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MEMORANDUM FOR DIRECTOR, EMPLOYEE PLANS DIVISION
OP:E:EP     

FROM: Chief, Branch 2
CC:EBEO

SUBJECT: Our memorandum of August 19, 1999

This is in connection with the attached memo, which we sent to you on August
19, 1999, on the issue of whether a retirement plan is a “retirement system” within the
meaning of section 3121(b)(7)(F) of the Internal Revenue Code.  We understand that
our advice was requested in order for the advice in turn to be provided  to a field office. 
Our memo therefore constitutes Chief Counsel Advice within the meaning of section
6110 and will be disclosed under the applicable 6110 procedures.



DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE

WASHINGTON, D.C. 20224

CC:EBEO:2               
WTA-N-109612-99
3121.02-07

August 19, 1999
Jerry E. Holmes

MEMORANDUM FOR DIRECTOR, EMPLOYEE PLANS DIVISION     
OP:E:EP

FROM: Chief, Branch 2
CC:EBEO

SUBJECT:                                                                                             
   
State X =             

You have requested assistance on the question of whether the State X 
                                                                                      is a “retirement system”
within the meaning of section 3121(b)(7)(F) of the Internal Revenue Code (Code). 

FACTS

State X sponsors the            , a retirement plan available to all employees
not covered by the Teachers’ Retirement System of State X.  Members of this plan 
hold service jobs such as cafeteria workers, maintenance workers, and bus drivers. 
Participation in the plan is required as a condition of employment. 

The terms of the             are outlined in a plan document entitled                   
                                                                                                                 
According to this document, members are required to contribute $   per month
during the school year.  The employer also makes contributions in an unspecified
amount.  The contributions are deposited into a trust under the PSERS  plan.  The
trust is examined each year by an independent actuarial firm to determine its ability
to make the payments for which it is obligated, as well as by an accounting firm.  

 Benefits are calculated on the basis of the “Retirement Benefit Formula,”
according to which a monthly “benefit rate” in effect at the time is multiplied by a
factor representing years and months of service.  The benefit rate in effect in 1996
was $      .  Monthly benefits are calculated as follows:

10 yrs x $       = $          
12 yrs x          =               
15 yrs x          =             
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The monthly benefit is reduced if the member chooses one of several
options, among them different forms of joint and several annuity and a guaranteed
benefit amount.  Benefits are reduced for early retirement before age 65 by ½ of
one percent for each month under the age of 65.  Vesting occurs after      years of
service.  Prior to vesting, an employee who leaves is entitled to a refund of his or
her contributions plus interest.  The             plan makes no specific reference to
part-time employees, who appear to be covered on the same terms as full-time
employees.  The document states that substitute employees who work less than 60
percent of the time during a monthly period do not participate in the plan.  

Typical yearly compensation of employees covered by the             plan is as
follows:  $         for a bus driver working 20 hours per week, $         for a lunchroom
employee working 30 hours per week, and $           for a custodian working 40
hours per week.  

Some State X school districts withhold and pay taxes under the Federal
Insurance Contributions Act (FICA) for employees who participate in            , but
some do not.  

QUESTIONS

1.  Do the minimum benefit requirements have to be met on an individual-by-
individual basis?  Section 31.3121(b)(7)-2(e)(2)

2.  Does the             meet the minimum benefit requirement and the
specifications found in Revenue Procedure 91-40 and Treasury Regulation section
31.3121(b)(7)-2(e)(2)?

3.  Do the part-time workers meet the “nonforfeitable” exception under
Treasury Regulation section 31.3121(b)(7)-2(d)(2)(i)?

4.  Does the             qualify for the exception to the definition of
“employment” for purposes of FICA withholding?

LAW

Sections 3101 and 3111 of the Code impose FICA taxes on the wages paid
by employers to employees with respect to employment.  Sections 3101(a) and
3111(a) impose Old-Age, Survivors, and Disability Insurance (OASDI) taxes on the
wages of employees.  Sections 3101(b) and 3111(b) impose Medicare taxes on the
wages of employees.  In general, all payments of remuneration by an employer for
services performed by an employee are subject to FICA taxes, unless the payments
are specifically excepted from the term "wages" or the services are specifically
excepted from the term "employment."
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Section 3121(b)(7) of the Code generally excludes from "employment"
services performed in the employ of any state, or any political subdivision thereof,
or any wholly-owned instrumentality of any one or more of the foregoing.  

Section 3121(b)(7)(F), added to the Code by the Omnibus Budget
Reconciliation Act of 1990 and effective for services performed after July 1, 1991,
excludes from "employment" only the services of an employee of a state, political
subdivision, or wholly-owned instrumentality who is a member of a retirement
system.  Section 31.3121(b)(7)-2(c)(1) of the Employment Tax Regulations provides
that an employee is not a member of a retirement system at the time service is
performed unless at that time he or she is a "qualified participant," as defined in
paragraph 2(d) of the regulation, in a retirement system that meets the
requirements of paragraph 2(e) of the regulation with respect to that employee.  

A pension, annuity, retirement or similar fund or system is not a retirement
system with respect to an employee on a given day unless it provides a retirement
benefit under the system that is comparable to the benefit provided under the Old-
Age portion of the OASDI program of social security.  Section 31.3121(b)(7)-
2(e)(2)(i).  Section 31.3121(b)(7)-2(e)(2)(ii) provides that a defined benefit
retirement system maintained by a state, political subdivision or instrumentality
meets the requirements if and only if the employee has an accrued benefit under
the system that entitles the employee to an annual benefit commencing on or
before his or her social security retirement age that is at least equal to the annual
Primary Insurance Amount (PIA) the employee would have under social security. 
For this purpose, the PIA is determined as if the employee had been covered under
social security for all periods of service with the state, political subdivision or
instrumentality, had never performed service for any other employer, and had been
fully insured within the meaning of section 214(a) of the Social Security Act, except
that all periods of service with the state, political subdivision or instrumentality must
be taken into account, i.e., without reduction for low-earning years.   

An employee is a qualified participant in a defined benefit retirement system
with respect to services performed on a given day if the employee has a total
accrued benefit that meets the minimum benefit requirement.  Section
31.3121(b)(7)-2(d)(1)(i).  

Specific requirements under the regulation apply to determine whether a 
part-time, seasonal or temporary employee is a “qualified participant” in the plan.  A
part-time employee is any employee who normally works 20 hours or less per week. 
A seasonal employee is any employee who normally works on a full-time basis less
than 5 months in a year.  A temporary employee is any employee performing
services under a contractual arrangement with the employer of 2 years or less
duration.  Section 31.3121(b)(7)-2(d)(2)(iii).   
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A part-time, seasonal, or temporary employee is not a qualified participant on
a given day unless any benefit relied upon to meet the requirements of paragraph
(d)(1) is 100-percent nonforfeitable on that day under rules similar to those under
section 411(a)(11).  Section 31.3121(b)(7)-2(d)(2)(i).  A benefit does not fail to be
nonforfeitable solely because it can be immediately distributed upon separation of
service without the consent of the employee, provided that the present value of the
benefit does not exceed $3,500.

A part-time, seasonal or temporary employee’s benefit under a retirement
system is considered nonforfeitable on a given day if on that day the employee is
unconditionally entitled to a single-sum distribution on account of death or
separation from service of an amount that is at least equal to 7.5 percent of the
participant’s compensation for all periods of credited service.  The participant must
be entitled to a reasonable rate of interest on the distributable amount.  Section
31.3121(b)(7)-2(d)(2)(ii) and (e)(2)(iii)(C). 

Code section 414(i) states that a “defined contribution plan” means a plan
which provides for an individual account for each participant and for benefits based
solely on the amount contributed to the participant’s account, and any income,
expenses, gains and losses, and any forfeitures of accounts of other participants
which may be allocated to the participant’s account.  

Code section 414(j) states that a “defined benefit plan” means any plan
which is not a defined contribution plan.  

Rev. Proc. 91-40, 1991-2 C.B. 694, section 3, provides safe-harbor formulas
for defined benefit retirement systems:  benefits calculated under these formulas
are deemed to meet the minimum retirement benefit requirement of section
31.3121(b)(7)-2(e) for defined benefit plans.  Section 3.01 provides that a plan
meets the minimum retirement benefit requirement with respect to an employee if it
satisfies the following conditions: it makes available to the employee a single life
annuity payable no later than age 65 that is at least 1.5 percent of average
compensation for each year or fraction of a year of credited service.  For this
purpose, average compensation may be defined as (1) the average of the
employee's compensation over the 36 or fewer consecutive or non-consecutive
months that provides the highest such average, (2) the average of the employee's
compensation for his or her last 36 or fewer months of service, or (3) the average of
the employee's compensation for his or her high consecutive or non-consecutive or
final 3 or fewer calendar or plan years of service.  

ANALYSIS

Whether an employee’s services are excepted from employment under
section 3121(b)(7) turns on whether the individual employee is a qualified
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1Calculation of the PIA is based upon Average Indexed Monthly Earnings
(AIME).  For 1996, the formula was 90 percent of the first $437 of AIME, 32 percent of
any AIME between $437 and $2,635, 15 percent of any AIME above $2,635.  1996
Social Security Benefits Including Medicare, CCH (1995).  

participant in a retirement system at the time the services are performed.  Although
the concept of retirement system is very broad, the system must provide a minimum
benefit to an employee in order for the employee’s services to be excepted from
employment.  Thus the minimum benefit requirement must be met on an employee-
by-employee basis.  However, it is possible to conclude that the benefits provided
under a particular system are so low that the minimum benefit requirement will
never be met.

The             plan falls within the section 414(j) definition of a defined benefit
plan, i.e., any plan which is not a defined contribution plan.  Under section
31.3121(b)(7)-2(e)(2)(ii), a defined benefit retirement system must provide a benefit
which is at least equal to the annual PIA that an employee would have under social
security.  As an initial matter, it is apparent that the benefits calculated under the     
            are very much less than the social security PIA.1  For example, an
employee who worked 30 years at a salary of $9,000 a year would have average
monthly earnings of $750, but a             benefit of only $          .

Rev. Proc. 91-40, section 3.01(1), provides a safe harbor for a defined
benefit plan which provides a single life annuity payable beginning no later than age
65 that is at least 1.5 percent of average compensation for each year, or fraction
thereof, of credited service.  For this purpose, average compensation may be
defined as the average of the employee’s compensation over the last 36 or fewer
months.  The             benefit is not based upon average compensation.   The           
   benefit formula includes a factor for years of service but entirely omits the factor
for amount of compensation.  Consequently, the             benefit formula does not
satisfy the safe harbor standards of Rev. Proc. 91-40.

The             plan does not satisfy the definition of retirement system under
section 31.3121(b)(7)-2(e).

Since the             plan does not satisfy the definition of a retirement system,
it is not, strictly speaking, necessary to reach the question of whether individuals,
including part-time employees, are qualified participants in a retirement system
within the statutory definition.  You have asked us to discuss part-time employees,
and such a discussion is helpful to call attention to the fact that the             plan is
deficient in more than one respect.
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The regulation contains a specific requirement applicable to part-time
seasonal or temporary employees: these employees are not qualified participants
on any day unless their benefits are 100-percent nonforfeitable on that day. 
Section 31.3121(b)(7)-2(d)(2)(i). Under the            , benefits are not 100-percent
nonforfeitable within the meaning of section 411(a)(11) until the employee
completes 10 years of service.  Alternatively, under section 31.3121(b)(7)-
2(d)(2)(ii), the employee must be unconditionally entitled to a single-sum
distribution on account of death or separation from service of an amount that is at
least equal to 7.5 percent of the participant’s compensation for all periods of
credited service, plus interest at a reasonable rate.  In other words, when a
retirement system does not provide for immediate vesting, the regulation contains
more stringent requirements for part-time, seasonal, and temporary employees than
for full-time, long-term employees.  The             plan does not comply with these
requirements.  A non-vested employee who leaves the             plan receives only
his or her own contribution, $   per month, with interest.  Some temporary
employees do not participate in the plan at all.

Therefore, even if the             plan did qualify as a retirement system, its
members who are part-time, seasonal, or temporary employees would not be
qualified members of the plan until fully vested in a minimum benefit.  

CONCLUSIONS

1.  The minimum benefit requirements must generally be met on an
individual-by-individual basis.  

2.  The             does not meet the minimum benefit requirement under
section 31.3121(b)(7)-2(e)(2) or Rev. Proc. 91-40 for any employee.

3.  Part-time workers do not meet the nonforfeitability requirement under
section 31.3121(b)(7)-2(d)(2) until they have completed 10 years of credited
service.

4.  Services performed by an employee who is a member of             are not
excepted from employment under section 3121(b)(7).
    


