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Dear Mr. :

This is in response to a letter ruling request dated July 7, 1999, submitted on your behalf by
your authorized representative. In your letter, you request ruiigs that the establishment and
operation of a non-qualified excess benefit plan (Plan B) does not adversely affect the qualified
status of a plan (Plan A) under section 401(a) of the Internal Revenue Code (the “Code”).

You submitted the following facts and representations in support of your request:

Plan A is a multi-employer defined benefit pension plan established in 1968 for the benefit of
members of two union locals. Plan A is qualified under section 401(a) of the Code and is funded
through a trust exempt from federal income tax under section 501(a). Plan A had 547 active
participants, 1,149 total participants, and assets exceeding %80,300,000  as of December 31, 1998.
The current collective bargaining agreements require contributions to Plan A of $2.00 for each
hour worked by members of Local C and $I .75 for each hour worked by members of Local D.

Pension benefits accrued by some participants under Plan A are reduced by section 41 S(b) of
the Code, and the trustees of Plan A believe that other participants are likely to be affected by the
section 415(b) limits in the future. In response to these projections, the trustees created an excess
benefit plan, Plan B, which is designed to provide on a nonqualified basis the benefits that a
participant in Plan A would receive under Plan A in the absence of the annual benefit limitations
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under section 415.

Plan B provides that a participant will  receive payments from  Plan B each month equal to the
amount by which the benefit under Plan A, without takiig into account section 415 limits,
exceeds the benefit under Plan A considering the 415 limits. This amount will  be increased to
reflect Plan B’s share of FICA and FUTA taxes due on the contributions. The participant’s share
of FICA will be deducted from  his or her benefit payments. FICA and FUTA taxes attributable to
Plan B payments will  be remitted to the Service  as required by the Code.

Plan B is not expected to hold signiticant  assets. Pursuant to the collective bargaining
agreements, the amount of benefits to be paid by Plan B in a given month (plus FUTA, the Plan’s
share of FICA, and other expenses necessary to administer  Plan B), will  be remitted to the
administrative manager of Plan B each month. The amount of benefas to be paid that month will
be allocated to separate bookkeeping accounts for those participants who are entitled to receive
benefits from Plan B. The trust associated with Plan B will  merely act as a pass-through entity for
the benefits in excess of the 4 15 limit  and related expenses. AU amounts received by Plan B,
including any trust income, will  be used to pay expenses and then benefits to participants each
month. These amounts will be paid shortly after they are contributed to Plan B and will  be paid
before the end of each tax year. No principal amounts or interest income will be allowed to
accumulate in Plan B.

To fund Plan B, the collective bargaining agreement will  be amended to modify Plan A funclmg
as follows. First, the collective bargaining agreement will be amended to require the
administrative manager of Plan A, on a monthly basis, to calculate the amount necessary to pay
Plan B benefits and related expenses for the following month. Second, under the amended
collective bargaining agreement, the administrative manager of Plan A will  deduct Tom funds
received from employers (at the hourly contribution rate) the amount necessary to pay the excess
plan benefits, FICA, FUTA and other related expenses of Plan B. The amount necessary to pay
the excess benefits, taxes, and other expenses will then be forwarded to Plan B for payment to
participants or payment of expenses, such as (but not limited to) FICA and FUTA taxes. Finally,
all funds not remitted to Plan B will  then be forwarded and contributed to Plan A.

Thus, employers of bargaining unit employees will continue to submit the required employer
contributions for each hour worked by each bargaining unit member to the administrative manager
of Plan A. However, pursuant to the amended collective bargaining agreement, a portion of the
funds receive by the administrative manager of Plan A will be remitted to Plan B and the
remainder of the funds will be remitted to Plan A. Plan A participants will continue to receive full
credit for those hours for which contributions to Plan A are required by the collective bargaining
agreement.

Once contributions are received by Plan A, they cannot be shifted  to Plan B. Thus, only
amounts that will be contributed to Plan B are those that are required to be contributed to Plan B
by the terms of the collective bargaining agreement. The contribution to Plan B will always occur
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before the remainin g funds are deposited into the trust for Plan A. Based on actuarial
computations performed during the previous year, the above-described adjustment to
contributions to Plan A should not cause Plan A to fail to meet the minimum funding standards of
section 412.

Based on the above facts and representations, you request rulings  that:

(1) the establishment and operation of Plan B will  not cause Plan A to lose its qualiied status
under section 401(a) of the Code,

(2) the contributions to Plan B will  not cause Plan A to lose its qualified status under section
401(a), and

(3) that any employer contributions made to Plan B under the terms of the collective bargaining
agreements will  continue to be deductible by the employers under section 404.

With regard to ruling requests (1) and (2),  section 3(36)  ofthe Employee Retirement Income
Security Act of 1974 (ERISA),  P. L. No. 93-406, detines  an “excess benefit plan” as a plan
maintained solely for the purpose of providing  benefits for certain plan participants in excess of
the liitations  imposed by section 415 of the Code, without regard to whether the plan is funded.
There is no corresponding Code section relating to excess benefit plans.

Section 415 of the Code limits annual contributions or benefits for plans qualified under
section 401(a). Section 415(b) provides the limit for defined benefit plans.

Section 401(a) of the Code provides that in order for a trust to be qualified, it must be
impossible for any part of the trust corpus or income to be used for, or diverted to purposes other
than for the exclusive benefit of the employees and their beneficiaries.

Section 1.414(l)-l(b)(  1) of the federal Income Tax Regulations (the “regulations”) provides
that a plan is a “single plan” only ifall of the plan assets are available to pay benefits to
participants on an ongoing basis.

In this case., aU assets contributed to Plan A are in fact only used to fund benefits under Plan A
for the participants in Plan A. Although part of the employers’ contributions will be directed to
Plan B, this wiU be done prior to actual contribution to Plan A under the terms of the collective
bargaining agreements. No assets will be transferred from Plan A’s trust to Plan B’s, Further,
Plan A has not right to the contributions that are used to fund the benefits under Plan B. Plan A
and Plan B will  not constitute a single plan under the regulations since assets from either one
cannot be used to pay benefits of the other. Plan B will be a non-qualified, unfunded plan
operating separately from Plan A, and will merely provide a supplement for certain benefits
payable under Plan A.
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Accordiigly,  in response to ruling requests (1) and (2),  we rule that the establishment and

operation of Plan B will  not adversely aSect the qualified status of Plan A under section 401(a) of
the Code. Further, the contributions to Plan B will not adversely a&% the status of Plan A under
section 401(a).

With regard to ruling request (3),  section 404(a) of the Code provides the general deduction
timing rules applicable to a stock bonus plan, pension, profit  sharing, or annuity plan or if
compensation is paid or accrued on account of any employee under a plan  or arrangement for
deferring the receipt of compensation, regardless of the Code section under which the amounts
might otherwise be deductible. Pursuant to section 404(a)(S), contributions or compensation
deferred under a nonqualified  plan or arrangement, if otherwise deductible, are deductible in the
taxable year in which an amount attriiutable  to the contribution is includable  in the gross income
of the employees participating in the plan, but in the case of a plan  in which more than one
employee participates, only ifseparate accounts are maintained for each employee. See also
section 1.404(a)-12(b)(3) of the Income Tax Regulations (the “regulations”).

Section 1.404(a)-12(b)(3) of the regulations provides that a deduction is allowable for
contributions paid only in the taxable year in which or with which ends the taxable year of an
employee in which an amount attributable to the contribution is includible in his or her income as
compensation, and then only to the extent allowable under section 404(a).

Because employees who participate in Plan B are firUy  vested in their benefits when employer
contributions are made and separate accounts are maintained for each employee, each employer
who participates in Plan B is entitled to a deduction under section 404(a)(S) of the Code in an
amount equal to the amount included in income by its respective employees, assuming aU other
requirements of deductibility are met. The deduction is allowable in the taxable year in which or
with which ends the taxable year of the employee in which the amount is includible in the
employee’s income as compensation.

Accordingly, we rule with regard to ruling request (3) that any Employer contributions made
to Plan B pursuant to the amended collective bargaining agreement, ifotherwise deductible, will
be deductible by the Employer under section 404 of the Code.

Except as specifically ruled above, no opinion is expressed regarding the subject transaction
under any other provision of the Code, including the consequences to participants under section
83 and 402(b) of the Code and the status of the nonqualified trust that is part of Plan B.
Moreover, we express no opinion regarding the federal employment tax aspects, includmg  the
application of section 3 12 1 (v) of the Code, of the above-described transaction.

This letter also does not consider whether Plan A complies with aU the qualification
requirements under section 401(a). The determination ofwhether Plan A is qualified under
section 401(a) is within the jurisdiction of the Southeast Area of the Service. Finally, this ruling
does not address the effects, if any, of the proposed action under Title I of ERISA.
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This ruling  is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the Code

provides that it may not be used or cited by others as precedent.

Sincerely yours,

John Swieca, Manager
Employee Plans Technical Group 1
Tax Exempt and Government Entities Division

cc:


