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Dear Sir or Mladam:

This is in reply to your rulings request of July 26, 1999, as modified by your letter of
February 22, 2000, on T's proposed transfer of all of its assets to C pursuant to section
507({b}{2) of the Internal Revenue Code.

T, a charitable trust, and C, a nonprofit charitable corporation, are each exempt from
federal income tax under section 501(c){3) of the Code and are private foundations under
section 509(a) of the Code. T and C are effectively controlled by the same individuals. T
will transfer all of its assets to C. After its transfer, T will notify the Internal Revenue
Service of its intent to terminate its private foundation status pursuant to section 507(al1)
of the Code, and will terminate. If T has any expenditure responsibility grant(s) outstanding
under section 4945(h) of the Code at the time of its transfer, C will continue T's expenditure
responsibility as te such grant(s).

The following rulings are requested:

1. The proposed transfer will not result in the termination of T's private foundation status
within the meaning of Code section 507(a) or the imposition of any termination tax pursuant
to Code section 507{(c), but will constitute an other adjustment, organization, or
reorganization between private foundations within the meaning of Code section 507(b){2)
because it is a significant disposition of assets to one or more private foundations within the
meaning of section 1.507-3{c) of the Income Tax Regulations.

2. After T transfers its assets to C and subsequently notifies the Internal Revenue Service
of its intent to terminate under section 507{a)(1), no tax will be due pursuant to Code section

507 (c) because T will have no assets.
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3. Under Code section 507(b){2) and section 1.507-3{a}{1} of the Income Tax Regulations,
C will not be treated as a newly-created organization.

4. Under Regulation 1.507-3{a}(9), C will be treated as if it were T for purposes of Chapter
42 and sections 507 through 509 of the Code;

5. The proposed transfer will not give rise to net investment income and will not constitute
a sale or other disposition within the meaning of Code section 4940(c)(4)(A}.

6. The proposed transfer will not constitute an act of self-dealing within the meaning of
section 4941 of the Code between T and C.

7. T's distribution requirement for the taxable year of the proposed transfer may be fulfilled
by C; T will not be required to comply with the recordkeeping requirements of Code section
4942(g){34B); and T will not be subject to tax pursuant to section 4942 of the Code;

8. The proposed transfer will not constitute a taxable expenditure under Code section
4945(d} and T will not be required to exercise expenditure responsibility with respect to the
transfer.

9. C., not T, will be required to exercise expenditure responsibility with respect to any
expenditure responsibility grants made by T prior to the proposed transfer.

10. Under Regulations 1.507-1(b)}{9} and 1.507-3(a)(8){i), T will not be required to file the
annual information return required by Code section 6033 for any taxable year following the
taxable year in which the proposed transfer occurs, if during the subsequent taxable years T
has neither legal nor equitable title to any assets and engages in no activity, provided that

upon T's liquidation, dissolution or termination, T will file a return required by section
6043(b).

Section 501(c){3) of the Code provides for the exemption from federal income tax of
nonprofit organizations organized and operated exclusively for charitable and/or the other
exempt purposes stated in that section.

Section 509(a) of the Code describes organizations exempt from federal income tax
under section 501{c}(3) of the Code that are private foundations subject to the provisions of
Chapter 42 of the Code.

Section 507(a)(1) of the Code and section 1.507-1(b)(1} of the regulations provide that
a private foundation may voluntarily terminate its private foundation status by submitting to
the Commissioner a statement of its intention to terminate its private foundation status and
by paying the termination tax imposed under section 507(c) of the Code. '
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Section 507{c) of the Code imposes an excise tax on a private foundation which
voluntarily terminates its status as a private foundation under section 507(a)(1) of the Code.
This section 507(c) tax is equal to the lower of: {a) the aggregate tax benefit that has
resulted from the foundation's exemption from federal income tax under section 501{c}{3) of
the Code, or {b} the value of the net assets of the foundation.

Section 507(e} of the Code provides that, for purposes of section 507(c}{2) of the Code,
the value of the net assets of the private foundation shall be determined at whichever time
the value is higher: {1} the first day on which action is taken by the organization which
culminates in its ceasing to be a private foundation or (2} the date on which it ceases to be a
private foundation.

Section 507(b}(2} of the Code concerns the transfer of assets by one private foundation
to one or more other private foundations, and provides that each transferee private
foundation shall not be treated as a newly created organization.

Section 1.507-3(c}(1) of the regulations indicates that a transfer under section 507(b}{2)
of the Code includes a transfer of assets from one private foundation to one or more other
private foundations pursuant to any reorganization, including a significant disposition of 25%
or more of the transferor foundation's assets.

Section 1.507-3(a){1} of the regulations indicates that, in a transfer of assets from one
private foundation to one or more private foundations pursuant to a reorganization, each
transferee private foundation shall not be treated as a newly created organization, but shall
succeed to the transferor's aggregate tax benefits under section 507(d) of the Code.

Section b07(d) of the Code provides, in general, that the aggregate tax benefits of an
exempt private foundation refer to the value of its exemption from federal income tax and the
deductions taken by its donors during its existence.

Section 1.507-1(b)}{(9) of the regulations provides that a private foundation which
transfers all of its assets is not required to file annual information returns required by section
6033 of the Code for its tax years after the tax year of its transfer when it has no assets or
activities.

Section 1.507-3(a)}(5) of the regulations indicates that a transferor private foundation is
required to meet its charitable distribution requirements under section 4942 of the Code,
even for any taxable year in which it makes a transfer of its assets to another private
foundation pursuant to section 507(b)(2) of the Code.

Section 1.507-3(a){8) of the regulations provides that certain tax provisions, listed
therein, will carry over to any transferee private foundation that is given a transfer of assets
from a transferor private foundation pursuant to section 507(b){(2) of the Code.
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Section 1.507-3(a)(9){i) of the regulations indicates that, if a transferor private foundation
transfers assets to a private foundation effectively controlled, directly or indirectly, by the
same person or persons who effectively control the transferor private foundation, the
transferee foundation will be treated as if it were the transferor foundation, for purposes of
sections 4940 through 4948 and sections 507 through 509 of the Code. The transferee is
treated as the transferor in the proportion which the fair market value of the transferor's
assets that were transferred bears to the fair market value of all of the assets of the
transferor immediately before the transfer.

Revenue Ruling 78-387, 1978-2 C. B. 270, concerns a private foundation that transferred
all of its assets to another private foundation that was effectively controlled by the same
persons. In accordance with section 1.507-3(a}(9)(i) of the regulations, the transferee
foundation is treated as the transferor foundation and, thus, the transferee can use its
transferor's excess qualifying distributions carryover, if any, under section 4942(i} of the
Code to reduce the transferee's distributable amount under section 4942 of the Code by the
amount, if any, of its transferor's excess qualifying distributions carryover under section
4942(i) of the Code.

Section 1.507-4(b} of the regulations provides that the tax on termination of private
foundation status under section 507(c) of the Code does not apply to a transfer of assets
pursuant to section 507(b)(2) of the Code.

Sections 1.507-1(b)(7) and 1.507-3(d) of the regulations provide that a transferor
foundation’s transfer of assets under section 507(b)(2) of the Code will not constitute any
termination of the transferor foundation's status as a private foundation.

Section 4940 of the Code imposes excise tax on certain investment income of a private
foundation.

Section 4241 of the Code imposes excise tax on an act of seif-dealing between a private
foundation and any of its disqualified persons under section 4946 of the Code.

Section 53.4946-1(a)(8) of the Foundation and Similar Excise Taxes Regulations provides
that, for purposes of self-dealing under section 4941 of the Code, an exempt organization
under section 501{c}(3) of the Code is not a disqualified person.

Section 4942 of the Code provides that a private foundation must expend qualifying
distributions under section 4942(g) of the Code for exempt purposes.

Section 4942(g)(1}(A} of the Code provides that a private foundation does not make any
qualifying distribution under section 4942(g) of the Code where its distribution is a
contribution to: (i} an organization controlled by the transferor or by one or more of the
transferor's disqualified persons, or (i} a private foundation that is not an operatmg
foundation under section 4942(j){(3) of the Code.
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Section 4942(g)(3) of the Code provides that a transferor private foundation, in order to
have a qualifying distribution for its grant to another private foundation, must have adequate
records, as required by section 4942(g)(3)(B) of the Code, to show that the transferee
foundation in fact subsequently made a qualifying distribution that is equal to the amount of
the transfer received and that is paid out of the transferee's own corpus within the meaning
of section 4942(h) of the Code. The transferee's qualifying distribution must be expended
before the close of the transferee's first tax year after the transferee’s tax year in which it
received the transfer.

Section 4945 of the Code imposes tax upon a private foundation's making of any taxable
expenditure under section 4945(d} of the Code.

Section 4945(d)(4) of the Code requires that, in order to avoid making a taxable
expenditure, a transferor private foundation must exercise "expenditure responsibility” under
section 4945(h) of the Code on its grants to another private foundation.

Section 4945(d}(5) of the Code provides that a taxable expenditure includes any amount
expended by a private foundation for purposes other than the charitable or other purposes
under section 170{c}{2){B} of the Code.

Section 4945(h) of the Code defines expenditure responsibility in terms of a grantor
private foundation requiring proper reports from a grantee private foundation on the grantee's
uses of a grant.

Sections 53.4945-6{c}{3) and 1.507-3(b) of the regulations allow a private foundation to
make transfers of its assets pursuant to section 507(b}{2} of the Code to organizations
exempt from federal income tax under section 501(c}i{3} of the Code, including private
foundations, without the transters being taxable expenditures under section 4945 of the
Code.

Section 6043(b) of the Code and section 1.6043-3(a){1) of the regulations provides that a
private foundation must file its return with respect to its dissolution.

Analysis

T will transfer all of its assets to C. Your requested rulings are discussed below:
1.

Under section 1.507-3(c){1) of the regulations, a transfer under section 507(b}{(2} of the
Code includes a transfer of assets from one private foundation to another private foundation
pursuant to any reorganization or liquidation, including a significant disposition of 25% or
more of the transferor foundation's assets. Because T will transfer all of its assets, T's
transfer will be a significant disposition of its assets under section 1.507-3(c){1) of the

regulations and, thus, will be a transfer under section 507(b}H2} of the Code.
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Under section 1.507-3(d) of the reguiations, T's transfer of its assets under section
507(b)(2) of the Code to C will not terminate T's private foundation status under section
509(a) of the Code.

Under section 1.507-4(b) of the regulations, T's transfer of its assets under section
507(b){2) of the Code to C will not result in termination tax under section 507(c) of the
Code.

2.

Under section 507(e) of the Code, the value of X's assets after it has transferred all of its
assets to T will be zero. Thus, T's voluntary notice of termination of its private foundation
status pursuant to section 507(a}(1) will not result in tax under section 507(c) of the Code.

Under section 507(a)(1) of the Code, when T notifies the Internal Revenue Service, at
least one day after T transfers all of its net assets to C, of its intent to voluntarily terminate
its private foundation status pursuant to section 507(a){1) of the Code, T will thus terminate
its private foundation status pursuant to that section 507(a}(1} of the Code.

3.

Under section 1.507-3(a){1) of the regulations, the transfer of T's assets to C pursuant to
section 507(b)(2) of the Code will result in C's not being considered a newly created
organization.

4.

Under section 1.507-3{a)(9){i} of the regulations, transferee C will be treated as its
transferor T for purposes of Chapter 42 of the Code and for sections 507 through 509 of the
Code.

5.

Under section 4940 of the Code, T's transfer of its assets to C will not result in any tax
under section 4940 of the Code.

6.

Under section 4941 of the Code, T's transfer of assets to C will not be an act of self-
dealing because the transfer will be for exempt purposes to C, an organization exempt from
federal income tax under section 501(c)(3) of the Code, which is not a disqualified person,
for purposes of section 4941 of the Code pursuant to section 53.4946-1(a)(8) of the
regulations.
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7.

Under section 1.507-3{(a}(9)(i) of the regulations, transferee C will be treated as its
transferor T after T's transfer of all of its assets to C pursuant to section 507(b)(2} of the
Code. Thus, after T transfers all of its assets to C, T's excise tax liability under section
4942 of the Code for its final tax year may be satisfied by C so that T will then owe no tax
under section 4942 of the Code after C's payment of such tax of T.

Under section 1.507-3(a){5} of the regulations, T's recordkeeping requirement, if any,
under section 4942(g){2}(B) of the Code will not apply after T transfers all of its assets to C.

8.

Under section 53.4945-6(c){3) of the regulations, a private foundation can make a
transfer of its assets pursuant to section 507(b}{2) of the Code to an exempt organization
under section 501{c)(3) of the Code, including a private foundation, without the transfer
being a taxable expenditure under section 4945 of the Code. Thus, T's transfer of assets to
C will not be a taxable expenditure under section 4945 of the Code and will not subject T to
tax under that section.

Section 1.507-3{a)(7) of the regulations provides that, where a private foundation
transfers all of its assets to an exempt organization under section 501(c){(3) of the Code
pursuant to section 507(b)(2) of the Code, the transferor private foundation has no
expenditure responsibility requirement under section 4945(h}) of the Code. Thus, T will not
have to exercise expenditure responsibility under section 4945(h) of the Code with respect to
T's transfer of all of its assets to C.

9.

As in Example (3} of section 1.507-3(a)(9)(i) of the regulations, because transferee C will
be treated as its transferor T, C must continue any outstanding expenditure responsibility of
T under section 4945(h) of the Code with respect to any expenditure responsibility grants
made by T prior to T's transfer that remain outstanding as of the transfer of T's assets to C.

10.

Under section 1.507-1(b)(9) of the regulations, T will not be required to file any returns
under section 6033 of the Code for any tax year subsequent to the tax year in which T
transfers all of its assets to C when T will have no assets. T will file its return required by
section 6043(b) of the Code.
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Accordingly, we rule:

1. T's transfer of all its assets to C will not result in the termination of T's private foundation
status pursuant to section 507(a) of the Code or the imposition of any termination tax under
section 507(c) of the Code, but will constitute a reorganization between private foundations
T and C within the meaning of section 507(b)(2} of the Code.,

2. After T transfers all of its assets to C and subsequently notifies the Internal Revenue
Service of its intent to terminate under section 507(a)}(1) of the Code, no tax will be due from
T pursuant to section 507{c) because T will have no assets.

3. Under section 507(b}(2} and section 1.507-3(a}(1} of the regulations, C will not be
treated as a newly-created organization.

4. Under section 1.507-3(a){9) of the regulations, C will be treated as if it were T for
purposes of Chapter 42 and sections 507 through 509 of the Code.

5. T's transfer will not result in tax on investment income under section 4940 of the Code.
6. T's transfer will not be an act of self-dealing under section 4941 of the Code.

7. T's distribution requirement for the taxable year of the transfer may be fulfilled by C. T
wili not be subject to tax pursuant to section 4942 of the Code. T will not be required to
comply with the recordkeeping requirements of section 4942(g)(3}(B) of the Code.

8. T's transfer will not constitute a taxable expenditure under section 4945(d) of the Code,
and T will not be required to exercise expenditure responsibility with respect to its transfer of
all of its assets to C.

9. C will be required to exercise any continuing expenditure responsibility under section
4945(h) of the Code with respect to any expenditure responsibility grants, made by T prior to
T's transfer, which remain outstanding at the time of the transfer.

10. Under section 1.507-1(b}(9) and 1.507-3(a}(9){i), T will not be required to file its annual
information return required by section 6033 of the Code for any taxable year following the
taxable year in which T's transfer occurs, if during the subsequent taxable years T has
neither legal nor equitable title to any assets and engages in no activity. Upon T's
termination, T will file its final information return required by section 6043(b) of the Code.
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Because this letter could help to resolve any questions, please keep it in your permanent
records and include a copy in your annual return, Form 990-PF,

This ruling letter is directed only to the organizations that requested it. Section
6110{k}(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely,

(6igned) Gerland A. Cartar

Garland A. Carter
Manager, Exempt Organizations
Technical Group 2
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