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Dear

This responds to your letter dated August 11, 1999, requesting a ruling regarding the
application of employment taxes to amounts deferred under the Plan.

FACTS:

The facts submitted provide that the Company is an investment management
company that also provides fiduciary and banking services. The Company maintains
the Plan for selected officers. The Plan provides eligible officers with the opportunity to
defer certain portions of their compensation, at their election, in accordance with Plan
provisions. A participant’s interest in his or her account is fully vested and non-
forfeitable. For bookkeeping purposes the Company maintains a separate account to
reflect each participant’s interest under the Plan. A participant’s account balance is
payable to the participant upon termination of employment for any reason. The normal
form of benefit is a single lump sum cash payment.

On the last day of each calendar month, earnings attributable to each
participant’s account balance are credited by an amount determined by reference to the
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applicable rate of return under the Investment Options chosen by the participant. The
Investment Options may be any one of three currently offered by the Plan, which the
Company represents are actual investments. Plan administrators may change the
Investment Options available to participants prospectively with 45 days written notice.

A participant may elect in advance to have any part or all of the balance of his or her
account credited with earnings under any Investment Option available under the Plan at
the time of election.

The Investment Option[s] elected by a participant remain in effect for the account
until he or she notifies the Plan Administrators in writing on a specified form that a new
election is being made. The new election takes place as of the first day of the calendar
month following the date on which the Plan Administrators are notified, provided it is
filed at least two days prior to such first day.

LAW AND ANALYSIS

Tax under the Federal Insurance Contributions Act (FICA) consists of an
employee share under section 3101 and an employer share under section 3111. In
general, the employer is required to withhold the employee share from wages when
paid and to pay the employer share with respect to wages when paid. FICA taxes
include two components: old-age, survivors and disability insurance (“OASDI”) under
sections 3101(a) and 3111(a) and hospital insurance (“Medicare”) under sections
3101(b) and 3111(b).

Section 3121(v)(2) of the Code provides a special timing rule governing FICA
taxation of nonqualified deferred compensation. Section 3121(v)(2)(A) provides that
any amount deferred under such a plan shall be taken into account as wages for FICA
purposes as of the later of when the services are performed or when there is no
substantial risk of forfeiture of the rights to such amount. Under section 3121(v)(2)(B),
any amount taken into account as wages (and the income attributable thereto) shall not
thereafter be treated as FICA wages (the “non-duplication rule”). Section 3121(v)(2)(C)
defines "nonqualified deferred compensation plan" as any plan or other arrangement for
deferral of compensation other than a plan described in section 3121(a)(5). The Plan is
not a plan described in section 3121(a)(5).

Regulations under section 31.3121(v)(2)-1 interpret section 3121(v)(2). Section
31.3121(v)(2)-1(g) provides that the regulations are generally effective January 1, 2000.

Section 31.3121(v)(2)-1(a)(1) describes the general timing rule that wages are
taken into account for FICA purposes when actually or constructively paid. Section
31.3121(v)(2)-1(a)(2) describes the special FICA timing rule for wages under a
nonqualified deferred compensation plan. Section 31.3121(v)(2)-1(c)(1)(ii) provides
that an account balance plan is a nonqualified deferred compensation plan that credits



PLR-113909-99 3

a principal amount to an individual account for an employee, credits (or debits) the
income attributable to the principal amount to the individual account, and pays benefits
to the employee based solely on the balance of that individual account. The
Company'’s Plan is an account balance plan.

When applying the nonduplication rule to an account balance plan, the income
attributable to the amount taken into account is not subject to FICA tax if it is
attributable to an amount previously taken into account and it reflects either a rate of
return that does not exceed the rate of return on a predetermined actual investment or
a reasonable rate of interest. See section 31.3121(v)(2)-1(d).

For purposes of calculating the income attributable to the amount taken into
account, section 31.3121(v)(2)-1(d)(2)(i)(B)(1) provides that the rate of return on a
predetermined actual investment for any period means the rate of total return (including
increases or decreases in fair market value) that would apply if the account balance
were, during the applicable period, actually invested in one or more investments that
are identified in accordance with the plan before the beginning of the period.

The plan assets need not actually be invested in the stated investment, nor does
that investment need to be generally available to the public. For example, an account
balance plan could provide that income on the account balance is determined based on
an employee’s prospective election among various investment alternatives that are
available under the employer’s section 401(k) plan, even if one of those investment
alternatives is not generally available to the public.

There is no minimum period for which an investment must be set for it to be
considered pre-determined if the election of that investment is truly prospective. An
investment is pre-determined if it is elected prior to the beginning of the period during
which it will earn interest and the plan participant may not change that investment once
he learns what the return on that investment is.

Section 31.3121(v)(2)-1(d)(2)(i)(B)(2) provides that a rate of return will not be
treated as the rate of return on a predetermined actual investment if the rate of return
(to any extent or under any conditions) is based on the greater of the rate of return of
two or more actual investments, is based on the greater of the rate of return on an
actual investment and a rate of interest (whether or not the rate of interest would
otherwise be reasonable under section 31.3121(v)(2)-1(d)(2)(i)(C)), or is based on the
rate of return on an actual investment that is not predetermined.

Section 31.3121(v)(2)-1(d)(2)(iii)(A) provides that if an account balance plan
credits income that is based on neither a predetermined actual investment, nor a rate of
interest that is reasonable, the employer must calculate the amount that would be
credited as income under a reasonable rate of interest, determine the excess (if any) of
the amount credited under the plan over the income that would be credited using the
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reasonable rate of interest, and take that excess into account as an additional amount
deferred in the year the income is credited.

If the employer fails to calculate the amount that would be credited as income
under a reasonable rate of interest and to take the excess into account as an additional
amount deferred in the year the income is credited, or the employer otherwise fails to
take the full amount deferred into account, then the excess of the income credited
under the plan over the income that would be credited using AFR will be treated as an
amount deferred in the year the income is credited. In addition, pursuant to section
31.3121(v)(2)-1(d)(2)(ii), the excess over the income that would result from the
application of AFR and any income attributable to that excess are subject to the general
timing rule of section 31.3121(v)(2)-1(a)(1).

Based upon the information submitted, the representations made, and the applicable
law, we rule as follows:

(1) The Plan’s provision that permits a participant to elect to have any part or all
of the balance of his account credited with earnings under any Investment Option
available under the plan at the time of his election, to the extent such Investment
Options qualify as actual investments, complies with the requirement for the income
attributable to the amount taken into account with respect to an account balance plan in
section 31.3121(v)(2)-1(d)(2)(1))(B)(1) that the rate of return on a predetermined actual
investment be based upon one or more investments.

(2) The Plan’s provision that permits participants to change Investment Options
to take effect prospectively with respect to his account balance as often as monthly, two
or more days prior to the beginning of the period, to the extent such Investment Options
qualify as actual investments, complies with the requirement for the income attributable
to the amount taken into account with respect to an account balance plan in section
31.3121(v)(2)-1(d)(2)(1)(B)(1) that a predetermined actual investment be chosen prior to
the beginning of the period.

This ruling offers no opinion as to whether the Plan’s Investment Options qualify
as actual investments. Whether the Plan’s specific investments qualify as actual
investments for purposes of section 31.3121(v)(2)-1(d)(2)(i)(B)(1) is a determination of
fact on which we decline to rule under the provision set forth in section 7.01 of Rev.
Proc. 2000-1, 2000-1 I.R.B. 21. We note that regulation section 31.3121(v)(2)-
1(d)(2)(1))(B)(1) provides that an actual investment includes an investment identified by
reference to any stock index with respect to which there are positions traded on a
national securities exchange described in section 1256(g)(7)(A).

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied
concerning the tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or
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referenced in this letter.

This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it. Section 6110(j)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent. A copy of this letter
must be attached to any income tax return to which it is relevant. In accordance with
the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is being sent to the
taxpayer.

The rulings contained in this letter are based upon information and
representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury
statement executed by an appropriate party. While this office has not verified any of
the material submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on
examination.

Sincerely yours,

JERRY E .HOLMES

Chief, Branch 2

Office of the Associate Chief Counsel
(Employee Benefits and Exempt Organizations)

Enclosures:
Copy for section 6110 purposes

CC:



