
Internal Revenue Service

Uniform Issue List: 401.29-02
Washington, DC 20224

c

LEGEND:

Person  to contact:

Telephone Numbe

T:EP:RA:T4
Refer Reply to:

Company M =

Company N =

Company 0 =

Company P = -.

Plan X =

Plan Y =

Ladies and Gentlemen:

This is in response to a request for a private letter
ruling dated October 2, 1998, as supplemented by additional
correspondence dated May 13, 1999, and July 13, 1999, which
was submitted on your behalf by you authorized
representative. Your request concerns whether distributions
from Plan X to certain former employees of a subsidiary of
Company M are made on account of the employees' "separation
from service" within the meaning of section
401(k)(2)(B)(i)(I) of the Internal Revenue Code(lOCode").

In support of the request, your authorized
representative submitted the following facts and
representations:

On August 1, 1997, Company N merged with Company 0
through the formation of a new holding company named Company
M. Company M began operations on August 1, 1997 while
Company N and Company 0 continue to exist after the merger
as wholly owned subsidiaries of Company M.

As a result of the merger, it was decided that Company
0 would no longer perform its own data processing services
and Company P would be engaged to provide data processing
services for Company 0 or Company M. Company P expressed a
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desire to hire the employees who had performed data
processing services at Company 0 to continue performing such
services. However, no formal agreement was made. Instead,
the data processing employees of Company 0 were terminated
and were paid severance. A number of these employees (the
l'Group B,employees")  were then hired by Company P or one of
its affiliates, and continued to perform services for
Company 0 or Company M of basically the same type as they
performed before their termination.

Prior to the merger, Company 0 sponsored Plan Y. Plan Y
is intended to be qualified under Code sections 401(a) and
401(k), and received the latest determination letter on its
qualified status on October 24, 1996. The Group B employees
participated in this plan. Following the merger, Plan Y
continues under Company M's sponsorship and under the name
of Plan X.

Based on the above facts and representations, your
authorized representative has requested a ruling that
distributions from Plan X to Group B employees, which
distributions include employee elective deferrals, will be
considered as made upon a separation from service within the
meaning of section 401(k)(2)(B)(i)(I) of the Code.

Section 401(k)(2)(B)(i) of the Code provides, in
relevant part, that distributions from a qualified cash or
deferred arrangement may not be made earlier than the
occurrence of certain stated events. Section
401(k)(Z)(B)(i)(I)  of the Code further provides that one of
these distributable events is "separation from service".

Revenue Ruling 79-336, 1979-2 C.B. 187, provides that
an employee will be considered separated from service within
the meaning of section 402(d)(4)(A)(iii)  (formerly
402(e)(4)(A)(iii))  of the Code only upon the employee's
death, retirement, resignation, or discharge, and not when
the employee continues on the same job for a different
employer as a result of the liquidation, merger, or
consolidation, etc. of the former employer. This same
rationale will apply to separation from service under
section 401(k)(2)(B) of the Code. Revenue Ruling 80-129,
1980-l C.B. 86, extended this rationale to situations where
an employee of a partnership or corporation, the business of
which is terminated, continues on the same job for a
successor employer.

In the present case, the issue is whether the Group B
employees incurred a separation from service on account of
their discharge by Company 0, a subsidiary of Company M.
While there is no written agreement between Company 0 and
Company P to hire the Group B employees, these employees
were hired by Company P, or one of its affiliates, and they
continued to perform substantially the same data processing
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services for Company 0 or Company M as they performed before
their termination. Thus, the Group B employees will be
providing services associated with the ongoing activities of
their former employer. Also, although there has been a
change in supervisory personnel, all but two of the Group B
employees continued to perform their data processing
services on the premises of Company M.

Accordingly, we conclude that distributions from Plan X
to Group B employees, which distributions include employee
elective deferrals, will not be considered as made upon a
separation from service within the meaning of section
401(k)(2)(B)(i)(I)  of the Code.

The above ruling is based on the assumption that Plan X
is qualified under sections 401(a) and 401(k) of the Code,
and the related trust is tax exempt under section 501(a) at
all relevant times.

This ruling is directed only to the taxpayer who
requested it. Section 6110(k)(3) of the Code provides that
it may not be used or cited by others as precedent.

In accordance with a power of attorney on file with
this office, a copy of this ruling is being sent to your
authorized representative.

Sincerely yours,

John G. Riddle, Jr.,'Manager
Employee Plans Technical Group 4
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