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Department of the Treasury
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Ben Franklin Station
Washington, DC 20044

Person to Contact:
                               

Telephone Number:
              
Refer Reply To:
CC:DOM:P&SI:4 - PLR-111410-99
Date:    February 8, 2000

Re:                                         
         TIN:           

Legend:  

          Decedent =                                

Charity  =                                             

          Foreign Country =      

          City     =        

          Date     =                    

Dear          :  

This is in response to a June 15, 1999 letter, and
subsequent correspondence, from your authorized representative
requesting a ruling that rule that the bequest to Charity under
article Sixth of Decedent’s will qualifies for a deduction from
Decedent’s gross estate under § 2055(a) of the Internal Revenue
Code in determining the United States estate tax due by reason of
Decedent’s death. 

Facts :

The facts submitted and representations made are as follows.
Decedent was a citizen and resident of the United States at her
death.  Article Sixth of Decedent's will provides that her
residuary estate is to be divided into specified shares for, and
paid to, six named organizations, five organizations in the
United States and Charity.  However, Article Sixth further
provides that no shares be set aside for any of the six
organizations that is not a "charity" at Decedent’s death.  

Under part A of Article Ninth, "charity" is defined as 

an organization described in Section 2055(a)
of the Internal Revenue Code of 1986 (the
"Code"), the amount of a bequest, legacy,
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devise or transfer to which pursuant to the
provisions hereof shall be allowed as a
deduction under said Section 2055(a) in
determining [Decedent’s] United States Estate
Tax.  

Under part D of Article Ninth, "[Decedent’s] United States Estate
Tax" is defined to mean "that one of [Decedent’s] Estate Taxes
provided for by the law of the United States, other than any
generation-skipping transfer tax."

Charity is located in Foreign Country.  Charity’s by-laws
and regulations describe Charity as a nonprofit institution
established on Date.  

Under Chapter 1, Article 2 of the by-laws, Charity’s primary
purpose is to provide a residence for musicians, aged sixty and
over, who are in financial need of its services.  A resident
musician’s nonmusician spouse and specified relatives who live
with, and are dependent upon, the resident musician may also
reside at Charity.

To foster interaction between the older musicians and
younger musicians, Charity may make some rooms available to music
students.  The students must be at least age 18, meritorious, in
need of financial assistance, and enrolled in particular schools
of music located in City, Foreign Country.  It is represented
that none of the music schools provide dormitories and that the
fee Charity charges students is less than any rent they would pay
in City, Foreign Country.      

Under Chapter I, Article 2 of the by-laws and Chapter XIII,
Article 71 of the regulations, the nonmusician spouses, dependent
relatives, and students must each pay a monthly fee to cover the
full cost of their residence at Charity.  An impoverished elderly
musician may live at Charity free of charge.  However, an elderly
musician with any income must contribute to the cost of residency
an amount established annually by the board of directors of
Charity.  If a resident musician no longer needs financial
assistance, the board of directors can ask the musician to leave
Charity.  

Under Chapter XIV, Article 81 of the regulations, any assets
of a resident who dies at Charity will be assigned to Charity to
the extent necessary to reimburse Charity for its costs incurred
while the resident lived there.  Any of the deceased resident’s
assets in excess of the reimbursement charge will pass to the
deceased resident’s relatives.  Under chapter XVII, article 99 of
the regulations, Charity pays the cost of a modest funeral for a
deceased resident.
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Charity maintains an infirmary with a full time physician
specialized in geriatric medicine, nurses twenty-four hours a
day, and physical therapists.  A cardiologist and a specialist in
rehabilitative medicine attend residents twice a week.  Under
Chapter XIV, Article 80 of the regulations, elderly musicians who
are seriously ill will live at the infirmary, unless different
care is required.       
   

Under Chapter III of the by-laws and Chapter I of the
regulations, a nine member board of directors determines policies
for Charity for programs for implementing these policies.  Under
Chapter III, article 6 of the by-laws, four members of the board
of directors are appointed by the Municipality Council of City;
two members are appointed by the Provincial Council of City.  It
is represented that these members are generally individuals
professionally connected to the music world and are not members
of the City or Provincial Council.  A professors’ committee of a
music school, a foundation for a theater, and a private
association that supports the work of Charity each appoint one of
the other three board members.

The City Council of City must approve Charity’s annual
financial reports and any amendments to the by-laws and
regulations for Charity.  The City Council’s approval function is
to ensure that Charity’s charitable purposes are carried out to
the fullest extent.  Neither the City Council nor any other
governmental body exercises control over the day to day
operations of Charity.   

Charity receives approximately 10 percent of its support
from Foreign Country and local governments in Foreign Country and
the balance of its support from a substantial number of gifts
from individuals as well as from its own endowment fund.  Charity
is not part of a foreign government or of a political subdivision
of a foreign government.  It is represented that Charity is not a
private foundation because it is an organization described in
§ 170(b)(1)(A)(vi). 

Charity is not operated for profit and no part of the net
earnings of Charity inure to the benefit of any private
individual.  Charity’s activities do not concern carrying on
propaganda, influencing legislation, or participation in
political campaigns.
  
Law and Analysis :

Under § 2055(a)(2), for purposes of the federal estate tax,
the value of the taxable estate shall be determined by deducting
from the value of the gross estate the amount of all bequests,
legacies, devises or transfers to or for the use of any
corporation or association organized and operated exclusively for
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religious, charitable, scientific, literary, or educational
purposes, no part of the net earnings of which inures to the
benefit of any private stockholder or individual, which is not
disqualified for tax exemption under § 501(c)(3) by reason of
attempting to influence legislation, and which does not
participate in, or intervene in (including the publishing or
distributing of statements), any political campaign on behalf of
(or in opposition to) any candidate for public office.

Section 20.2055-1(a)(4) of the Estate Tax Regulations
provides that, in the case of estates of citizens or residents of
the United States, the deduction under § 2055(a) is not limited
to transfers to domestic corporations or associations.

Rev. Rul. 74-523, 1974-2 C.B. 304, concludes that a gift to
a foreign government or political subdivision to be used
exclusively for charitable purposes qualifies for an estate tax
charitable deduction under § 2055.  The revenue ruling cites with
approval Old Colony Trust Company v. United States , 438 F.2d 684
(1st Cir. 1971), in which an estate tax charitable deduction was
allowed for a transfer to a hospital corporation owned by a
Canadian municipality; Kaplun v. United States , 436 F.2d 799 (2d
Cir. 1970), in which an estate tax charitable deduction was
allowed for the value of a coin collection bequeathed to a
foreign country for perpetual exhibition in a museum; and
National Savings and Trust Company v. United States , 436 F.2d 458
(Ct. Cl. 1971), in which the deduction was allowable for a
bequest to a German city on the condition that it be used for the
construction or improvement of a home for the aged.  

The revenue ruling states that deductions under § 2055(a)
will be disallowed for bequests of property to foreign
governments or political subdivisions thereof if the use of the
property is not limited to exclusively charitable purposes within
the meaning of §§ 2055(a)(2) and 2055(a)(3).

Charity qualifies as a charitable organization for purposes
of § 2055(a)(2).  Accordingly, based on the facts submitted and
representations made, we rule that the bequest to Charity under
article Sixth of Decedent's will qualifies for a deduction from
Decedent’s gross estate under § 2055(a) in determining the United
States estate tax due by reason of Decedent’s death. 

Except as specifically ruled herein, we express no opinion
on the federal tax consequences of the transaction under the
cited provisions or under any other provisions of the Code.

In accordance with a power of attorney on file with this
office, a copy of this letter is being sent to your authorized
representatives.
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This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it.  Section 6110(k) provides that it may not be used or cited as
precedent.

Sincerely,
Assistant Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)

  By James F. Hogan
Acting Assistant Branch Chief,Branch 4

Enclosure
     Copy for section 6110 purposes


