether
the amounts in question are paid pursuant to a “salary
reduction” agreement within the meaning of section
3121 (v) (1) (B} of the Code.

This ruling is directed only to the taxpayer who
requested it. Section 6110(k)(3) of the Code provides that
it may not be used or cited by others as precedent.
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A copy of this letter is being sent to your authorized
representative in accordance with a power of attorney on
file in this office.

Sincerely yours,

John G. Riddle, Jr.
Manager, Employee Plans
Technical Group 4

Tax Exempt and Government
Entities Division

Enclosures:
Deleted Copy of Private Letter Ruling
Notice 437

ccC.
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