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Internal Revenue Service Department of ih%%asury

Washington, DC 20224

SIN: 507.00-00

Contact Person:
T:EC:RA:T:3

Telephone Number:

In Reference to:

M - Dale:FEB 8 m

Dear Sir or Madam:

This is in response to letters dated November 3, 1929 and December
17, 1999, requesting rulings on the effects under section 507 and
Chapter 42 of the Internal Revenue Code of M's proposed distribution of
all M's assets to N.

M, a trust, was formed in 1949 by O for benevolent purposes in
order to make grants to other charitable organizations. M 15 exempt
under section 501 (c) (3} of the Code and is a private foundation under
secticn 509 (a}.

M’s trust document states that M 1s to terminate nc later than
five years after the death of 0. O died in 199%7. Therefore, M must
terminate by 2002.

M now proposes to transfer its net assets to N. N, a trust, was
formed in 19%9 for benevolent purposes in order to make grants to other
charitable organizations. N is exempt under section 501{c) (3} of the
Code and is a private foundation under section 509(a).

The transfer of all of M's assets to N will consclidate the family
foundations which are each pursuing similar charitable purposes. As a
result, after the transfer, there will be more efficient administration
and a reduction in operating costs. M will effectively terminate
immediately after the transfer of its assets is made tc N. No trustee
of M or N will receive any funds from the proposed transfer or benefit
directly or indirectly from the proposed transfer.

Section 507 (a) of the Code states that, except as provided in
section 507({b), an exempt organization which is a private foundation can
terminate its private fcoundation status only if it notifies the Service
of its intent to terminate or it commits willful repeated acts, or a
willful and flagrant act, which give rise to the imposition of a tax
under Chapter 42 and it pays the termination tax imposed by section
507 (¢) or has the tax abated.

Section 507 (b} (2) of the Code provides that where a private
foundaticon transfers its assets to another private foundation pursuant
to any ligquidation, merger, redemption, recapitalization, or any other
adjustment, organization, or reorganization, the transferee foundation
shall not be treated as a newly created corganization.

Section 507tc) of the Code imposes a tax on each terminating
private foundation equal to the lower of the aggregate tax benefit
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resulting from the section 501(c) (3) status of such foundation or the
value of its net assets.

Section 1.5C7~4(b) of the Income Tax Regulations provides that
private foundations that make transfers described in section 507 (b) (2)
are not subject to the tax imposed under section 507 (c} with respect to
such transfers unless the provisions of section 507 (a) becone
applicable.

Section 1.507-3(c) (1) of the regulations provides that a transfer
under section 507(b} (2) of the Code includes a transfer of assets from
one private foundation te another private foundation pursuant to a
reorganization or liguidation.

Section 1.507-3(a) (1) of the regulations provides that, in a
transfer of assets from one private foundaticn to ancther private
foundation pursuant to a reorganization or liquidation, the transferee
private foundation shall not be treated as a newly created organization,
but shall succeed to the transferor's aggregate tax benefit under Code
section 507 (d).

Section 1.507-3{a) (5) of the regulations provides that a
transferor private foundation is required to meet its distribution
requirements under section 4942 of the Code, even for any taxable year
in which it makes a section 507 (b} (2} transfer of all or part of its net
assets to another private foundation. The section 507 (b) (2) transfer
itself may be ccunted toward satisfaction of such requirements only if
it meets the requirements of section 4%42(qg).

Section 1.507-3(a) {7} of the regulations provides that (except as
provided in subparagraph (9) of section 1.507-3(a)) where the transferor
has disposed of all of its assets, during any period in which the
transferor has no assets, section 4945(d) (4) and (h) shall not apply to
the transferee or the transferor with respect tec any "expenditure
responsibility" grants made by the transferor. However, this excepticn
does not apply with respect to any information reporting requirements
impcsed by section 4945 and the regulations thereunder for any year in
which any such transfer is made.

Section 1.507-3(a){9) (i) of the regulations states that if a
private foundation transfers all of its net assets to cne or more
private foundations which are effectively controlled by the same perscn
or persons who contrclled the transfercr foundation, the transferee
foundation will be treated as if it were the transferor for purpeoses of
Chaptrer 42 and sections 507 through 509 of the Code.

Section 1.507-3(a)(9)(ii) of the regqulatiocns provides that the
transferor foundation must meet the filing requirements of sections
6033, 6104 and 6043 of the Code.

Section 1.507-3(d) of the regulations provides that unless a
private foundation veluntarily gives notice under section 507 (a}{l} of
the Code, a transfer of assets described 1n section 507 (b)) (2) will not
constitute a termination of the transferor’s private foundation status.

Section 1.507-1(b}{9) of the regulations provides that the returns
required by section €033 of the Code must be filed by a foundation for
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the year in which it transfers all of its assets. This section further
provides that the transferor foundation need not file such returns for
any taxable year following the year in which the transfer occurred if it
has no assets and does not engage in any activity.

Section 4940 of the Code provides for the imposition of a tax on
the net investment income of private foundations.

Section 4941 (a} of the Code imposes a tax on each act of self-
dealing between a disqualified person and a private foundation.

Section 4941(d) (1} (E) of the Code states that the term "self-
dealing" includes any direct or indirect transfer to, or use by or for
the benefit of, a disqualified person of the income or assets of a
private foundation.

Secticn 53.49%946-1(a} (8) of the regulations provides in relevant
part that, for purposes of section 4941 ¢f the Code, the term
"disgqualified person" does not include any organization described in
section 501 (c) (3).

Section 4942 (a) of the Code imposes a tax on the undistributed
income of a private foundation. Section 4942 (c) defines undistributed
inccome to mean the amount by which the foundation’'s distributable amount
exceeds its qualifying distributions.

Section 4942{g) (1) (A) of the Code indicates that a private
foundation does not make a qualifying distribution under section 4942
when the contribution is either: (1) to another organization that is
controlled by the transferor or by one or more of its disqualified
persons, or (2} to a private foundation that is not also an operating
foundation under section 4942 (3} (3}, unless the requirements cf section
4942 ({g) (3) are met.

Section 53.4942(a)-3(a} (2} (i) of the regulations defines
qualifying distribution as any amount (including reasonable and
necessary administrative expenses) paid to accomplish one or more
purposes described in section 170(¢} (1) or 170(c) {2) (B) of the Code.

Section 53.4942{a)-3{e) of the regqulations provides that the
excess qualifying distributions of a private foundation may be carried
over and used to reduce the foundation's minimum distribution
requlrement for any subsequent taxable year within the specified five-
year adjustment period.

Section 4943(a) (1) of the Code provides for the imposition of a
Tax on excess business holdings of a private foundation.

Section 4943 (c) (1) of the Code provides that the term “excess
business holdings” means the amount of stock or other interest in any
business enterprise which the foundation would have to dispcse of to a
person other than a disqualified person in order for the remaining
holdings of the foundation in such enterprise to be permitted holdings.

Section 4944(a) {1} of the Code imposes a tax upon the making by

any private foundation of any investment that jeopardizes the conduct of
LD e eXempt purposes.
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Section 4945 (a) of the Code impecses a tax on each taxable
expenditure made by a private foundation.

Section 4945(d) (4) of the Code provides that the term "taxable
expenditure" includes a grant to an orgahization (other than an
organization described in paragraph (1), (2} or (3) of section 509(a)),
unless the private foundation exercises expenditure responsibility with
respect to such grant in accordance with section 4945 (h).

Section 4945 (h}) of the Code defines expenditure responsibility to
mean that the grantor private foundation is responsible to exert all
reasonable efforts and to establish adequate procedures (1) to see that
the grant is spent solely feor the purpose for which made, (2) to obtain
full and complete reports from the grantee on how the funds are spent,
and (3) to make full and detailed reports with respect to such
expenditures to the Secretary.

Section 53.4945-6{c) (3) of the regulations provides that, if a
private foundaticn makes a transfer of assets {(other than a transfer
described in subparagraph (1) (i} of this paragraph) pursuant to any
liquidation, merger, redemption, recapitalization, or other adjustment,
organization, or reorganization to any perscn, the transferred assets
will not be considered used exclusively for purposes described in
secticn 170{c) (2} (B) of the Code unless the assets are transferred tc a
fund or crganizatiocn described in section 501{c) {3) (other than an
organization described in section 509(a) (4)) or treated as such under
section 4947 (a) (1}.

The transfer of M's assets to N does not involve a change in the
manner of M's operation, nor will its private foundation status be
terminated. Thus, M will continue to operate as a tax exempt entity.
Likewise, the transfer of the assets from M to N will not involve a
change in the manner of operation of N and, therefore, N will continue
tc operate as a tax exempt entity.

The transfer of assets from M tc N will be a transfer of assets
described in secticn 507 (b) (2) of the Code because it is a disposition
of more than 25% of the fair market value of the net assets of M, as
stated in section 1.507~3{c) of the regulations. Under section 1.507-
3{d), there is no private foundation termination tax in the case of
secticn 507 (b} {2) transfers from one private foundation to one or moare
other private fcundations.

Because M has not notified the Secretary of its intention to
terminate its status as a private foundation and because the proposed
transfer will be treated as a section 507 (b)(2) transfer, N will be
deemed to possess certain attributes and characteristics of M, including
being entitled to a pro-rata portion of M's aggregate tax benefit not to
exceed the fair market value of the transferred assets at the time of
the proposed transfer.

The carryover provisions for a Cede section 507(b) {2) transfer
will be applicable. Similar to section 1.507-3(a){2) (xii1), kExample (1},
all of M's aggregate tax benefit, as defined in section 507{d; of the
Code, will be carried over tc N. In addition, under sections 1.507-
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3{a) (1} thrcugh (8), any other applicable carryocver provisions will be
applicable to N, M's transferee.

The transfer will be treated as a transfer of all assets of M to N
which 1s effectively controlled by the same persons under section 1.507-
3{a) (9) (1} of the regqulations. Thus, the distribution requirements of
section 4942 of the Code will not apply to M in the year of the transfer
because such distributions will be treated as N’s distributions.

N, as the transferee foundation, will not be treated as a newly
created organization because the proposed transfer is a transfer of all
of the assets of a private foundation to another private foundation.
Consequently, N will be treated as though it were M for purposes of
section 4940 of the Code. Therefore, M's transfer of all of its assets
to N will not result in a tax on investment income under secticn 4940.

There will be no acts of self-dealing under section 4941 of the
Code. The transfer of assets is not an act of self-dealing because it
is a transfer of funds for exempt purposes to an exempt section
501 (cy (3) organization. The transferee is not considered a disqualified
person pursuant to section 53.4946-~1(a) (8) of the regulations.

Provided that none of the assets transferred to N would place N in
a position of having excess business holdings as defined in section
4943 (¢} of the Code, the proposed transfer of all of the assets of M to
N will not result in liability for tax on excess business holdings
imposed by section 4%43(a).

M"s transfer of funds to N is neot an investment. Therefore, it is
not an investment which jeopardizes M’s charitable purposes, or those of
N pursuant te section 4%44 of the Code.

There will be no taxable expenditures under section 4945 of the
Cocde. Secticn 53.4%45-6(c) (3} of the regulations indicates that no tax
on taxable expenditures is invelved where there is a reorganization or
Lransfer of assets under section 507 (b) (2}, which is the case here.
Also, M has no presently outstanding grants for which expenditure
responsibility is being exercised.

Accordingly, based upon the representations submitted, we rule
that:

1. The transfer of net assets of M to N will not affect the
status of M or N as an organization described in section 501(c) (3) of
the Code and will not result in the termination of private foundation
status of M.

Z. The transfer of net assets from M to N will constitute a
transfer described in section 507 (b) (2) of the Code.

3. The transfer of assets from M to N will not terminate the
status ¢f M as a private foundation under section 507(a) (1) of the Code,
and therefore, will not result in the imposition of a termination tax
under section 507 (c}.

4. Assuming M notifies the Commissioner that it intends to
terminate its private foundation status pursuant to section 507(a)(l) of
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the Code at least one day after the effective transfer of all of its
assets and liabilities to N, the amount of the terminaticn tax under
section 507 (c) will be zero.

5. After the transfer, N will be deemed to possess certain
attributes and characteristics of M including being entitled to a pro-
rata portion of M's aggregate tax benefit not exceeding the fair market
value of the transferred assets at the time of the proposed transfer
because the transfer is described in section 507(b) (2) of the Ccde.

6. After the transfer is consummated, the excess qualifying
distribution carryover under section 4942(i) of the Code of M, if any,
will be added to the excess gualifying distribution carryover of N, and
may be used by N to reduce its distributable amount under section 4942
of the Code.

7. The transfer of all the assets ¢f M to N will not result in
(a}) net investment income within the meaning cof section 4940 of the
Code; (b) an act of self-dealing under section 4941; (c) excess business
holdings under section 4943; (d} an investment that jeopardizes
charitable purposes under section 4944; (e} a taxable expenditure under
section 4945; or (f) liability for any taxes (whether imposed upon M or
N, or any disqualified person with respect to such foundations! under
sections 4940, 4941, 4942, 4943, 4944 and 4945.

Your key District Director is being furnished a copy of this
ruling. You should keep a copy of this ruling letter in your permanent
records,

This ruling is directed only to the organization that requested
it. Section 6110(k) (3) of the Code provides that it may nct be cited as
precedent.

Sincerely yours,

e s ety aale
Tl .-

Robert C. Harper, Jr.
Manager, Exempt Organizations
Technical Group 3




