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internal Revenue Service Departmeant of tha Treasuny

Washington. BC 20224

_ Contact Person:
c OP. . 0.7 4

Telephone Number:

In Reference to.

e FE 22 2000

Dear Sir or Madam:

This is in response to your letter dated November 15, 1999,
in which you requested certain rulings with respect to a proposed
transfer of assets from B to C, D, E, and F.

B, C, D, E and F are exempt under secticon 501 (c) (3} of the
Internal Revenue Code and are classified as private foundations
under section 509%{a) .

At the present time, approximately one-half of B's annual
gifts are gifts matching other contributicns made by 1its four
trustees individually or through their individual foundaticns {(C,
D, E and F}. The four trustees are the children of the founders
of B. B is planning to distribute one-half of its assets equally
to C, D, E and F.

The primary reason for the transfer of assets is that three
of the four trustees have established deomicile or significant
tiegs with communities in different areas of the United States.
These ties include commitments to charitable crganizations in
those areas. They would, therefore, rather satisfy those
obligations and commitments directly with gifts from their own
foundaticns, rather than through matching gifts made by B.

Following the transfer of assets, B will retain its foous on
charitable activities in the G area. The four siblings will
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remain trustees of B. After the transfer, B's matching gifts to
C, D, E and F will be eliminated.

B represents that it does not have any outstanding grants
with respect to which it is required to exercise expenditure
responsibility under section 4945 of the Code. When B makes the
proposed distributions, no flagrant repeated act {or failure to
act) or willful and flagrant act (or failure to act) that could
give rise to liability for excise taxes under Chapter 42 of the
Code will have cccurred.

Section 507{a) of the Code provides for the voluntary and
involuntary termination of private foundation status. It states,
in part, that except for transfers described in section 507 (b},
an organization's private foundation status will be terminated
only if (1) the organization notifies the Service of its intent
to terminate or (2} there has been either willful repeated acts
{or failures to act), or a willful and flagrant act (or failure
to act) giving rise to liability for tax under Chapter 42.

Section 507 (b) (2) of the Code provides that when a private
foundation transfers assets to another private foundation
pursuant to any liguidation, merger, redemption,
recapitalization, or other adjustment, organizaticn or
reorganization, the transferee foundaticn shall nct be treated as
a new organization.

Section 1.507-1{k) {7} cf the Income Tax Regulations provides
that neither a transfer of all of the assets of a vwri-zice

foundation, nor a significant disposition of assets (as defined
in secticon 1.507-3{c){2)) by a private foundaticon (whether or not
any portcion of such significant disposition of assets is made to
another private foundation) shall be deemed to result in a
termination of the transferor vrivate foundation under sectinon
507{a) of the Code unless the transferor private foundation
elects to terminate, pursuant to section 507(a) (1) or section
507(a) {2), is applicable.

Section 1.507-3(a) (2) of the regulations provides that a
transferee organization, in the case of a transfer described in
section 507 (b} (2) of the Code, shall succeed to the aggregate tax
benefit of the transfercr organization in an amount equal to the
amount of such aggregate tax benefit of the transferor
organization, multiplied by a fraczizsn the numerator cf which is
the fair market of the assets {less encumbrances) transferred to
such transferee and the denominatcor of which is the fair marke:
value of the assets of the transferor (less encumbrances)
immediately before the transfer. Fair market value 1s determined

at the time of transfer.
—
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Section 1.507-3{a) (5) of the regulations provides that,
except as provided in section 1.507-3(a) (9) (which only relates
to 507 (b) (2) transfers where all net assets are transferred to
one or more controlled private foundations), a private foundation
is required to meet the distribution requirements of section 4942
of the Code for any taxable year in which it makes a section
507 (b} (2) transfer of all or part of its net assets to another
private foundation. Such transfer shall itself be counted toward
satisfaction of the requirements to the extent the amount
transferred meets the requirements of section 4942 (qg).

Section 1.507-3(b) of the regulations provides that in order
for a transfer of assets, pursuant to any liquidation, merger,
redemption, recapitalization, or other adjustment, organization
or reorganization, not to be a taxable evpenditure, it must be to
an organization describea in section 501 (c) (3) (cther than an
organizaticn described in section 509(a) {(4)) or treated as
described in section 501 :(c¢) (3) under section 4947.

Section 4941 (a) of the Code imposes a tax on each act of
self-dealing between a disqualified person and a private
focundation.

Section 4945 {(a) of the Code imposes a tax on the foundation
on each "taxable expenditure" as defined in section 4945 (d).
Section 4945(d) (4} of the Code provides that for purposes of this
section, the term "taxable expenditure" means any amount paid or
incurred by a private foundation as a grant to an organization
unless (A) such organization is described in paragraph
(1), (2),0r(3) of section 509(a) or is an exempt operating
foundation (as defined in section 4940(d) (2)), or (B) the private
foundation exercises expenditure responsibility with respect to
such grant in accordance with subsection (h).

Section 4945 (h} of the Code provides that expenditure
responsibility referred to in subsection (d) (4) means that the
private foundation is responsible to exert all reasonable efforts
and to establish adequate procedures (1) to see that the grant is
spent sclely for the purpose for which made, (2) to obtain full
and detailed reports with respect to such expenditures, and (3)
to make full and detailed reports to the Secretary.

Section 53.4945-5(b) (7) (i) of the Foundation and Similar
Excise Taxes Regulaticns refers to the rules relating to the
extent to which the expenditure responsibility rules contained in
section 4945{d) {4) and (h), and this section apply to transfers
of assets described in section 507(b) (2.
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Section 53.4945-5(c) {2) of the regulations provides that if
a private foundation makes a grant described in section
4945{d) {(4) to a private foundation which is exempt from taxation
under section 501 (a) for endowment, for the purchase of capital
equipment, or for other capital purposes, the grantor foundation
shall require reports from the grantee on the use of the
principal and income ({(if any) from the grant funds. The grantee
shall make such reports annually for its taxable year in which
the grant was made and the immediately succeeding two taxable
years.

Section 53.4945-6(b) (2) of the regulations provides that any
expenditures for unreasonable administrative expenses, including
compensation, consultant fees, and other fees for services
rendered, will ordinarily be taxable expenditures under section
4945 (d) (5) unless the foundation can demonstrate that such
expenses were paid or incurred in the good faith belief that they
were reasonable and that the payment or incurrence of such
expenses in such amounts was consistent with ordinary business
care and prudence. The determination whether an expenditure is
unreasonable shall depend upon the facts and circumstances of the
particular case.

Section 53.4%46-1(a) (8) of regulations provides that for
purposes of section 4941 only, the term "disgualified person”
shall not include any organization which is described in section
501 (c) {(3) (other than an organization described in section
509 (a) (4)).

Based upon the above facts, following the transfer of one-
half of B's assets to C, D, E and F, B will continue to conduct
its charitable activities in the G area. The four trustees of C,
D, E and F will remain the trustees of B.

Because B 1s not terminating its existence and because there
has been no willful, repeated or flagrant act giving rise to
liability under Chapter 42, no tax will be imposgsed on B under
secticn 507(c) as a result of the Lransfer of assets from B to C,
D, E and F,

Since a transfer of assets as described in section 507 (b} (2)
will not cause a termination of an organization's private
foundation status, the transfer of B's assets to C, D, F and F
will not terminate B's status as a private foundation.

Because B will continue to conduct its charitable activities
in the G area following the transfer of assets to C, D, E, and F,
the proposed transfer of assets will nct adversely affect the

exempt status of B.
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B's transfer of asgets to C, D, E and F will not be a
taxable expenditure under section 4945(d), provided B exercises
expenditure responsibility over the capital endowment grants made
to C, D, E and F pursuant to section 4945 (d) (4).

Because B, ag an organization described in section 501 {c) (3]
cf the Code, is not a disqualified person with respect to either
C, D, E or F, the transfers of assets to C, D, E and F will not
constitute acts of self-dealing within the meaning of section
4941 of the Code.

Provided the expenses incurred by B in the transfer of
assets to C, D, E and F meet the “gocd faith" standard of secticn
53.4945-6(b) (2}, such expenses will not constitute taxable
expenditures under section 454°7.

Accordingly, based on the information furnished, we rule as
follows:

1. The transfer of one-half of the asgsets of B to C, D, E
and F will qualify as transfers pursuant to section 507 (b) (2) of
the Code and will not subject B to the tax imposed by section
507{c} of the Code.

2. The proposed transfer of assets by B to C, D, E and F
will net constitute either a willful flagrant act (or failure to
act or one of a series of willful repeated acts (or failures to
act) gilving rise to tax liability under Chapter 42 of the Code.

3. The proposed transfer of assets by B to C, D, & and F
will nct adversely affect the exempt status of B under section
501 (c) (3) and 509(a) of the Code.

4. The proposed transfer of assets by B to €, D, E and F
will net be a taxable expenditure by B under section 49%45(d) but
wlll require B to exercise expenditure responsibility over these
capital endowment grants pursuant to section 4945(4) (4) .

5. B and its disqualified persons will not be deemed to have
engaged in an act of self-dealing under section 4941 as a result
of the transfer by B of 50 percent of the fair market wvalue of
its assets to C, D, E and F.

6. The reasonable expenditures for expenses incurred by B in
connection with this ruling request and in effectuating the
proposed transfer of assets will not constitute taxable
expenditures under section 4945(d) {(5) of the Code.
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7. B's proposed transfer of assets to C, D, E and F will not
result in the impositicn of any other taxes under Chapter 42 of

the Code.

We are informing the office of this action.
Please keep a copy of this ruling with your organizaticn's
permanent records.

This ruling is directed only to the organization that
requested it. Section 6110(k) (3) of the Code provides that it
may not be used or cited as precedent.

Sincerely,

et V. Sooak

Gerald V. Sack
Manager, Exempt Organizations
Technical Group 4
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